האחים אמיר מציגים: התייעלות אגרסיבית ושני מפסידים גדולים

הגופים שמכרו לאחים אמיר את מניות השליטה בשופרסל, ראו מאז זינוק של כ-50% בשווי החזקותיהם: "שופרסל התנהלה בפזרנות - עד שנכנסו מנהלים שמכירים בכל רמ"ח איבריהם את נושא הקמעונאות", אומר אחד מהם • שני המפסידים הגדולים מהעברת השליטה הם צמד המנהלים הקודמים, היו"ר לשעבר אברכהן והמנכ"ל היוצא וטרמן, שלא בטוח שיזכו למענקי הפרישה הנדיבים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניית שופרסל  זינקה ביום שלישי השבוע בשיעור חד של 10%, על רקע תוצאות כספיות חזקות שהצליחו להפתיע את המשקיעים בבורסה בתל אביב. בסך-הכול רושמת המניה של רשת הקמעונאות הגדולה בישראל תשואה פנטסטית של כ-70% מתחילת השנה, המעמידה את שווייה על 7.7 מיליארד שקל. 

השוק היה סקפטי, אך שופרסל בניהול האחים אמיר הפתיעה לטובה
ניתוח | כך שינו הבעלים החדשים של שופרסל את הרשת מקצה לקצה
שווי שופרסל זינק: "האחים אמיר הופתעו מעוצמת ההתייעלות שניתן להשיג"

עם ביצועים כאלה בדוחות, ובעיקר במניה, נראה שהגופים המוסדיים הגדולים, שהתלבטו בתחילת השנה למי למכור נתח של כרבע ממניות שופרסל, צדקו בהימור שלהם על האחים יוסי ושלומי אמיר.

המוסדיים מאסו בדשדוש בתוצאות שופרסל, שהתנהלה ללא גרעין שליטה, ובמה שנתפס ככוח יתר של מנהליה הקודמים. כך נרקחה תוכנית להכניס לרשת בעל מניות דומיננטי, שייקח את המושכות ויוביל לשינוי באופן ההתנהלות שלה.

למרות הספקות שליוו את הבחירה באחים אמיר, שבעבר הקימו והובילו רשת מזון קטנה בהרבה (פרשמרקט, שאותה מכרו לפז), הרי שלפי שעה נראה כי הובלת רשת ענקית כשופרסל לא רק שאינה אתגר גדול על מידותיהם, אלא שהם בהחלט יודעים כיצד להפוך אותה לרזה, יעילה ורווחית יותר מבעבר.

התשואה שהניבה מניית שופרסל מתחילת השנה (כאמור כ-70%) גבוהה בכמעט פי 3 מזו של מדד תל אביב רשתות שיווק שבו היא נכללת, לצד רשתות מזון מובילות אחרות. כך לדוגמה, מניית רשת יוחננוף עלתה מתחילת השנה ב-37%, ויקטורי ב-23%, טיב טעם ב-13%, ורמי לוי ב-12%.

רוב העלייה הושגה מאז החלו המגעים למכירת נתח ממניות הרשת שמחזיקים הגופים המוסדיים (24.9% מההון) בחודש פברואר. המתמודדים על חבילת המניות כללו קבוצת משקיעים אמריקאית בראשותו של מייקל אלפרט, את יבואן המזון צביקה ויליגר (בעלי חברת ויליפוד) ואת האחים אמיר.

בסופו של דבר היו אלה האחים אמיר שרכשו כאמור את המניות תמורת 1.5 מיליארד שקל, מחיר שגילם לשופרסל שווי חברה של 6 מיליארד שקל. הם גם שילמו לפז 100 מיליון שקל עבור קיצור הסכם תקופת אי-התחרות שנחתם בעת שמכרו לה את רשת פרשמרקט בתחילת שנת 2021. שווי המניות שרכשו עומד כעת על 1.9 מיליארד שקל ומשקף רווח על הנייר של כ-300 מיליון שקל על השקעתם.

מרוויחים גדולים נוספים לצידם הם חמישה גופים מוסדיים שמכרו לאחים את המניות ונותרו להחזיק ברשת: חברות הביטוח הפניקס, מגדל, הראל, מנורה וכלל, ובית ההשקעות אלטשולר שחם, שחולשים כיום ביחד על כ-42% מהמניות. שווי הנתח שבידיהם - לאחר שכאמור מכרו מניות ב-1.5 מיליארד שקל - עומד על 3.7 מיליארד שקל - זינוק של יותר מ-50% מתחילת המגעים למכירה בפברואר השנה.

