הפד בחר בצעד אגרסיבי: הוריד את הריבית בארה"ב ב-0.5%; פאוול: "הסבלנות השתלמה"

למרות שהאינפלציה עודנה מעל טווח היעד, ההאטה כלכלית וחשש מהתפתחות של מיתון הובילה את הפד להחלטה להוריד את הריבית ל-5% • פאוול: "הכלכלה האמריקאית חזקה" • בפד צופים שהריבית תרד ל-4.4% עד סוף השנה ול-3.4% עד סוף 2025 • זוהי הורדת הריבית הראשונה בארה"ב מאז מרץ 2020

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Reuters, Graeme Sloan Sipa USA
ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Reuters, Graeme Sloan Sipa USA

בתום ישיבה בת יומיים החליטו חברי ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב (FOMC) ברוב של 12 ל-1 על הורדת הריבית בארה"ב בשיעור חד של 0.5% לרמה של 5%. זאת, לאחר שבע פעמים ברציפות שבה הבנק המרכזי האמריקאי הותיר את הריבית ללא שינוי. מדובר בהורדת הריבית הראשונה מאז מרץ 2020. 

הטיעונים מאחורי ההחלטה המפתיעה ולאן הולכים מכאן? 5 הערות על הורדת הריבית הדרמטית בארה"ב
הפד יוריד את הריבית בארה"ב היום. כך תכינו את תיק ההשקעות לשינוי

ההורדה הזאת מגיעה לאחר שנתיים וחצי, במרץ 2022 החל גל בן 11 העלאות הריבית שהיה החד והמהיר ביותר בהיסטוריה - מרמה של 0% עד 5.25%-5.5% שנקבע ביולי 2023, הרמה הכי גבוהה בארה"ב מזה 23 שנה.

החלטת הפד לא הייתה קלה מאחר שנתוני המאקרו האחרונים היו מעורבים. למשל, בעוד שהכלכלה צמחה ברבעון השני ב-3% בחישוב שנתי, הצפי לרבעון השלישי הוא של 2.5% בלבד. מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על הפד זינק ל-2.5% ביולי, לעומת 3.3% שנה קודם לכן, אבל זה עדיין מעל היעד, 2%. 

פאוול: הסבלנות השתלמה

בפתח מסיבת העיתונאים שעקבה את פרסום הריבית התגאה יו"ר הפד ג'רום פאוול ש"הגישה הסבלנית שלנו הוכיחה את יעילותה, האינפלציה כעת מאוד קרובה ליעדנו והצלחנו להשיג ביטחון גבוה בכך שעליות המחירים מתכנסות לעבר היעד. הכלכלה האמריקאית, חזקה בסך הכל".

פאוול הסביר בדבריו כי ההחלטה להוריד את הריבית התקבלה בעקבות ההבנה ששוק התעסוקה ישמור על רמות אבטלה נמוכות, למרות שהוא צופה שהאבטלה תעלה ל-4.4% (4.2% כעת), "שוק התעסוקה אינו מהווה יותר מקור ללחצים אינפלציוניים", הדגיש. 

פאוול סייג כי בכל הנוגע להמשך הבנק הפדרלי יפעל בהתאם לנתונים. הוא הדגיש כי הפחתות מהירות מדי יכולות לפגוע בהתמתנות האינפלציה, ולכן כל שינוי נוסף יתבצע בזהירות המתבקשת.

חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO אומר לאחר הפחתת הריבית של הפד כי "בהורדה בחצי אחוז הפד מאותת כי הוא מעריך שהמשק האמריקאי ניצח במלחמה על האינפלציה". כעת, מדגיש הרצוג המטרה המרכזית של הכלכלה האמריקאית הינה לעודד צמיחה, "בעיקר על רקע נתוני שוק התעסוקה המראים על עלייה בשיעור הלא מועסקים.
הורדת הריבית בטווח המירבי שהיה צפוי תביא לעידוד השקעות ותעסוקה בכלכלה האמריקאית ונועדה לייצר תנאים לצמיחת המשק, במצב שבו כבר אין חשש משמעותי מהתפרצות האינפלציה". 

