על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● "הם עצבניים מאוד": כך איראן מנסה להגן על עצמה מפני תקיפה ישראלית
● הבכיר שמזהיר: ישראל חוזרת על הטעות מול חמאס גם עם חיזבאללה
1כך ישראל מתכננת לגייס טאלנטים מתחום הסייבר ברחבי העולם
"ישראל הגבירה לאחרונה את מאמציה למשוך צעירים ברחבי העולם לקורסי סייבר", נכתב באל-אח'באר הלבנוני. "מאמצים אלו הם חלק מאסטרטגיה רחבה יותר שמטרתה להכשיר דור חדש של מומחים דיגיטליים במערכות הצבא והמודיעין של ישראל. המטרה היא להרחיב את ההשפעה הצבאית של ישראל על ידי פיתוח מומחי סייבר בינלאומיים, מה שהופך את אבטחת הסייבר לכלי להשפעה גלובלית". נכתב כי "ישראל שואפת גם לחזק את השפעתה הדיגיטלית ולעצב את הנרטיב התקשורתי, במיוחד לאור השינויים בעמדות הציבוריות במערב בנוגע לעניין הפלסטיני ולמזרח התיכון".
צוין כי מסלול ההכשרה מציע "תוכניות אבטחת סייבר ייעודיות עבור מתנחלים ישראלים צעירים וסטודנטים בינלאומיים בגילאי 14 עד 17. כל מי שעומד בדרישות יכול להירשם, בין אם הוא גר בשטחים הכבושים או בחו"ל. חלק מהקורסים המקוונים זמינים ברחבי העולם, תוך התמקדות במיומנויות אבטחת סייבר מעשיות הנלמדות על ידי מדריכים עם רקע מודיעיני ישראלי. תוכנית הלימודים מכסה נושאים כמו 'פריצה אתית', ניהול אירועי סייבר וזיהוי מהלך דיגיטלי פלילי. היא שמה דגש על התנסות מעשית באמצעות סימולטורים מתקדמים שפותחו על ידי אלתא מערכות, חלק מהתעשייה האווירית, כדי להכין את התלמידים לאתגרי סייבר מורכבים באמצעות שילוב של תיאוריה ופרקטיקה לאורך מספר חודשים".
עוד נכתב כי "מטרת הקורסים הללו היא למשוך ולהכשיר כישרונות מקהל רחב ברחבי העולם, באופן המשרת את האינטרסים של הישות הציונית בבניית 'רשת סייבר גלובלית'. ראוי לציין כאן כי בני נוער הודים עשויים להיות אחד הקהלים הבולטים בתוכניות סייבר אלו. שיתוף הפעולה בין שתי המדינות התרחב במספר תחומים, כולל אבטחת סייבר וטכנולוגיה, שכן הודו נחשבת לשותפה אסטרטגית עבור ישראל בשיתופי פעולה טכנולוגיים והכשרה ייעודית. מגמה זו עולה בקנה אחד עם האסטרטגיה של הודו לשפר את יכולותיה בהתמודדות עם איומי סייבר, במיוחד עם העלייה במתקפות הסייבר על התשתית שלה בשנים האחרונות".
מתוך אל-אח'באר, מאת עלי אוואד. לקריאת הכתבה המלאה.
2ראש ממשלת שבדיה: להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור
"ראש ממשלת שבדיה, אולף קריסטרסון, קרא ביום ראשון לאיחוד האירופי להגדיר את משמרות המהפכה האסלאמית של איראן (IRGC) כארגון טרור", נכתב באיראן אינטרנשיונאל. "דבריו הגיעו זמן קצר לאחר דיווחים על כך שטהרן גייסה עבריינים לבצע פיגועים בשגרירויות ישראל בשטוקהולם ובקופנהגן. 'אנחנו רוצים ששבדיה תתייחס ברצינות יחד עם שאר מדינות האיחוד האירופי לקשר הבעייתי להפליא בין משמרות המהפכה, התפקיד ההרסני שלהן באזור, והפעילות הגוברת שלהן סביב מספר מדינות אירופיות, ששבדיה היא אחת מהן', אמר קריסטרסון. 'התוצאה הסבירה היחידה היא סיווג טרור משותף, המאפשר פעולות רחבות יותר מעבר לסנקציות הקיימות', הוסיף".
צוין כי "במאי 2023 הצביע הפרלמנט השבדי בעד הגדרת משמרות המהפכה האסלאמית כארגון טרור. מאוחר יותר בינואר 2024, הפרלמנט האירופי קרא לאיחוד האירופי לרשום את משמרות המהפכה כישות טרור, והאשים את הארגון בדיכוי הקשה של הפגנות פנים ובאספקת מל"טים לרוסיה לשימוש במלחמתה נגד אוקראינה".
