בתום יותר משנה של המתנה: פורסמה האסדרה שעיכבה הקמת תחנת כוח חדשות

במטרה לתמרץ הקמה מהירה של תחנות הכוח, בשל הצורך הגובר באנרגיה, רשות החשמל עיגנה באסדרה כי כל יחידת ייצור שתחל לפעול מסחרית לפני תום שנת 2028, תזכה לתוספת של 0.75% לתעריף הזמינות בעבור כל חודש הקדמה שלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כשנה ושלושה חודשים לאחר שהממשלה אישרה את תוכניות הקמת תחנת הכוח קסם ואת הרחבת תחנת הכוח דוראד, וכחמש שנים לאחר שאושרה הרחבת תחנת הכוח דליה, רשות החשמל החליטה על אסדרת תעריף הזמינות: 1.5 אגורות לקילו־וואט זמין.

הגז ייגמר, הבירוקרטיה תכביד: מחקר חדש מתריע ממשבר חשמל חמור בארץ
רפורמת ניוד החשמל החלה לפני 10 ימים. כמה לקוחות עברו?  

במטרה לתמרץ הקמה מהירה של תחנות הכוח, בשל הצורך הגובר באנרגיה, הרשות עיגנה באסדרה כי כל יחידת ייצור שתחל לפעול מסחרית במסגרת האסדרה לפני תום שנת 2028, תזכה לתוספת של 0.75% לתעריף הזמינות בעבור כל חודש הקדמה שלם. תעריף הזמינות המוגדל ישולם ליצרן לאורך כל תקופת התעריף. כלומר, אם לדוגמה אחת החברות תקדים בחצי שנה ליוני 2028, אז היא תקבל 4% תוספת: במקום 1.5 אגורות - 1.56 אגורות.

פרויקטים יקרים

תעריף הזמינות הוא רכיב קריטי בהליך מימון של תחנות הכוח. זהו תעריף שמקבלת תחנת הכוח על עצם זמינותה ומוכנותה למכור חשמל למדינה. תחנות כוח הן פרויקט יקר, ובו במרבית המקרים הבנקים מממנים 80% מהפרויקט ו־20% מגיעים מהיזמים. הבנקים דורשים רשת ביטחון שמבטיחה כי גם בעוד, למשל, עשור ויותר מכך - המדינה תשלם לתחנת הכוח ולא תגיד לפתע "אינני זקוקה לאנרגיה". לכן, המדינה באה ונותנת מעין ביטוח בדמות תעריף זמינות, שמשמעותו: בכל רגע שתחנת הכוח זמינה לרשות המדינה - היא מקבלת כסף על כך. זאת, כמובן, על בסיס תעריף החשמל של הציבור.

במסגרת ההחלטה, החליטה הרשות על קידום האסדרה להקמת שתי יחידות ייצור קונבנציונליות חדשות בהספק העולה על 630 מגה־וואט. בזמן ששלוש תחנות כוח על הפרק, המשמעות היא שכל הקודמת זוכה: תחנת הכוח שתצליח לקום מהר - תזכה. תקופת הרישיון המדוברת במסגרת האסדרה היא לתקופה של 24 שנים ו־11 חודשים ממועד ההפעלתה המסחרית.

בשל אילוצי תפעול של מערכת החשמל ועבור שרידות המערכת, הזרמת האנרגיה מיחידת הייצור תוגבל להספק של עד 670 מגה־וואט החל ממועד ההפעלה המסחרית של היחידה ועד ל־1 ביולי 2035. במהלך תקופת המגבלה, היצרן לא יהיה זכאי לתשלומי זמינות בעבור ההספק שמעבר ל־670 מגה־וואט, כאשר בכפוף לשיקולי חברת ניהול המערכת נגה - היצרן יהיה רשאי להעמיד הספק מעבר ל־670 מגה־וואט.