המאבק בפייזר: האם המטוטלת נעה בחזרה לכיון בורלא?
אלה היו כנראה כמה שבועות מן המטלטלים בחיי אלברט בורלא, המנכ"ל היהודי-יווני של חברת פייזר . תחילה הוא גילה במקרה, בגלל טעות במשלוח אימייל, כי אחת המשקיעות הגדולות בחברה, Starboard Value, עשתה קנוניה נגדו - בשיתוף עם שני בכירים לשעבר בחברה: המנכ"ל הקודם איאן ריד שבחר בבורלא כיורשו, וסמנכ"ל הכספים פרנק ד'אמיליו שעבד לצידו.
● יו"ר רימילק ושלושה דירקטורים נוספים התפטרו מן החברה
● המהפך של שוק השבבים: המניה זינקה פי 50 והחוב הפך לרווח של מיליארדים
● חזית המדע | למה אתם עושים מנוי לחדר כושר ולא הולכים אליו? תקראו את המחקר הזה
כעת נשברה הברית בין הבכירים לשעבר לבין המשקיעה האקטיביסטית, וריד וד'אמליו הביעו תמיכה מלאה במנכ"ל. מנהלי סטארבורד משתוללים בפומבי כלפי פייזר וכלפי בני הברית שלהם לשעבר, וטוענים כי הנהלת פייזר הנוכחית איימה על הבכירים לחזור בהם מן המהלך, ונקטה במהלכים 'נכלוליים'. האם בורלא יחלץ מן הסיפור כשידו על העליונה?
בורלא עובד בחברת פייזר מ-1993, מעל 30 שנה, והתקדם בהדרגה בסולם הדרגות, עד שמונה לתפקיד המנכ"ל ב-2019. מינויו נחשב לחריג בכך שאינו מארה"ב וכי הגיע מתחום הווטרינריה. כאשר מונה למנכ"ל פייזר, אמר כי "רק באמריקה יכול מהגר יווני עם מבטא כבר להפוך למנכ"ל אחד הארגונים הגדולים בעולם".
זמן קצר יחסית אחרי מינויו, הוביל את פייזר לניצחון במירוץ לחיסון הקורונה. לשם כך היה צריך להמר על המוצר הנכון וגם להוציא לפועל במהירות שיא מאמץ לוגיסטי עצום. לאחר מכן עשה זאת שוב עם התרופה לקורונה, פקסלוביד. אך עם דעיכת המגיפה צנחו גם הכנסות החברה מן החיסון והתרופה, ובורלא התקשה להסב את הרווחים האדירים של החברה מתקופה זו לבניית עתיד לחברה שמשקיעים יצליחו להתחבר אליו. כמה ניסויים שערכה החברה נכשלו, כולל בתחום הטיפול בהשמנה המלהיב בו פייזר לא הצליחה להשיג דריסת רגל. מוצרים נוספים שנכשלו כוללים תרופה למיגרנה הושקה בקול ענות חלושה ומוצר לאנמיה חרמשית, שמקורו ברכישה לא מוצלחת, והוסר מן המדפים אחרי שהתגלו בו בעיות בטיחות קשות.
גם הרכישה של חברת Seagen ב-43 מיליארד דולר, לא שכנעה את המשקיעים כי ההכנסות האדירות שהגיעו עם הקורונה ונעלמו אחריה, צפויות לחזור בשנים הקרובות. השורה התחתונה היא שמנייתה ירדה לרמות נמוכת בכ-15% לעומת תקופת טרום המגיפנ לפני כחמש שנים, וכבר כמה זמן נראה שהאמון של וול סטריט בבורלא נשבר.
סטראבורד היא קרן גידור הידועה באקטיביסטיות שלה, והיא מוכרת בתחום הפארמה מן המלחמות שלה בפריגו וב-BMS. הקרן ידועה כלוחמת ללא כפפות, המרבה לתקוף אישית את ההמנהלות של החברות בתוכן היא פועלת, אם כי בינתיים לא הייתה התקפה כזו נגד בורלא.
