בכל הנוגע לחיפוש אחר כספי השקעה בעמק הסיליקון, חשוב מהיכן אתם מגיעים: מאולמות אבן החול של הקמפוס של אוניברסיטת סטנפורד, או מהמשרדים המעוטרים בגרפיטי של שנות פייסבוק המוקדמות. כעת חושקים משקיעי ההון סיכון במעמד חדש של מייסדים - אלה ששירתו ביחידה מתמחה של צה"ל.
● המחיר שתשלם אינטל ישראל על הפיצול הצפוי בחברה
● מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין
משרתי יחידה 8200, הידועה ביכולות המתקדמות שלה בתחום אבטחת הסייבר ולוחמת סייבר, הקימו עשרות חברות אבטחת סייבר. אחרים הפכו לבעלי הון סיכון משפיעים בזכות עצמם, ומהווים מנטורים לבוגרים יזמים.
יש חמש חברות טכנולוגיה לפחות שהוקמו על ידי בוגרי יחידת 8200 הנסחרות בבורסה בארה"ב, ושוויין הכולל כ-160 מיליארד דולר. חברות פרטיות שפותחו על ידי חיילים לשעבר ב-8200 שוות מיליארדים יותר.
חברת אבטחת הענן הגדולה, Wiz, התקרבה ביולי לחתימה על עסקה של 23 מיליארד דולר ורכישה על ידי גוגל - זו הייתה אמורה להיות הרכישה הגדולה ביותר של גוגל אי פעם. לאחר שהמשא ומתן הגיע למבוי סתום, אמר לעובדים אסף רפפורט, מנכ"ל Wiz ויוצא 8200, כי הוא רוצה להגיע להכנסות של מיליארד דולר לפני שיתכנן רישום למסחר בבורסה.
Wiz ובוגרי 8200 מתמודדים עם בעיה עסקית עצומה - כיצד לשמור על ביטחונן של חברות גדולות - באמצעות מיומנויות שלמדו מתקופת הצבא, ובאינטנסיביות שהם הורגלו בה. הם והחברות שבנו הפכו לסחורה מבוקשת ככל שתעשיות נוספות המשיכו להעביר כמויות עצומות של מסמכים עסקיים לענן - אשר נתון להתקפה מתמדת של האקרים אופורטוניסטים. בעוד שבוגרי יחידת 8200 נהגו פעם להצניע את השירות שלהם, הם מציגים אותו כעת בהודעות לעיתונות כדי למשוך לקוחות וכספי השקעה עבור הסטארט-אפים שלהם.
פאלו אלטו נטוורקס, חברת אבטחת הסייבר הגדולה ביותר הנסחרת בבורסה, ובעצמה תוצר של יוצאי 8200, רכשה כמה חברות שבראשיהן עומדים בוגרי היחידה בשנים האחרונות. Greylock Partners ו-Sequoia Capital, שתיים מחברות הון הסיכון הבכירות ביותר בעמק הסיליקון, שכרו לאחרונה שותפים מישראל.
היזם הישראלי ניר צוק, מייסד פאלו אלטו / צילום: טל גבעוני
במקומות אחרים הואט מנוע ההשקעות של עמק הסיליקון. קשה יותר להשיג כסף לסטארט-אפים מאשר לפני כמה שנים, והשקעות הסיכון ירדו במחצית, פחות או יותר, ביחס לשיא ב-2022.
הצבא הישראלי מגייס ליחידה 8200 כבר בבית הספר היסודי, וסורק מועדוני רובוטיקה וחוגי תכנות של אחרי בית הספר כדי לאתר לכישרונות. לאחר שחיילים עובדים ביחידה, הם נשארים בדרך כלל בקשר עם מפקדים ועמיתים לשירות לכל החיים.
עמותת בוגרי יחידה 8200 שבסיסה בתל אביב מארחת אירועי הדרכה של מיומנויות עסקיות וסמינרים מקוונים לחברים. לעתים קרובות הם מארחים מפגשים עם חיילים אחרים שאיתם עבדו בעבר בערים ברחבי העולם.
"תחושה שאתה יכול לעשות כל דבר"
בזמן שירותם ביחידה 8200 הם לומדים טכניקות מעשיות לאבטחת סייבר ואת טקטיקות המעקב המעודכנות ביותר, אומרים הבוגרים. ההתמקדות שלהם בביטחון הלאומי של ישראל מאפשרת להם להבין עבירות סייבר והגנת סייבר לאחר שהם עוזבים את השירות.
גיל שוויד, מנכ"ל ומייסד צ’ק פוינט / צילום: שלומי יוסף
יחידה 8200 מעודדת את המתגייסים שלה להטיל ספק בממונים עליהם ולהתמודד עם בעיות מורכבות ללא פתרונות ידועים. רבים אומרים שתרבות הלחץ הזו והחשיבה המהירה הם חלק ממה שעושה להם טוב בעסקים מחוץ לצבא.
