המלחמה שהשאירה את הצרכנים בארץ עם נטייה לרכישות כחול לבן והישראלים שמילאו את מרכזי הקניות והקניונים סייעו לביג מרכזי קניות להציג נתוני שיא בפרמטרים התפעוליים וגידול ברווח הנקי ברבעון השני והמחצית הראשונה של השנה.
ההכנסות ברבעון השני צמחו בכ-21% לכ-560 מיליון שקל, בהשוואה לכ-462 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה הקודמת. עיקר הגידול נבע מעלייה בהכנסות אפי נכסים, וכן מהמשך הרחבת הפעילות של ביג באירופה, בין היתר רכישת נכסים בסרביה, פולין ומונטנגרו והשלמת שתי הרחבות של מרכזים קיימים בסרביה, ומעלייה ריאלית ואינפלציונית בהכנסות שכ"ד ודמי ניהול.
ה- NOI ברבעון גדל בכ-22% לכ-423 מיליון שקל, בהשוואה לכ-348 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנת 2023. ה- FFO הריאלי מפעילות נדל"ן ברבעון עלה בכ-14.6% ל-228 מיליון שקל, לעומת כ-199 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה הקודמת.
החברה סיימה את הרבעון השני עם עלייה של כ-57% ברווח הנקי לכ-290 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של כ-185 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה הקודמת. העלייה נובעת מגידול בהכנסות ומעליית שווי של נדל"ן להשקעה בסך כ-287 מיליון שקל ברבעון, בהשוואה לעליית שווי הוגן מתונה יותר של כ-94 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
ביג מרכזי קניות בניהולו של חי גאליס עוסקת בעיקר בהפעלת מרכזים מסחריים בישראל, בלקן ומזרח אירופה. הפעילות מתמקדת במתחמי מסחר, בנייני משרדים ויחידות דיור. עוד מוקמים מתחמי עירוב שימושים, הכוללים מסחר, משרדים ודיור להשכרה ובהמשך דיור מוגן. בבעלות הקבוצה 73 נכסים בישראל, אירופה וארה"ב, מהם 50 נכסים מניבים, 10 נכסים בפיתוח ו-13 קרקעות. במהלך 2023 והמחצית הראשונה של 2024 רכשה החברה מרכזים בפולין, מונטנגרו ומרכז מסחרי בסרביה, שם הרחיבה נכסים נוספים, מה שתרם לעלייה בהכנסות. גם עלייה במדד המחירים לצרכן הביאה לגידול של כ-6 ו-3 מיליון שקל בהכנסות משכר דירה ודמי ניהול לרבעון ולמחצית.
בעקבות המלחמה מרכז ביג בקרית שמונה אינו פועל מאז אוקטובר, למעט מספר חנויות חיוניות. מבחינת פרויקטים חדשים הנמצאים בבנייה נמשכים לאורך המלחמה, המחסור בכוח אדם בענף הבנייה גורם לעיכוב בחלק מהפרויקטים, ולדחיית פתיחתם של המרכזים בהקמה במספר חודשים. באפריל השנה החלה החברה בשיווק מתחם הפאשן בפתח תקווה, שממוקם לא רחוק מקניון עופר הגדול פ"ת. המתחם - שבנייתו צפויה להסתיים ב-2028 - ייבנה כמרחב עירוני שיכלול מתחמי מסחר, אולמות קולנוע ומסעדות, בנייני משרדים, בית מלון וחניונים. בהמשך מתכוונת החברה לנסות ולשלב במתחם גם דיור מוגן ודיור להשכרה , ובשלב הראשון להקמה יושקעו כ-2 מיליארד שקל.
"ביג מציגה ברבעון השני של 2024 נתוני שיא בפרמטרים התפעוליים, ה- NOI וה- FFO למרות סביבה עסקית מורכבת בישראל, כל זאת לצד המשך גידול חד בפדיונות בישראל, במקביל למגמה דומה בפעילותינו באירופה", אמר אסף נגר, משנה למנכ"ל ביג. " אתגרי התקופה הנוכחית בישראל, מחזקים את האסטרטגיה שלנו לפיזור הפעילות על פני מספר מדינות באירופה, שנהנות מצמיחה מתמשכת ומהשקעות זרות בהיקפים משמעותיים. אנו מאמינים כי האיזון בפעילות ותזרימי החברה בין ישראל לאירופה מקטינים את הסיכון העסקי והפיננסי של החברה וכן מעניקים לחברה יתרון מובהק על חברות הממוקדות רק בשוק המקומי.
"במקביל לפעילותנו המתרחבת באירופה, אנחנו מאמינים בכלכלה הישראלית, בעוצמתה ובפוטנציאל הצמיחה הגדול שלה בהסתכלות ארוכת טווח. לאור הצפי לפתיחה של חמישה פרויקטים חדשים ושתי הרחבות משמעותיות ששווקו במלואם או קרוב לכך בחודשים הקרובים, אנו מצפים להמשך שיפור בתוצאות הקבוצה בהיקפים משמעותיים כבר בטווח הזמן הקצר. במקביל אנחנו ממשיכים לקדם גם את פרויקט ביג פאשן פתח-תקווה, בו סיימנו את שלב הדיפון והחפירה, ועוד בטרם החל השיווק, אנו מקבלים ביקושים ערים לשטחי מסחר משמעותיים במרכז שצפוי להיות המרכז הגדול ביותר שנבנה בישראל".
שירה ספיר