סטארבורד הגיעה להחזקה של מיליארד דולר בפייזר, השווה היום 165 מיליארד. היא התכוונה להיעזר בריד וד'אמיליו כדי להניע שינויים בחברה, והם כבר החלו לשוחח עם דירקטורים בחברה לפני ששינו את דעתם. כעת טוענים בכירי הקרן כי פייזר איימה על הבכירים בביטול מענקי פרישה וגם בתביעות משפטיות אם לא יתמכו בבורלא, וזו הסיבה להצהרתם משבוע שעבר.
כדי להתחזק לקראת המשך המאבק, מינתה פייזר לדירקטוריון שלה את מורטימר (טים) באקלי, בעבר מנכ"ל קרן Vanguard, המשקיעה הגדולה ביותר של פייזר.
ביום רביעי נערכה פגישה בין סטארבורד לפייזר, שנקבעה שבוע קודם לכן, עוד לפני שריד וד'אמיליו שינו את דעתם. החברות עוד לא חשפו מה התרחש בפגישה, אבל עדיין לא נאמרה המילה האחרונה.
האם המוצר הראשון של כן פייט יהיה תרופה לכלבים?
חברת הביופארמה כן פייט , המפתחת תרופות למחלות אוטואימוניות בסרטן, נסחרת בבורסה בתל אביב מ-2005, ועד היום לא הביאה לשוק מוצר. החברה, שמנוהלת מתחילת דרכה ועד היום על ידי המייסדת וממציאת הטכנולוגיה פרופ' פנינה פישמן, ערכה לאורך השנים מספר רב של ניסויים קליניים בכמה אינדיקציות, לפעמים עם עדות לפעילות מסויימת לתרופה, אבל עד היום לא צלחה את משוכת הניסוי האחרון. האם תרופה לטיפול בדלקות מפרקים בכלבים תשנה את התמונה?
החברה דיווחה בסוף השבוע על תוצאות סופיות טובות בניסוי קליני בטיפול בתרופה שלה Piclidenoson בכלבים. ניסויים בבעלי חיים נקראים בדרך-כלל פרה-קליניים, אבל הם נחשבים ניסויים קליניים אם הכלבים הם שוק היעד של המוצר, כמו במקרה הנוכחי. בניסוי השתפר מצבם של כלבים עם דלקת מפרקים שנטלו את המינון הגבוה של התרופה, באופן מובהק לעומת קבוצת ביקורת.
הניסוי נערך על ידי חברת Vetbiolix, איתה יש לכן פייט שיתוף-פעולה סביב פיתוח המוצר לשוק הווטרינרי. ווטביוליקס נוסדה ב-2018 ועוסקת בפיתוח תרופות חדשניות לשוק הווטרינרי. גם לה אין עדיין מוצרים בשוק, והיא נמצאת בניסויים קליניים עם כמה פיתוחים חדשים.
לפני כמה שבועות מימשה ווטביוליקס אופציה לרכישת זכויות הפיתוח למוצר של כן פייט, אם וכאשר המוצר אכן יאושר (ב-2027 על פי התוכנית של החברות). אם יצליח בשוק, כן פייט תהיה זכאית להכנסות של עד 325 מיליון דולר לאורך עשור, כולל תמלוגים.
בשבועיים האחרונים עלתה מניית כן פייט 20% בעקבות ההצלחה בניסוי ומימוש האופציה של ווטביוליקס. שווי החברה בבורסה עומד על 65 מיליון שקל, לאחר עליה של 28% בשנה האחרונה, כולל העליות האחרונות, אך היא עדיין רושמת ירידה של 88% בחמש השנים האחרונות.
מלבד שוק הכלבים, כן פייט נמצאת בכמה ניסויים בבני אדם: תחילת ניסוי שלב III בסרטן כבד; הכנה לכניסה לשלב III בפסוריאזיס, התוויה בה נכשלה עם גרסה קודמת של התרופה שלה, ניסוי שלב IIb בטיפול בכבד שומני ושלב IIa בסרטן הלבלב.
עד היום רשמה החברה גירעון של 162 מיליון דולר, נכון לדוחות המחצית הראשונה של 2024. על פי דוחות אלה יש לה 4.7 מיליון דולר מזומן בקופה, אחרי שנים בהן מימנה את עצמה בעיקר בעזרת הנפקות קטנות בבורסה. לאחרונה חתמה על הסכם ATM למכירת מניותיה בשוק.
