לפני מספר שבועות הגישה סוכנות הביטוח נטו פיננסים בקשה להסדר חוב וחדלות פירעון בעקבות חובות של 120 מיליון שקל אליהם נקלעה. 90 מיליון מתוכם ללקוחות וסוכנים ועוד 30 מיליון לבנק מזרחי טפחות.
● בלעדי | פירוק או הבראה? נטו פיננסים מינתה מומחה ל"לשיקום והבראת חברות"
● בלעדי | בפעם השנייה בתוך שנה: הדרך של בלדי בחזרה לבורסה מסתבכת
נטו נכנסה לסחרור לאחר שורה של השקעות כושלות בתחום הנדל״ן ובפרט בפרויקטים של התחדשות עירונית ותמ״א 38. סוכנות נטו ניסתה לקנות חלק מההשקעות הכושלות של לקוחותיה, אך הניסיון הזה רק העמיק את הבור בקופת החברה והוביל בסופו של דבר להליך חדלות הפירעון בו היא מצויה כיום.
במסגרת הפרשה לא ברור מה עלה בגורלם של כ-800 מיליון שקל. לכן, מבקשת כעת רשות שוק ההון להצטרף להליך מטעם למדינה.
בבקשה לבית המשפט מציינת הרשות כי מכיוון שאינה צד בהליך היא אינה חשופה לחלק גדול מהמידע בתיק: ״על פי בחינה ראשונית, שוקלת הרשות להגיד עמדה מטעמה וזאת לשם שמירת זכויות אלפי הלקוחות של החברות״. אלא ש״ניסיון הרשות לעיין באופן מלא בתיק... לא צלח מחמת שאינה מוגדרת כגורם בתיק כך שאינה יכולה לצפות או לעיין בכל המצוי בתיק (למעט החלטות בודדות, טכניות בעיקרן)״.
לפני כשבועיים אישר בית המשפט המחוזי צו עיכוב הליכים זמני לקבוצת נטו פיננסים ובית המשפט מינה את עוה"ד ליזה חדש וישראל בכר למנהלי הסדר של החברות בקבוצה והוציא צו עיכוב הליכים לקבוצה ולבעלי המניות אילן בן ישי אילן ועידן כץ, שמונע פתיחת הליכים משפטיים חדשים נגדם.
איך הסתבכה קרן וולת'סטון?
הקרן הקימה שותפויות רבות שמטרתן לספק הלוואות משלימות להון עצמי (מזנין) לקבלנים, בעיקר בתחום ההתחדשות העירונית, או תמ"א 38. המנגנון אמור היה להיות פשוט. השותפויות העמידו הלוואה לקבלן ופתחו בפניו את האפשרות לקבל מימון גבוה יותר מהבנק, ובתמורה הקבלן ישלם לשותפויות ריבית וחלק מהתשואה על הנכס. לכאורה תחום ההתחדשות העירונית נחשב לבטוח יחסית, שכן אין צורך לרכוש קרקעות והפרויקטים הם יותר קצרי טווח, אבל בפועל מדובר בתחום רווי בירוקרטיות וחסמים רגולטורים, ועד שהדחפורים מגיעים לשטח עוברות לעתים קרובות שנים ארוכות. וולת'סטון כשלה בחלק מהשקעותיה, אולי גם בבחירת היזמים שאיתם תעבוד ותספק להם את ההלוואות שמכונות "המסוכנות ביותר בענף". היא נקלעה לסכסוכים משפטיים מול יזמים שונים, פרויקטים נתקעו, וחלקם לא יושלמו בעתיד הנראה לעין. הקרן הייתה מעורבת גם בפרויקטים של מחיר למשתכן, אך שם משוכנעים בכירי וולת'סטון ונטו פיננסים, שהכסף יחזור במלואו ללקוחות, כולל הריבית.
מי ששיווקו בהתלהבות את קרנות וולת'סטון הם סוכני הביטוח של נטו פיננסים, סוכנות ביטוח מהגדולות בישראל. הבעלים של נטו פיננסים, כץ ובן־ישי הם גם הבעלים המשותפים לצד ירון פיטארו של קרנות וולת'סטון. במילים אחרות הם מרוויחים גם מהסוכנות וגם מקרן ההשקעות, והאינטרס שלהם לכאורה כבעלים של נטו ו-וולת'סטון לא תמיד זהה לאלה של המשקיעים בקרנות.
חלק גדול מהמשקעים בוולת'סטון הופנו לקרן דרך סוכני הביטוח של נטו פיננסים. משיחות שקיימנו עם סוכנים לשעבר בנטו עולה כי זו הייתה שיטה נפוצה בחברה: "זה היה מוצר הדגל", מעיד אחד מהם ואחר מוסיף כי "המנהלים פמפמו לסוכנים לשווק את זה. זו הייתה קרן הבית". עם זאת, בנטו מתעקשים כי קרנות וולת'סטון "הופצו בעבר ע"י חלק קטן מהסוכנים" וכי הבעלות הצולבת הובהרה לחוסכים, ואף צוינה במסמכים הרשמיים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.