קרנות גידור | בדיקת גלובס

הקרנות המתוחכמות של העשירים בישראל מכות את מדדי ת"א, אבל לא את וול סטריט

מתחילת 2024 הציגה תעשיית הגידור המקומית ביצועים שגברו על שוק המניות של ת"א, אך לא התקרבו למדד הדגל של וול סטריט • המגמה נשמרת גם בהשוואה של שלוש שנים • הקרנות שהצטיינו בתשואות על פני זמן: לוסיד אלטרנטיב, ורטיקל לונג וספרה טק

תעשיית קרנות הגידור בישראל מתפתחת בשנים האחרונות במהירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
תעשיית קרנות הגידור בישראל מתפתחת בשנים האחרונות במהירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שבעת החודשים הראשונים של 2024 היו מוצלחים עבור קרנות הגידור המקומיות, שמשקיעות בעיקר כספים של מיליונרים וגופים מוסדיים. הקרנות הבולטות בתעשייה הצליחו להכות את מדדי הייחוס, על רקע טלטלות עזות בזירה הגלובלית ובעיקר המקומית, שהתבטאו גם בשווקים הפיננסיים.

אחרי שחתך את ההשקעה באפל: אלה המניות החדשות של וורן באפט 
בורסת נאסד"ק מקשיחה כללים: זה האיום החדש על מניות שנסחרות מתחת לדולר 

מנתונים של 18 קרנות גידור המקומיות המתמחות בהשקעות במניות, עולה כי הללו רשמו בממוצע תשואה של 8% בחודשים ינואר־יולי 2024, הגבוהה מתשואת מדד הייחוס של רובן, ת"א 125, שעלה בפחות מ־6%. עם זאת מדובר בכמחצית מהתשואה שהניב באותו פרק זמן מדד S&P 500 האמריקאי, שעלה בכ־16% והיכה את כל קרנות הגידור שנבדקו.

כשמאריכים את טווח הבדיקה לשלוש שנים, הרי שקרנות הגידור המנייתיות המקומיות עלו בממוצע בקרוב ל־18% - גבוה מכ־13% שסיפק מדד ת"א 125 אך פחות מכ־26% שראו המשקיעים שנצמדו למדד הדגל של וול סטריט. נתון זה תומך בפופולריות הרבה לה זוכים בשנתיים האחרונות מסלולים העוקבים אחר מדד S&P 500 בקרנות הפנסיה ובקופות הגמל המקומיות.

בתקופה זו (שלוש השנים האחרונות) חוו השווקים זעזועים למכביר, ממלחמה שפרצה בין רוסיה לאוקראינה, אינפלציה עולמית, עליית ריבית חדה, ובזירה המקומית מאבק מר סביב הרפורמה המשפטית ומלחמה קשה שפרצה באוקטובר ועודה נמשכת.

דניאל אלון, שמנהל זה כשנה וחצי את קרנות הגידור של בית ההשקעות אי.בי.אי שנרכשו מפסגות, אומר כי "התעשייה התמודדה בצורה מעולה עם האירועים שהתרחשו כאן ב־2023, ורוב קרנות הגידור הצליחו לייצר תשואה דו ספרתית בשנה זו, שהיא נמוכה ממדדי חו"ל אבל גבוהה מהמדדים המרכזיים בת"א (שרלוונטיים להן, ח"ש).

"הקרנות השכילו להבין שמה שיעבוד טוב זה להשקיע בבנקים ובמוסדות הפיננסיים, ומה שיעבוד פחות טוב אלה חברות הנדל"ן המניב והתעשייה", הוסיף.

לדברי מנכ"ל קרן הגידור ואר קפיטל, מתן פסטרנק, "על אף הגידול בפרמיית הסיכון, ההשקעה בשוק המקומי מתחילה להשתלם בשל השווי האטרקטיבי של המניות בארץ". לדבריו, האתגר הגדול של מנהל השקעות בקרן בתקופה הנוכחית הוא "להמשיך ולאתר הזדמנויות השקעה אטרקטיביות בראייה של שנים קדימה, ובמקביל לנהל את הסיכונים הקיצוניים שעשויים להתפתח בטווח הקצר באמצעות גידור. זהו סוג של אוקסימורון אבל זה האתגר המקצועי איתו אנו מתמודדים".

דמי ניהול סביב 2%

תעשיית קרנות הגידור בישראל מתפתחת בשנים האחרונות במהירות והיקפה הוערך אשתקד על ידי מדדי גלבוע לענף בכ־17 מיליארד דולר, המנוהלים ביותר מ־200 קרנות. קרנות אלה אמורות להניב תשואה בתנאי שוק משתנים, באמצעות שימוש במגוון אפיקי השקעה ואמצעי גידור פיננסיים ומינוף. הן משמשות כמעין בולם זעזועים מפני תנודות חדות בשווקים.

