| 03.11.2024
צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
● פרויקט מיוחד | היבשת שהפכה למגרש הביתי של רוסיה ואיראן
דוח מעורר דאגה של קרן המטבע הבינלאומית חתך את תחזית הצמיחה בישראל ל-2024 מ־1.6% ל־0.7% בלבד, קרי צמיחה ריאלית שלילית. בטווח הארוך יותר הם צופים כי קצב הצמיחה בשנה הבאה יעלה ל־2.7%. השבוע פרסם האוצר תחזית צמיחה עגומה יותר לשנה זו, של 0.4%, ו-4.3% בשנה הבאה.
בנק ישראל מצידו צופה צמיחה של 0.5% השנה, ו־3.8% בשנה הבאה. העמדות של הקרן ובנק ישראל דומות למדי בנוגע לתחזית האינפלציה, שלשיטתם צפויה להתכנס אל היעד בשנה הבאה. הערכות קרן המטבע אינן החמורות ביותר. במוד'יס, לדוגמה, צופים צמיחה של 0.5% השנה ו־1.5% בלבד בשנה הבאה, ואילו ב־S&P צופים 0% צמיחה השנה ו־2.2% בשנה הבאה.
בהגיעם אל המשא ומתן מול חיזבאללה ומול חמאס, זוכרים בכירי ישראל גם את ההחלטה החריגה מאוד של מודי'ס בחודש ספטמבר, על הורדת דירוג כפולה, לציון של Baa1 עם תחזית שלילית. יציאה ממלחמות מתאפיינת, לרוב, בשיפור כלכלי - ולכן לממשלה יש אינטרס כלפי פנים וכלפי חוץ להביא להסדרים שצפויים לעודד את הכלכלה מחדש.
עם זאת אי אפשר להתעלם מהצורך לממן את כל המלחמה הזאת. זה צפוי ליפול על הציבור בדמות שלל גזרות, ונותרה רק התקווה שלא יירשם פה עוד עשור אבוד כמו זה שאחרי מלחמת יום הכיפורים.
הרשות הפלסטינית היא זו ששולטת ביהודה ושומרון, וחולשתה בהתמודדות מול חמאס והג'יהאד האסלאמי ניכרה עוד טרם המלחמה. הניסיונות של איראן וחמאס להבעיר את יהודה ושומרון, במטרה להפחית את עוצמת צה"ל בעזה ובלבנון, גררו פעילות מניעתית שפגעה קשה בג'נין, למשל.
לפי ארגון הסחר והפיתוח של האו"ם (UNCTAD), מהרבעון השלישי של 2023, אז פרצה המלחמה, ועד תום הרבעון הראשון השנה, זינקה האבטלה ביהודה ושומרון מ־12.9% ל־35%. הזרז היה החלטת ישראל לבטל אישור עבודה של פלסטינים. לאחר צמיחה של 4% בתוצר בשלושת הרבעונים הראשונים של 2023, ברביעי חלה התכווצות של 19%.
המלחמה הנוכחית יצרה הרס חסר תקדים בעזה, בצל השימוש של חמאס בסביבה אזרחית. לפי הערכות האו"ם, פינוי ההריסות מרחבי רצועת עזה עשוי להימשך 15 שנה. מומחים העריכו לסוכנות הידיעות בלומברג בחודש אוגוסט את עלויות השיקום ביותר מ-80 מיליארד דולר. מנהל אזור MENA (המזרח התיכון וצפון אפריקה) בקרן המטבע אמר השבוע בראיון ל"נשיונל" כי במחצית הראשונה של 2024, התוצר ברצועה התרסק ב־86%.
במצב זה, נדרשות שחקניות עם כיסים עמוקים שייכנסו לתמונה ביום שאחרי. שלוש שחקניות מרכזיות עשויות לקחת על עצמן את המשימה הסבוכה - קטאר, איחוד האמירויות וערב הסעודית - והשיקולים שלהן כוללים הצבת כוח נגדי לאיראן וביסוס עוצמתן באזור.