"בשבילי זו לא הייתה הפתעה כלל, אפילו די ציפיתי לזה", אומר גורם מוסדי בכיר שהיה מעורה בהליך מכירת המניות לאחים אמיר. "לא הופתעתי מהיכולות של האחים אמיר. שופרסל התנהלה בפזרנות זה כמה שנים. כך שכשנכנס מנהל מנוסה שמכיר טוב-טוב, בכל רמ"ח איבריו, את נושא הקמעונאות והמרכולים, היה ברור שזה הולך לכיוון הזה".

"נכון שהיו הצעות טיפה יותר גבוהות עבור המניות שמכרנו", מוסיף אותו גורם, "אבל חשבנו גם מה יהיה עם היתרה של המניות שנחזיק ביום שאחרי המכירה. האמנו גם שהנתח שלנו ילך וישתבח משמעותית בניהול נכון. אני מאמין גם שנראה שיפור נוסף בהמשך. יש עוד הרבה עבודה בשופרסל, אבל אני חושב שהם בכיוון הנכון. לא נועדנו לנהל חברות, לכן חשבנו שאם יש יזם שרוצה להשקיע בחברה ולנהל אותה, נשמח לתת לו לעשות שם סדר. בחברות בלי גרעין שליטה רצוי שיהיה יזם כזה".

מסע קיצוצים והתייעלות

כאמור, דוחות שופרסל הפתיעו את השוק לטובה: ההכנסות ברבעון השני קפצו ב-8% והסתכמו בכמעט 4 מיליארד שקל, כאשר ההנהלה ציינה כי הן גדלו הודות לצמיחה במכירות בחנויות זהות וכן בהשפעת עיתוי חג הפסח. בשורה התחתונה ניכר שינוי משמעותי אף יותר, כאשר הרווח הנקי הרבעוני זינק ב-154% והסתכם ב-165 מיליון שקל, בין היתר הודות לשיפור בנתוני הרווחיות הגולמית והתפעולית של הרשת.

על חלק מאותו שיפור מופיעות טביעות האצבע של האחים אמיר, שהחלו במסע קיצוצים והתייעלות נרחב עם כניסתם לניהול הרשת (כמנכ"לים משותפים) בחודש אפריל. זה כלל צמצומים משמעותיים בשדרת ההנהלה הבכירה והזוטרה, שיפור בתנאי הסחר של הרשת ופרידה מפעילויות מכבידות. בין אלה, מכירת חלקה של שופרסל באפליקציית התשלומים פייבוקס לבנק דיסקונט תמורת 77 מיליון שקל.

סירוב גם למענק מקוצץ

מי שמסתמנים בינתיים כמפסידים הגדולים מהעברת השליטה דה-פקטו בשופרסל לידיהם של האחים אמיר, הם צמד המנהלים שהובילו את הרשת קודם לכניסתם, בעת ששופרסל התנהלה ללא גרעין שליטה. הכוונה היא ליו"ר לשעבר איציק אברכהן, שקודם לכן שימש כמנכ"ל הרשת, ולמנכ"ל היוצא אורי וטרמן.

עזיבתם של השניים הייתה אחד המהלכים הראשונים שעליו הכריזו האחים אמיר עם כניסתם לחברה, ולצורך יישומו אף היו מוכנים לשלם לאברכהן ולוטרמן מענקי פרישה נדיבים.

במקור ביקשה שופרסל לשלם לשני המנהלים הפורשים מענקי פרישה בסכום של 5 מיליון שקל לאברכהן ו-3.2 מיליון שקל לוטרמן. אלא שהגופים המוסדיים, אותם אלה שמכרו לאחים אמיר את המניות, סירבו לאשר את המענקים שהציעה הרשת.

באמצע חודש יולי עדכנה שופרסל כי לאחר "שיחות שהתקיימו עם בעלי המניות", המענק לאברכהן ולוטרמן יקוצץ בחצי. אלא שבמועד ההצבעה בסוף אותו חודש סירבו המוסדיים גם לתשלום המקוצץ. כעת לא ברור אם אברכהן ווטרמן יזכו למענקי פרישה.

נראה כי לסירוב של המוסדיים לתגמל את השניים במענקי פרישה, הוביל חוסר שביעות-הרצון של אותם בעלי מניות מהתנהלות שופרסל תחת ניהולם. עם זאת, נציין כי אברכהן נותר אחד המנהלים השכירים המתוגמלים במשק גם ללא אותו המענק.

בחמש השנים האחרונות הסתכמה עלות שכרו של אברכהן במעל 30 מיליון שקל (אשתקד היא עמדה על 8.2 מיליון שקל) - רובה בתקופה שבה שימש כמנכ"ל הרשת. וטרמן, ששימש בעבר כמנכ"ל רשת הפארמה Be, לא קופח אף הוא, ואשתקד עמדה עלות שכרו על 6.5 מיליון שקל.