כשמנהלים לשעבר חוברים למשקיע אקטיביסט כדי "לעזור" לחברה שמתקשה, הדבר עשוי לבשר חדשות לא טובות עבור המנכ"ל המכהן.
● מדטרוניק רצתה להפוך את ישראל לשוק הניסוי שלה. למה זה לא קרה?
● החוקרים שהצליחו למפות לראשונה את כל הקשרים במוח של זבוב פירות
במקרה של פייזר , זו עשויה להיות אחת ההשלכות של המהלך מצד קרן ההשקעות האקטיביסטית סטאבורד (Starboard Value) שלה החזקה בשווי מיליארד דולר בחברת התרופות. הדחיפה של הקרן לבצע שינויים בפייזר, זוכה לפי דיווח הוול סטריט ג'ורנל לתמיכה ממנכ"ל החברה לשעבר איאן ריד וממנהל הכספים שלה לשעבר, פרנק ד'אמליו. ברקע לכך, המשקיעים להוטים לראות בפייזר אסטרטגיית פיתוח מסודרת וממוקדת יותר.
אחרי שמניית פייזר ירדה ביותר מ-30% בשנתיים האחרונות, מתחזקת ההשערה שמשרתו של המנכ"ל אלברט בורלא עלולה להיות בסכנה.
"אנחנו חשים בתסכול של המשקיעים מהמנכ"ל בורלא מאז תחילת 2023 לפחות", כתב אנליסט שוקי ההון של BMO , אוון סיגרמן. דון בילסון מחברת הייעוץ והמחקר 'גורדון האסקט' כתב כי סטארבורד אולי "חושבת 'לאחד את הלהקה הוותיקה' עם איאן על הגיטרה ופרנק על התופים", וציין כי למהלך של הקרן האקטיביסטית יש "וייבים שמזכירים את מקרה דיסני" - רמז להחזרתו של בוב איגר לעמוד בראש חברת וולט דיסני, לאחר שיורשו הודח.
הלחץ על בורלא להתפטר הופך אותו אולי לשעיר לעזאזל מתבקש עבור המשקיעים, אבל ההיסטוריה של חברות התרופות מלמדת כי שינוי בצמרת לבדו לא יספיק כדי להעלות את מחיר המניה בטווח הארוך. סיגרמן הזכיר את עזיבתו הפתאומית של מנכ"ל Gilead Sciences , ג'ון מיליגן, ב-2018 שלא ממש סייעה לאושש את מניית החברה הנאבקת בשש השנים האחרונות. בסופו של דבר, מה שיכול לעודד את ביצועי המניות בתעשייה בטווח ארוך הוא צבר מבטיח של תרופות, ולפיתוחו נדרש זמן.
אין זה אומר שהדחיפה של סטארבורד ל"הידוק החגורה", שככל הנראה תגיע, לא תעזור להביא לפייזר את הסדר והמשמעת הנחוצים לה כל כך. החברה שפיתחה את החיסון והתרופה הנמכרים ביותר לקורונה אומנם מילאה תפקיד קריטי בסיוע לעולם להתאושש מהמגפה, אולם מנקודת מבט פיננסית, ההכנסות הלא צפויות מהקורונה התגלו כחרב פיפיות.
הרווח של פייזר עלה כמובן במהלך המגפה, אך ההחלטה להשתמש בתזרים המזומנים השופע בסך עשרות מיליארדי דולרים כדי לממן מסע עסקאות רכישה, לא הועילה לחיזוק השווי של החברה. למרות ההוצאה של כמעט 70 מיליארד דולר על רכישות מאז 2020, לרבות זו של חברת הביוטק סיג'ן המתמחה בסרטן תמורת 43 מיליארד דולר, מניית פייזר מצויה כיום מתחת לרמתה טרום המגפה.
הזכייה בלוטו של החיסון לקורונה הפכה לקללה | גלי וינרב, פרשנות
הבעיות שמהן סובלת פייזר כיום אופייניות לתעשיית התרופות. בתחום זה, גם מוצר יחיד יכול לטלטל ביצועים של חברת ענק. המוצרים הללו מושקים בבום, ואחרי כמה שנים, עם תפוגת הפטנט, כמעט ונעלמים משורת ההכנסות והרווח.
כאשר חברה 'זוכה בלוטו' ומביאה לשוק תרופה רבת מכר, מיד מופעל על המנהלים לחץ עצום לשמור על המספרים. המשקיעים מענישים חברות שרושמות ירידה במכירות, אפילו אם רמת ההכנסות החדשה גבוהה מאשר לפני שמוצר הלהיט הגיע. החרב מונחת על צוואר המנכ"ל כמעט ברגע שבו נפתח בקבוק השמפניה.