יותר מ־1.2 מיליון אזרחים נעקרו מבתיהם בלבנון בגלל המלחמה, כך מנתונים מעודכנים שפרסמה קרן המטבע. המשמעות היא שקרוב לרבע מאוכלוסיית לבנון היא פליטה במדינתה. גורם עיקרי למשבר הוא השימוש הנרחב של חיזבאללה בתשתיות אזרחיות. ארגון הטרור השיעי בלבנון "שכלל" את השיטה של חמאס - שהשתמש בבתים בעזה כגישה למנהרות - והפך חדרים בבתי משפחות לאתרי משגרים ומחסני אמל"ח.
כלכלת לבנון הייתה מרוסקת עוד לפני המלחמה, ולכן ניסו גורמים כמו ראש הממשלה ויו"ר הפרלמנט למנוע הסלמה. מאז שצה"ל נכנס לתמרון, השניים פועלים לניתוק הזירה הלבנונית מהזירה העזתית, וייתכן כי בחירתו של נעים קאסם למזכ"ל חיזבאללה עשויה לסייע.
השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין ויועצו של הנשיא ביידן ברט מקגורק, הגיעו בחמישי למרחב בניסיון להניע את הצדדים להסכם שיסיים את הלחימה בלבנון. הוא צפוי להתבסס על החלטה 1701 שסיימה את מלחמת לבנון השנייה וכללה נקודות חשובות שלא נאכפו כמו דחיקת חיזבאללה צפונית לנהר הליטני. השאלה המרכזית היא כיצד תתבצע האכיפה.
בניסיון להתהלך בין הטיפות במלחמה, ירדן עולה על כולן. שר החוץ הירדני איימן ספדי ביקר בטהרן לפני חודשיים, כשקודם לכן וגם לאחר מכן, אותה ירדן השתתפה ביירוט כטב"מים וטילים בליסטיים איראניים ששוגרו לישראל.
לפני כשבוע צוין 30 שנה להסכם השלום בין המדינות, שחלק מהותי בו הוא התחייבות ישראל להעביר לירדן 55 מיליון מ"ק מים בשנה. מאז, ביולי 2021 הוגדלה מכסת המים ב־50 מיליון מ"ק לשלוש שנים, ובמאי 2024 הוארכה התוספת בשישה חודשים. מנגד, המלחמה הביאה להקפאת המגעים לפרויקט שלפיו ישראל תמכור 200 מיליון מ"ק מים מותפלים בשנה תמורת רכישת חשמל מאנרגיות מתחדשות מירדן.
לפי מאמר של גלית כהן, ד"ר אופיר וינטר וגל שני מ־INSS, ירדן היא אחת המדינות העניות בעולם בתחום המים: מכסת המים לנפש בירדן היא 61 מ"ק בשנה בלבד, פחות מ־15% מקו העוני העולמי למים. בנוסף מספקת ישראל לירדן גז טבעי: כ־2.9 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים) בשנה שעברה. ירדן לכודה בין האינטרסים הפאן-ערביים לאינטרסים הפנימיים שלה, ולפיכך מרבה לבקר את ישראל, אבל זקוקה לה מאוד.
מעמדה האזורי של טורקיה כבר נפגע במלחמה הנוכחית ובשל החלטותיה שלה. טורקיה הפכה למדינה שמדבררת את חמאס אפילו יותר מקטאר, שעמה לישראל אין יחסים דיפלומטיים מלאים.
ארדואן הגדיל ונקט אמברגו סחר על ישראל, צעד שכמותו לא חוו המדינות מאז כינון היחסים ביניהן ב־1950. התוצאה של פעולותיה של אנקרה היא שכיום אף גורם אזורי לא רואה בה שחקנית מובילה ביום שאחרי ברצועה.
אנקרה עוד רואה בעצמה מעצמה אזורית, ומתמקדת ב"דיפלומטיית מל"טים", שבעזרתה לפי ארדואן, 65% ממכירות המל"טים הצבאיים בעולם היו של טורקיה. בתחום האנרגיה טורקיה לא עצמאית, וארדואן מנצל את יחסיו עם סומליה לחפש משאבים במים הכלכליים שלה.
