האם כל מחבל שאינו ישראלי מקבל מהרשות הפלסטינית שכר של 10,000 שקל?

איך נקבע שכר המחבלים מהרשות הפלסטינית? בעיקר לפי הוותק • המשרוקית של גלובס

ח"כ משה סעדה
ח"כ משה סעדה

להגדרות הציונים לחצו כאן

נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד

המלחמה בעזה מעלה עבור ישראל שאלה גדולה: כיצד עליה להתייחס לפלסטינים לאחר שהכול ייגמר? ח"כ משה סעדה הזהיר כי הפתרון לא יכול להיות חזרה ליחסים שהיו לפני טבח 7 באוקטובר. "הרשות משלמת כסף" הוא הזכיר בגלי ישראל. "כל מי שרוצח יהודי - אישה, תינוק, ילד - מקבל מהרשות הפלסטינית מעל 10,000 שקל, אלא אם כן הוא ערבי-ישראלי". האם כך?

המשרוקית | האם הממשלה הקודמת הייתה הראשונה שהכניסה לישראל אלפי פועלים מעזה?
המשרוקית | בקואליציה קוראים לשר לוין לא לקיים את פסיקת בג"ץ. לאן זה עלול להגיע?

נתחיל במה שאין עליו מחלוקת: הרשות הפלסטינית אכן משלמת משכורות למחבלים. תשלום המשכורות האלה מתבסס על חוק האסירים והאסירים המשוחררים של הרשות מ-2004 ועל החלטת ממשלת הרשות הפלסטינית מספר 23 מ-2010. החוק מגדיר לצורך ענייננו אסיר כ"כל מי שנכלא בבתי הכלא של הכיבוש בגין השתתפותו במאבק נגד הכיבוש". מטרות החוק רחבות יותר מרק תשלום משכורות, אבל נתרכז בהן. לפי סעיף 7 לחוק, "הרשות תשלם לכל אסיר שכר חודשי שייקבע בתקנון ויהיה צמוד למדד יוקר המחיה".

החלטה 23 קבעה את גובה המשכורות. סעיף 2(1) קובע כי כל אסיר שיושב בכלא הישראלי זכאי למשכורת, אלא אם הוא מקבל כבר משכורת ממשלתית, ואז זו ממשיכה להיות משולמת לו כרגיל. סעיף 12 קבע את גובה המשכורות, ותוכלו לראות את הפירוט של שכר הבסיס בגרף.

כפי שניתן להבין, כדי להגיע לשכר של 10,000 שקל בחודש יש צורך לשבת בכלא לפחות 25 שנה. אין ספק כי רצח ישראלים יוכל להביא עונש כזה, אבל חשוב לציין כי השכר הזה לא מתקבל מיומו הראשון. כמו כן, הרצח עצמו לא מזכה בתוספת. עם זאת, סקירה של המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור (מט"ל) מינואר 2023 מראה שהשכר הממוצע ביהודה ושומרון עומד על 2,158 שקל, כך שלא צריך לשבת יותר מדי זמן בבית הכלא הישראלי כדי להשתכר בקירוב לממוצע. 

עניין נוסף שסעדה לא דייק בו הוא התשלום למחבלים המחזיקים באזרחות ישראלית. המשכורות שציינו עד עכשיו הן שכר הבסיס, וסעיף 8 להחלטה 23 מונה גם תוספות. כך למשל, האישה זכאית לקצבה של 300 שקל. כל ילד מתחת לגיל 18 מזכה ב-50 שקל נוספים. תושבי ירושלים יקבלו בנוסף לשכר הבסיס עוד 300 שקל. אסירים שהגיעו מכל חלק אחר של מדינת ישראל, הקרויים בחוק "אסירי פנים", יקבלו תוספת של 500 שקל. כלומר, בניגוד למשתמע מדבריו של סעדה, ערבים אזרחי ישראל שיבצעו פיגוע יזכו לשכר יותר גבוה משל פלסטיני תושב הרשות.

מח"כ סעדה לא התקבלה תגובה.

בשורה התחתונה: דברי סעדה חצי נכונים. המשכורת שהרשות הפלסטינית משלמת למחבלים יכולה להגיע ל-10,000 שקל ואף יותר, אך רק אחרי 25 שנות מאסר. כמו כן, מחבלים המגיעים ממדינת ישראל זכאים לתוספת שכר.

תחקיר: אוריה בר־מאיר 

לבדיקה המלאה לחצו כאן

שם: משה סעדה
מפלגה: הליכוד
תוכנית: יומן צהריים, גלי ישראל
תאריך: 27.8.24
ציטוט: "כל מי שרוצח יהודי... מקבל מהרשות הפלסטינית מעל 10,000 שקל, אלא אם כן הוא ערבי-ישראלי"
ציון: חצי נכון

ח"כ משה סעדה התראיין לתוכנית "יומן צהריים" בגלי ישראל. אחד הנושאים שעלה היה האופן בו על ישראל לקיים את יחסיה עם הפלסטינים בעקבות טבח 7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל", וסעדה מצדו הזהיר שאסור לחזור לימים שקדמו לטבח, שכן לא ניתן לסמוך על הגורמים הפלסטינים שלא יחזרו על מעשה זה שוב. הוא נתן כדוגמה את העובדה שהרשות הפלסטינית אינה מהימנה: "הרשות משלמת כסף. כל מי שרוצח יהודי - אישה, תינוק, ילד - מקבל מהרשות הפלסטינית מעל 10,000 שקל, אלא אם כן הוא ערבי-ישראלי".