"זה כמעט גורם לך להרגיש שאתה יכול לעשות כל דבר", אמר קובי סמבורסקי ששירת שש שנים ב-8200. סמבורסקי הקים את קרן ההון סיכון גלילות קפיטל פרטנרס ב-2011 וקרא לה על שם הבסיס הצבאי של היחידה מחוץ לתל אביב. "עברתי מצבים קשים יותר, אז מה זה דדליין? מה זה מתחרה? מה זה משקיע? הכול נראה קל יותר".
חיילים לשעבר מהיחידה הובילו את רוב החברות שהקרן הראשונה של גלילות קפיטל התל אביבית, השווה סך של 30 מיליון דולר, השקיעה בהן. מאז עלה שווי הקרן עלה ב-84.1% מדי שנה לאחר עמלות, אמר סמבורסקי. לדבריו, הוא אוהב למצוא צוותים עם מייסדים משותפים מיחידה 8200, כי משמעות הדבר היא שהם עברו מצבים קשים יחד.
"יש חופש מדהים לפעול בגיל צעיר, והבעיות שאתה מתמודד עמן הן די גולמיות", אמר יותם שגב, מנכ"ל Cyera, חברה שהוקמה על ידי קציני יחידה 8200 לשעבר ב-2021. בדומה ל-Wiz, גם Cyera סורקת קבצים עסקיים בענן כדי לאתר פרצות פוטנציאליות באבטחת מידע. היא גייסה 300 מיליון דולר באפריל ממשקיעים, שהעריכו את החברה ב-1.4 מיליארד דולר.
שגב הקים את Cyera בניו יורק עם שותף יוצא יחידה 8200, תמר בר-אילן, כדי להפוך טכניקות לאבטחת נתונים בענן, שעליהן עבד בצבא, למסחריות. כשהחל לחפש מימון, עמיתים אחרים מהיחידה הציעו לו לשוחח עם משקיע ההון סיכון גילי רענן, תומך מוקדם של Wiz באמצעות חברת הון הסיכון שלו Cyberstarts, שבסיסה בעיירת החוף הישראלית מכמורת. רענן הפך למשקיע הראשון של Cyera.
מאוחר יותר המליץ רענן על Cyera לדאג ליאונה, שותף בכיר בסקויה. ליאונה פיקח על השקעות Sequoia בארבע חברות שבראשיהן עמדו חיילי יחידה 8200 לשעבר, שכולן זכו גם הן לגיבוי של Cyberstarts.
כשסנז ישר, חיילת עמיתה ביחידה 8200, גייסה כסף לסטארט-אפ אבטחת הסייבר שלה, Zafran, המליץ לה שגב לעשות כמותו ולבקש מימון מליאונה. "הוא כמעט מהיחידה שלנו", נזכרת ישר. "הוא מהשכונה".
ישר, שעלתה לישראל מאיראן בגיל 17, גויסה ליחידה 8200 תוך כדי לימודי ביולוגיה באוניברסיטת תל אביב. בשלב מוקדם של התהליך הביא אותה קצין לחדר ישיבות ללא חלונות, והראה לה כיצד לגשת מרחוק למכשיר של קצין צבא איראני וליירט את התקשורת שלו. "האדרנלין שאתה מרגיש בדם באותו רגע הוא לא משהו שאני יכולה להשוות לשום דבר אחר", אומרת ישר. היא שירתה במשך 15 שנים, ובסופו של דבר פיקחה על מחלקה של אנליסטים.
לדבריה, היא רואה יותר ויותר צעירים נכנסים ל-8200 כי הם חושבים שזו הדרך הטובה ביותר להפוך למנהיגים טכנולוגיים. היא התאכזבה מכך שהמתגייסים האחרונים שאלו אותה לגבי גיוס עובדים ומשכורות בחברות טכנולוגיה, כשביקרה לפני כמה שנים כדי להרצות להם. "הגיע הזמן להבין שהמשימה חשובה יותר מכל דבר אחר, והטכנולוגיה היא רק הדבר שמאפשר את ביצוע המשימה", היא אומרת.
כבר מותר לדבר בגלוי
יחידה 8200 היא חטיבה של הגוף הצבאי-מודיעיני של ישראל, אמ"ן. היא מיומנת במיוחד באיסוף תקשורת ואותות אלקטרוניים מיריבים זרים כמו איראן. היא גם מפתחת מערכות אבטחת סייבר להגנה על רשתות המדינה ולהסתננות לאחרות. היחידה מילאה תפקיד מרכזי בעימותים האחרונים של ישראל, כולל במלחמתה הנוכחית נגד חמאס בעזה.
כמה אלפי אנשים משרתים ביחידה 8200 בכל זמן נתון כחלק משירות החובה בישראל עבור רוב האזרחים החל מגיל 18. כדי להתקבל, עליהם לעבור מספר מבחנים טכניים וקורסי הכשרה. לא כולם מתמקדים במדעי המחשב. בוגרים אמרו שהם שירתו לצד מומחים בשפות ובפיזיקה.