שקט יחסי ומפתיע למדי שורר בגבול ישראל־סוריה, למרות נוכחות מיליציות פרו־איראניות. הגורם המרסן הוא הנשיא בשאר אסד: הוא מתמודד עם השלכות הנוכחות האיראנית הנרחבת בשטחו, שכוללת מפעלי אמל"ח, ומונע משליחיה להבעיר אף יותר את מדינתו החבולה מ־13 שנות מלחמת אזרחים.
לפי הבנק העולמי, שיעור העוני בסוריה עמד על 69% ב־2022. רצף בצורות בשנים 2011-2006 הביא להתרסקות המגזר החקלאי במדינה ולהגירה מאסיבית של חקלאים לערים - ויצר מעמסה גדולה על תשתיות הערים הבעייתיות ממילא. תהליך חדש נוסף הוא הימלטות של יותר מ־100 אלף פליטים לבנונים לסוריה, ומספרים אלה רק יגדלו אם המגעים להפסקת אש בלבנון לא יניבו פרי.
מי שנפגעה יותר מכל מפעילות החות'ים היא מצרים. לפי יו"ר קרן המטבע, הכנסות מצרים מתעלת סואץ צנחו בלפחות 70% בגלל המלחמה. זהו מניע מרכזי של הנשיא א-סיסי לקדם הפסקת אש ברצועה. במרץ הגדילה קהיר את הלוואותיה מקרן המטבע מ־3 מיליארד דולר ל־8 מיליארד. לפי הלשכה המצרית לסטטיסטיקה, קצב האינפלציה השנתי היה בספטמבר 26.4%.
עם זאת הקרן חיובית למדי לגבי מצרים. תחזית הצמיחה הריאלית שלה ל-2023/2024 היא 3.8%, לעומת 2.7% שהעריכה ביולי. הדאגה העיקרית: את 2024/2025 צפויה קהיר לסיים עם גירעון של 6.6%.
ממשלת איראן הודיעה השבוע כי תגדיל את תקציב הביטחון בשנה הפרסית שתתחיל בחודש מרץ ב־200%: מ־10.3 מיליארד דולר ל־30.9 מיליארד דולר. זהו שיא לתהליך מתמשך שבו משטר האייתוללות מפנה עוד ועוד משאבים להנעת ציר ההתנגדות. המערך נועד ליצור טבעת חנק סביב ישראל, אבל חזר אל איראן כמו בומרנג.
טהרן השקיעה כ־700 מיליון דולר בשנה בחיזבאללה, ונראה שהוא במצבו החמור אי פעם. ברמת איראן עצמה, המתקפה הישראלית הזכירה כי חיל האוויר שלה תקוע בשנות ה־70, ומערך ההגנה שמתוחזק במערכות S-300 רוסיות נותר חסר אונים.
חסרי אונים לא פחות הם אזרחי איראן, שקרוב לשליש מהם חיים מתחת לקו העוני. לתושב טהרן ממוצע ייקחו לא פחות מ-48 שנים לרכוש דירה.
צה"ל תקף את איראן, לפי פרסומים זרים, דרך עיראק, תוך שליחת מסר למיליציות הפרו־איראניות בעיראק, כי גם הן עשויות להיות על הכוונת.
הסלמה אזורית יותר מטרידה את ממשלת עיראק, ש-8.7% מעתודות הנפט העולמיות נמצאות בשטחה. זה קרץ לסין, יבואנית הנפט הגדולה בעולם: במהלך המלחמה זכו עשר חברות סיניות במיזמים לחיפוש נפט וגז בעיראק, וארבעה חודשים קודם לכן, החליפה חברה סינית את ענקית האנרגיה האמריקאית אקסון מובייל בהפעלת שדה נפט מהגדולים במדינה.
מול ההתפתחויות האחרונות במלחמת חרבות ברזל, הסעודים שבעי רצון ומודאגים כאחד. מצד אחד, האיום שלהם מדרום, המורדים החות'ים, והפטרונים שלהם באיראן סופגים תקיפות ללא מעורבותם הישירה. מצד שני, הסלמה לכדי מלחמה אזורית עלולה לפגוע בהם אנושות - אם האיראנים יחסמו יציאת מכליות מהמפרץ הפרסי.
