אודות המשקיע האינטליגנט
הטור שבועי של 'המשקיע האינטליגנט' מאת ג'ייסון צוויג, מתפרסם ב־Wall Street Journal מזה כעשור ומתפרסם בגלובס באופן בלעדי. לדברי צוויג: "המטרה שלי היא לסייע לכם להבחין בין העצה הטובה לבין זו שרק נשמעת טוב"
אודות ג'ייסון צוויג
מבכירי העיתונאים של The Wall Street Journal. מחברו של הספר "הכסף שלך והמוח שלך: איך מדעי המוח יכולים לסייע לכם להיות עשירים", והעורך של הגרסה המעודכנת של רב־המכר "המשקיע הנבון", שהוגדר על ידי וורן באפט כ"ספר ההשקעות הטוב ביותר שנכתב אי־פעם"
קרנות עוקבות מדדים הפכו את ההשקעה לפשוטה - אך לא לקלה. תיקים אלו, המבקשים להשתוות אל התשואות של השוק, במקום לעלות עליהן, גובים בדרך כלל עמלות נמוכות במיוחד ומייצרים תשלומי מס נמוכים. אם אתם תקנו קומץ קרנות עוקבות מדדים, תשבו עליהן במשך עשרות שנים ולא תעשו שום דבר נוסף לעולם, סביר להניח שתשיגו ביצועים טובים יותר מכל מי שמנסה לנצח את השוק על ידי מסחר - לרבות רוב המשקיעים המקצועיים.
● קרן הגידור של משקיע העל ממשיכה להציג תשואות עודפות
● חנן שטיינהרט, פרשנות | טראמפ מתעלם משותפות הסחר של ארה"ב ומההתייקרויות שהיא תספוג
● משקיעי העל מקטינים החזקות "ב-7 המופלאות". מה הם קונים במקום
אבל מה הכיף בזה? האם אתם מסוגלים לסבול חיים שלמים של מפגשי ברביקיו ומסיבות קוקטייל שבהם אנשים אחרים מתפארים בעסקאות המנצחות שלהם, כשכל מה שתוכלו לעשות הוא למלמל, "אממ, יש לי קרנות עוקבות מדדים ולא עשיתי עסקה כבר עשור"?
המחקר שחושף את הפער בין הקרנות למשקיעים
אין פלא שהמסחר בקרנות עוקבות עשוי להיות מפתה. אפשר לראות רמז לכך במחקר חדש של מורנינגסטאר (Morningstar). מדי שנה מעריכה חברת המחקר את הפער בין התשואות של קרנות נאמנות וקרנות נסחרות בבורסה, ובין התשואות שהמשקיעים בהן מרוויחים כקבוצה.
תשואות קרנות נאמנות או תעודות סל מדווחות כאילו קניתם בתחילת תקופת מדידה, השקעתם מחדש את כל ההכנסות או רווחי ההון, ומעולם לא מכרתם. אחרי הכול, זה האופן שבו הקרן התנהגה. אבל זה לא האופן שבו התנהגו רוב המשקיעים שלה. חלק קנו והחזיקו בהשקעה בחוזקה. ואחרים סחרו מהר, מונעים מנסיבות פיננסיות או מרגשותיהם ההפכפכים.
Morningstar מעריכה נתון נפרד - תשואות למשקיעים - על ידי שקלול של הכסף שבעלי הקרן הוסיפו ומשכו סך הכל במהלך התקופה.
אלו שקונים ומחזיקים ירוויחו תשואות הקרובות לסך התשואות המדווחות של הקרנות שלהם. ואלו שקונים במחיר גבוה ומוכרים במחיר נמוך יקבלו תשואות נמוכות מאלו של הקרנות שבבעלותם.
במהלך 10 השנים שהסתיימו ב־31 בדצמבר 2023, לפי הממצאים של מורנינגסטאר, הרוויחו המשקיעים במצטבר 6.3% בשנה בממוצע, או 1.1 נקודות אחוז, פחות מקרנות הנאמנות ותעודות הסל שבבעלותם.
נתון זה מהדהד ממצאים קודמים של מורנינגסטאר וכמה מחקרים אקדמיים ואחרים. הקונצנזוס ברור: המשקיעים משיגים בדרך כלל ביצועים נמוכים יותר מן ההשקעות שלהם, לא רק בקרנות נאמנות ותעודות סל, אלא גם בקרנות גידור ובמניות.
פער קטן לפחות הוא כמעט בלתי נמנע. במהלך רוב התקופות של 10 שנים או יותר, המניות עולות. תרומה הדרגתית - למשל דרך תוכנית הפנסיה שלכם - פירושה שתפגרו אחר הקרן שלכם בטווח הארוך, פשוט כי לא השקעתם את כל כספכם מן ההתחלה. הדבר נכון גם אם אתם משקיעים שאך ורק קונים ומחזיקים, לא רודפים אחרי תשואות חמות או מוכרים בבהלה כשהשוק מתרסק.
