שופטת עליון בדימוס: "ההפיכה המשטרית לא נעצרה, אלא שינתה את פניה"

בטקס הענקת אות אבירי איכות השלטון, שופטת העליון בדימוס ענת ברון הזהירה מפני פגיעה של הממשלה בדמוקרטיה הישראלית • לדבריה, "זוהי קריאת השכמה ואזעקת אמת; יד מכוונת דוחפת את מדינת ישראל אל פי תהום, ועלינו לבלום אותה. ניתן עדיין לעצור את הסחף"

שופטת העליון בדימוס ענת ברון / צילום: שלומי יוסף
שופטת העליון בדימוס ענת ברון / צילום: שלומי יוסף

שופטת בית המשפט העליון לשעבר ענת ברון הזהירה מפני פגיעה בדמוקרטיה הישראלית. היא התייחסה לתגובתו של שר המשפטים יריב לוין לפסיקת בג"ץ לחייב אותו לכנס את הוועדה לבחירת שופטים כדי לבחור נשיא לבית המשפט העליון, ולתגובות מצד שרים.

היועמ"שית: הממשלה מבצעת רפורמה משפטית שקטה וסמויה מן העין
פרשנות |גם בלי חוק היועמ"שים - הממשלה הסירה את הבלמים 

"שרים מאיימים שאם פסיקת העליון לא תהיה לרוחם, לא יצייתו לה? איזו עזות-מצח, איזו סכנה, אין גבול", אמרה. ברון, שפרשה לפני כ-11 חודשים, אמרה את הדברים בטקס הענקת אות אבירי איכות השלטון שהתקיים אתמול (א') במרכז רבין בתל אביב.

"בימים אלה, הקשים ביותר בתולדות מדינת ישראל, אל לנו להיות עיוורים לתהליכים המתרחשים לנגד עינינו ובתוך המדינה. לא ניתן לייפות את המציאות המתהווה - מתרחשים תהליכים של כרסום עמוק ביסודות הדמוקרטיים עליהם קמה המדינה, בדרך לשינוי משטרי".

ברון אמרה כי ההפיכה המשטרית לא נעצרה עם פרוץ המלחמה, אלא שינתה את פניה: "בצילה של המלחמה, ההפיכה המשטרית לא נעצרה, אלא שינתה את פניה. בלי מסיבות עיתונאים, הצעות חוק גרנדיוזיות וזיקוקי דינור, אלא בשורה ארוכה של מינויים על-פי קשרים ולא על-פי כישורים ובצעדים דורסניים בשטח". 

"קריאת השכמה" 

ברון הוסיפה כי ההפיכה המשטרית באה לידי ביטוי ב"השתלטות וריקון מתוכן של מערכות מרכזיות כמו המשטרה, התקשורת, מערכת המשפט ובית המשפט העליון בראשו, היועצת המשפטית לממשלה ושומרי הסף; תוך שלילת הגנה מן האזרחים, ובניגוד לאינטרס הציבורי ולשלטון החוק".

"אסור לנו להתייחס למציאות הזו כגזירת שמיים", הוסיפה. "יד מכוונת דוחפת את מדינת ישראל אל פי תהום, ועלינו לבלום אותה. ניתן עדיין לעצור את הסחף".

ברון קראה "להיאבק בכל האמצעים החוקיים שבידינו, בכל הפלטפורמות שעומדות לרשותנו, איש איש-בתחומו.

"זוהי קריאת השכמה ואזעקת אמת. מתישהו המלחמה תסתיים - נוכל לאויבינו. ואולם איננו רוצים להתעורר בשש אחרי המלחמה, כשהמדינה שינתה את פניה המשטריים. בידינו לעצור את רכבת ההרים השועטת אל עבר שלילת קיומה של מדינת ישראל כדמוקרטיה ומדינת חוק. זוהי חובתנו המוסרית, האזרחית והלאומית".