תשלומי הרשות הפלסטינית למחבלים הם נושא אותו בדקנו בעבר. הנושא מוסדר בחוק האסירים והאסירים המשוחררים מ-2004 והחלטת ממשלת הרשות הפלסטינית מספר 23 מ-2010. חוק האסירים והאסירים המשוחררים עוסק באסירים שיושבים בכלא הישראלי ("כלא הכיבוש", כלשון החוק). תיקון לחוק הגדיר אסיר כ"כל מי שנכלא בבתי הכלא של הכיבוש בגין השתתפותו במאבק נגד הכיבוש". מטרות החוק מפורטות בסעיף 3, והן שחרור האסירים מהכלא הישראלי; מימוש זכויות האסירים ובני משפחותיהם, כפי שקובע החוק; מתן אפשרות למידה לאסירים ולבניהם; שיקום האסירים המשוחררים וכמו כן מציאת עבודה עבורם. כדי לממש מטרות אלה, החוק אוסר על הרשות הפלסטינית לחתום על כל הסכם שלום שלא יכלול את שחרור האסירים (סעיף 4), וכמו כן פטור משכר לימוד ודמי ביטוח בריאות לאסירים שנמצאים במאסר למעלה מחמש שנים ואסירות שנמצאות בו מעל שלוש שנים (סעיף 5).

הסעיף הרלוונטי לדבריu של סעדה הוא סעיף 7 לחוק, הקובע כי "הרשות תשלם לכל אסיר שכר חודשי שייקבע בתקנון ויהיה צמוד למדד יוקר המחיה". בנוסף, הרשות תשלם חלק מהמשכורת למשפחתו של האסיר.

אופן התשלום מפורט בהחלטת הממשלה מ-2010. סעיף 2(1) קובע כי כל אסיר שיושב בכלא הישראלי זכאי למשכורת, ובתנאי שהוא לא מקבל כבר משכורת ממשלתית. במקרה שהוא כן מקבל משכורת ממשלתית, סעיף קטן (2) אוסר להפסיק לשלמה במקרה של מאסר בכלא הישראלי. סעיף 8 להחלטה קובע תוספות: נישואים וילדים מתחת לגיל 18 מזכים בתוספת. כמו כן, גם מגורים בירושלים (החוק לא מפרט אם מדובר במזרח העיר או בעיר כולה) או בישראל (מה שנקרא, "אסירי פנים").

פירוט התוספות מופיע בסעיף 12 - וניתן לראותו בפירוט גם בדיקה קודמת של המשרוקית בעניין משכורות האסירים וסקירה מינואר 2023 של המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור (מט"ל) - שהמשכורת גדלה בהתאם לאורך המאסר: מי שנמצאים במאסר של עד 3 שנים יקבלו 1,400 שקל מדיי חודש; מי שמרצים בין 3 ל-5 שנים יקבלו 2,000 שקל לחודש, וכן הלאה עד שמגיעים למי שנאסרו ל-30 שנה ויותר ויקבלו 12,000 שקל לחודש. התשלום של 10,000 שקל לחודש יגיע רק לאחר ריצוי של 25 שנות מאסר. כלומר, במשך שנים רבות השכר נמוך ממה שתיאר סעדה. עם זאת, כפי שציינו במט"ל, השכר הממוצע ביהודה ושומרון מגיע ל-2,158 שקל בחודש, כך שכבר לאחר שנים לא רבות שכר המחבלים עולה על השכר הממוצע.

אך זהו שכר הבסיס בלבד, אליו נוספות תוספות שונות, שנשארות קבועות ואינן משתנות לפי אורך המאסר. אשתו של האסיר זכאית ל-300 שקל לחודש, כל ילד מתחת לגיל 18 מזכה בתוספת של 50 שקל נוספים בכל חודש. על כך גם נוספות תוספות המגורים: אסיר מירושלים זכאי לעוד 300 שקל לחודש, ומי שמגיע משאר חלקי מדינת ישראל (כלומר, אזרח ישראלי) זכאי לתוספת של 500 שקל. כלומר, בניגוד למשתמע מדבריו של סעדה, מחבלים עם אזרחות ישראלית כן זכאים לתשלום מהרשות הפלסטינית, ואפילו גבוה יותר.

עוד עניין שחשוב לחדד הוא שהתשלום לא נגזר באופן ישיר מהשאלה אם מדובר ברצח או בפעולה חבלנית אחרת, או בהתאם לשאלה אם הקורבן הוא גבר, אישה או ילד. הקשר הוא עקיף: מדרג התשלום הוא לפי משך המאסר. ניתן להניח כי רצח יביא למאסר ארוך יותר וכך גם התשלום יעלה עם הזמן.

מח"כ סעדה לא נמסרה תגובה.

לסיכום, השכר שהרשות הפלסטינית משלמת למחבלים שיושבים בכלא הישראלי יכול להגיע ל-10,000 שקל, אך רק לאחר 25 שנות מאסר. בנוסף, התשלום ניתן גם לבעלי אזרחות ישראלית שביצעו פיגוע, והם אף זכאים לתוספת בשכר. לכן דבריו של סעדה חצי נכונים.