רק לאחרונה הפך הדיבור על יחידה 8200 בפומבי לפחות בגדר טאבו. בוגרים משנים קודמות מספרים שכאשר הם היו בשירות פעיל, הם לא יכלו לדבר על היחידה בגלוי. הדבר השתנה מבחינה ארגונית עם השנים. לדוגמה, מחלקת הסייבר של היחידה הוקמה רק ב-20 השנים האחרונות.
אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל חברת Wix / צילום: אלן צצקין
כשסמבורסקי מגלילות קפיטל הצטרף ל-8200 בשנות ה-90, יחידת איסוף המודיעין פעלה בסודיות רבה עד כדי כך שלא היה לו מושג שאחותו הגדולה כבר הייתה חלק ממנה.
במבצע אחד בעל פרופיל גבוה, עבדה יחידה 8200 עם הסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב (NSO) על פרויקט חבלה בסייבר בשם Stuxnet, שהתגלה מאוחר יותר כי חדר למתקן העשרה גרעיני איראני בשנת 2010. ישראל וארה"ב לא הגיבו בפומבי על חלקן בהתקפה.
בוגרי יחידה 8200 שהקימו את חברת אבטחת הסייבר NSO Group יצרו תוכנה בשם Pegasus, אשר שימשה את הממשלות כדי לגשת למכשירים של עיתונאים ועובדי שגרירות, על פי משרד המסחר האמריקאי. המשרד הכניס את NSO Group לרשימת איסור הייצוא לפני שלוש שנים, החלטה שמנהליה פועלים לבטל. משמעות האיסור היא שהייצוא של חומרה ותוכנה כאחד מארה"ב לחברה ייחסם, אלא אם מחלקת המסחר תעניק רישיון לעסקה.
שלו חוליו, חייל לשעבר ביחידה 8200 שפיקח על קבוצת NSO עד 2022, הגן על פגסוס ככלי למניעת התקפות טרור ולהסתננות לרשתות פליליות.
הולך בדרכה של Wiz
יואב רגב, מנכ"ל חברת תוכנת אבטחת הנתונים Sentra, הצטרף ליחידה 8200 כמתכנת ב-1997 ועזב ב-2021, לאחר ששימש כראש מחלקת הסייבר שלה. רגב אמר כי רבים מחברי היחידה אוהבים להתבדח שהמשימה החשובה ביותר של המפקדים היא לא להפריע לאנשים שמדווחים להם. לדבריו, חוסן הוא השיעור החשוב ביותר שחיילי היחידה לומדים בזמן השירות.
"אני מדבר עם משקיעים ואז אחרי זמן מה אומר, 'היי, עברו 10 דקות, לא הזכרתי את 8200', וכולם צוחקים", אמר גדי עברון, מנכ"ל סטארט-אפ אבטחת הסייבר Knostic וחייל לשעבר ביחידה.
מנכ"ל Wiz, אסף רפפורט, כינה בראיונות קודמים את 8200 "בית הספר הטוב ביותר ליזמות". נציג של Wiz דחה בקשות לראיונות עם רפפורט ועם המייסדים האחרים.
רענן מסייברסטארטס פגש את רפפורט לראשונה ב-2012. רפפורט עזב את 8200 ועסק בהקמת חברת אבטחת סייבר מקליפורניה, Adallom. רענן, שהיה אז שותף בסקויה מישראל, שמע על התוכניות של רפפורט והתקשר אליו.
רפפורט דחה את הצעתו להיפגש ואמר לרענן שבעלי הון סיכון אהבו להוציא מייסדים מהעסקים שלהם, נזכר המשקיע.
רענן שכנע בסופו של דבר את רפפורט לקחת את כספו, לאחר שהציג את הצעתו למייסדים השותפים של המנכ"ל במשרדי סקויה בפאתי תל אביב. פחות משלוש שנים מאוחר יותר, מכר רפפורט את Adallom למיקרוסופט תמורת 320 מיליון דולר. סקויה ומשקיעים מוקדמים אחרים הרוויחו תשואה נכבדת.
לאחר שרפפורט ומייסדיו עזבו את מיקרוסופט ב-2020, הם פנו שוב לסייברסטארטס כדי לממן את העסק הבא שלהם, אף שלא היו בטוחים מה הוא יהיה.
בסופו של דבר, החליטה Wiz לייצר מוצר תוכנה המאפשר לצוותי אבטחה לסרוק ללא הרף את הקבצים שלהם כדי לאתר פרצות אבטחת סייבר בענן. רפפורט הקים את המטה בניו יורק, עם משרד לוויין בתל אביב.
סצנת הטכנולוגיה הישראלית הגיעה למסה קריטית מספיק כדי שסדרת הטלוויזיה הפופולרית "ארץ נהדרת" תלעג לה. מערכון משנת 2021 הציג דמות ארוכת שיער בשם נדיר האקרמן, מייסד החברה הבדיונית Webos. במערכון, הוא מסתובב יחף במשרדי האופן-ספייס של החברה, הגדושים בבריכות כדורים ומשחקי וידאו. בפרופיל לינקדאין של הדמות נכתב שהוא השלים את שירותו הצבאי בגיל 12 ב"יחידה סופר-דופר סודית".