לסעודים אמנם יש גם את החופים המערביים בים האדום, אבל בשל מתקפות החות'ים לא יוכלו לשוט דרומה. הגישה של הסעודים למזרח הרחוק היא קריטית, שכן מעל 80% מיצוא הנפט שלהם ב־2023 , בסך 211 מיליארד דולר, היו לסין, יפן, הודו, קוריאה הדרומית, טייוואן ומלזיה.
אם ייחסמו מיצר הורמוז, השער למפרץ הפרסי, ובאב אל־מנדב, השער הדרומי מהים האדום - הגישה היחידה של הנפט הסעודי החוצה תהיה צפונה, אל תעלת סואץ. המשמעות: התארכות משמעותית של שרשראות האספקה למזרח, במדינה שבה הזהב השחור מהווה כ־42% מהתמ"ג.
איחוד האמירויות שואפת להוות גורם משמעותי ברצועת עזה ביום שלאחר המלחמה. לשם כך משקיע הנשיא מוחמד בן זאיד זה כשנה סכומים לא מבוטלים בסיוע. מנתוני מתאם פעולות הממשלה בשטחים עולה כי איחוד האמירויות ביצעה יותר הנחתות סיוע אווירי בעזה מכל המדינות האחרות גם יחד (57.2% מכלל ההצנחות). האמירותים גם מפעילים ברצועה פרויקטים כמו הצבת מערכות ניידות להתפלת מים.
מלחמה אזורית מדאיגה את האמירותים אף יותר מהסעודים, מחשש לתרחיש שבו איראן סוגרת את היציאה מהמפרץ הפרסי - שער היציאה הימי היחיד שלה.
מוחמד בן זאיד מצליח בתהליך המתמשך שנועד להיגמל מהתלות בנפט. הסחר נטול הנפט של המדינה הגיע ב־2023 לשיא של כ־953 מיליארד דולר, ותנועת הסחורות שאינן נפט צמחה ב־12.6% בשנה החולפת.
אמיר קטאר השקיע בעזה הון רב, אפילו במושגים שלו. לפי גורם ששוחח עם רשת VOA, דוחא העבירה ב-2021-2012, בתיאום עם ישראל וארה"ב, סיוע של 1.49 מיליארד דולר. זה כולל גם מענק חודשי של 30 מיליון דולר לחמאס מאז 2018.
קטאר, המדינה עם קצב הפקת הגז הטבעי הגבוה בעולם פר נפש (3 מיליון תושבים), במלכוד תמידי, כמדינה קטנה במרחב לוהט. דוחא מנסה להסתדר עם כל מי שבמגרש: מארחת את בכירי חמאס, אבל גם את בסיס חיל האוויר האמריקאי.
החות'ים חולשים על שליש משטח המדינה המאוכלסת והענייה ביותר בחצי האי ערב. שליחי איראן בתימן ספגו שתי מתקפות ישראליות על תשתיות הנפט, שהניבו להם, לפי הערכות, הכנסות של 1.8 מיליארד דולר בשנה. התקיפות כיווצו את קצב פריקת המכליות במרחב חודיידה מ־4-3 ביום לכאחת בחודש. זו מכה אנושה, אך החות'ים דבקים בעמדתם להמשיך את פעילות הטרור בים האדום כל עוד נמשכת הלחימה בעזה.
מרבית ענקיות הספנות התנגדו לדרישת החות'ים, ועל כן בקו המזרח הרחוק־אירופה עושות עיקוף שמוסיף למסע כ־13 אלף ק"מ. לדרך הארוכה יש השלכות בתחום הביטוח, שכר העובדים והאספקה, ותעריפי החברות הגדולות בקו עלו בהתאם.
