רשות שוק ההון: תיק הנכסים של הציבור צמח ב-10% בתוך שנה ל-2.5 טריליון שקל

לפי הדוח שפרסמה הרשות, למרות השנה המטלטלת לציבור ולמשק הישראלי, נרשם גידול מרשים בנכסי החיסכון ארוך-הטווח • נתון מעודד: נרשמה ירידה בדמי הניהול הממוצעים מתוך סך הנכסים • פרשת קופות הגמל של סלייס היא אירוע תקדימי • גידול משמעותי בפניות הציבור בתחום הביטוח

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ
עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

נכסי הפנסיה והחיסכון ארוך-הטווח של הציבור צמחו בקצב מהיר של כמעט 10% בשנה שעבר, כאשר סך הנכסים שלה מסתכם ב-2.5 טריליון שקל, כך עולה מהדוח המקיף שפרסמה רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון בראשותו של עמית גל לשנת 2023. בישראל פועלות 25 חברות ביטוח, ובתחום חיסכון ארוך-הטווח מדובר ב-23 חברות לניהול פנסיה ועוד 60 חברות לניהול גמל.

בלעדי | רשות שוק ההון החליטה לקנוס את שלמה אייזיק ביותר מ-160 אלף שקל  
בלעדי | בעקבות חשיפת גלובס: רשות ניירות ערך מעכבת את הנפקת האג"ח של בלדי 

השנה שעברה היתה שנה מטלטלת לציבור ולמשק הישראלי, אולם בכל הנוגע לגידול בנכסי החיסכון ארוך-הטווח נראה שהעניינים דווקא התנהלות בקצב מהיר. סך נכסי קרנות הפנסיה של הציבור הסתכם ב-1.2 טריליון שקל, עליה של 11% בתוך שנה. כאשר נכסי קרנות הפנסיה החדשות (המקיפות) עלו ב-20% ל-727 מיליארד שקל.

בחינת ההפקדות לקרנות הפנסיה החדשות, מלמדת שהסכום הגדול ביותר שהופקד היה לקרנות של מנורה - 16.4 מיליארד שקל בשנת 2023, עליה של 23% בתוך שנה. אחריה נמצאת הראל, שלה הופקדו 12.7 מיליארד שקל (16%+), ובמקום השלישי בהיקפי ההפקדות נמצאת הפניקס עם 9.76 מיליארד שקל, זינוק חד ביותר בהיקף ההפקדות בקרן קרנות הפנסיה החדשות הגדולות של 33%. הזינוק החד ביותר מבחינה מספרית היה בקרנות הפנסיה של מור שהחלו לפעול באפריל 2022. השנה הופקדו בהן 383 מיליון שקל (377%+).

ירידה בדמי הניהול

נתון מעודד נוסף מלמד על דמי הניהול הממוצעים מתוך סך הנכסים, שנמצאים במגמת ירידה בחמש השנים האחרונות בשלושת האפיקים: בביטוחי החיים, שיעור דמי הניהול הממוצע ירד מ-0.94% ב-2019 ל-0.81% בשנת 2023, בקופות הגמל מ-0.57% ל-0.53% ובקרנות הפנסיה החדשות (מקיפות) ירדו מ-0.21% ל-0.16% אשתקד. דמי הניהול מתוך ההפקדות לפנסיה ירדו מממוצע של 2.12% ב-2019 ל-1.63% אשתקד.

כשבוחנים את מנהלי הפנסיה השונים לפי דמי הניהול, מגלים שדמי הניהול הממוצעים מהנכסים, עבור כלל העמיתים, שהיו הנמוכים ביותר היו באיילון מיטב מקיפה (0.1%), אחריה אלטשולר שחם פנסיה מקיפה (0.13%) והגבוהים ביותר היו בקרן הפנסיה הקטנה של אינפיניטי (0.19%), ובקרב הקרנות הגדולות - 0.17% להראל פנסיה ומגדל מקפת אישית.

האירוע התקדימי בשוק ההון

פרשה תקדימית בולטת שהתפוצצה אשתקד, בתחום החיסכון ארוך-הטווח נגעה לקופות הגמל סלייס. גל של פניות מהציבור וחשש לכשלים בהתנהלות קופות הגמל, הוביל לפתיחת ביקורת בתחילת 2023 בסלייס. בדוח הרשות צויין כי לקראת סיום אותה שנה מונה רו"ח אפי סנדרוב למנהל מורשה בסלייס. המינוי בוצע כאמור לאחר שהתגלו אי-סדרים חמורים סביב התנהלות קופות הגמל בניהול אישי (IRA) שהציעה לחוסכים. רשות שוק ההון הקפיאה את אפשרות משיכת הכספים מכלל הקופות של סלייס (כ-4 מיליארד שקל) מספר פעמים גם לתוך השנה הנוכחית. ברשות שוק ההון ציינו בהקשר לפרשה כי "הרשות משקיעה משאבים ניכרים בטיפול בהליך מינוי המנהל המורשה בחברת 'סלייס גמל', שהוא אירוע תקדימי בשוק ההון".

הדוח סוקר גם את פניות הציבור שהוגשו לרשות. הגידול המשמעותי דווקא הגיע בתחום הביטוח, ולא בגמל (שם נרשמה ירידה מספרית). בסך הכל הוגשו לרשות שוק ההון כ-16 אלף פניות של הציבור ב-2023, עליה של 10% ביחס לשנה הקודמת. מתוכן - 9,620 פניות הוגשו בנושאי ביטוח, עליה של 13% ביחס לשנה הקודמת. בתחום הגמל והפנסיה נרשמה ירידה, ובנוגע לסוכנים והמסלקה הפנסיונית היתה עליה בפניות הציבור.

ב-28% מהתלונות שהגיש הציבור ניתן סעד לפונה בעקבות הפניה לרשות. בשיעור דומה של התלונות, "המתלונן לא חלק על עמדת החברה", כלומר התיק נסגר בהן. 4% מהתלונות נמצאו לא מוצדקות, ו-1% הגיעו לבימ"ש. שאר התלונות נותרו באפיונים שונים כגון תלונות שנותרו ללא הכרעה (8%), כאלה שדרשו שאלות והבהרות שעליהן נתקבלה תשובה (13%) ואחרות.

היקף הקנסות והעיצומים שהטילה הרשות עמד בשנה החולפת על סך של מעל ל-11 מיליוני שקל, מתוכם הוטל עיצום של 2 מיליון שקל על קופות סלייס. במסגרת 16 אלף פניות ציבור הושבו לציבור כ-29 מיליוני שקל.

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון מסר עם פרסום הדוח כי "הרשות פועלת להבטחת סביבה הוגנת ובטוחה לצרכנים הפיננסיים, בתחום שבו יש פערי כוחות ופערי ידע משמעותיים. באמצעות פיקוח מקצועי ועם הקצאת משאבים מתאימה נוכל להמשיך לשמר שוק תחרותי, מתפתח ומוביל ברמה בינלאומית שימשיך לתמוך בצמיחת המשק הישראלי."