גם קרנות פסיביות יכולות להיות תנודתיות
עם זאת, משקיעים רבים מדי אינם סבלניים, ולעתים קרובות מהמרים על חלקים צרים יותר של השוק. משום שקרנות עוקבות מדדים הן זולות יותר ונוטות לסטות פחות ממדדי הייחוס שלהן ביחס לקרנות אקטיביות, הן הפכו לכלי המועדף להימורים קצרי טווח.
הביטו על קרנות סקטוריאליות, כלומר התיקים המחזיקים מניות של ענף ספציפי כמו טכנולוגיה או אנרגיה. שם, כל רעש קטן עשוי להיראות כמו חדשות גדולות, ולעודד אנשים לנסות להתעשר מהר. עסקאות מהירות ומוטעות עשויות לדרדר במהירות את תשואות המשקיעים הרבה מתחת לתשואות הקרנות.
יחסית לקרנות שעוקבות אחר השוק בכללותו, קרנות עוקבות מדדים סקטוריאליים "מכוונות לרווחים גדולים יותר או מתמקדות בנושאים 'מרגשים' יותר", אומר ג'פרי פטאק, מנהל דירוג ראשי ב־Morningstar והמחבר הראשי של המחקר.
תעודת הסל Technology Select Sector ,SPDR למשל, עלתה ב־56% בשנה שעברה - אך אחרי שאיבדה כמעט 28% ב־2022.
מבין התיקים האלו, המתמחים בתעשיות ספציפיות, הרבה יותר כסף זורם פנימה והחוצה מהקרנות עוקבות המדדים בהשוואה לקרנות סקטוריאליות אקטיביות.
במהלך 10 השנים שהסתיימו ב־31 בדצמבר 2023, צנחו תשואות המשקיעים אל מתחת לתשואות הכוללות בקרנות עוקבות מדדים ענפיים ב־2.9 נקודות אחוז בשנה - גרוע יותר אפילו מהפער של 2 נקודות בתיקים ענפיים אקטיביים.
כשאתם מכוונים גבוה עם קרנות עוקבות מדדים ענפיים, יש לכם סיכוי טוב לירות לעצמכם ברגל.
חשבו על מה שנקרא קרנות סמארט־בטא או קרנות פקטור. הן לא טורחות לנסות לבחור ניירות ערך בודדים, כפי שעושות קרנות אקטיביות. במקום זאת, הן קונות חבילות של מניות או של אג"ח עם מאפיינים סטטיסטיים נפוצים, כגון רווחיות גבוהה, עליות מחירים מהירות לאחרונה או מחיר נמוך ביחס לרווחים. שוב, התנודות בקרנות אלו הן חדות יותר לרוב משום שהן ממוקדות יותר.
התנודות החדות האלה מזעזעות לעתים קרובות משקיעים ויועצים פיננסיים לא זהירים, המצפים שהקרנות הללו ישיגו ביצועים קצת יותר טובים מהשוק, אומר ניקולס רבנר, מנכ"ל Finominal, חברת מחקר בלונדון.
תעודת הסל Invesco S&P 500 Low Volatility עקפה את ה־S&P 500 עצמו ביותר מ־13 נקודות האחוז בשנת 2022. בשנה שעברה היא צנחה ביותר מ־25 נקודות אחוז. במהלך התקופה של 10 שנים שנמדדה על ידי מורנינגסטאר, השיגו המשקיעים של הקרן, כקבוצה, ביצועים נמוכים ב־1.2% בשנה ביחס אליה, לפי הערכתו של פטאק.
איך תוכלו לצמצם את הפער בינכם לבין הקרן שלכם?
ראשית, זכרו שקרנות עוקבות מדדים אינן בטוחות. הן רק זולות. ממשחק בגפרורים אפשר לחטוף כוויה חמורה באותה המידה כמו ממשחק במצית יוקרתי.
היצמדו לקרנות עוקבות מדדים רחבים ככל האפשר. ככל שמדד הייחוס שהקרן עוקבת אחריו יהיה מצומצם יותר, כך הוא יהיה תנודתי יותר, וכך יגדל הסיכוי שתיבהלו ממנו בדיוק בזמן הלא נכון.
אם אתם מרגישים שאתם חייבים להמר, הגבילו את ההימור לחלק זעיר מן התיק שלכם - 5% לכל היותר. אל תוסיפו לזה, יהיה אשר יהיה - במיוחד אם אתם מרוויחים כסף. רדיפה אחרי רווחים היא הדרך הטובה ביותר לצבור הפסדים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.