לא כל אחד יכול להשקיע בקרנות אלו והן זמינות בעיקר למשקיעים כשירים - בעלי הון נזיל של מעל ל־8 מיליון שקל, ולגופים מוסדיים. בין בכירי הענף נמנים מנהלי השקעות "כוכבים", שעבדו בעבר בגופים המוסדיים וחצו את הקווים, כדי להפוך לבעלים ולשדרג משמעותית את התגמול שלו הם זוכים. בין השמות הבולטים בענף נמנים רועי ורמוס, שלומי ברכה, חגי בדש, צחי אברהם, רונן מטמון, סטיבן לוי ואחרים.

בהתאם, לא מדובר במוצר השקעה זול. דמי הניהול בקרנות נעים ברמה השנתית סביב 2% מסכום ההשקעה, ובנוסף גובים מנהלי קרנות הגידור דמי הצלחה בגובה 20% מהתשואה שאותה השיגו במהלך השנה. גם מנגנון היציאה איננו מיידי ודורש על פי רוב הודעה מוקדמת של מספר חודשים. נתוני תשואה המובאים כאן מוצגים לאחר שנוכו ממנה דמי הניהול ודמי ההצלחה, כך שהם מחמירים עם הקרנות, למול נתוני מדדי היחוס שמובאים כפי שהם ("ברוטו").

הקרן שהניבה כמעט 50%

מתחילת השנה, קרן הגידור המצטיינת מבין המנייתיות היא קרן ספרה יתר, שמתמקדת במניות השורה השנייה והשלישית בבורסת ת"א. הקרן, שהחלה לפעול בשנת 2011, רשמה תשואה של 14%. עם זאת, בסיכום שלוש השנים האחרונות רשמה קרן זו תשואה מזערית של 2.8%.

ספרה היא גוף ניהול גידור ותיק שפועל מעל ל־20 שנה. בין מייסדיה נמנים מנהלי ההשקעות המוערכים רון סנטור ודורון ברין. קרן ספרה הוותיקה (LP), המכונה "מאסטרפאנד", רשמה אף היא תשואה תלת שנתית מאכזבת של 2.4%.

לעומתן קרן ספרה טק, המתמקדת בהשקעות בחברות טכנולוגיה הרשומות למסחר בחו"ל, הניבה תשואה של כמעט 30% בפחות משנתיים מאז שנוסדה. קרן ספרה הלת'קייר, המשקיעה בחברות תרופות וביוטכנולוגיה בעולם, ייצרה תשואה תלת שנתית של כ־26%.

קרן הגידור שרשמה את התשואה הטובה ביותר בשלוש שנים מבין אלה שנבדקו היא לוסיד אלטרנטיב פאנד של שחר כהן, המשקיעה בחברות גלובליות מסורתיות העוברות טרנספורמציה דיגיטלית, שהושקה במהלך שנת 2022 והניבה מאז תשואה של 48%.

קרן מצטיינת נוספת היא ורטיקל לונג (ניצול הזדמנויות בשוק המניות המקומי), שמייסדיה הם גילי אנגליסטר ומיקו מור, שרשמה תשואה של 32.5% בשלוש שנים.

גידור מוצלח באג"ח

לצד הקרנות המנייתיות בדקנו מה עשו מספר קרנות גידור המתמחות באג"ח, אפיק השקעה שהאטרקטיביות שלו גדלה מאז החלה עליית הריבית. בממוצע קרנות הגידור האג"חיות שנבדקו עלו ב־5.6% מתחילת השנה הנוכחית ובכ־22% בשלוש השנים האחרונות - הרבה מעל מדד הייחוס המקומי.

קרן האג"ח המצטיינת היא ואר הזדמנויות, המנוהלת ע"י בוריס שניידמן, שרשמה עלייה של 10% בחודשים ינואר עד יולי השנה ו־45.6% בשלוש השנים האחרונות.

במקום השני נמצאת קרן האג"ח של נוקד, חברת ניהול קרנות שבין מייסדיה נמנים בכירי פסגות לשעבר רועי ורמוס, שלומי ברכה וחגי בדש. קרן האג"ח של נוקד רשמה תשואה של 7.1% מתחילת השנה ו־15.6% בשלוש השנים האחרונות.

בתחתית דירוג קרנות הגידור האג"חיות ניצבת קרן הגידור ורטיקל, שמתמחה בחוב מדורג בישראל, עם פחות מ־1% מתחילת השנה, אך עם תשואה טובה יחסית של 14.1% בשלוש שנים.