הוועידה הכלכלית החשובה של השנה יוצאת לדרך, והמשקיעים ממתינים לנאום אחד

במשך שלושה ימים יתכנסו בג'קסון הול נגידי בנקים מרכזיים מכל העולם, וגם פרופ' אמיר ירון ייקח חלק באירוע • מי שצפוי לתפוס את מרבית תשומת הלב הוא יו"ר הפד האמריקאי ג'רום פאוול, שעשוי לספק רמזים עבים בנוגע לציפייה בשווקים להורדת ריבית בספטמבר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard
יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

כנס הנגידים השנתי, לו המשקיעים מחכים מדי שנה, נפתח היום (ה') באופן רשמי בג'קסון הול שבוויומינג, ארה"ב. הכנס צפוי להיערך שלושה ימים, וישתתפו בו מספר ראשי בנקים מרכזיים בעולם. נושא הכנס הינו "בחינה מחדש של יעילות המדיניות המוניטרית", ומטרתו להעניק מבט עתידי של הנגידים השונים ברחבי העולם על הסביבה הכלכלית הגלובלית. גם נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, ישתתף בכנס וייקח חלק בדיונים השונים. עם זאת, הוא לא צפוי לשאת דברים במהלכו.

למה שתי החלטות הריבית הבאות בישראל לא יהיו ביום שני? 
האם המקלט לתנודתיות בתיק ההשקעות נמצא באירופה? 

כאמור, מדובר בכנס שתופס את תשומת ליבם של המשקיעים כל קיץ. נראה כי השנה ההתעניינות סביב האירוע גבוהה במיוחד, לאור ההערכות כי הפד צפוי להפחית את הריבית בהחלטה הקרובה שתתקיים ב-18 בספטמבר, שעומדת כיום על 5.5% מאז חודש ספטמבר 2023. השוק ממתין לדבריו של הנגיד האמריקאי, ג'רום פאוול, בתקווה שישפוך אור על מתווה הריבית העתידי של הפד.

השוק מתמחר ב-100% כי הפד יפחית את הריבית, וכעת השאלה המרכזית של המשקיעים היא בכמה הריבית תרד? אתר CME, האומד את ההסתברויות בשווקים לשיעור הריבית העתידי, מצביע על 70% הסתברות להפחתה של רבע אחוז לעומת 30% להפחתה של חצי אחוז. לעומת הביטחון המוחלט בשווקים, הפד שומר על עמימות, לפחות בינתיים. 

נאומו של פאוול צפוי להתקיים ביום שישי (17:00 שעון ישראל). בשוק כאמור מצפים בדריכות לדבריו של הנגיד, ולא שוכחים כיצד לפני שנתיים המדדים המרכזיים בוול סטריט נפלו בחדות בשל נאום ניצי במיוחד של פאוול. פאוול יצטרך להצביע על הפער בין תחזית הפד להפחתה אחת עד לסוף השנה, לעומת ציפיות השווקים לכ-3-4 הפחתות חדות.

התחזית של גולדמן זאקס ובנק אוף אמריקה

לקראת הכנס, בבנק ההשקעות גולדמן זאקס הוציאו מכתב למשקיעים ובו הביעו ציפייה כי נאומו של פאוול והראיונות שיבואו בעקבותיו ידגישו תלות בנתונים וגישה זהירה כלפי הורדות ריבית. הבנק צופה ש"פאוול יחזור על נכונות הפד לפעול במהירות אם התנאים הכלכליים יחמירו, אך יימנע מהתחייבות להקלה אגרסיבית מבלי שיהיו נתונים נוספים". בגולדמן זאקס רואים בכנס אירוע מרכזי להערכת כיוון המדיניות של הפד בטווח הקרוב, עם השלכות על סנטימנט השוק ותחזיות כלכליות עולמיות. עם זאת, הם מסבירים: "בעוד שהחלק האקדמי של הסימפוזיון עשוי להשפיע על הכיוון ארוך הטווח של המדיניות, הראיונות הצדדיים צפויים לשפוך יותר אור על שאלות המדיניות המיידיות".

