הביקוש עולה, וטילי ההגנה האווירית של הפנטגון הולכים ואוזלים

המספר הגדול של המיירטים המשמשים לפגיעה בטילים ובכטב"מים במזרח התיכון, מעורר חששות לגבי מוכנות צבא ארה"ב באוקיינוס ​​השקט

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott
טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

לארה"ב הולכים ואוזלים כמה סוגים של טילי הגנה אווירית, מה שמעורר שאלות לגבי מוכנות הפנטגון להגיב למלחמות המתמשכות במזרח התיכון ובאירופה ולעימות אפשרי באוקיינוס ​​השקט. 

כותרות העיתונים| מכון מחקר לבנוני אחרי התקיפה הישראלית: "איראן מתקשה להגן על שטחה"
מחוקק שבדי קורא לישראל: תחסלו ראש כנופיה שמסתתר באיראן

המיירטים הופכים במהירות לתחמושת המבוקשת ביותר במשבר המתרחב במזרח התיכון, כאשר ישראל ובעלות ברית אחרות של ארה"ב מתמודדות עם איום הולך וגובר מטילים ומכטב"מים שנורים על ידי איראן ועל ידי המיליציות שהיא תומכת בהן. הגירעון עלול להיעשות משמעותי אף יותר לאחר התקיפות של ישראל באיראן בליל שישי, שגורמים רשמיים בארה"ב חוששים שעשויות לעורר גל נוסף של התקפות מצד טהראן. 

"טילים סטנדרטיים" (standard missiles) מסוגים שונים, שבדרך כלל משוגרים מספינות, הם בין המיירטים הנפוצים ביותר שארה"ב השתמשה בהם כדי להגן על שטח ישראל מפני התקפות טילים איראניות, והם קריטיים לעצירת התקפות החות'ים על ספינות מערביות בים האדום. ארה"ב שיגרה יותר מ-100 טילים סטנדרטיים מאז המתקפה של חמאס על ישראל באוקטובר 2023, לדברי גורמים אמריקאים. 

מחלקת ההגנה של ארה"ב אומרת שהיא אינה חושפת בפומבי את המאגרים שלה, משום שהמידע מסווג ועשוי להיות מנוצל לרעה על ידי איראן ונציגיה. 

"במהלך השנה האחרונה, הגבירה מחלקת ההגנה את עמדת הכוח שלנו באזור כדי להגן על כוחות ארה"ב ולתמוך בהגנה על ישראל, תוך הבאה מתמדת בחשבון של המוכנות והמאגרים של ארה"ב", אמרה דוברת הפנטגון, סברינה סינג, בהצהרה רשמית. 

השימוש הרב במלאי המוגבל של מיירטי הטילים של הפנטגון מעורר חששות לגבי יכולתן של ארה"ב ובעלות בריתה לעמוד בקצב הביקוש הבלתי צפוי והגבוה, שנוצר בעקבות המלחמות במזרח התיכון ובאוקראינה. הפנטגון חושש שהוא עלול לעשות שימוש במלאי שלו מהר יותר מכפי שהוא יכול לחדש אותו, ולהשאיר את ארה"ב פגיעה בסכסוך פוטנציאלי באוקיינוס ​​השקט, אמרו אנליסטים וגורמים רשמיים. 

לא ערוכים למלחמת התשה הן באירופה והן במזרח התיכון

"ארה"ב לא פיתחה בסיס תעשייתי ביטחוני המיועד למלחמת התשה בקנה מידה גדול הן באירופה והן במזרח התיכון, ושיאפשר עמידה בתקני המוכנות שלה", אמר אליאס יוסיף, עמית וסגן מנהל תוכנית ההגנה הקונבנציונלית ב-Stimson Center בוושינגטון. "ושתי המלחמות הללו הן עימותים שהתרחבו ולא היו חלק מתכנון ההגנה של ארה"ב". 

הגדלת ייצור הנשק התבררה כמורכבת עבור הפנטגון, משום שהיא דורשת לעתים קרובות מן היצרניות לפתוח קווי ייצור חדשים, להרחיב מתקנים ולשכור עובדים נוספים. חברות נרתעות לרוב מהשקעה בהתרחבות ללא התחייבות של הפנטגון לקנות מהן בכמויות גדולות במיוחד בטווח הארוך. 

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor
 נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

מזכיר הצי של ארה"ב, קארלוס דל טורו, אמר למחוקקים בחודש מאי האחרון, כי הוא לוחץ על התעשייה להגביר את הייצור של טילים סטנדרטיים משום שארה"ב פרסה מיירטים רבים כל כך במזרח התיכון. ישנן "עליות מסוימות" בייצור של שתי גרסאות של טילים סטנדרטיים, הוא אמר, אך הכיר בקושי להגביר את הייצור. 

"ככל שהטיל מתוחכם יותר, כך קשה יותר לייצר אותו", הוא אמר.