עוד צוין כי "ראש מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזפ בורל, אמר ב-23 בינואר לפני פגישה של שרי החוץ בבריסל כי ישנן סיבות משפטיות לכך שהאיחוד האירופי לא יכול לרשום את הארגון כישות טרור. 'זה דבר שאי אפשר להכריע בלי בית משפט, צריך קודם כל החלטה של בית משפט'. עם זאת, דוח שהוזמן על ידי יוזמת האג הפריך את הטיעון הזה בדבר צורך בבית משפט כחסר בסיס.
מאמר מערכת מתוך איראן אינטרנשיונאל. לקריאת הכתבה המלאה.
3מה ראו העיתונאים הזרים בסיור עם צה"ל בדרום לבנון?
בניו יורק טיימס פורסמה כתבה על מראות שנראו בגבול לבנון, לאחר ש"צה"ל הראה לעיתונאים חלקים ממה שלדבריו היא התשתית הצבאית המושרשת של חיזבאללה מעבר לגבול בדרום לבנון".
"נכנסנו לדרום לבנון מוקדם אחר הצהריים של יום ראשון בשיירה של כלי רכב משוריינים דרך פרצה שיצרו כוחות ישראליים בחומת הגבול המתפתלת", נכתב. "כאן, בגזרה המערבית של דרום לבנון, כ-300 מטרים צפונית לגבול עם ישראל, הראו לנו כוחות ישראליים את מה שהם תיארו כמוצב צבאי סודי של חיזבאללה, המצויד בכמויות גדולות של חומרי נפץ ומוקשים. המאחז היה השני מבין שני אתרים שהצבא הישראלי הראה לעיתונאים בינלאומיים במהלך ביקור מפוקח באזור".
נכתב כי במאחז הציגו הישראלים מוקשים, ותיבת מתכת שסומנה כ'חומר נפץ' באנגלית וברוסית ובה תחמושת. "הם גם הראו מגפיים, קסדות, מטען פאנל סולארי וציוד אחר. גורמים צבאיים אמרו שהבונקר הקטן יכול להכיל כ-10 לוחמים, צוות חבלה שתפקידו היה לפעור חור בחומת הגבול העשויה בטון. גורמים צבאיים בשטח אמרו שהם מופתעים מהיקף ההתבססות של חיזבאללה בעמדות קדמיות במרחק הליכה קצר מצפון לחומת הגבול - עדות, לדבריהם, שחיזבאללה עשה הכנות מדוקדקות לביצוע תוכניתו המאוימת לפלישה לצפון ישראל. אין אינדיקציה אם ומתי חיזבאללה התכוון לבצע תוכנית כזו. הוא נלחם בפעם האחרונה במלחמה נגד ישראל ב-2006. אבל האלוף יפתח נורקין, מפקד אוגדה 146 של כוחות מילואים שפעל לפירוק התשתית התת-קרקעית באזור, טען שכמות ואיכות הנשק שחיזבאללה הביא לעמדות הקדמיות הללו הוכיחו שזה 'לא רק דיבורים'".
"בתחנה הראשונה ראינו שני פירי מנהרה המובילים לרשת של מחבואים ומחסני נשק לפחות קומה אחת בעומק האדמה", נכתב. "בסיס ששימש את כוחות שמירת השלום של האו"ם נמצא במרחק של פחות מ-200 מטרים משם. נורקין אמר כי בקטע הקצר הזה של מערכת המנהרות נמצא משגר טילים נגד טנקים, יחד עם פתחים שאפשרו לפעילים לירות לעבר ישראל ממתחת לאדמה".
מתוך הניו יורק טיימס, מאת איזבל קרשנר. לקריאת הכתבה המלאה.
4טור דעה בהודו: העולם המוסלמי צריך להפסיק לנטור טינה לישראל
"מדוע העולם המוסלמי צריך להפסיק לנטור טינה לישראל ולהמשיך הלאה", נכתב בכותרת של מאמר דעה שפורסם באתר החדשות ההודי ניוז 18 מאת אבהישק בנרג'י, סופר ובעל טור, וקרונה גופל, נשיאת 'הקרן לערים עתידניות', העוסקת בפיתוח עירוני. "שמעת פעם על אסון הספינה הגדול ביותר בכל הזמנים? גרוע פי שישה או שבעה מהטיטאניק. ב-30 בינואר 1945 עזבה אוניית הנוסעים 'וילהלם גוסטלוף' את נמל גוטנהאפן בים הבלטי בצפון אירופה, כיום בפולין. היא נשאה מספר קציני צבא גרמנים. אבל 90% מהאנשים שהיו על הסיפון היו פליטים גרמנים, שנמלטו מזוועות מלחמת העולם השנייה. הסובייטים הבחינו בספינה, ירו שלוש טורפדו - טילים תת מימיים שנועדו להשמיד ספינות - וכולם פגעו. באותו לילה טבעו 10,000 בני אדם במימיו הקפואים של הים הבלטי. לשם השוואה, 1,500 בני אדם מתו כשהטיטאניק טבעה. זה מה שקורה כשמישהו כמו הנאצים או חמאס מערב צבאות עם אזרחים. זה עצוב, אבל זו המציאות הקשה של מלחמה. אז למה הזעקה נגד ישראל על מספר ההרוגים הגבוה של אזרחים במלחמה בעזה?".