במצב כזה, קל להתפתות לבצע רכישות במחיר גבוה. המזומנים זורמים פנימה, והשורה התחתונה פחות מעניינת מאשר יצירת תחושה של עתיד לחברה. אלא שהרכישות לא תמיד מתממשות כפי שהחברה צופה. אנו מכירים זאת היטב מהמקרה של טבע, שניסתה לייצר באמצעות רכישות תחליף לתרופת המקור קופקסון, ובסופו של דבר ביצעה רכישה שכמעט גרמה לקריסתה.
במקרה של פייזר, החיסון שלה לקורונה שינה את העולם והניב לחברה 50 מיליארד דולר בשלוש שנים, אך לא היו לה אפילו שנות החסד עד לתפוגת הפטנט. המוצר שלה סיים את המגפה, וחיסל למעשה את זרם המזומנים שנבע ממנו. ב-2021 ההכנסה מהחיסון הייתה 36.8 מיליארד דולר, וב-2023 - רק 5.3 מיליארד דולר.
פייזר השקיעה כמעט את כל ההון הזה ברכישה של Seagen (ב-43 מיליארד דולר), אך גם בתרחיש אופטימי יידרשו לה שנים רבות להחזיר את ההשקעה. לכן ,אין פלא שהמשקיעים חשים אי נוחות, למרות שהחברה ממשיכה לצמוח, בניכוי הקורונה, והכתה לאחרונה את התחזיות. לכך אפשר להוסיף כישלונות במספר ניסויים קליניים ותחרות גוברת לכמה מהמוצרים החזקים שלה.
הבעיה אינה ייחודית כאמור לפייזר וכבר ריסקה את מניית המתחרה בחיסון לקורונה, מודרנה, שגם היא זהרה לזמן קצר וחזרה כיום למעמד של סטארט-אפ. מעבר לפינה עשויות לסבול ממנה גם מרק, שהפטנט שלה על המוצר לסרטן קיטרודה צפוי לפוג סביב 2028, ואפילו שתי הכלות של חגיגת תרופות ההרזיה, איליי לילי ונובו נורדיסק.
להירגע עם הרכישות ולאתר מנועי צמיחה
אחת הביקורות העיקריות מצד משקיעים היא שאסטרטגיית הפיתוח העסקי של פייזר הייתה מפוזרת מדי, עם רכישות במגוון תחומים - מדעי המוח, הפרעות דם וסרטן, ללא מיקוד ברור ומגובש. לכך נוסף החשש שהדחיפה של בורלא לעמוד ביעדי הכנסות באמצעות אותו גל עסקאות, הובילה למעשה לכך שפייזר שילמה יותר מדי עבור הרכישות שביצעה.
כעת כשלא נותר מרחב פיננסי רב לרכישות גדולות נוספות, סביר להניח שמנהלי סטארבורד ומנהלי העבר של פייזר יתמכו באסטרטגיה ממוקדת יותר ובקיצוץ עמוק בעלויות. אף שפייזר הכריזה כבר על תוכנית הפחתת עלויות בהיקף מיליארדי דולרים, נראה שלדעת סטארבורד יש מקום לחיתוך נוסף. קיצוצים גדולים יותר יהיו כואבים, אך ייתכן שיגלמו יתרון נוסף - כשהם יאלצו את פייזר להבהיר מה היא רואה כתחומים המבטיחים ביותר לצמיחה עבורה.
סביר להניח שבורלא אינו מופתע לגמרי מההתפתחויות האלה, לאור הלחץ שהוא מתמודד עמו כבר שנתיים כמעט. בכנס של ג'יי.פי מורגן צ'ייס מוקדם יותר השנה, הוא הודה כי לא עמד בציפיות הרווחים והכיר בביצועים הכספיים החלשים של פייזר. עם זאת, הוא הבטיח שיפור בביצועים בטענה שהמשקיעים לא העריכו כראוי את הערך הפוטנציאלי שברכישת SEAGEN.
"עשה נוברטיס" ומינה אנליסט לעומתי למשרה בכירה
יש סימנים ברורים לכך שבורלא קשוב למבקריו בוול סטריט. מוקדם יותר השנה למשל הוא מינה את אנדרו באום, אנליסט סיטי לשעבר שהיה 'דובי' על מניית פייזר, למנהל אסטרטגיה וחדשנות ראשי אצלו. נראה שהמהלך הדהד את זה שביצעה נוברטיס, כשגייסה את רוני גל, האנליסט הבוטה לשעבר בוול סטריט, לתפקיד מנהל אסטרטגיה וצמיחה ביצרנית התרופות השוויצרית.
ייתכן שלא היה עוד בכיר בתחום הפארמה שמילא תפקיד מרכזי בהצלת העולם ממגפת הקורונה, כמו בורלא, אך כמו שפיתוח חיסון דורש שותפים, גם להקמת מניית פייזר ממשכבה זו לא בושה להסתייע בעזרה חיצונית.
בפייזר ציינו כי החברה אינה מגיבה לספקולציות בשוק. דוברת החברה מסרה כי פייזר מתמקדת בחדשנות מתמשכת, בהפחתת עלויות ובהקצאת הון כדי לשפר את הערך לבעלי המניות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.