רחפן שלוכד כטב"מים וכוונות עם AI: הסטארטפ-אפים שמעניקים לצה"ל יתרון

הצבא רכש במלחמה מגוון מערכות של חברות ישראליות קטנות, בהיקף כולל של כמיליארד שקל • גלובס סוקר את הסטארט־אפים המרכזיים עמם משתפת פעולה מערכת הביטחון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

לאורך 10 חודשי המלחמה, צה"ל ומשרד הביטחון הציגו שורת הישגים בשדה הקרב, בין היתר בזכות הצטיידות בטכנולוגיות מתקדמות. מאז 7 באוקטובר, מפא"ת (מינהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) רכש מגוון מוצרים מיותר מ־100 סטארט־אפים הפועלים הן בשוק הצבאי והן בשוק האזרחי. לגלובס נודע כי עם חלקם נחתמו חוזים של יותר מ־20 מיליון שקל, והסכום הכולל של העסקאות הגיע לכמיליארד שקל.

שאלות ותשובות | כמה מטוסי F-15 כוללת העסקה הביטחונית בין ישראל לארה"ב?
154 טילי טומהוק ועשרות מטוסי קרב: הכוחות שארה"ב שלחה להגן על ישראל

לאחרונה קיים מפא"ת דמו דיי (Demo Day) של סטארט־אפים שצמחו מהאקסלרטור שלו, במעמד מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אייל זמיר וראש מפא"ת תא"ל (מיל') ד"ר דני גולד. "זו תקופה מורכבת, שאת חלק מהאתגרים חזינו ואת חלקם לא", אמר זמיר באירוע. "אנחנו רואים מה קורה בעולם, בבאב אל־מנדב, באוקראינה. יש יוזמה ואנחנו פה כדי לעזור לה. בהובלת מפא"ת, אנחנו מעודדים נקיטת יוזמה ונטילת סיכונים, ואנחנו משקיעים בזה הרבה. אנו עובדים על סנסורים, עולם המחשוב והרשתות, אנרגיה וחלל. הדברים מביאים ערך ביטחוני גדול ומציגים את היתרון הטכנולוגי שלנו. התפקיד שלנו הוא לסייע לסטארט־אפים מהשלבים הראשונים של המוצר - ועד שהוא הופך למוצר מבצעי".

גולד הוסיף כי מדינת ישראל נמצאת בלחימה בעצימות משתנה במגוון גזרות: החל מעזה ולבנון ועד לעיראק, איראן, סוריה ותימן. "הכנסנו לשטח חברות סטארט־אפ. אנחנו ממנפים שיתופי פעולה בינלאומיים ודואליים, ורואים צמיחה בתחום".

באירוע השתתף גם אל"מ ניר וויינגולד, ראש מחלקת תכנון, כלכלה וניתוח מערכות במפא"ת. לדבריו, בעולם גוברות ההשקעות המדינתיות בתחום הביטחון: "מחקר של SIPRI מצא כי ההשקעות הגיעו ל־2.4 טריליון דולר בשנה החולפת. באירופה נערכים לעימות מול רוסיה בעשור הקרוב, ולכן מחפשים טכנולוגיות שאותן מוצאים בסטארט־אפים".

גלובס סוקר את 5 הסטארט־אפים המרכזיים עמם שיתפה פעולה מערכת הביטחון מאז פרוץ המלחמה: סמארט־שוטר, אקסטנד, רגולוס, קופטרפיקס ורובוטיכאן.

סמארט־שוטר

חברה שצמחה בעידוד מפא"ת היא סמארט־שוטר מקיבוץ יגור. בין היתר, החברה פיתחה את כוונות סמאש (פגיון) שמיועדות לפגיעה במטרות קרקעיות ואוויריות כמו כטב"מים, ומסייעות ללוחמים שמפעילים אותן לזהות מטרות באופן עצמאי ולפגוע בהן בצורה מדויקת. בעזרת בינה מלאכותית ואלגוריתמים, הכוונת עוקבת אחרי המטרה ומתאימה את קצב הירי לטובת פגיעה מהירה ומדויקת.

ההצלחה של החברה לא נעלמה מעיני לקוחות בינלאומיים. בריטניה רכשה ממנה 500 כוונות ליירוט כטב"מים (C-UAS) שיותקנו על גבי רובים שנמצאים בשירות הצבא.

בנוסף, החברה חשפה לאחרונה מערכת נשק חדשה לשליטה מרחוק בשם הופר. המערכת, שמשקלה כ־15 ק"ג, מיועדת להטמעה בכלי רכב מאוישים ובלתי מאוישים, וכן פלטפורמות אוויריות וימיות.

אקסטנד

אקסטנד היא יצרנית רחפני תקיפה ואיסוף מודיעין שמשרדיה ממוקמים בתל אביב. בשנת 2024, החברה נבחרה לרשימת 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס.

בין היתר, החברה מפעילה ממשק שליטה שמבוסס על ג'ויסטיק ומשקפיים שמעביר את נקודת המבט של הרחפן למפעיל. מערכת ההפעלה של החברה מאפשרת לבחור נקודה מסויימת במפה שאליה יישלח הרחפן, והוא טס אליה באופן עצמאי. כמו כן, הרחפנים של אקסטנד מסייעים במשימות שונות כמו הטלת רימונים, סריקת מנהרות או התרסקות לסיכול מחבלים. אמצעים אלו מסייעים לכוחות צה"ל בלחימה בשטח בנוי ברצועת עזה. בחודש מאי יצאה החברה לסבב גיוס שלישי של 40 מיליון דולר.

רגולוס

רגולוס מפתחת פתרונות הגנת סייבר למערכות ניווט לווייניות (GNSS/GPS). חודשים ספורים לפני פרוץ המלחמה בעזה, השיקה החברה את מערכת רינג ARM-V המיועדת להגנה על כלי רכב משוריינים מפני מתקפות רחפנים. המערכת יכולה לעבוד בהספק נמוך ומעניקה הגנה במרחק של 1,000־150 מטר, או הספק גבוה להגנה של 5,000־1,500 מטר.

קופטרפיקס

במוצריה של חברת קופטרפיקס משתמשים כוחות הביטחון במלחמה עבור משימות איסוף בתנאי ניווט קשים. החברה מפתחת פתרונות אוטונומיים ויישומים באמצעות כטב"מים.

בעבר החברה זכתה בפרס החדשנות היוקרתי בתערוכת מיליפול בפריז, בעקבות פיתוח מערכת אוטונומית לאבטחה ופטרול מבוססת רחפני מיקרו זעירים מתחת לסף הרגולציה התעופתית.

רובוטיכאן

חברת הרחפנים רובוטיכאן מעומר מציעה מגוון מוצרים, בהם גוסהוק (Goshawk): רחפן אוטונומי שמיועד ללכוד ברשת כטב"מים במקום ליירט אותם. הפיתוח מיועד בעיקר לסביבה אורבנית, בה קיים חשש מנפילת רסיסים ועבור איסוף מודיעין על האויב. כלי נוסף שהחברה פיתחה הוא התרנגול: רחפן שממוגן בכלוב קשיח, עמיד ואלסטי שמאפשר לו להתנגש ולהתגלגל על הקרקע, לפגוע בחלונות ובאלמנטים נוספים בסביבה שמאפיינת לוחמה בשטח בנוי - מבלי שהוא ייפגע.