צילומי לוויין חדשים מהאתר הרגיש באיראן שהותקף על ידי ישראל מאשרים את היקף הנזק הגדול שנגרם, עם פגיעה כבדה ביכולת של איראן להמשיך ולייצר טילים בליסטיים. סוכנות הידיעות רויטרס אישרה הלילה (בין שבת לראשון) כי נפגעה באופן משמעותי יכולתה של איראן להמשיך ולפתח דלק ייעודי עבור הטילים. במקביל, בכירים באיראן אומרים ל"ניו יורק טיימס" כי המתקפה גרמה לחשש כבד בטהראן לגבי תקיפות נוספות בעתיד.
סוכנות הידיעות רויטרס אישרה באמצעות צילומי לוויין של של החוקר דקר אלאבת' (Decker Eleveth) כי ישראל פגעה במתקנים רגישים של איראן שאחראים על ערבול הדלק ההכרחי והחיוני לטילים הבליסטיים. החוקר אלבת' אמר לרויטרס כי "ישראל פגעה בצורה משמעותית ביכולתה של איראן לייצר טילים בהיקף נרחב". גורמים אמריקאים רשמיים אמרו לעיתון וול סטריט ג'ורנל כי הפגיעה בתעשיית הטילים הבליסטיים של איראן גרעה מטהראן יכולות שייקח לה שנים לשחזר.
המתקנים הרגישים שנפגעו ממוקמים באזור פרצ'ין וחוג'יר, ממזרח לטהראן. המתקן הזה מוכר בין היתר מחלקו הסודי בתוכנית הגרעין של איראן, ובעבר דווח בו על פיצוץ מסתורי. בחודש יולי דווח ברויטס כי המתקן בפרצ'ין עובר תהליך התרחבות גדול.
אזור המתקן הרגיש בחוג'יר
על פי הדיווח הלילה ברויטרס, סביב הבניינים הרגישים שהותקפו היו סוללות עפר גבוהות שנועדו למנוע פגיעה בהם. לפחות שני בניינים רגישים הושמדו במתקן בחוג'יר ועוד שלושה נוספים הושמדו במתקן בפרצ'ין. "המערבלים התעשייתיים האלה מאוד קשים להשגה ולייבוא", אמר אלבת', ועל פי רויטרס בטהראן צפויים להתקשות מאוד לחדש את המתקנים שנפגעו.
אזור המתקן הרגיש בפרצ'ין
אתמול דווח באתר הסעודי "אילאף", הידוע כאתר בעל מקורות טובים בישראל, כי ישראל השמידה כמות גדולה של מערבלי דלק , ששוויו של כל אחד מהם הוא לפחות 2 מיליון דולר. מקורות הבקיאים בתעשיית הטילים האיראנית אמרו לאתר הסעודי כי יידרשו לפחות שנתיים כדי להחזיר את המפעל לפעילות, שכן ישראל שיבשה באופן מהותי את יכולות איראן לייצור טילים.
מקורות באיראן וישראל אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי ישראל השמידה במתקפה מערכות הגנה אווירית שמגינות על מתקני הנפט, הגז והתעשיות הפטרו-כימיות במדינה. בשל כך, בטהראן מורגש כעת חשש כבד מכך שהמתקנים הללו יהיו חשופים כעת למתקפות עתידיות נוספות.
מתוך ערוץ אל-ערבי הקטארי שפרסם תיעוד ראשון של הנזק שנגרם בטהראן לאחר גל התקיפות הישראליות
בין השאר הותקפו בלילה שבין שישי לשבת מערכות הגנה אווירית במתחם הפטרו-כימי בנדר אימאם ח'ומיני במחוז חוזיסטאן, ובנמל הכלכלי הגדול הסמוך לשם, הנושא את אותו השם. מערכות הגנה אווירית הותקפו גם בבית הזיקוק באבדאן, ובשדה הגז במחוז עילאם בשם Tange Bijar. אתמול דווח ב"ניו יורק טיימס" כי ישראל השמידה גם מערכת הגנה אווירית בנמל התעופה הבינלאומי ח'ומיני בטהראן.
המתחם הפטרו-כימי בנדר אימאם ח'ומיני
מתקני הגז שהותקפו במחוז עילאם
"ישראל שולחת לנו מסר מאוד ברור", אמר ל"ניו יורק טיימס" חמיד חוסיני, מומחה בתעשיית הגז והנפט של איראן. "יכולות להיות לכך השלכות כלכליות רציניות מאוד לאיראן, וכעת אנו מבינים את הסיכון ושעלינו לפעול בחוכמה ולא להמשיך עם המתיחות".
שני מקורות ישראליים אמרו לעיתון האמריקאי כי התוכניות המקוריות של התקיפה באיראן פותחו ונוסחו כבר מיד לאחר מתקפת הטילים של איראן בתחילת החודש. אותן תוכניות כללו פגיעות במטרות הקשורות לתעשיית האנרגיה של איראן וגם של תוכנית הגרעין. למרות זאת, על רקע לחץ כבד מארה"ב שלא לתקוף מטרות הקשורות לתחום האנרגיה והגרעין של איראן, ישראל תקפה בסופו של דבר מערכות הגנה אווירית סביב מתקני אנרגיה, אך לא במתקנים עצמם.
לשכת נתניהו פרסמה אמש הודעה שבה הכחישה פרסומים כי ישראל בלמה תקיפה במתקני הגז והנפט באיראן בשל לחץ אמריקאי, וכינתה את הדיווח בנושא "שקרי לחלוטין". "ישראל בחרה מראש את מטרות התקיפה בהתאם לאינטרסים הלאומיים שלה, ולא על פי תכתיב אמריקאי. כך היה וכך יהיה", נמסר בהודעה.
עוד עולה מהדיווח ב"ניו יורק טיימס" כי לאחר המתקפה הישראלית, נערכה אתמול בטהראן ישיבת חירום של המועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן. מפקדי צבא עדכנו את חברי המועצה על היקף הנזק והמטרות שנפגעו. שלושה מקורות רשמיים באיראן סיפרו כי המועצה דנה בתגובה האפשרית של איראן, אך לא התקבלה החלטה בנושא.
גורמים ישראליים רשמיים אמרו כי המתקפה "החזירה לאחור" את יכולתה של איראן לבנות טילים, אך באיראן דחו את הטענה ואמרו שמדובר בנזק "מינורי", וכי המכה היא קצרת-טווח בלבד. עלי ואעז, חוקר איראן, אמר ל"ניו יורק טיימס" כי התקיפה בסוף השבוע נראית כהכנה פוטנציאלית לתקיפה הרבה יותר משמעותית בהמשך נגד תשתיות באיראן ומתקני גרעין. "לאיראן אין את היכולת להחליט את המתקנים שנפגעו בזמן הקרוב", אמר.
הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.