ונצואלה הייתה אחת מספקיות הנפט המרכזיות של ארה"ב, ואז תעשיית הנפט שלה קרסה. רבים תולים את האשמה בניהול כלכלי כושל של הנשיא ניקולס מדורו, שאת שלטונו האמריקאים ניסו להחליש דרך סנקציות כלכליות כבדות. מאז שנת 2017, ארה"ב ביצעה יותר מ־350 סנקציות כלפי ונצואלה ופגעה ביכולתה לייצא נפט ולגשת לשווקים פיננסיים בינלאומיים.
השינויים בשוק האנרגיה העולמי - כולל המשבר שיצרה המלחמה באוקראינה - אילצו את ארה"ב להפשיר חלקית את היחסים. בשנת 2022 החלה וושינגטון להקל במעט על הסנקציות, בניסיון לרתום מחדש את הנפט הוונצואלי למיתון מחירי האנרגיה. גם העושר המינרלי של המדינה הדרום אמריקאית - אלומיניום, זהב, אורניום, קולטן וברזל - מהווה שיקול.
עם זאת, באפריל האחרון דווחה ארה"ב על הטלה מחדש של סנקציות על מגזר הנפט והגז של ונצואלה בתגובה לכישלונה של ממשלת מדורו לאפשר "בחירות כוללניות ותחרותיות". ארה"ב מסרבת להכיר בניצחונו בבחירות ביולי. במקביל, ונצואלה פועלת להעמיק את קשריה עם יריבות של ארה"ב, כמו סין, רוסיה ואיראן, בניסיון למצוא אלטרנטיבות כלכליות.
הצי האיראני פועל בשנים האחרונות באמריקה הלטינית, בעיקר בוונצואלה, נוכח היחסים המצוינים של הנשיא מדורו עם איראן. מעט לפני פרוץ המלחמה טהרן חתמה על מזכר הבנות משולש עם ונצואלה וסוריה, להקמת בית זיקוק בעל הספק של כ־140 אלף חביות ביום במחוז חומס שבלב סוריה. הקשר הזה בין ונצואלה לאיראן צפוי להשליך על התמונה בהמשך הדרך.
קרן המטבע הבינלאומית ציינה בדו"ח האחרון שלה כי קשה בכלל להבין את התמונה המדינה לאשורה, נוכח קשר מוגבל עם הרשויות - משם שוחחו עמה בפעם האחרונה אי שם ב־2004.
המלחמה של רוסיה באוקראינה, שתיכנס בעוד כמה חודשים לשנתה השלישית, ממשיכה להיות אחד הגורמים ההרסניים ביותר לכלכלה הגלובלית, כשהיא יוצרת חלוקה לגושי סחר יריבים, משפיעה על סוגיות כמו אנרגיה ומשאבים ומאיימת לגלוש למדינות אחרות באירופה. לפי הדוח של קרן המטבע הבינלאומית, העולם עדיין מתאושש מ"הזינוק במחירי הסחורות אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה", וה"סחר בין הגושים" שנוצרו בשל המלחמה אפילו נמוך מזה שהיה בתקופה המקבילה במהלך המלחמה הקרה בין ברית המועצות למערב.
התלקחות מחודשת במלחמה באוקראינה עדיין יכולה "ליצור שיבוש בסחר הגלובלי, ולהוביל לעליות מחירי מזון, אנרגיה וסחורות", כותבים מומחי הקרן.
בנוסף, המעבר המוגבר של מיליוני פליטים אוקראינים למדינות אירופה והצורך להושיט להם עזרה מאיימת על התאוששות כלכלית ביבשת. העובדה כי אירופה, ובראשה גרמניה, מסייעת כספית בעשרות מיליארדי אירו לאוקראינה עד כה, גם היא משמעותית מבחינה כלכלית ליבשת כולה.
בעולם נוטים להתייחס די בזלזול למתיחות בחצי האי הקוריאני, על אף שיגורי טילים בליסטיים לים שמבצעת קוריאה הצפונית, כולל אחד בין־יבשתי ביום חמישי, איומים ללא הפסקה והנשק הגרעיני. קוריאה חזרה לכותרות בגלל אירוע שבכלל התרחש באירופה: המנהיג העליון קים ג'ונג־און החליט לשלוח את חייליו לתגבר את הכוחות הרוסיים בפלישה לאוקראינה.