נכתב כי כשהמלחמה בעזה עולה לכותרות בהודו, חלק מהפרשנים מציעים הסבר פשוט: ישראל כובשת אדמות פלסטיניות, היהודים הם המדכאים והערבים קורבנות, ולכן יש לתמוך בערבים. "אבל ההיסטוריה מורכבת בהרבה. הערבים פתחו במלחמה בשנים 1948-49, שבה ניצחה ישראל. לאחר מכן, ישראל לקחה 78% מהקרקע, בניגוד ל-55% שניתנה לה על ידי תוכנית החלוקה של האו"ם. אבל מה קרה לשאר הארץ? מצרים כבשה את עזה וירדן כבשה את הגדה המערבית באותה מלחמה בדיוק! אז הערבים חטפו אדמות מחבריהם הערבים בארץ ישראל. הערבים מדברים על זה פעם? לא, כי זה לא מתאים לנרטיב שלהם".
כשישראל נלחמה שוב במדינות ערב ב-1967, לא הייתה מדינה פלסטינית, נכתב. "במלחמה ההיא ניצחה ישראל את הכוחות המשולבים של מצרים, סוריה, ירדן, עיראק ולבנון, שתקפו מכל עבר. ישראל כבשה כמויות גדולות של שטח אך החזירה את רובו בתמורה להכרה דיפלומטית מאותן מדינות. אויבי ישראל לא יכלו לבקש עסקה הוגנת יותר. אבל מה עם 700 אלף הפליטים הפלסטינים? נכון, הם נאלצו לעזוב את בתיהם. וזה היה מאוד מצער. אבל זה מה שקורה כשאתה מפסיד במלחמת הכחדה. הגרמנים פתחו במלחמת הכחדה נגד הסובייטים בשנת 1941. אז כשהגרמנים הובסו במלחמת העולם השנייה, הם איבדו הרבה אדמה. לא פחות מ-12 מיליון גרמנים נאלצו לברוח מבתיהם במזרח אירופה, מפולין, צ'כוסלובקיה, רומניה, הונגריה ויוגוסלביה. לפחות מיליון מהם מתו. האם גם הגרמנים זוכים לקרוא לזה 'נכבה'? הערבים פתחו בשלוש מלחמות הכחדה נגד היהודים (בשנים 1948, 1967 ו-1973) והפסידו בכולן. זה אומר שהערבים חייבים להשלים עם אובדן שטח כלשהו. למרבה הצער, זה מה שקורה במלחמה".
נכתב כי "למעשה, מי שמבליט את מצוקתם של הפליטים הפלסטינים לא יודע איך גבולותיהן של מדינות בכל מקום שורטטו מחדש לאחר מלחמת העולם השנייה. באותה תקופה, נראה היה שהנוסחה האוניברסלית לשלום היא של יצירת מדינות הומוגניות אתנית. למשל, אוקראינה קיבלה שטח מפולין, והמיעוטים הפולנים גורשו מאוקראינה. בתורם, מיעוטים אוקראינים גורשו מפולין. בעוד שהפולנים נאלצו לעזוב את ליטא ובלארוס, הליטאים והבלארוסים נאלצו לעזוב את פולין. הונגרים רבים נאלצו לצאת מאזור טרנסילבניה ברומניה. האיטלקים גורשו ממה שהיא היום קרואטיה".
כאשר רואים זאת באור זה, "הערבים הפלסטינים הם אכן קורבנות, אך ממש לא יוצאי דופן. למעשה, נראה שהם הפריבילגיים ביותר מכל ה'קורבנות' בעולם, אולי הפליטים היחידים שהעולם עדיין דואג להם. האם מישהו שאל פעם על זכותם של האיטלקים לחזור לקרואטיה? או זכות של הפולנים לחזור לאוקראינה? אז מה מייחד את הערבים הפלסטינים? כולנו יודעים את התשובה. הערבים הפלסטינים הם מוסלמים. וכולנו התרגלנו להתייחס למוסלמים כאל מיוחדים. אבל אין לכך סיבה הגיונית. היהודים עצמם היו הקורבנות הקשים ביותר של מלחמת העולם השנייה. אם מישהו ראוי למדינה, זה חייב להיות הם".
מתוך אתר החדשות ההודי 'ניוז 18', מאת אבהישק בנרג'י וקרונה גופל. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.