קרן העושר הנורבגית שוקלת להחמיר את הקריטריונים המוסריים להשקעותיה, כך שתסיט השקעות מחברות גלובליות נוספות הקשורות למלחמה של ישראל בעזה - כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס, על-פי מסמך פנימי של הקרן שהגיע לידיה.
הקרן, המנהלת כ-1.7 טריליון דולר, עמדה תחת לחץ מסיבי של ארגוני זכויות אדם בנורבגיה בחודשים האחרונים "לעשות יותר" כדי להפגין סולידריות עם הפלסטינים ולהסיט השקעות מחברות הקשורות בפעילות הצבאית הישראלית.
● כך איבדה ישראל את תמיכתה המוסרית של בריטניה במלחמה בעזה
● קרן העושר הנורבגית מאיימת: נסיט השקעות מחברות המספקות נשק לישראל
לפי גוף המפקח על פעילות הקרן מבחינת אתיקה, שמכתב שלו הגיע לידי רויטרס, יש "לפרש בחומרה יתרה סטנדרטים עסקיים" לגבי עסקים "המשתפים פעולה" עם הפעילות הישראליות מעבר לקו הירוק ובעזה.
המכתב נשלח ב-30 באוגוסט למשרד האוצר הנורבגי. הוא נשען בין היתר על חוות-הדעת של בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ), שקבע כי הכיבוש הישראלי מעבר לקו הירוק אינו חוקי. "המועצה לאתיקה מאמינה כי כללי ההשקעה האתיים יכולים לשמש בסיס לפסול חברות נוספות מהשקעה על-ידי קרן העושר, בנוסף לאלה שכבר נפסלו בעבר", נכתב.
למרות שהמכתב לא פירט בדיוק אילו חברות נמצאות על הכוונת הנורבגית, סוכנות הידיעות העריכה כי ייתכן שמדובר ב-RTX Corp, ג'נרל אלקטריק וג'נרל דיינמיקס האמריקאיות, שלפי ארגוני זכויות אדם בינלאומיים לוקחות חלק באספקת נשק מסוגים שונים לישראל. גוף האתיקה מציין כי "ישנן מעט מאוד חברות נשק שנותרו בפורטפוליו" של הקרן, אחרי שרבות מהן - בעיקר אמריקאיות - הוסרו מהשקעות הקרן בעקבות פעילות עבר.
"הלחץ הולך וגובר"
בעבר קרן העושר הנורבגית הפסיקה את השקעותיה בשורת חברות ישראליות ובינלאומיות שפעלו מעבר לקו הירוק. היא עדיין מחזיקה במניות בחברות ישראליות, כמו גם במניות של בנקים ישראלים. בסך-הכול, לפי נתוני הקרן, היא מחזיקה מניות ב-77 חברות ישראליות בשווי של 1.4 מיליארד דולר.
כאמור, בחודשים האחרונים נמצאה הקרן - שהסטנדרטים האתיים שלה נקבעים על-ידי הפרלמנט הנורבגי - תחת לחץ פוליטי הולך ומתגבר מצד מפלגות, ארגוני זכויות אדם ואיגודים בנורבגיה, שדרשו ממנה לחסל כליל את השקעותיה בישראל בגלל המלחמה בעזה. בתחילת המלחמה בעזה הודיעה הקרן כי היא "בוחנת מחדש" השקעה בחברות נשק וכאלה הקשורות למלחמה הישראלית, אך לא עדכנה מאז לגבי השקעותיה. "הלחץ רק הולך וגובר. אין דרך לקבל החלטה בדרך שתרצה את כולם, זה קשה להפליא", אמר בכיר נורבגי ל"פייננשל טיימס" בחודש מאי האחרון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.