בבנק אוף אמריקה מצפים לנאום יו"ר הפד, ויבחנו את בחירת המילים שלו: "שינוי בשפה של פאוול מחודש יולי עשויה לרמוז שהוועדה 'מאוד קרובה' או 'קרובה' לנקודה שבה ההקלה המוניטארית צפויה להתרחש. איתות יותר 'יוני' יכול להיות הצהרה שהוועדה רוצה להימנע מ'חולשה בלתי צפויה' בשוק העבודה, במקום פשוט להגיב אליה לאחר שהיא מתרחשת". מסרו בסוף השבוע שעבר.

הנתונים השליליים מתחילת החודש התמתנו

הנתון המרכזי שעליו מסתכל הבנק המרכזי בבואו לבחון הורדת ריבית הוא שיעור האינפלציה. פאוול עצמו הדגיש פעם אחר פעם את מחויבותו להחזיר את האינפלציה לקצב שנתי של עד 2%. בחודש יולי המדד ירד לראשונה מאז אפריל 2021 אל מתחת לרף ה-3%, ומתקרב באיטיות על עבר יעד הפד. לאור ההנחה שהאינפלציה תמשיך להתמתן ותנוע סביב היעד, הפד צפוי להפחית את הריבית.

עד להחלטת הפד צפויים להתפרסם גם מדד ה-PCE, אומדן האינפלציה המועדף על הפד,שבוחן את ההוצאה על הצריכה הפרטית, ומדד המחירים לצרכן (CPI) לחודש אוגוסט. נתונים אלו יכולים לעזור לפד לצבור ביטחון נוסף בתכנית להפחית את שיעור הריבית. אך כאמור, השווקים אינם זקוקים לעידוד נוסף וכבר מעוניינים לראות את הצעד מתרחש בחודש הבא.

גם המצב בשוק העבודה תומך בהורדת ריבית, ויש כאלו שמעריכים כי הפד אפילו איחר את הרכבת ועשוי להביא למיתון במשק האמריקאי. דוח התעסוקה האחרון שפורסם היה חלש משמעותית מהצפי והצביע על התקררות חדה בשוק העבודה. אחריו היו כאלו שקראו לפד להפחית מיד את הריבית ולא לחכות לספטמבר. אלא שבהמשך החודש חל שיפור בנתונים, והחשש מפני גלישה מהירה למיתון פחת.

רפי גוזלן, כלכלן ראשי ב-IBI, מצביע על הגידול בצריכה הפרטית בחודשים האחרונים כגורם חיובי, ומוסיף כי השבוע פורסמו נתוני דורשי עבודה שהיו נמוכים מהצפוי והראו שהשוק עדיין לא התקרר לגמרי. עם זאת, הכלכלה האמריקאית מצביעה על האטה, כאשר מדי רבעון מוצגים נתונים נמוכים יותר לעומת אשתקד. גוזלן מוסיף כי להערכתו הפד ינסה לעמוד בין ציפיות השווקים לתחזיות מחודש יולי, לפיה הורדת ריבית של חצי אחוז לא על הפרק. "התמונה המשתקפת מהמשק האמריקאי לא מצריכה הורדת ריבית חדה ואגרסיבית. המשך שיעור הריבית הנוכחי יהווה ריסון על הכלכלה האמריקאית המאטה, זה לא מה שהפד מעוניין בו כרגע".

הסיבות לכך, לפי גוזלן היא שהאינפלציה עדיין לא מצוייה בדיוק היכן שהפד מעוניין שהיא תהיה. יתרה מכך "תמהיל האינפלציה לא אידיאלי", לדבריו. "הוא בעל השפעות ע"י העלייה בשכר בארה"ב ומתודלק ע"י אינפלציית השירותים. אינפלציית השירותים הכללית והבסיסית (בניכוי אנרגיה) עלו ב-0.3% במדד חודש יולי, הן ממשיכות להיות "דביקות" עם קצבים גבוהים של סביב 5% בשנה האחרונה".

בגולדמן זאקס מעריכים כי הפדרל ריזרב יבצע סדרת הורדות רצופות של 25 נקודות בסיס בספטמבר, בנובמבר ובדצמבר, שכן "אנו מצפים להתאוששות בצמיחת המשרות באוגוסט ומעריכים שהוועדת השווקים הפתוחה הפדרלית (FOMC) תראה בהורדות רצופות של 25 נקודות בסיס תגובה מספקת לסיכונים כלפי מטה". לאחר מכן, בבנק מצפים שההורדות יימשכו בקצב רבעוני עד שהריבית הסופית תגיע לטווח של 3.25%-3.5%.