במשך כמעט שנתיים החזיקה אפל בתואר החברה הנסחרת הגדולה בעולם. היא גם עשתה היסטוריה בשנת 2023, כשהייתה החברה הראשונה בעולם שהגיעה לשווי של יותר מ־3 טריליון דולר, סכום שהיה נשמע עד לא מזמן כמעט דמיוני. אבל כעבור שנה כבר הצטרפו למועדון היוקרתי עוד שתי חברות: מיקרוסופט ואנבידיה. מאז, מתנהל קרב צמוד בין השלוש על הצמרת של וול סטריט. גלובס מנתח את הדרך של שלוש החברות הגדולות בעולם לפסגה, מי מהן תסיים את השנה בתור הגדולה מכולן, מתי נראה לראשונה חברה ששווה 4 טריליון דולר, וגם: מה המשמעות של חברות בגודל הזה לכלכלה הגלובלית?
● שוק השבבים רותח ברקע הפיטורים באינטל. מה מציעה המתחרה המובילה?
● יזם הנדל"ן והבעלים של רשת הסופרמרקטים: המרוויחים הגדולים מהמניה שזינקה ב-660%
אפל: קשה לשמור על המקום הראשון
זו לא הייתה שנה קלה לאפל . כבר בינואר מיקרוסופט קטפה ממנה את תואר החברה הגדולה בעולם, ובמשך חודשים יצרנית האייפונים נאבקה בתקרת זכוכית של שווי 3 טריליון דולר. בכל פעם שהגיע אליו המניה ירדה. הצרות הצטברו, המכירות בסין ירדו, נדמה היה שהיא משתרכת מאחור במרוץ הבינה המלאכותית, הרגולטור נשף בעורפה ואנליסטים החלו להוריד את התחזיות שלהם למניה. גם העובדה שוורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול בעולם, בעיקר מכר מניות אפל השנה לא עזרה לה. כך, למעשה עד מאי המניה החברה דשדשה ואף ירדה ביותר מ־8%.
אבל אז נראה היה שהתמונה התהפכה. בתוך חודשיים מניית אפל זינקה בכמעט 40%, שברה שיא חדש וחזרה לצמרת עם שווי של 3.55 טריליון דולר - הגבוה ביותר שנרשם אי פעם. התוכניות של החברה לשלב יכולות AI מתקדמות במערכת ההפעלה של האייפונים שלה, כולל פיתוח שירותים מותאמים אישית, הם בשורה שהשוק כולו מחכה לה. אמנם מתחילת השנה המניה רושמת עלייה "רק" של 25%, לא מאוד רחוק מ־23% שעשה מדד S&P 500 באותה תקופה, אך נכון ליום שלישי בצהריים היא עדיין החברה בעלת השווי הגבוה בעולם.
המשקיעים, שבתחילת השנה חששו שאפל, בניהולו של טים קוק, מפספסת את מהפכת ה־AI, הבינו את העוצמה שבשילוב בין בסיס המשתמשים העצום של החברה - למעלה מ־2 מיליארד מכשירי iOS פעילים - לבין יכולות בינה מלאכותית מתקדמות. עם כ־300 מיליון משתמשי אייפון הנמצאים בחלון הזדמנויות לשדרוג, ועסקי שירותים שצומחים במהירות שיא לשווי של 2 טריליון דולר, ייתכן שאפל תוביל את המהפכה הבאה: הטמעת ה־AI כחלק בלתי נפרד מחיי היומיום של מיליארדי אנשים באמצעות דור חדש של טלפונים. בית ההשקעות וודבוש, בהובלת דן אייבס, מציב את התחזיות השאפתניות ביותר: מחיר יעד של 300 דולר למניית אפל (עלייה של כמעט 30%), שמשקף את האמונה בפוטנציאל החברה להגיע ראשונה לרף היוקרתי - רף 4 טריליון הדולרים.
אנבידיה: צועדת לצמרת בצעדי ענק
האיום הגדול על אפל כרגע, לפחות מבחינת שווי שוק, היא אנבידיה . מה שלאפל לקח עשורים רבים להשיג, אנבידיה לקחה בתוך שנתיים וחצי. דילגה מטריליון לטריליון עד לשווי של 3.45 טריליון דולר נכון ליום שלישי בצהריים. מרחק 3% בלבד מהתואר הנכסף, לא עלייה דרמטית במיוחד בקנה מידה של ענקית השבבים והחברה שכבר זינקה 184% מתחילת השנה. למעשה, אנבידיה כבר השיגה את תואר החברה הגדולה בעולם, מוקדם יותר החודש.
