לאחר התקיפה האיראנית בשבוע שעבר, שבמהלכה שוגרו לישראל כ־180 טילים בליסטיים, מנסים בעולם להבין כיצד ומתי ישראל תתקוף את איראן. לצד ההיערכויות הצבאיות של המשטר, נראה כי ברחובותיה של הרפובליקה האסלאמית יש חשש גדול מתגובת הנגד הישראלית, ולפי דיווחים תושבים נמצאים בפאניקה.
● ברלין, פריז ורומא: כך הפך יום השנה ל־7 באוקטובר למפגן כוח פרו־פלסטיני
● כותרות העיתונים בעולם | בוול סטריט ג'ורנל שואלים: האם ישראל תהפוך לספרטה של המזרח התיכון
● כמעט בני 50: מטוסי הקרב שאיראן מחזיקה
אזרחים רבים עטו על רשתות הסופרמרקטים ורוקנו מהמדפים מוצרי יסוד כדוגמת קמח, שמן וסוכר, כולל בבירה טהרן. מעבר לכך, ברשתות החברתיות מפורסמים תיעודים רבים של תורי ענק בתחנות דלק. באחד מן המקרים, בעיר כרג' נצפה תור ארוך במיוחד לתחנת דלק כבר בשעה 06:00. ד"ר שרונה מזליאן לוי ממרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב מספרת כי כבר בליל שיגור הטילים הבליסטיים לעבר ישראל, נצפו תורי הענק בתחנות דלק בערים שונות ברחבי איראן. "התורים התחדשו בשעות הבוקר המוקדמות שלמחרת. לצד זאת, ברשתות החברתיות פורסמו תמונות של מדפי מזון ריקים במרכולים".
מדפים ריקים בסופרמארקט בטהרן / צילום: מתוך הרשתות החברתיות, לפי סעיף 27 א לחוק זכות יוצרים
המשטר מנסה להשתיק את המתעדים
במשטר האייתוללות מנסים להשתיק את ביטויי הפחד. ב"איראן אינטרנשיונל" האופוזיציוני דווח כי לשכת התובע של טהרן פתחה תיקים פליליים נגד אזרחים בהאשמות של "הפצת בהלה כדי לפגוע בביטחון הפסיכולוגי של החברה", או "הפצת כזבים" ברשתות החברתיות. בסוכנות הידיעות "מיזאן" טענו כי אזרחים השתמשו ברשתות חברתיות כדוגמת X וטלגרם כדי להפיץ מידע שכזה, אבל לא פירטו במה בדיוק מדובר.
המאבק בפחד מהווה המשך לזעם של המשטר נגד אזרחים שהשתמשו ברשתות החברתיות כדי לחגוג את חיסולו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, על אף שהמנהיג העליון עלי חמינאי הכריז על חמישה ימי אבל. בחלק מן המקרים אף פורסמו תיעודים שבהם נצפים אזרחים מחלקים מאפים ברחובות כאות לחגיגות על החבטות שהנחיתה ישראל על חיזבאללה, השלוחה המשמעותית ביותר של איראן במסגרת "ציר ההתנגדות".
החגיגות הללו התקיימו אף שהאזרחים מכירים את היד הקשה שבה משטר האייתוללות נוקט מול כל ביטוי נגדו. זה בא לידי ביטוי, למשל, בפרשת חוסיין שנבהזאדה, בלוגר איראני שמוכר כביקורתי, וכל שעשה בחודש מאי הוא להגיב עם נקודה לציוץ של חמינאי בטוויטר. אותה נקודה קיבלה כמות לייקים גבוהה יותר מהציוץ שעליה היא היוותה תגובה, הבלוגר נעצר - ובחודש אוגוסט נגזר דינו ל־12 שנות מאסר.
