למעלה משבוע שיבואני אלכוהול לא מצליחים לחדש את אישורי היבוא שלהם, ומכולות רבות נשארות תקועות בנמל תוך יצירת הפסדים ניכרים. זאת בשל השבתה, ללא הכרזה על סכסוך עבודה כחוק, שמוביל ועד משרד הכלכלה. השבתה זו מתרחשת על רקע עיכוב שנמשך עוד מ-2015 בהעברת הסמכויות על יבוא אלכוהול ממשרד הכלכלה למשרד הבריאות. הוועד דורש 5 תקנים ו-3 מיליון שקל שהגיעו למשרד הבריאות, וטוען - במצב הנוכחי, אין סמכות לטפל ביבוא האלכוהול לישראל. זאת למרות שאין חוות דעת משפטית שמגבה זאת. משרד הכלכלה: "הנהלת המשרד מקיימת פגישות כדי למצוא פתרון מהר ככל הניתן".
● הבלוף התקציבי של סמוטריץ': פריצת המסגרת בלי להגדיל את הגירעון
● איך משרד האוצר יכול להתנהל כשהשר והממונה על התקציבים במסלול התנגשות
אחד מיבואני האלכוהול הגדולים בישראל תקוע עם כמות ניכרת של מכולות מלאות במשקאות, שהם לא יכולים למכור מכיוון שכבר למעלה משבוע לא מאשרים להם את חידוש אישור היבוא. לא כי משהו פגום או שיש בעיה, אלא כי ועד המשרד מסרב לחתום על כך. המשרד מנפיק ליבואנים אישור יבוא, שמוגבל בכמות מסוימת. ברגע שמגיעים לסך הכמות, יש לחדש את הרישיון. אך "משום מקום, אמרו לנו שלא מחדשים את אישורי היבוא, ואפילו לא טרחו להסביר למה" מספר אותו יבואן "נאלצנו לחקור בעצמנו, וגילינו שזה נובע מכיפופי ידיים בין משרד הכלכלה למשרד הבריאות, וזה קשור גם לוועד".
ההשלכות הכלכליות משמעותיות מאוד: מעבר להפסד הישיר מאי-מכירה של הסחורה שכבר נקנתה, ועלויות האחסנה כל עוד הסחורה לא מקבלת אישור, "ברגע שהמוצר נגמר על המדף, הצרכנים מתחילים לסגל הרגלים אחרים, ומפסידים נאמנות צרכנית לטווח הארוך. אנחנו משקיעים בשיווק ומכירה ויחסים עם הלקוחות, וזה יורד לטמיון. הספקים בארץ מאבדים בנו אמון. בנוסף, המכולות עצמן תקועות אצלנו, ואנחנו לא יכולים להחזיר אותן כדי להמשיך את היבוא. אם זה יימשך עוד, נהיה בבעיה גדולה מאוד". לדבריו, "לאף אחד לא מאפשרים לחדש את אישורי היבוא. בקרוב, חלק מהמוצרים יהיו חסרים על המדפים".
פרסום התקנות לא הוביל לאימוצן בפועל
בכל הנוגע לסכסוך בין משרד הכלכלה למשרד הבריאות, "ב-2015 נחקק חוק המזון, שהטיל על משרד הבריאות לפרסם תקנות ליבוא אלכוהול. המטרה הייתה לשים את כל יבוא המזון והמשקאות תחת קורת-גג אחת", אומר עו"ד עמיר עופר, מנהל ענף המזון והמשקאות באיגוד לשכות המסחר, "ב-2018 פורסמו תקנות להערות הציבור, אבל הן לא יושמו עד היום". תקנות אלו אף זכו לדוח הערכת השפעת רגולציה (RIA) שטענו שעיקר הרצון בהעברה הוא מניעת יבוא אלכוהול מזויף.
אלא שפרסום התקנות לא הוביל לאימוצן בפועל: "ב-2022 היה דיון בוועדת הבריאות של הכנסת. בהתחלה אמרו שזה יקרה כבר בחודש אוגוסט ב-2022, ואז ינואר 2023. זה לא התקדם מאז", אומר עו"ד עופר. ועכשיו, כנראה שאנחנו עומדים בפני דחייה נוספת: "רפורמות 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל' ייכנסו לתוקף בינואר 2025. זה אומר שיהיו להם עוד המון דברים שהם צריכים לעשות, והמשרד פשוט לא ערוך לזה. אם הסמכות תעבור, יבואני האלכוהול יסבלו מעיכובים מטורפים".
