כקנצלר גרמניה, לאולף שולץ יש בדרך־כלל עניינים דחופים יותר על סדר היום מאשר מיזוגים ורכישות. אבל ביום ראשון האחרון, בעודו כבר בניו יורק לקראת פסגת האו"ם המתקיימת בעיר, התבטא הקנצלר הגרמני בחריפות וביצע התערבות עסקית נדירה סביב מה שנראה כניסיון השתלטות עוין מצד ענקית הבנקאות האיטלקית UniCredit (אוניקרדיט) על הבנק השני בגודלו במדינה - Commerzbank (קומרצבנק).
הגדיל בחשאי את נתח ההחזקות בבנק הגרמני
הבנק הגרמני חולץ בעבר פיננסית על ידי הממשלה, בשנות המשבר הכלכלי האירופי ואחריהן, בתמורה לאחוזי שליטה, והיא עדיין מחזיקה ב־12% ממנו. עד השבוע האחרון, השווקים חשבו כי הדבר הופך אותה לבעלת ההחזקות הגדולה ביותר בקומרצבנק, אחד הבנקים החשובים ביותר בכלכלה הגדולה ביותר באירופה, ובעל נוכחות בינלאומית.
● הטעות ההיסטורית ומה מחכה לשוק האמריקאי: ההמלצות של האיש שמנהל 11 מיליארד שקל
● בדרך למיסוי קרנות ההשתלמות: האם כדאי לפדות את החיסכון? התשובה ברורה
אבל אז התברר כי הבנק האיטלקי Unicredit הגדיל בחשאי בשבועיים האחרונים את נתח ההחזקות שלו בענק הפיננסי הגרמני, והשקיע מיליארדים באפשרות לקבל 11.5% נוספים על 9% שצבר לפני כן, כך שבסך הכול החזקותיו האפשריות מסתכמות ב־21%. במקביל, הבנק הבהיר את כוונותיו האמיתיות כשביקש מהבנק המרכזי האירופי אישור להגדיל את ההחזקות שלו ל־30%, מה שיקדם אותו בדרך להפוך לבעל השליטה בקומרצבנק.
בעיני הגרמנים, מדובר למעשה בניסיון השתלטות עוין. הנהלת הבנק הגרמני לא ידעה כי הבנק האיטלקי אוסף החזקות בשוק הפרטי, ולא הביעה עניין למכור את השליטה בבנק, שעבר רפורמות רבות מאז שחולץ. להיפך, היא הפגינה בעבר עמדה התומכת בעצמאות הבנק, והקפידה לומר באופן ענייני גם בימים האחרונים כי "ראתה את ההצעה והיא בוחנת אותה".
אבל שולץ, בניו יורק, הסיר את הכפפות. "התקפות עוינות וניסיונות השתלטות אינם דבר חיובי עבור הבנקים", אמר, "וזו הסיבה שהממשלה הגרמנית הציגה עמדה ברורה בנושא. הבהרנו שאנחנו לא רואים בניסיון השתלטות אגרסיבי על חברה - תוך שימוש בשיטות לא־ידידותיות, ללא התייעצות, ללא שיתוף־פעולה וללא פידבק - דרך פעולה הולמת, בגרמניה בפרט ובאירופה בכלל". הממשלה הגרמנית הבהירה כי לא תמכור יותר את ההחזקות שלה כדי לא לסייע לאוניקרדיט להתקדם עם הרכישה.
קנצלר גרמניה אולף שולץ / צילום: חיים צח-לע''מ
החברה האיטלקית מסרה, מצדה, כי לדעתה ישנו "ערך רב הניתן למימוש בתוך קומרצבנק, או באמצעים עצמאיים או כחלק מקבוצת UniCredit. דבר זה יהיה לתועלת לגרמניה ולבעלי המניות של החברה". החברה עקצה קלות את גרמניה, המנצלת את כוחה התחרותי הרב בשוק המשותף, ואמרה כי "שיתוף־פעולה בנקאי חזק באירופה הוא אחד המפתחות לשגשוג כלכלי ביבשת".
החשש: אובדן של עד שני־שלישים מהמשרות
מניות הבנקים הגרמנים ידעו עליות וירידות חדות בשנה האחרונה, בין היתר על רקע המצב הכלכלי העגום של גרמניה. קומרצבנק הוא השני בגודלו בגרמניה, עם נכסים מוערכים בשווי 18 מיליארד אירו, בעוד השווי של Unicredit עומד על 62 מיליארד. הוא מעסיק כ־25 אלף עובדים בגרמניה, וכ־38 אלף עובדים בסך הכול ברחבי העולם. גודלו הקטן־יחסית הפך אותו למועמד אידיאלי לרכישה, הטמעה וייעול בשנים האחרונות, וכעת הבנק האיטלקי הראה נכונות להמר על המהלך.
בגרמניה חוששים כי השתלטות כזו משמעותה אובדן של עד שני־שלישים מהמשרות בו, ונציג ועד העובדים של הבנק אמר כי מדובר ב"ניסיון השתלטות נואל". באיטליה, מנגד, שר החוץ האיטלקי אנטוניו טאיאני התערב גם הוא בפרשה, ואמר ביום שלישי השבוע כי "הפעולות של UniCredit הן יותר מלגיטימיות". לפי דיווחים, רומא סימנה להנהלת הבנק כי תתמוך ביוזמה, אם המטה של החברה יישאר באיטליה.
בינתיים, הפרשה מתחילה ללבוש סממנים פוליטיים של עימות בין איטליה לגרמניה. "כאשר מישהו קונה חברה איטלקית, מדברים בשבחי השוק המשותף", הוסיף שר החוץ טאיני, "אבל כאשר חברה איטלקית מבצעת רכישות מחוץ לאיטליה פתאום לא מדברים על השוק המשותף". העיתון האיטלקי "לה וריטה" אמר כי דבריו הנחרצים של שולץ מוכיחים כי "האיחוד האירופי אינו קיים בפועל". כלי התקשורת הצביעו על כך שהממשלה האיטלקית, מנגד, אישרה ללופטהנזה לרכוש את חברת התעופה הכושלת לשעבר אליטליה.
בנוסף, יש בגרמניה גם מי שרואים בעצם ניסיון ההשתלטות של בנק איטלקי על בנק גרמני מעשה "לא טבעי". זאת, בשל העובדה כי הבנק המרכזי האירופי תומך באופן קבוע בכלכלה האיטלקית על ידי רכש אג"ח ממשלתי, ועל ידי כך מחזק "באופן מלאכותי" את שוויים של הבנקים במדינה. "גרמניה צריכה לומר לא ל-UniCredit" כתב הכלכלן הגרמני רובין ברוקס ברשת X, "הרי אם הבנק המרכזי האירופי לא היה בפועל מציב חסם על התשואות האיטלקיות (על אג"ח), אלו היו גבוהות הרבה יותר, והשווי של הבנקים האיטלקים היה קטן יותר. ניסיון ההשתלטות הנוכחי הוא תוצאה לא מתוכננת של עיוות השוק הזה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.