החששות ממחסור במיירטים גרמו לבכירים בפנטגון, לרבות דל טורו וגנרל חיל האוויר סי קיו בראון ג'וניור, יו"ר המטות המשולבים, לבחון טכנולוגיה חלופית, וכן להיעזר בחברות חדשות יותר שיסייעו להגדיל את הייצור של סוגים חדשים של טילי הגנה אווירית. 

ארה"ב בנתה מלאי מיירטים במהלך השנים האחרונות, אך בכל חודש של הסכסוך במזרח התיכון שיגרה ארה"ב עשרות טילים, וכושר הייצור אינו מסוגל לעמוד בקצב, על פי אנליסטים וגורמי ביטחון.

RTX, יצרנית הטילים הסטנדרטיים, יכולה לייצר כמה מאות בשנה לכל היותר, אמר גורם בהגנה האמריקאית. נוסף על כך, הייצור הזה אינו רק עבור הפנטגון, משום ש- 14 בעלות ברית לפחות קונות גם הן טילים סטנדרטיים, לפי RTX. 

החברה סירבה להתייחס ליכולת הייצור שלה, אך דובר RTX כריס ג'ונסון אמר: "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם מחלקת ההגנה כדי לענות על צורכי הייצור שלהם עבור טילים סטנדרטיים". 

טילי יירוט בשווי של יותר מ-1.8 מיליארד דולר

מאז החלה המלחמה בין חמאס לישראל בשנה שעברה, שיגרו ספינות אמריקאיות טילי יירוט בשווי של יותר מ-1.8 מיליארד דולר כדי למנוע מאיראן ומשלוחיה לתקוף את ישראל ולתקוף ספינות שמפליגות דרך הים האדום, לפי חיל הים. 

חיל הים משגר לעתים קרובות שני מיירטים על כל טיל בתגובה לתקיפות, כפוליסת ביטוח למעשה, כדי להבטיח שהמטרה תיפגע. טיל סטנדרטי בודד יכול לעלות מיליוני דולרים, מה שהופך אותו לדרך יקרה להתגונן מפני נשק מתוצרת איראן, שעלותו נמוכה בהרבה. 

"אלה אמצעי לחימה ממש יקרים בשביל להפיל מטרות חות'יות מחורבנות", אמר אחד מן הגורמים בקונגרס, "ונדרשים חודשים כדי להחליף כל אחד שהם משתמשים בו - ובעלות גבוהה ביותר". 

נושאת המטוסים האמריקאית ''פורד'' במימי הים התיכון / צילום: ap, Petty Officer 2nd Class Jacob Mattingly
 נושאת המטוסים האמריקאית ''פורד'' במימי הים התיכון / צילום: ap, Petty Officer 2nd Class Jacob Mattingly

ארה"ב שיגרה תריסר טילים סטנדרטיים במהלך מתקפת הטילים של איראן ב-1 באוקטובר על ישראל, בנוסף לשימוש במערכות הגנה אוויריות אחרות. אך כוחות אמריקאים וישראלים אפשרו לכמה מ-180 הטילים האיראניים ליפול, אלה שידעו שלא יפגעו באתרים יקרי ערך, כדי לשמר את מלאי המיירטים שלה, אמרו גורמים רשמיים בארה"ב. 

מוקדם יותר החודש, לקראת מתקפת התגמול של ישראל באיראן, פרס הפנטגון בישראל את "טרמינל ההגנה המרחבית בגובה רב", או מערכת THAAD. מהלך זה מאפשר לארה"ב להשתמש במיירטים שאינם טילים סטנדרטיים כדי לחזק את ההגנה של ישראל. הפנטגון גם העביר מערכות פטריוט נוספות להגנה מפני טילים למזרח התיכון, מה שדרש חלוקה מחדש של מספר הסוללות המצומצם שיש לו במלאי, כדי לענות גם על הביקוש באוקראינה. 

גורמים רשמיים בפנטגון אמרו שהתוכנית היא לשמור על רמות הייצור הכוללות הנוכחיות של הטילים הסטנדרטיים, אם כי ייערכו קיצוצים בחלק מן הגרסאות הישנות יותר כדי לממן חדשות יותר. 

השימוש הרב בכלי נשק כמו מיירטים במזרח התיכון מסכן גם את יכולתו של הפנטגון להילחם באוקיינוס ​​השקט, אמר מארק מונטגומרי, אדמירל משנה בדימוס וכיום מנהל בכיר ב-Foundation for Defense of Democracies, צוות חשיבה שמרני בוושינגטון. 

"אנחנו מבזבזים טילים סטנדרטיים שאמורים להספיק לשנה - אלה הם טילים סטנדרטיים שמיועדים להיות חלק מההתחמשות מחדש בשביל סין", אמר. "לכן, ב-100%, שוב בגלל המזרח התיכון, עיכבנו את מוכנות חיל הים לביצוע פעולות באוקיינוס ​​השקט".