מחצב מתכתי שחור שקריטי לכלי רכב חשמליים, ציוד תקשורת ואווירונאוטיקה, מממן מלחמה אכזרית ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו - למרות מאמצי ארה"ב להפסיק את השימוש במינרלים המכונים מינרלי־קונפליקט. קונגו היא היצרנית המובילה בעולם של קולטן, המחצב שממנו מופק טנטלום. הביקוש לטנטלום אדיר, בגלל השימוש הגובר שלו במוצרי צריכה, מסמארטפונים ועד מחשבים ניידים.
● נטפליקס מכה את התחזיות ברבעון השלישי; המניה עלתה
● עלות של כמעט 2 מיליארד דולר: תחנות כוח בנות 50 נפתחות מחדש בארה"ב
קולטן נכרה במזרחה המסוכסך של המדינה, אזור ששקע במלחמה בת עשרות שנים בין קבוצות מורדים לצבא קונגו. בשנתיים האחרונות מיליציה רבת עוצמה, המכונה M23 והנתמכת על ידי רואנדה השכנה, השתלטה על חלקים במזרח קונגו. היא הבריחה כשני מיליון בני אדם מבתיהם והשתלטה גם על הייצור וההובלה של הקולטן, כך על פי חוקרי האו"ם, מומחי שרשרת אספקה, חוקרים וסוחרים מקומיים.
כעת, הולך וגובר השימוש ברשת של נתיבי הברחה לצורך העברת עֲפָרוֹת באופן בלתי חוקי ממכרות בשליטת המיליציות לרואנדה. משם הוא נמכר כמוצר של רואנדה, המתויג כ"מגיע מאזור נטול קונפליקטים", למפעלי היתוך ברחבי העולם, אך בעיקר בסין.
"הלבנה של משאבי טבע"
אנשי M23 גובים מסים מכורי קולטן לא רשמיים, החופרים את העפרה מהאדמה, בעיקר באופן ידני. הם גובים מסים גם על שינוע הקולטן, וכך מספקים למיליציה הכנסות לרכישת נשק וציוד אחר. בסך הכול, הסחר מניב כ־300 אלף דולר בחודש עבור המיליציה, על פי בינטו קייטה, ראש משלחת האו"ם לקונגו. "ההלבנה הפלילית של משאבי הטבע שהוברחו מהמדינה מחזקת קבוצות חמושות, מאפשרת את המשך הניצול של אוכלוסיות אזרחיות, שעל חלקן נכפית עבדות בפועל, ומערערת את מאמצי השכנת השלום", אמר קייטה למועצת הביטחון של האו"ם בתחילת החודש.
ממשלת ארה"ב רואה בטנטלום מינרל קריטי, והיא ביטאה את חששותיה בנוגע לסחר בו מוקדם יותר השנה. מחוקקים בארה"ב ביקשו למנוע ממינרלים הנכרים בדרך כלל במזרח קונגו - בדיל, טונגסטן, טנטלום וזהב - לממן את הסכסוך באזור. על פי חוק דוֹד־פרנק משנת 2010 חברות הנסחרות בארה"ב חייבות לחשוף את השימוש שלהן במינרלים, הידועים כ־3TGs, ואת הצעדים שהן נוקטות כדי למנוע מימון בשוגג של קבוצות חמושות. עם זאת, החוק לא מחייב חברות לסלק משרשרת האספקה שלהן חומרים שעלולים להיות קשורים לכך.
הזינוק האחרון באלימות במזרח קונגו חופף לביקוש עולמי, שהגיע לשיאו כמעט, לטנטלום - המשמש במוצרים ממכשירי אייפון של אפל ועד מחשבי IBM וטילים של SpaceX, משום שהוא עמיד מאוד בפני קורוזיה וחום.
קונגו ייצרה כ־40% מהקולטן בעולם בשנת 2023, על פי המכון הגיאולוגי של ארה"ב, הרבה יותר מכל מדינה אחרת. הברחות קבועות של קולטן דרך רואנדה מקשות על חברות שמקבלות טנטלום ממפעלי היתוך בינלאומיים להבטיח שהן לא מממנות סכסוך שם.
היוזמה לבחירה אחראית של ספקי מינרלים, העוזרת לחברות להימנע ממתכות שמסייעות להתפרצות של אלימות או שמממנות אותה, התריעה בפני הקונים על הידרדרות התנאים במזרח קונגו במרץ, זמן קצר לפני שמורדי M23 השתלטו על אזור המקיף את עיירת כריית הקולטן, רובאיה. הארגון ייעץ לחברות להעריך את הסבירות שהקולטן שלהן מגיע מרובאיה, וליצור תוכניות לניהול הסיכון הזה. אבל קולטן מאזורים הנשלטים על ידי מיליציות ממשיך לזרום לרשתות האספקה הבינ"ל, על פי חוקרים.