עתה שאלת המפתח היא עד כמה תלולות ומהירות יהיו הפחתות הריבית במהלך 2024 ו-2025, כשברקע האטה כלכלית וחשש מהתפתחות מיתון מחד, ומאידך האינפלציה שעודנה מעל טווח היעד שהוגדר. תחזית הדוט פלוט, שהיא למעשה הציפיות של חברי הוועדה השונים לגובה הריבית, מראה כי חברי הפד צופים עוד שתי הורדות ריבית בגובה של רבע אחוז כל אחת ושזו תגיע ל-4.4% עד לסוף השנה ול-3.4% עד סוף 2025.

התעלומה שהעסיקה את השוק

הורדת הריבית עצמה לא הייתה מפתיעה. כבר בסוף אוגוסט בישר פאוול על שינוי כיוון מוניטרי כשאמר במהלך כנס הנגידים הג'קסון הול כי "הגיע הזמן לבחון מחדש את המדיניות המוניטרית", ובכך אותת שארה"ב עומדת לבצע הקלה בשיעור הריבית בזמן הקרוב.

השאלה היחידה היתה האם הפדרל ריזרב יתחיל בהפחתת ריבית קטנה ומסורתית של 0.25%, או בחיתוך אגרסיבי של 0.5%. אלה שציפו להורדה קטנה טענו שלמרות ההאטה בכלכלה, זו אינה מסוכנת דיה ושהאינפלציה למרות שירדה, עדיין רחוקה מהיעד. אלה שבעד הורדה אגרסיבית טענו שאחרת ישנה סכנה גדולה למיתון ושהאינפלציה אינה עוד הבעיה. 

הנשיא לשעבר של הפד של ניו יורק, ביל דאדלי, העריך שהפד יבחר בקיצוץ אגרסיבי יותר, אך חשב שהוא היה צריך להתחיל בהורדת הריבית כבר קודם. "הפד היה צריך להתחיל להוריד את הריבית כבר ביולי, וכי יש הגיון משכנע שתומך בקיצוץ של 50 נקודות בסיס", כתב בפרשנות לבלומברג. "שתי המטרות  של הפד: יציבות מחירים ותעסוקה בת-קיימא מקסימלית, הושגו. זה מצביע על כך שהמדיניות המוניטרית צריכה עתה להיות ניטרלית, כזאת שלא תדכא או תעלה את הכלכלה". 

"עם זאת, הריבית לטווח הקצר נשארת הרבה מעל הניטרלית. יש לתקן את הפער הזה מהר ככל האפשר", כתב דאדלי. "אפשר אפילו לטעון שהסיכונים לשוק העבודה גדולים מהסיכונים לעלייה באינפלציה".

בבית ההשקעות בלקרוק דווקא העריכו שהורדת הריבית תהיה מתונה יותר. "הכלכלה עמידה והאינפלציה נותרה דביקה. הפחתה בריבית בסדר גודל של חצי אחוז משקפת חששות מוגזמות ממיתון, כך גם הציפיות לירידה מתמשכת באינפלציה. זו עשויה להתקרר אומנם אך באופן זמני בלבד", כתב ויי לי, אסטרטג השקעות של החברה לבלומברג.

"כשהפד מתכונן להתחיל לקצץ, השווקים מתמחרים קיצוצים עמוקים כמו אלה במיתוני העבר. אנחנו חושבים שציפיות כאלה מוגזמות. למרות העלייה האחרונה באבטלה, התעסוקה עדיין צומחת, ומגבלות ההיצע ימשיכו להפעיל לחץ כלפי מעלה על המחירים. כוח עבודה גדל, גירעונות תקציביים מתמשכים וההשפעה של שינויים מבניים כמו פיצול גאופוליטי אמורים לשמור על האינפלציה ושיעורי המדיניות גבוהים יותר בטווח הבינוני", כתב לי.

לי הוסיף שההשערות לפיהן הפד חיכה זמן רב מדי כדי להקל וכעת ייאלץ לקצץ בקצב מואץ כדי לחזק את הכלכלה, אינן במקום: "השווקים קצת מגזימים בתמחור עומק מחזור הורדת הריבית. מחזור הורדת הריבית מתחיל, אבל אולי לא עמוק כפי שנראה שהשווקים מתמחרים".