החלטת הריבית ביום רביעי. האם בנק ישראל יחזור למתווה של העלאות?

לאור ציון יום השנה לטבח ה-7 באוקטובר, החלטת הריבית נדחתה מיום שני ליום רביעי הקרוב בשעה 16:00 • בשווקים יש הערכות כי ייתכן שנראה העלאת ריבית, בעיקר בשל עליות המחירים ברכיבי השירותים במדד המחירים לצרכן

האם בנק ישראל יעלה את הריבית? / צילום: Shutterstock
האם בנק ישראל יעלה את הריבית? / צילום: Shutterstock

ביום רביעי צפויה להתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל. ההודעה נדחתה ביומיים, בשל ציון יום השנה לטבח ה-7 באוקטובר ופרוץ מלחמת "חרבות ברזל". הקונצנזוס בשוק מעריך כי הבנק לא יוריד את הריבית ויש גם הערכות שאנחנו עשויים לראות השבוע העלאת ריבית, צעד שלא בוצע מאז מאי 2023 (אז היא עלתה ל-4.75%).

כלכלני דויטשה בנק מעריכים - זה מה שיעשה הנגיד ירון אם המערכה מול איראן תתרחב 
מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה 

הוועדה המוניטרית של הבנק מתכנסת לקבוע את המדיניות הנוכחית בתקופה מאתגרת למשק הישראלי: בעוד הלחימה ממשיכה האינפלציה חזרה לטפס ועומדת כעת על 3.6%, כמו כן, השווקים הפיננסיים לא יציבים, במיוחד שוק המט"ח, וממשיך להתאפיין בתנודתיות גבוהה. לאור זאת , אין ספק שבנק ישראל לא יבצע הפחתת ריבית בקרוב, לאחר שההפחתה האחרונה התבצעה בתחילת ינואר - אז היא ירדה ברבע אחוז, לרמה הנוכחית של 4.5%.

בהחלטה האחרונה בחודש אוגוסט ציינו בכירי הוועדה המוניטרית כי הפחתת ריבית נוספת עשויה להתרחש רק ברבעון השני של השנה הבאה. זאת, בהנחה שהאינפלציה לא תעלה והיציבות תחזור לשווקים הפיננסים.

"הדלת פתוחה להעלאה נוספת"

בשווקים ישנן הערכות כי ייתכן שנראה כאמור העלאה מחודשת של הריבית, בעיקר בשל עליות המחירים ברכיבי השירותים במדד המחירים לצרכן, המונעות מצד הביקוש. הדבר מצביע על אינפלציה הנובעת מעליות השכר, ולא רק מהשלכות המלחמה. בדויטשה בנק כתבו במהלך החג כי "איננו שוללים לחלוטין העלאת ריבית. אם המצב הגאו-פוליטי יחמיר עוד יותר, עם חילופי מהלומות בין ישראל לאיראן המתפתחים לסכסוך מלא, חששות ליציבות פיננסית - כנראה בעיקר דרך לחץ מכירה על שער החליפין - מרמזים שהדלת נשארת פתוחה להעלאה נוספת".

מודי שפריר, אסטרטג ראשי בבנק הפועלים , מעריך שבנק ישראל לא ישנה את שיעור הריבית, אך יאמץ גישה ניצית יותר. "נגיד הבנק פרופ' אמיר ירון עשוי להדגיש שאם המצב ימשיך להתפתח, הוועדה עשויה לשקול העלאה נוספת", הוא אומר. אם בנק ישראל יבחר להעלות את הריבית, הוא יהיה מבין הבנקים הבודדים בעולם שמבצעים ריסון מוניטרי, כאשר רוב כלכלות המערב דווקא מקלות על המשק.

רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות, מדגיש כי חשיבות ההחלטה הקרובה טמונה במסרים שיעביר נגיד הבנק. לדבריו, "התייחסותו של הנגיד למצב הצמיחה, הגירעון, והצפי לעתיד תשפיע על האופן שבו המשק תופס את המצב הכלכלי ועל שוק האג"ח".

הודעת הבנק צפויה לכלול התייחסות לשינויים במשק וקריאה לממשלה לאמץ תקציב מאוזן. התקציב הקרוב נושא משמעות מיוחדת, לאור הורדות הדירוג של חברות הדירוג הבינלאומיות, מודי'ס ו-S&P, שהתרחשו לאחרונה. שתיהן ייחסו חשיבות רבה לעיכובים בהעברת התקציב וגרירת הרגליים של הממשלה.

המצב הכלכלי מחמיר

לעיני בכירי הבנק תעמוד מצבה הכלכלי המורכב של ישראל: מאז החלטת הריבית האחרונה בסוף אוגוסט, חלה החמרה במצב הכלכלי של ישראל. שיעור האינפלציה גבוה משמעותית מיעד היציבות של הבנק (העומד על 3%), והגירעון ממשיך לעלות, וצפוי להמשיך לעשות כן עד לחודש הבא. נוסף על כך, הסיכון הגאו-פוליטי התגבר, כאשר המצב הביטחוני בדרום ובצפון הארץ נמשך והלחימה מצד צה"ל עולה שלב.

ביום רביעי צפוי להתפרסם העדכון לתחזית הכלכלית של בנק ישראל. תחזיות הסוכנויות הבינלאומיות הצביעו על אפשרות למיתון עמוק יותר בהשוואה לציפיות האחרונות שהציג הבנק, לצמיחה של 1.5% השנה ו- 4.2% בשנה הבאה. סוכנויות הדירוג הורידו את תחזיות הצמיחה לסביב ה-0% בשנה הקרובה וכ-2% בלבד בשנת 2025. לפי התחזית הקודמת  הגירעון יעמוד ביעד האוצר ויקבע על 6.6%, והאינפלציה תעמוד על 3%. להערכת שפריר, צפי הצמיחה שמציג הבנק ירד , אך לא בטוח שהוא יגיע לרמות השפל שהציגו סוכנויות הדירוג השונות. לפי מנחם  דובר באחת השאלות המעסיקות את השווקים ביחס להחלטה השבוע  "אם בנק ישראל יעבור לתחזית צמיחה אפסית, סביר שהוא גם ירצה לשלוח מסר מרגיע כי פני המשק אינם למיתון, אחרת מדובר בשינוי של הפרדיגמה מתחילת הדרך: של משק חזק  גמיש ומנוסה בהתמודדויות עם משברים".