מהנדסי הבינה המלאכותית של סין מצליחים להשיג בחשאי גישה לשבבי אנבידיה האסורים

מתווכים הופכים כוח מחשוב מחו"ל לזמין, ומציעים רמה גבוהה של אנונימיות

מעבדי H100 של אנבידיה / צילום: Reuters, caroline chia
מעבדי H100 של אנבידיה / צילום: Reuters, caroline chia

מפתחי בינה מלאכותית סינים מצאו דרך להשתמש בשבבים האמריקאים המתקדמים ביותר מבלי להביא אותם פיזית לסין. הם עובדים עם מתווכים המאפשרים להם גישה לכוח מחשוב מעבר לים, ולפעמים מסווים את זהותם באמצעות טכניקות מעולם המטבעות הקריפטוגרפיים. הטקטיקה באה בתגובה לפיקוח על היצוא האמריקאי, שמנעו מחברות סיניות לייבא ישירות שבבי AI מבוקשים שפותחו על ידי חברת אנבידיה בארה"ב. אף שהצרכנים יכולים עדיין להביא את השבבים של אנבידיה לסין על ידי יצירת קשר עם רשת של מוכרים בשוק האפור, התהליך מסורבל ואינו יכול לענות על כל הצרכים של משתמשים גדולים.

ניתוח | ירידת השווי הגדולה בהיסטוריה והשאלה: האם האוויר יוצא ממניות השבבים? 
ניתוח גלובס | זינוק של 1,000% והתרסקות: למה המשקיעים בורחים ממניית השבבים הזו?

יזם אחד שעוזר לחברות סיניות להתגבר על המשוכות הוא דרק אוו, כורה ביטקוין לשעבר. הוא שכנע משקיעים בדובאי ובארה"ב לממן רכישת שרתי AI המאחסנים את שבבי H100 החזקים של אנבידיה.

ביוני, העבירה החברה של אוו יותר מ־300 שרתים עם השבבים למרכז נתונים בבריסביין, אוסטרליה. שלושה שבועות אחרי החלו השרתים לעבד אלגוריתמי AI עבור חברה בבייג'ינג. "יש ביקוש. יש רווח. מובן שמישהו יספק את ההיצע", אמר אוו. השכרת כוח מחשוב רחוק אינה דבר חדש, וחברות גלובליות רבות מעבירות נתונים ברחבי העולם באמצעות שירותים של חברות אמריקאיות כמו Google Cloud, Microsoft Azure ו־Amazon Web Services. עם זאת, לחברות אלו, כמו לבנקים, יש מדיניות "הכר את הלקוח" שעשויה להקשות על חלק מהלקוחות הסיניים להשיג את כוח המחשוב המתקדם ביותר.

הקונים והמוכרים של כוח המחשוב והמתווכים המחברים ביניהם אינם עוברים על שום חוק, לדברי עורכי דין הבקיאים בסנקציות האמריקאיות. וושינגטון התמקדה ביצוא של שבבים, של ציוד ושל טכנולוגיה מתקדמת, אך חברות הענן טוענות שכללי היצוא אינם מגבילים חברות סיניות או את שותפיהן הזרים לגשת אל שירותי ענן בארה"ב העושים שימוש בשבבי אנבידיה.

מחלקת המסחר של ארה"ב הציעה בינואר חוק שמטרתו למנוע מישויות זרות עוינות להשתמש בשירותי מחשוב ענן בארה"ב לצורך פעילויות, לרבות אימון מודלים גדולים של בינה מלאכותית. חברות ענן בארה"ב טוענות שהחוק לא ימנע שימוש לרעה, ובמקום זאת עלול לערער את אמון הלקוחות ולהחליש את התחרותיות שלהן.

חוזה חכם

בפלטפורמות שאוו ואחרים משתמשים בהן, אמצעי החיוב והתשלום תוכננו כך שלמשתתפים תינתן רמה גבוהה של אנונימיות. קונים ומוכרים של כוח מחשוב משתמשים ב"חוזה חכם" שבו התנאים נקבעים בספר רשומות דיגיטלי נגיש לציבור. הצדדים לחוזה מזוהים רק על ידי סדרה של אותיות ומספרים, והקונה משלם במטבע קריפטוגרפי.

התהליך מרחיב את האנונימיות של מטבעות קריפטוגרפיים לחוזה עצמו, ושניהם משתמשים בטכנולוגיית שמירת הרשומות הדיגיטלית המכונה בלוקצ'יין. אוו אמר שאפילו הוא עשוי לא לדעת את זהותו האמיתית של הקונה. הוא ואחרים אמרו שחברות בינה מלאכותית סיניות מבצעות לעתים קרובות עסקאות באמצעות חברות בת בסינגפור או במקומות אחרים, כמסכה נוספת.

"מאז סוף השנה שעברה, חלה עלייה משמעותית במספר הלקוחות הסיניים בפלטפורמה שלנו", אמר אוו. אנבידיה סירבה להגיב. פלטפורמות כמו זו של אוו צמחו בשנתיים האחרונות כדי לנצל את ההאטה בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים, ששחררה כמה מחשבים ששימשו בעבר לכריית מטבעות דיגיטליים כמו ביטקוין. הפלטפורמות הללו מנסות לאסוף כוח מחשוב הפזור על פני הגלובוס ולהשכיר אותו למפתחי בינה מלאכותית.