עם שליטה של 80% בשוק המוליכים למחצה, ששם אותה בעמדת כוח מול החברות הכי גדולות, חזקות ועשירות בעולם, הנסיקה של אנבידיה שברה את כל הכללים בוול סטריט. בזכות זאת, ג'נסן הואנג, המנכ"ל המיתולוגי ומייסד החברה, הפך לאחרונה לאיש העשירי הכי עשיר בעולם, עם שווי מוערך של כמעט 125 מיליארד דולר לפי פורבס.
בבית ההשקעות אופנהיימר מעריכים שהקרב הצמוד בין אפל ואנבידיה יימשך גם בתקופה הקרובה. בתחזית ל־12 החודשים הקרובים, הם סיפקו מחיר יעד ממוצע לאנבידיה של 154 דולר למניה (לעומת 140), מה שישקף לה שווי של 3.77 טריליון דולר. ולאפל 247 דולר למניה (לעומת 233), שמשקף שווי שוק של 3.75 טריליון. "לפי מחירי היעד הממוצע, לאנבידיה צפוי מחיר יותר גבוה משתי המניות האחרות, אבל כולן קרובות", אומר לגלובס סרגיי וסצ'ונוק. הוא מוסיף שהתזוזה תלויה גם בתוצאות הדוחות של החברות (אפל תפרסם ביום חמישי ואנבידיה בסוף נובמבר) ובעיקר בצמיחה. אנבידיה הציגה צמיחה שלא נראתה במחוזות שוק ההון העולמי, בהכנסות, ברווחים ובעיקר במניה, אם היא תמשיך בקצב הזה, הפוטנציאל שלה גבוה יותר מהשתיים האחרות.
מיקרוסופט: פתחה בתחרות ומתרחקת מהיעד
דווקא מיקרוסופט , החברה שכבר שנים מאיימת על המקום של אפל בפסגה, וגם הייתה הראשונה השנה לקטוף ממנה את התואר, משתרכת מאחור עם שווי של 3.17 טריליון דולר.
העלייה של מיקרוסופט לצמרת התאפשרה בין היתר בזכות שני גורמים מרכזיים - ההשקעה המוקדמת בתחום הבינה המלאכותית דרך חברת OpenAI, והדומיננטיות של מיקרוסופט בשוק התוכנה הארגונית ושירותי הענן. אבל בחודשים האחרונים מיקרוסופט מדשדשת ומאז יולי ירדה בכ־8%.
עם זאת, באופנהיימר צופים זינוק חד במניה עם מחיר יעד של 503 דולר (לעומת 426) שמשקף לה שווי של 3.74 טריליון דולר בעוד שנה. והם לא לבד. אנליסטים שונים צופים עלייה דו־ספרתית במניה. בית ההשקעות ברנשטיין מצטרף גם הוא לאופטימיות העתידית עם מחיר יעד של 500 דולר למניית מיקרוסופט. בדוח שפורסם באוקטובר האחרון, האנליסטים מדגישים את הפוטנציאל העצום של שילוב AI בכל מוצרי החברה, מ-Office ועד Azure. חברת ההשקעות רוזנבלט סקיוריטיס מובילה את התחזיות לאנבידיה עם מחיר יעד של 200 דולר למנייה, זאת על רקע המשך הביקוש החזק לשבבי בינה מלאכותית. במקביל, בוודבוש צופים יעד של 550 דולר למניית מיקרוסופט, הערכה הגבוהה ביותר בשוק, המבוססת על המשך הצמיחה החזקה של החברה בתחום הבינה המלאכותית הארגונית.
מאחורי המספרים הגדולים מסתתר סיפור של שלוש אסטרטגיות שונות. שלוש החברות מייצגות שלושה היבטים קריטיים של המהפכה הטכנולוגית הבאה - אפל בחווית המשתמש, מיקרוסופט ביישום הארגוני ואנבידיה בתשתית הטכנולוגית. אבל לא בטוח שהשיאים הגדולים הם בשורה טובה. שחר כהן, מנכ"ל ומייסד לוסיד קפיטל אומר: "שווי השוק של 3.5־4 טריליון דולר מאפשר לחברות האלה לחרוג מחוקי הכלכלה המסורתיים שנלמדים בבתי ספר למנהל עסקים. הן יכולות לבצע השקעות ענק של 40-50 מליארד דולר כל אחת, וגם אם ההשקעה נכשלת, זה יוריד בסך הכל כאחוז משווי השוק שלהן. ההשקעות האלה שקולים לתוכנית תמריצים שלמה למשק האמריקאי. הכוח האינסופי הזה מאפשר להן לחנוק חדשנות משחקנים בינוניים וקטנים, או לרכוש כל מתחרה פוטנציאלי. אף גוף אחר בעולם, כולל ענקיות כמו וולמארט ובנק אוף אמריקה לא יכול לבצע השקעה של 45-50 מיליארד דולר מבלי לסכן את קיומו או את מחיר המניה שלו. החברות האלה פשוט חיות בחוקי כלכלה משלהן".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.