מודי'ס: עימות צבאי רחב עלול להיות בעל השלכות משמעותיות על דירוג האשראי

סוכנות הדירוג מודי'ס התייחסה למצב הביטחוני בישראל ולהשפעתו על דירוג האשראי • בהודעה הודגש כי הערכות הן שהמתחים המתמשכים לא יסלימו לכדי עימות צבאי כולל, אך במידה ויסלימו, תהיינה השפעה על דירוג האשראי בישראל

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס בליטא / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis
מטה סוכנות הדירוג מודי'ס בליטא / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

סוכנות הדירוג מוד'יס התייחסה היום (ג') למצב הביטחוני בישראל ולהשפעתו על דירוג האשראי: "חילופי האש בין ישראל לחיזבאללה בסוף השבוע האחרון מסמנים הסלמה, אם כי העלויות הכלכליות והאנושיות נותרות מוגבלות ועולות בקנה אחד עם תרחיש הבסיס שלנו". 

בארה"ב כבר מתווכחים על מספר הורדות הריבית, אבל בישראל אין אפילו ציפיות 
אלטשולר שחם המשיך לאבד כספי לקוחות ביולי, אבל יש לו סיבה לאופטימיות 

עוד אמרה חברת הדירוג כי "אנו ממשיכים להניח שהמתחים המתמשכים לא יסלימו לכדי עימות צבאי כולל בין הצדדים או יתרחבו כך שיכללו את איראן, ולכן ההשפעה השלילית המיידית על האשראי באזור תישאר מוגבלת. עם זאת, עימות צבאי כולל עם חיזבאללה או איראן עלול להיות בעל השלכות משמעותיות על דירוג האשראי של מנפיקי החוב הישראליים".

אך מודי'ס לא הראשונה להגיב למצב הגיאו-פוליטי. בשבועות האחרונים מספר גופים בינלאומיים פרסמו אזהרות והתייחסויות בנוגע להשפעת המלחמה על הכלכלה הישראלית.

רק לפני שבוע, אגף המחקר בבנק האמריקאי סיטי (Citi) פרסם ניתוח על המצב הכלכלי בישראל בו תיאר כי מצב הדירוג של ישראל לא ודאי כלל, בשל ההבנה שהשווקים לא רואים סוף קרב של הקונפליקט באזור. "מרווחי האג"ח הדולריות של ישראל כבר התרחקו מהדירוג הנתון של ישראל בעקבות המתיחות הגאו-פוליטית. מתיחות זו מקשה לצפות מתי תהיה בחינה מחדש של הדירוג על-ידי החברות השונות", צוין מטעם סיטי. 

הניתוח של סיטי הגיע כשבוע לאחר שסוכנות דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הודיעה על הורדת דירוג האשראי של ישראל מרמה של A+ לרמה של A, תוך קביעת תחזית שלילית. בהודעתה, ציינה פיץ' כי "הורדת הדירוג לרמה של A משקפת את ההשפעה של המשך המלחמה בעזה, סיכונים גאו-פוליטיים מוגברים ופעולות צבאיות במספר חזיתות".

הסוכנות מדגישה את ההשלכות הכלכליות של המצב הביטחוני, צופה גירעון תקציבי בשיעור של 7.8% מהתוצר בשנת 2024, ומעריכה כי יחס החוב-תוצר יישאר מעל לשיעור של 70% בטווח הבינוני.