עו''ד עמיר עופר / צילום: רמי זרנגר
אלא שגם במצב הנוכחי, היבואנים סובלים מעיכובים ניכרים, והצרכנים עלולים לסבול ממחסורים של ממש בחלק מהמוצרים. אז למה משרד הכלכלה לא מאפשר לחדש את אישורי היבוא? לדברי משרד הכלכלה "עצר יו"ר נציבות העובדים הארצית של משרד הכלכלה, מר ארז כהן, את הנפקת הרישיונות בטענה כי לא יתכן שמשרד הכלכלה ינפיק אישורים ללא סמכות חוקית ומשפטית, וללא תקנים ותקציב לתפעול הפעילות".
בשיחה עם גלובס, מאשר יו"ר הוועד ארז כהן את הדברים, ואומר שבעיניו בשל עיכוב משרד הבריאות לקחת את הסמכויות על עצמו, משרד הכלכלה איבד את הסמכות החוקית לטפל בכך. ואם רוצים להשאיר את הנושא בכל זאת במשרד הכלכלה, יש לכך מחיר: "משרד הבריאות קיבל כבר תקנים וכסף. למה שלא תיתן את זה לנו?" הוא אומר "אם ייתנו לך כעיתונאי עוד תחום סיקור, למה שלא ייתנו לך רכב אם זה רלוונטי, או ייתנו לך עוד תקן של סטודנט או מזכירה?". אלא שכאן, לא מדובר בתחום חדש שנוסף למשרד הכלכלה, אלא רק המשך לפעילות השוטפת של המשרד. עם זאת, לדבריו "משרד הבריאות קיבל על זה 5 עובדים ו-3 מיליון שקל בשנה", והוא יהיה מוכן שהנושא יישאר במשרד הכלכלה - אם הכסף והתקנים יגיעו למשרד. לגבי הכרזת סכסוך עבודה, הנדרש בדרך כלל כדי שפעולת השבתה תהיה חוקית, הוא אומר "למה אני צריך להכריז סכסוך עבודה על משהו שחוקית הוא לא שייך לי?". ובתגובה לשאלה על חוות דעת משפטית לעמדה זו, הוא משיב "לא צריך שום חוות דעת משפטית איפה שיש היגיון ושכל".
לא יכולים לחדש את האישור
בינתיים, היבואנים לא יכולים לחדש את אישור יבוא האלכוהול. לדברי עו"ד עופר מאיגוד לשכות המסחר "פניתי למוטי גמיש, המנכ"ל החדש של משרד הכלכלה. הוא הבטיח לי 'אני מטפל בנושא הזה. אעדכן אותך' לפני כמעט שבוע, אך לא קרה עם זה דבר. יש כנראה עובדים שרוצים שזה יישאר אצלם. יש אנשים שמנפיקים אישורים לאלכוהול כל החיים, והם לא רוצים לאבד את זה".
תגובת משרד הכלכלה: "כחלק מחוק המזון שחוקק בשנת 2015, הוחלט כי נושא הנפקת רישיונות למשקאות אלכוהוליים יועבר למשרד הבריאות ממשרד הכלכלה, אך משרד הבריאות נמנע מכך ובמהלך השנים לא עמד בשום תאריך יעד שסוכם מולו ישירות ובוועדת הבריאות של הכנסת. חשוב לציין כי משרד הבריאות קיבל לשם כך 5 תקנים בנוסף לתקציב של 3 מיליון שקל. נוכח הדברים ועל אף שהציף את הנושא שוב לפני חודש ומאחר ודבר לא השתנה, עצר יו"ר נציבות העובדים הארצית של משרד הכלכלה, מר ארז כהן, את הנפקת הרישיונות בטענה כי לא יתכן שמשרד הכלכלה ינפיק אישורים ללא סמכות חוקית ומשפטית, וללא תקנים ותקציב לתפעול הפעילות. נציין כי הנהלת המשרד מקיימת פגישות בנושא בימים האחרונים בכדי למצוא פתרון להנפקת אישורים ליבוא אלכוהול מהר ככל הניתן".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: ״נכון למצב החוקי החל כיום, האחריות על יבוא משקאות משכרים חלה על משרד הכלכלה מכוח צו יבוא חופשי. משרד הבריאות החל בעבודת מטה מקצועית לקראת קליטת האחריות הרגולטורית על תחום זה, לרבות התקנת תקנות הנדרשת מכוח הוראות חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון) ותוך כדי כך מקיים שיח מקצועי שוטף עם משרד הכלכלה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.