אחרי שכמעט התמזגה לספאק: ממיק משנה שם ומקבלת עוד אישור FDA
חברת מומנטיס סרג'יקל אשר פיתחה מכשור ניתוח רובוטי זעיר-פולשני, הודיעה על קבלת אישור FDA נוסף, לתיקון בקע בדופן הבטן. אישור זה מתווסף לאישורים הקיימים של החברה, לביצוע פרוצדורות כירוגיות גניקולוגיות דרך הנרתיק ללא פתיחת בטן.
החברה, שבעבר נקראה ממיק, חתמה ב-2021 על עסקה למיזוג לספאק MedTech Aquisition, לפי שווי על הנייר של מיליארד דולר, אך העסקה כללה סעיף המאפשר את ביטולה. ב-2022, לאור שינויים בסביבת הריבית ולמיצוי הכללי של נאסד"ק מחברות מהתחום הרפואי, העסקה אכן בוטלה, ואיתה גיוס של 76 מיליון דולר שהיה אמור לממן את המשך דרכה של החברה. מומנטיס סרג'יקל גייסה עד חתימת העסקה 120 מיליון דולר, מהם 96 מיליון בגיוס שבוצע לקראת ההנפקה.
בהיעדר הנפקה וגיוס נוסף, החברה הייתה צריכה להיערך אחרת לכניסה לשוק. היא השיקה את המכשיר הגניקולוגי שלה, אבל ב-2023 הודיעה על רה-ארגון ושינוי אסטרטגיה, כולל פיטורים של 70 מתוך 120 עובדיה, ביניהם 10 מתוך 20 אנשי השיווק שלה בארה"ב. רוב העובדים שפוטרו היו מתחום מערך היצור והשיווק של המכשיר הגניקולוגי, לאחר שהחברה החליטה לקדם מהר יותר את המכשיר לבקע.
דביר כהן, מנכ"ל החברה, אמר היום ל"גלובס" כי: "כשניתחנו באמצעות המכשיר הגניקולוגי, רופאים מתחום הכירורגיה הכללית ראו את המוצר, וטענו כי הוא כבר מתאים גם להם, כמו שהוא. כך ראינו שאנחנו יכולים לעשות שינויים קטנים במוצר הקיים ולהשמיש אותו בהצלחה לשוק הכירורגי, ובעצם הקדמנו את הלו"ז שלנו לפיתוח המוצר בשנתיים. אנחנו משווקים לבתי החולים את המוצר לשתי האינדיקציות יחד, וכל מחלקה קונה את המתכלים בנפרד. אנחנו ממשיכים לתמול בלקוחות מתחום הגניקולוגיה, בעודנו מרוכזים בהשקה של המוצר לתחום הכירורגי, שתתרחש בקרוב מאוד".
מה רמת ההכנסות שלכם מהשוק הגניקולוגי עד כה?
"רשמנו הכנסות של כ-5 מיליון דולר מהשוק הגניקולוגי בפחות-או-יותר שנה ראשונה של ההשקה. המוצרים יושבים על שיפוי ביטוחי קיים, לניתוחים לפרוסקופים".
גייסתם הון מאז ביטול עסקת הספאק?
"גייסנו עוד כ-30 מיליון דולר, מהמשקיעים הקיימים ומשקיעים חדשים, באמצעות מכשירים שאפשרו לנו לשמור על הולואציה שלנו מן הגיוס הקודם, שהיא כמובן לא הוולואציה שהייתה צפויה בעסקת הספאק. אנחנו היום ממומנים היטב, אבל אם נרצה להרחיב את ההצעה שלנו, למשל לתחום הניתוחים הבריאטריים, יכול להיות שנצא לסיבוב נוסף בקרוב".
המשקיעים המובילים במומנטיס לאורך השנים היו הקרנות פרגרין, אקסלמד ו-Ourcrowd. יו"ר החברה הוא ד"ר מוריס פרה, מנכ"ל חברת הניתוחים הלא-פולשניים הישראלית אינסייטק, ובעבר מנכ"ל חברת מאקו סרג'יקל האמריקאית, מחלוצות תחום הרובוטיקה, שנמכרה ב-1.6 מיליארד דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.