השירות של מכירת כוח מחשוב מפוזר נקרא מודל GPU מבוזר, המתייחס ליחידות עיבוד גרפי. ה־GPUs של אנבידיה נמצאים בשימוש נרחב ביישומי AI והם נחשקים בפלטפורמות אלו. מאז שהגבילה ארה"ב את מכירת השבבים המתקדמים לסין ב־2022, לקוחות סינים רבים יותר פונים לפלטפורמות מבוזרות כדי להשיג כוח מחשוב, אומרים המפעילים.

ג'וזף צֵה, שעבד עד לאחרונה עבור סטארט־אפ בינה מלאכותית שבסיסו בשנחאי, אמר כי מעסיקו לשעבר פנה לשירות GPU מבוזר לאחר שלא הורשה לשכור כוח מחשוב משירותי האינטרנט של אמזון. השירות אירגן יותר מ־400 שרתים במרכז נתונים בקליפורניה, עם שבבי H100 של אנבידיה, כדי לעזור לחברה שצֵה עבד בה לאמן את מודל הבינה המלאכותית שלה, לדבריו. צֵה אמר שהשירות לא שונה בהרבה ממחשוב ענן שמציעות חברות כמו אמזון או גוגל, אבל לדבריו הסיכון גבוה יותר, מכיוון שלמערכת הבלוקצ'יין עלולים להיות פגמים המאפשרים גניבת קוד ונתונים. "בלוקצ'יין מגנה אמנם על פרטיות המשתמש, אבל מסיבה זו גם קשה להטיל אחריות על מישהו אם משהו משתבש", אמר צה. "אבל לא היו לנו הרבה אפשרויות. היינו צריכים לנסות כל דבר כדי לשרוד".

בניית אשכולות גדולים

ביריד בינה מלאכותית שהתקיים בסינגפור ביוני, הציגו שלוש חברות לפחות, העוסקות ב־ GPUs מבוזרים, פלטפורמות המספקות גישה בלתי מוגבלת במחיר סביר לכוח מחשוב של אנבידיה ברחבי העולם. כולן אמרו שיש להן לקוחות מסין.

סטארט־אפים ומפתחים בודדים משתמשים בפלטפורמות המבוזרות כדי לבנות ולהפעיל יישומי AI קטנים, שאינם דורשים כוח מחשוב משמעותי או תגובות של שבריר שנייה. עם זאת, רשתות מבוזרות אינן יכולות בדרך כלל לאמן דגמי בינה מלאכותית גדולים כמו זה שמפעיל את ChatGPT. אלה דורשים אלפי שבבים כדי להעביר נתונים במהירות. הבעיה הזו היא הסיבה לכך שמפעילים כמו אוו בונים אשכולות גדולים יותר של מעבדים במקום אחד, לעתים קרובות מתוך מחשבה על הצרכים של לקוחות ספציפיים.

Edge Matrix Computing, שנוסדה בשנת 2022, היא דוגמה לחברה המעוניינת לבנות אשכולות שבבים גדולים יותר. EMC חיברה יותר מ־3,000 מעבדים גרפיים לרשת שלה, לרבות שבבי אנבידיה שכפופים לפיקוח על היצוא האמריקאי. משתמשים רוכשים גישה לשבבים עם אסימונים של EMC.

EMC אמרה שהיא מבקשת ממשקיעים לקנות שבבי H100 - כל אחד מהם יכול לעלות כמו רכב סדאן של קדילאק - ולהרכיב אותם במרכז נתונים לצורך אימון AI אינטנסיבי יותר. לדבריה, משתמשים שרוכשים כוח מחשוב בהיקף גדול יכולים לשלם פחות מ־2 דולר עבור כל שעת שימוש ב־H100.

עבירה על החוק?

בדיון בוועדת הסנאט ביולי, טען הסנאטור הרפובליקני ג'ון קנדי מלואיזיאנה, שמחלקת המסחר אפשרה למשתמשים סינים לנצל פירצות בהגבלות על יצוא שבבים. "נראה שהזרימה המתמדת של שבבים מתקדמים לסין נמשכת", כתב קנדי ​​במכתב למזכירת מחלקת המסחר (שרת המסחר) ג'ינה ריימונדו.

בדיון אמרה תיאה קנדלר, סגנית שרת המסחר למינהל היצוא, כי המחלקה שלה עוקבת אחר רשתות רכש בלתי חוקיות, ו"זה משהו שאנחנו מרכזים מאמצים כדי לטפל בו". בינתיים, אוו מגייס עוד כסף מקבוצת משקיעים בסעודיה ובדרום קוריאה. הם מתכננים לבנות אשכול של שבבי Blackwell של אנבידיה עבור חברה סינגפורית אחרת עם חברת אם סינית. "אף אחד אינו עובר על חוקי בקרות היצוא", אמר אוו. "מבחינה משפטית, אלה חברות מסינגפור".