האזרחים מודאגים מהמצב הכלכלי באיראן
החשש מפני תקיפה ישראלית או ההתפתחויות של ישראל מול חיזבאללה ושאר שלוחותיה של איראן, אינו הדבר היחיד שמטריד את הציבור האיראני. האזרחים חשים מיאוס עמוק מהמשטר מסיבות שונות, כשהכלכלית היא, לכל הפחות, מהעיקריות שבהן. בד־בבד עם שיעור העוני שקרוב ל־33% ושיעור האבטלה שעומד, רשמית, על 7.7%, האיראנים מתקשים להיות אופטימיים לגבי עתידם. לפי מידע חדש שפרסם הבנק המרכזי של איראן, המחיר הממוצע למ"ר דיור בטהרן הגיע ל־885 מיליון ריאל (כ־1,500 דולר).
סוכנות הידיעות האיראנית ISNA פרסמה כי 51% מהדירות בטהרן נמצאות בשכירות. יתר על כן, הלשכה האיראנית לסטטיסטיקה העריכה את קצב עליית מחירי הדיור באוגוסט האחרון ב־43% בשנה. המשמעות היא כי אותם שוכרים יידרשו לעבוד במשך 48 שנים כדי לרכוש דירה.
זוהי השלכה נוספת של החלטת נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ לסגת מהסכם הגרעין ב־2018 ולהשית סנקציות כבדות. נתוני הבנק המרכזי של איראן מצביעים כי מאז 2018 שער ההמרה דולר/ריאל זינק מכ־40 אלף ריאל לדולר לכ־600 אלף. עלייה הרסנית, תוך שמחירי הדיור זינקו ב־1,000% במונחי ריאל.
חלק מהבעיה הכלכלית: פער ביעד הכנסות הנפט
חלק מהותי מהבעיה הכלכלית הכלל־איראנית, היא שגם המצב הפיסקלי של המשטר רחוק מלהיות מרשים. בדיקה של מבקר המדינה האיראני על אודות ההכנסות מנפט במהלך חמשת החודשים הראשונים של השנה הפרסית (החלה ב־21 במרץ), מצאה פער של 26% מיעד ההכנסות. באופן יחסי לתקופה המקבילה אשתקד, מדובר בשיפור, כי אז הפער עמד על 50%, כך לפי איראן אינטרנשיונל.
בלשכת המכס האיראנית פרסמו לאחרונה כי באותם חמישה חודשים ייצאה איראן נפט ומוצריו בסך כולל של 20 מיליארד דולר, כאשר 45% מתוכם מיועדים לעבור לטובת תקציב המדינה. אותו תקציב תוכנן לפי יצוא של 1.35 מיליון חביות נפט וקונדנסט, כאשר מחיר החבית עומד על 70 דולר. כמו כן, התכנון עמד על יצוא מזוט של כ־240 אלף חביות ביום, מה שמסתכם ל־1.6 מיליון חביות ביום.
מחיר הנפט האיראני הממוצע, לפי קרטל אופ"ק, חצה את רף ה־80 דולר לחבית, ולפי חברות ניטור מכליות - יצוא הנפט, הקונדנסט והמזוט האיראני הסתכם ב־1.85 מיליון חביות ביום. על כן, טהרן הייתה אמורה בכלל לחצות בשליש את ההכנסות החזויות. עם זאת, זה רחוק מכך, בגלל כמה היבטים: בראש ובראשונה, חברת המחקר "קפלר" פרסמה כי בתקופה זו איראן סיפקה לסוריה 50 אלף חביות נפט ביום, ויצויין כי מתחילת הסיוע האיראני לבשאר אל אסד במלחמת האזרחים - האספקות הללו בחינם.
לצד זאת, חלק מיצוא המזוט לא מביא הכנסות, משום שאיראן מחליפה אותו בבנזין, בשל מחסור בשנתיים האחרונות. ומשמעותית יותר מכל היא הלקוחה העיקרית של הנפט האיראני, סין. במטרה לעקוף את הסנקציות, טהרן נדרשת להשקיע סכומים בלתי מבוטלים בשיטות משלוח נסתרות ובמתן הנחות גורפות לרוכשים לכל חבית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.