בזמן המלחמה: עלייה בהכנסות המדינה מתמלוגי הגז

מדוח ההכנסות שפרסם היום משרד האנרגיה עולה כי בחציון הראשון של 2024 חל גידול של כ־12.5% בהכנסות מתמלוגי הגז בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד • במשרד מעריכים כי ההכנסות מתמלוגים ומאגרות לשנת 2024 יסתכמו במעל 2 מיליארד שקל

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

אגף תמלוגים, חשבונאות וכלכלה במשרד האנרגיה והתשתיות פרסם היום (א') את דוח ההכנסות, ממנו עולה כי בחציון הראשון של שנת 2024, נרשמו הכנסות בסך של כ־1.175 מיליארד שקל מתמלוגי הגז טבעי, ממחצבים ומאגרות. מדובר בעלייה של כ־12.5% לעומת ההכנסות בחציון הראשון של שנת 2023, שהסתכמו ב-1.044 מיליארד שקל. עיקר ההכנסות הן מתמלוגי הגז הטבעי, שהסתכמו בכ־1.133 מיליארד שקל, גידול של כ־12.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

עלות ייצור חשמל בגגות סולאריים, והמחקר שמציע פתרון זול יותר
מנכ"ל נגה: "החזון בישראל בנוי על אנרגיה רק מגז ושמש, וזה רע מאוד"

הגידול בהכנסות מתמלוגים נבעה מעלייה בכמות ההפקה של גז טבעי ליצוא, גידול בכמויות ההפקה של נוזלים הידרוקרבונים, וכן מעלייה בשער החליפין של הדולר. סך ההכנסות מתמלוגים שמקורם ביצוא הסתכמו בכ־687 מיליון שקל (כ־60.66% מסך התמלוגים).

הסכום הגבוה ביותר של התמלוגים: ממאגר לוויתן

הכנסות המדינה מהגז הטבעי מורכבות משלושה גורמים: הראשון, תמלוגים בשיעור כ־12.5%, הנקבעים על־פי חוק הנפט מרגע תחילת ההפקה במאגר. ניהול הגבייה והבקרה על התמלוגים מתבצע באגף התמלוגים במשרד, והכספים מועברים ישירות לקופת המדינה. השני, מס חברות (מס הכנסה) בשיעור של 23% מהרווח, הנקבע על־פי פקודת מס הכנסה ומנוהל על־ידי רשות המסים - גם הוא מועבר ישירות לקופת המדינה. השלישי, מס רווחים ממשאבי טבע (מס ששינסקי), בשיעור של 20%-46.8%, לאחר החזר השקעה של 150%. מדובר במס מיוחד שנקבע בעקבות דוח ועדת ששינסקי, המנוהל על־ידי רשות המסים ומועבר לקרן העושר בניהול בנק ישראל.

מפילוח התמלוגים עולה, כצפוי, כי הסכום הגבוה ביותר הגיע ממאגר לוויתן: כ־503 מיליון שקל מהפקה של כ־5.47 BCM - עלייה של כ־4.3% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. עיקר ההכנסות מהתמלוגים מלוויתן הגיעו מיצוא (כ־88.76%). בה בעת, התמלוגים שנגבו ממאגר תמר הסתכמו בכ־382 מיליון שקל מהפקה של כ־4.9 BCM - סכום המשקף עלייה של כ־0.6% בלבד, לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

בד בבד, התמלוגים שנגבו ממאגר כריש הסתכמו בכ־248 מיליון שקל, מהפקה של כ־2.77 BCM גז טבעי וכ־1,821 אלף חביות נוזלים הידרוקרבונים - סכום המשקף עלייה משמעותית של כ־70%, לעומת ההכנסות מהתקופה המקבילה אשתקד, בגין גידול היקף ההפקה. נוסף על כל אלו, נרשמו הכנסות בסך כ־3.7 מיליון שקל מאגרות גז טבעי נפט ומחצבים. באגף תמלוגים, חשבונאות וכלכלה במשרד האנרגיה מעריכים כי ההכנסות מתמלוגים ומאגרות לשנת 2024 יסתכמו במעל 2 מיליארד שקל.