קוריאה הצפונית חשפה מל"טים מתאבדים שדומים במיוחד למוצרים ישראליים

לפי דיווח באתר The War Zone קוריאה הצפונית חשפה מל"טים מתאבדים שדומים במיוחד למוצרים ישראליים • אמצעים אלו עשויים להיות רלוונטיים לשימוש צבאו של קים ג'ונג־און בחצי האי הקוריאני והן לייצוא לרוסיה

קים ג'ונג־און בוחן את המל''טים החדשים / צילום: קוריאה הצפונית
קים ג'ונג־און בוחן את המל''טים החדשים / צילום: קוריאה הצפונית

קוריאה הצפונית חשפה שני חימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים) שדומים במיוחד  למוצרים הישראליים "הארופ" של התעשייה האווירית ו"הירו 400" של יוויז'ן (UVISION). לפי דיווח באתר The War Zone (TWZ), אותם אמצעים עשויים להיות רלוונטיים הן לשימוש צבאו של קים ג'ונג־און בחצי האי הקוריאני והן לייצוא לרוסיה, כפי שמתבצע בתחומים צבאיים רבים. 

עיתונאים באירופה יוצאים נגד ישראל. זו הדרישה החדשה שלהם
מגרמניה לאיראן: נחיל הכטב"מים שחשף מקור מפתיע

אחד מהחימושים המשוטטים דומה מאוד להארופ בצורת כנפי הדלתא שלו. החימוש המשוטט מתוצרת התעשייה האווירית יכול לעבוד באופן עצמאי, אך גם מאפשר למפעיל שצופה בו דרך המצלמה לבצע תיקונים ידניים בדרך, או לבטל את הפעולה. באותה מידה ניתן לבטל לו משימה ברגע האחרון, אם מחליטים. הארופ צבר את שמו במלחמת קרבאך השנייה ב־2020, שבה ארמניה לא הצליחה להתמודד עם ההארופים שהפעילה אזרבייג'ן בהיקפים גדולים. לאחר המלחמה, נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב אף "ליטף" הארופ בהופעה פומבית. 

פיונגיאנג אינה הראשונה שמנסה להעתיק את ההארופ. שאהד 136 האיראני נחשב אף הוא לחיקוי ירוד של החימוש המשוטט של התעשייה האווירית, כשלפי הערכות מחירו של הארופ עומד על כ־700 אלף דולר. לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד. הסיבה העיקרית שבגינה האיראנים שיגרו ב־14 באפריל כ־185 כטב"מים לישראל, מול 36 טילי שיוט בלבד - היא ככל הנראה העלויות. 

חימוש משוטט בעל טווח טיסה של כ־150 ק"מ

החימוש המשוטט השני, כאמור, מזכיר במיוחד את הירו 400, עם צורת ה־X בזנבו. חימוש משוטט שכזה הוא בעל טווח טיסה של כ־150 ק"מ ומשך טיסה של כ־120 דקות. מי שמייצרת את הירו 400 חברת יוויז'ן, שמקום מושבה בצור יגאל. ביוני האחרון, יוויז'ן וחברת מיסטרל האמריקאית, סגרו חוזה מרשים בסך כ־73.5 מיליון דולר לאספקת חימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים) לפיקוד המבצעים המיוחדים של ארה"ב

באותו החודש, הענקית הביטחונית הגרמנית ריינמטאל הכריזה על בשורה גדולה לשוק החימושים המשוטטים העולמי: משגר מכולה של 126 כלי טיס, שמיועד לשגר חימושים המשוטטים מסדרת הירו. ריינמטאל חתמה ב־2021 על הסכם אסטרטגי עם יוויז'ן, במסגרתו חלק מהחימושים המשוטטים של החברה ייוצרו באירופה, באמצעות חברת הבת "ריינמטאל RWM איטליה". 

אתר TWZ דיווח כי מסתמן שמכולת משלוח סטנדרטית תחולק לשלושה מערכים, שמונים כ־42 תאים כל אחד. זה עשוי להצביע על מערכת מודולרית, שמאפשרת להתאים את עצמה למכולות של 10, 20 או 40 רגל - כאשר ככל שהמכולה גדולה יותר, כך ניתן לשגר ממנה יותר מל"טים מתאבדים. 

פלטפורמת השיגור החדשנית של ריינמטאל מהווה בשורה גדולה לתחום, משלוש סיבות מרכזיות: בראש ובראשונה, היא מביאה את עולם מתקפות הנחיל, בו משגרים כמות גדולה של חימושים משוטטים כדי לפגוע במטרה ולגרום קושי חמור למערכות ההגנה האווירית, לאתגר אחר לגמרי. הטכנולוגיה היחידה שנראית ככזו שיש בה כדאיות כלכלית להפלת כטב"מים בהיקפים גדולים, אך עדיין נמצאת יחסית בשלביה המוקדמים היא מיקרו־גל. אמצעי תקיפה אלקטרומגנטיים לא־קינטיים אלו מנטרלים באמצעות מיקרו־גל רכיבים אלקטרוניים קריטיים לאמצעי התקיפה של האויב. בהם, לדוגמה, נחילי כטב"מים, שיכולים במקבץ יירוט אחד ליפול יחדיו. 

שני יתרונות מהותיים נוספים של שיגור ממכולה ששזורים האחד בשני, הם ריבוי הפלטפורמות ויכולת ההסוואה. ממכולה אפשר לשגר הן מפלטפורמה יבשתית והן מפלטפורמה ימית; זאת, בעוד שמכולות מהוות, כדבר שבשגרה, כ־80% מכלל הסחר הימי העולמי. לכן, ניתן להטמיע מכולת שיגור בספינת מכולות, להשיט לטווח רחוק - ויהיה קשה במיוחד לאתר זאת.