אריק שמידט, מנכ"ל גוגל לשעבר ומי שכיהן גם כיו"ר ענקית הטכנולוגיה, טען בשבוע שעבר שגוגל מפסידה במרוץ הבינה המלאכותית בגלל מדיניות העבודה מרחוק שאימצה בשנים האחרונות. כעת הוא חוזר בו, וטוען - טעיתי. "התנסחתי לא נכון כשדיברתי על גוגל ועל שעות העבודה של החברה", כתב שמידט לוול סטרייט ג'ורנל בשבוע שעבר. "אני מצר על טעותי". שמידט, שעזב את הדירקטוריון של אלפאבית (חברת האם של גוגל) לפני יותר מחמש שנים, השתתף בפאנל שהתקיים באוניברסיטת סטנפורד, ובו מתח ביקורת על מדיניות העבודה מרחוק של גוגל.
● למרות המלחמה: ישראל עדיין שומרת על מקומה הגבוה בדירוג האוניברסיטאות
● הישראלית שמפעילה את המוניות של גוגל נמכרת ב-110 מיליון דולר
"החברה החליטה שהאיזון בין החיים האישיים של העובדים לעבודה במשרד ויציאה בשעה מוקדמת הביתה, כמו גם עבודה מהבית, חשובים יותר מלנצח", אמר שמידט באותו דיון. "הסיבה בגינה סטארט־אפים מצליחים היא בגלל שהאנשים בהם עובדים קשה מאוד ומסביב לשעון". לדבריו, עבודה פיזית במשרד נחוצה על מנת להצליח בסביבת סטארט־אפים תחרותית במיוחד.
הדיון בו דיבר שמידט פורסם בשבוע שעבר בערוץ היוטיוב סטנפורד אונליין (Stanford Online), החטיבה של האוניברסיטה המציעה קורסים מקוונים. ביום רביעי האחרון (התאריך בו פורסמה הידיעה בוול סטריט ג'ורנל), הסרטון הגיע כבר ליותר מ־40 אלף צפיות. שמידט ביקש להוריד את הסרטון וסירב להגיב מעבר לכך; אוניברסיטת סטנפורד סירבה להגיב גם היא.
לא הבכיר הראשון שמעביר ביקורת בנושא
מאז משבר מגפת הקורונה, גוגל ו־OpenAI מובילות מדיניות דומה בנוגע לחזרה לעבודה במשרד. מאז 2022, שתי החברות קבעו כי על עובדיהן להגיע למשרד שלושה ימים בשבוע. שמידט מצטרף לרשימה ארוכה של מנהלי תאגידים, ביניהם ג'יימי דימון, מנכ"ל ג'י פי מורגן צ'ייס, ואילון מאסק, מנכ"ל טסלה, שביקרו את מדיניות העבודה מרחוק, ואמרו שהיא הופכת חברות לפחות יעילות ופחות תחרותיות.
במכתב שנשלח לעובדיו לפני כמה שנים, כתב דימון כי אנשים בדרגים הגבוהים "לא יכולים להוביל כשהם ישובים מאחורי שולחן או אל מול מסך". גם מאסק אמר דברים ברוח דומה, כשציין כי לדעתו עובדים צריכים "מינימום של 40 שעות במשרד בכל שבוע".
מנגד, בפוסט ב־X שנכתב על ידי איגור עובדי אלאפבית, המייצג יותר מאלף עובדי החברה בארה"ב ובקנדה, מחו נגד כך. "סידורי עבודה גמישים אינם מאטים את תפוקת העבודה שלנו", נכתב. "כוח אדם מועט מידי, שינוי בסדרי עדיפויות, גלי פיטורים תדירים, שכר שאינו משתנה ומחסור במעקב מצד ההנהלה סביב פרויקטים - מאטים את התפוקה והקצב של עובדי גוגל מדי יום". נכון לסוף שנת 2023, אלאפבית מעסיקה כ־182 אלף עובדים ברחבי העולם, לפי הדוח השנתי של החברה.
בעולם התקשו להחזיר את העובדים לעבוד מהמשרד, בין היתר בגלל תלונות מצד האחרונים לגבי נסיעות ארוכות, כשלטענתם, גם גובר הקושי לבצע חובות ומטלות הקשורות בבית או לילדים. במקרים מסוימים, עובדים אף התנגדו למדיניות החזרה למשרד.
גוגל מתקשה לעמוד בתחרות
שמידט שימש כמנכ"ל גוגל בין 2001 ל־2011. הוא פרש מתפקידו כיו"ר החברה ב־2018 ועזב את הדירקטוריון של אלאפבית ב־2019. לפי אתר FactSet, הוא עדיין בעל מניות בענקית הטכנולוגיה. יחד עם אשתו, הוא ייסד את "שמידט פיוצ'רס", שמממנת מחקר מדעי וטכנולוגי. הוא מכהן גם כיו"ר של "הפרויקט למחקרים תחרותיים מיוחדים", עמותה העוסקת ב־AI וטכנולוגיות נוספות בארה"ב.
לאחר ש־OpenAI השיקה את ChatGPT בסוף ב־2022, גוגל נמצאת בעמדת "הגנה" בתחום ה־AI. מוקדם יותר השנה, גוגל השיקה את Gemini - צ'אטבוט מבוסס AI - אך זכתה לביקורת שהוא מספק מידע מוטה. מאז, החברה ממשיכה לפתח ולחזק את הצ'אטבוט וצפויה להציע גרסה משופרת במכשירי הסלולר החדשים שלה. בין השאר, הצ'אטבוט כולל קול דמוי אנושי משופר וכישורי שיחה טבעיים מעודכנים.
בכתיבת המאמר השתתפה דיפה סית'ארמן
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.