SpaceX לא ענתה לבקשות לתגובה. דובר IBM אמר שלחברה יש מדיניות ונהלים שיסייעו להבטיח שהמינרלים שבהם היא משתמשת לא תורמים לקבוצות חמושות בקונגו או במקומות אחרים. דובר אפל הצביע על דוח שרשרת האספקה האחרון שלה, שלפיו מאז 2009, הפסיקה החברה להשתמש במאות מפעלי היתוך ובתי זיקוק 3TG שלא היו מסוגלים או לא רצו לאמת את עמידתם בכללי זכויות האדם, כללי הממשל התאגידי ותקנים אחרים שלה.
ההברחות הפכו את רואנדה ליצואנית הקולטן הגדולה בעולם, כאשר הייצוא שלה עלה בשנה שעברה, בעוד שהייצוא של קונגו ירד. זה מצביע על כך שעפרות מוברחות בכמויות גדלות והולכות, אמר אלכס קופ, שחקר את שרשרת האספקה של קולטן עבור Global Witness, קבוצה הפועלת נגד שחיתות. "המנטרה היא: להעריך את המצב, לבדוק את הסיכונים, לערוך בדיקת נאותות וליצור קשר עם ספקים. ובסופו של דבר, חברות ממשיכות להשיג מינרלים שהם ככל הנראה נגועים בקונפליקט", אמר קופ. "אין ספק רב שהמינרלים האלה מוצאים את דרכם לשוק הבינלאומי".
בשנה שעברה, אמר שר האוצר של קונגו דאז, ניקולס קזאדי, כי המדינה מפסידה כמעט מיליארד דולר מדי שנה ממחצבים שמוברחים באופן בלתי חוקי לרואנדה. יולנדה מקולו, דוברת ממשלת רואנדה, אמרה שתעשיית הכרייה של המדינה נעשתה פרודוקטיבית יותר בגלל השימוש המוגבר בטכניקות ובציוד מודרניים. "הדבר אִפשר שיעור שחזור מינרלים של בין 60% ל־70%, לעומת 35% בלבד מהמינרלים שנכרו באופן ידני", אמרה. רואנדה משתפת פעולה עם תוכנית נֶעֱקָבוּת ובדיקת נאותות הנקראת International Tin Supply Chain Initiative, או ITSCI, כדי להבטיח שהמינרלים של רואנדה יהיו "מאזורים נטולי קונפליקט", הוסיפה מקולו.
יוזמות כושלות
קבוצות חמושות אחרות מרוויחות גם הן מהסחר הבלתי חוקי בקולטן, לרבות ברית של מיליציות שמסייעת לצבא קונגו להילחם ב־M23, על פי ארגוני זכויות וחוקרי או"ם. הברית, הידועה בשם Wazalendo, שלפי חוקרי האו"ם מקבלת את נשקה מהצבא של קונגו, כוללת קבוצות שפועלות נגדן סנקציות בינלאומיות בגין פשעי מלחמה. M23 ו־Wazalendo מגייסות שתיהן ילדים כדי שישמשו כחיילים, ואנשיהן אונסים נשים וילדות, בוזזים, רוצחים אזרחים ומבצעים זוועות אחרות, על פי ארגוני זכויות וחוקרי או"ם. גם Wazalendo גובה מסים לא חוקיים על קולטן במחסומים לאורך נתיבי תחבורה ומאתרי כרייה.
שני גופים ממלכתיים של קונגו, האחראים על הסדרת הכרייה הבלתי רשמית, נסוגו מרובאיה בסוף השנה שעברה לאחר ש־M23 ניתקה את הנתיב האחרון שנותר לייצוא קולטן מרובאיה דרך העיר הגדולה באזור. הדבר גרם ל־ITSCI, הפועלת גם בקונגו, להשעות את פעילותה גם שם.
ITSCI עובדת עם כמה ממשלות אפריקאיות ומפעלי היתוך בינלאומיים כדי לסייע בהקמת אספקה של מינרלים המושגים באופן אחראי. התוכנית עוקבת אחר הייצור ופעילויות נוספות הקשורות לכרייה והובלה של פח, טונגסטן וטנטלום, ומספקת לגורמי ממשל תגים ויומנים למעקב אחר העפרה מן המכרות ועד למפעלי ההיתוך שבהם היא מזוקקת.
ממשלת ארה"ב הזהירה את החברות ביולי, כי יוזמות מעקב שנועדו להבטיח שטנטלום ומינרלים קונגולזים אחרים יהיו נטולי קונפליקטים, נכשלות. "הסיכונים הקשורים לזכויות אדם ולזכויות עובדים, שחיתות ומימון סכסוכים הסלימו בגלל הסכסוך החמור המתחדש והמתמשך", אמר משרד החוץ האמריקני.
ובינתיים, חברה מלונדון בשם Project Blue החוקרת את שוק החומרים הקריטיים, צופה שהביקוש לטנטלום יגדל ביותר מ־20% בחמש השנים הקרובות, בגלל השימוש בו במוליכים למחצה ובמוצרי צריכה רבים אחרים. "האם אנחנו צופים שהקונים יתרחקו מזה?" תהה קייל פרונק, אנליסט בחברה, והשיב כי "ברור שלא".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.