באותו זמן בחצי האי הקוריאני, תוהו ובוהו. פיונגיאנג החליטה לפני שבועיים לפוצץ שני כבישים מרכזיים שמקשרים את קוריאה הצפונית עם הדרומית, באזור המפורז בין המדינות.
קוריאה הצפונית לא מהססת לטמון ידיה גם במשימות מפוקפקות: באוגוסט הפריחה יותר מ־2,000 בלונים מצחינים נושאי פסולת לעבר שכנתה. בשבוע שעבר נחתו בלוני זבל, בפעם השנייה בתוך חודשים, במתחם הנשיאות בקוריאה הדרומית. לפי דיווחים, הם כללו חומרי תעמולה שמגחיכים את הנשיא יון סוק יאול ורעייתו. בעיני הצפון קוריאנים זו תגובה לרחפנים ששלחו האויבים מדרום לשם הפצת תעמולה.
ההתעסקות בזבל עשויה להישמע לאדם הסביר מגוחכת, אבל אסור להקל ראש במעשי קוריאה הצפונית. עוד בטרם שליחת חייליו כצאן לטבח מול אוקראינה, קים ג'ונג־און מספק כבר תקופה לנשיא רוסיה אמל"ח בהיקפים גדולים, כולל פגזים וטילים בליסטיים. לצד זאת, לפי מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), פיונגיאנג מחזיקה ב־50 ראשי קרב גרעיניים.
זהו איום כלל עולמי נוכח יכולות הטילים הבליסטיים של קוריאה הצפונית, שיכולים להגיע עד 13 אלף ק"מ. אלה מרחקים שמהווים איום על כלל העולם. ומנגד ניצבת המדינה היחידה בעלת מנוף לחץ כלכלי על פיוגיאנג - סין. לפי האו"ם, 99% מהיבוא הצפון קוריאני ב־2022 התבצע דרך סין, וכ־70% מהיצוא.
רק לפני כשבוע וחצי קיים צבא סין תרגיל שדימה את תקיפת טייוואן באוויר, בים וביבשה, ובמעורבות של 153 מטוסים וספינות. הרטוריקה הסינית מצהירה שאם יידרשו, טייוואן תילקח בכוח. בטייוואן מגיבים להתפתחויות ומאיצים את ההכנות למצור צבאי של סין. משרד החקלאות המקומי עדכן את הפרלמנט כי במחסני החירום כבר נאגר די אורז לשבעה חודשים, והדגה תספיק לשלושה חודשים.
שר ההגנה הטייוואני וולינגטון קו הבהיר כי בעיני ממשלתו, מצור על טייוואן ייתפס כהכרזת מלחמה. מצור כזה ישבש את סחר השבבים העולמי - גזרה שבה טייוואן מככבת. הענקית הטייוואנית TSMC חלשה ברבעון הראשון של השנה על כ־62% מייצור השבבים בעולם.
נשיא טייוואן וויליאם לאי, פרו־מערבי שדוגל בעצמאות, נהנה מסיוע נרחב במיוחד מממשלתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. וושינגטון אישרה בשבוע שעבר חבילת סיוע צבאית של 2 מיליארד דולר, שכוללת את מערכת ההגנה האווירית לטווחים קצרים ובינוניים NASAMS, שפועלת בהצלחה באוקראינה. זו הייתה חבילת הסיוע הצבאית ה־17 במספר מאז שביידן נכנס לבית הלבן, בינואר 2021. בייג'ינג בתגובה האשימה את ארה"ב בפגיעה בשלום וביציבות במיצר טייוואן.
לפי דיווח מהשבוע באקונומיק טיימס, הצי האמריקאי מתכוון לפרוס מערכות פטריוט בספינותיו במרחב ההינדו־פסיפי, בצל החשש מסין. לפי הדיווח, האמריקאים ישמשו במיירט המתקדם ביותר מסדרת פטריוט, שעלותו מוערכת ב־6 מיליון דולר ליחידה. והסוללה עצמה? לפי מחקר של המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים (CSIS) מדצמבר 2022, היא עולה לא פחות מ-1.1 מיליארד דולר.