בעלות השליטה לשעבר בהפניקס מכרו עוד 4.4% ממניותיהן תמורת 440 מיליון שקל

גלאטין פוינט וסטנרברידג׳ מכרו הלילה עוד 4.5% ממניות בפניקס, ברווח גדול • מתחילת השנה זינקה מניית הפניקס בכמעט 17%, והיא נסחרת כעת בשווי שיא של כ-10.6 מיליארד שקל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי
אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הקרנות הזרות גלאטין פוינט וסטנרברידג' ממשיכות לממש ברווח גדול את החזקותיהן בהפניקס , חברת הביטוח הגדולה בישראל בניהולם של אייל בן סימון המנכ"ל ובני גבאי היו"ר. שתי הקרנות מכרו הלילה עוד 4.4% ממניות החברה במחיר של 40 שקל למניה, דיסקאונט של 5% לעומת המחיר בשוק. השווי הכולל של העסקה עומד על 440 מיליון שקל (כ-118 מיליון דולר). העסקה צפויה להיות מושלמת בימים הקרובים. 

בלעדי | ההודעות נחשפות: כך המשיך בעלי הקרן שהסתבכה לפזר הבטחות על הקרח
ראיון | "השוק מעריך שהמלחמה תהיה קצרה יותר": צבי סטפק מנתח את האופטימיות בבורסה

לגלובס נודע כי המכירה התבצעה ל-13 קרנות, מתוכן 11 קרנות זרות. מתחילת השנה זינקה מניית הפניקס בכמעט 17%, והיא נסחרת כעת בשווי שיא של כ-10.6 מיליארד שקל וזו סיבה טובה למימוש המניות. למעשה, הקרנות נמצאות ברווח של פי שלושה על השקעותיהן, תוך 5 שנים בלבד.

לאחר המכירה יירדו גלאטין פוינט וסטנרברידג', שתי בעלות השליטה עד לאחרונה, להחזקה של כ-10.5% ממניות החברה (לעומת 31.5% רק לפני מספר חודשים). ההחזקה שלהן עשויה לקטון בעוד 5% בחודשים הקרובים, זאת אם קרן אפיניטי של ג'ארד קושנר, חתנו של דונלנד טראמפ, נשיא ארה"ב לשעבר והמתמודד הנוכחי לנשיאות, שנכנסה לאחרונה להשקעה של כמעט 5% בהפניקס תקבל את אישור רשות שוק ההון לממש אופציה ל-5% נוספים. הקרן של קושנר נחשבת כ'כסף סעודי' ולכן גורמים בשוק תהו אם האישור יתקבל, מחשש לדליפת מידע של לקוחות החברה.

בנק ההשקעות ג'פריס שימש כיועץ לקרנות בעסקה. זו העסקה העשירית של ג'פריס בישראל בשנה האחרונה מאז תחילת המלחמה, ככל הנראה יותר מכל בנק השקעות אחר בישראל.

גורם בשוק מסביר כי "קרנות זרות בעולם עדיין מביעות אמון בכלכלה הישראלית למרות הורדות הדירוג והכניסה ללבנון".

שווי השוק של הפניקס יותר מהוכפל מ־2019

המכירה הנוכחית מצטרפת למכירה נוספת שביצעו גלאטין פוינט וסטנרברידג' בחודש יולי, אז מכרו השתיים את רוב מניותיהן בחברה במחיר של 37.5 שקל למניה לקרן אפיניטי של קושנר (שרכש 4.95% עם אופציה ל-5% נוספים), ליצחק תשובה (כ-4.99%), הבעלים לשעבר של הפניקס. מבחינת קבוצת דלק מדובר ככל הידוע בהשקעה פיננסית בלבד, ואין לה רצון לחזור ולשלוט בהפניקס.

באותו הזמן גלובס חשף כי המשקיעים הנוספים באותה עת היו בנק ההשקעות לזארד (Lazard) שמחזיק על פי ההערכות 2%-3% מהמניות, וקרן ההשקעות בריירווד קפיטל שמחזיקה כעת בכ־1.5% מהמניות. מדובר בקרן שכבר הייתה מושקעת בעבר בהפניקס וכעת חוזרת לסיבוב שני בחברת הביטוח.

משקיע נוסף שחשף גלובס באותו סבב הוא המיליארדר היהודי־אמריקאי הנרי סוויקה, מייסד ומנהל חברת הייברידג'-קפיטל, שעלה לכותרות בארץ כשהתפטר בחודש נובמבר ממועצת המנהלים של אוניברסיטת קולומביה, בעקבות חולשת המוסד בהתמודדות מול האנטישמיות שפשתה בו בעקבות מלחמת חרבות ברזל. בסך הכול רכשו שלושת המשקיעים הללו יחד עם אחרים כ־6.5% ממניות הפניקס.

ביולי אשתקד, נזכיר, הודיעה הפניקס על ביטול הסכם למכירת מניות השליטה בחברה (25%) לידי קרן העושר האמירותית ADQ, לפי שווי של 9.2 מיליארד שקל, בשל "המגבלות הרגולטוריות האפשריות שהיו מתעוררות כתוצאה מרכישת גרעין השליטה".

באפריל האחרון הגיעו הקרנות סנטרברידג' פרטנרס וגלטין פוינט למתווה חדש מול רשות שוק ההון על מכירת השליטה בחברה, על פיו הן יירדו תוך כשנתיים להחזקה של 10% מהמניות.

קרנות השקעה נוטות להגביל את משך ההשקעות שלהן לתקופה שבין 5 ל־7 שנים. במקרה של הפניקס הן עדיין לא מיצו את משך הזמן הזה, אולם מאז הרכישה בנובמבר 2019, הפניקס יותר מהכפילה את שווי השוק שלה, שעמד באותה עת על כ־4.8 מיליארד שקל.

לפני שלושה שבועות הכריזה הפניקס על תוכנית אסטרטגית חדשה עם יעד שאפתני: להגיע לרווח כולל שנתי מייצג של 2 מיליארד שקל בשנת 2027, עם תשואה להון של 16%-18%, זאת בהשוואה לרווח כולל של 1.1 מיליארד שקל בשנת 2023, ותשואה להיון של 10.5%. מדובר ביעד לא פשוט, שהחברה הצליחה להגיע אליו רק בשנת 2021. חברת הביטוח מעוניינת גם להגיע להיקף נכסים מנוהלים של 600-650 מיליארד שקל. כיום היא מנהלת נכסים בהיקף של 480 מיליארד שקל ויש לה כ-3 מיליון לקוחות.