סלבס, בכירי עמק הסיליקון ואנשי עסקים: השמות הכי חמים בארה"ב שמנסים לעצב את הבחירות

ביל גייטס, שנמנע עד היום ממעורבות פוליטית ישירה, תרם בחשאי 50 מיליון דולר לקמפיין של קמלה האריס • אילון מאסק הבטיח לחלק מיליון דולר במטרה לגייס תומכים לדונלד טראמפ • וענקית הפופ ביונסה הצהירה על תמיכתה במפלגה הדמוקרטית מול קהל של למעלה מ־30 אלף איש • מהוליווד ועד עמק הסיליקון: הבחירות בארה"ב מגיעות לישורת האחרונה, וסוחפות איתן גם את בכירי המשק

צילומים: AP - Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY , Kevin Lamarque, Anadolu Agency, Richard Brian, SOPA Images, Matt Rourke
צילומים: AP - Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY , Kevin Lamarque, Anadolu Agency, Richard Brian, SOPA Images, Matt Rourke

אילון מאסק הבטיח לחלק מיליון דולר בכל יום עד לבחירות במטרה לגייס תומכים לדונלד טראמפ; טיילור סוויפט הרימה את קמפיין גיוס מצביעים עבור קמלה האריס; וביל אקמן שהודיע על תמיכתו הפומבית במועמד הרפובליקני. ככל שאנו מתקרבים לישורת האחרונה בבחירות לנשיאות ארה"ב ב־5 בנובמבר, בורסת השמות של הוליווד ועולם הבידור האמריקאי, כמו גם בכירי עמק הסיליקון והמשק בארה"ב, מביעים את תמיכתם במועמדת הדמוקרטית או בנשיא הרפובליקני לשעבר, בתקווה לעודד את תומכיהם להצביע עבור הבחירה "הנכונה ביותר" להשקפתם.

עמק הסיליקון

המבצע המפוקפק של מאסק ו"השגרירים" של האריס

מי בצד של טראמפ?

הבחירות ההולכות ומתקרבות בארה"ב גרפו כבר מאות מיליוני דולרים מעמק הסיליקון. דווקא בחזית הזאת, טראמפ ביתרון מול האריס. בראש מחנה תומכיו ניצב האיש העשיר בעולם, אילון מאסק, שהפך לכוח משמעותי בקמפיין הבחירות. הבעלים של טסלה, ספייס־אקס ו־X (טוויטר לשעבר), השקיע כ־118 מיליון דולר בקמפיין של טראמפ, לפי פורבס. מאסק לא מסתפק רק בתרומות כספיות, אלא מקיים אספות בוחרים, מופיע באירועים, וכאמור מוביל תוכנית שנויה במחלוקת של הגרלות מיליון דולר יומיות לבוחרים פוטנציאליים.

התמיכה הכספית של מאסק, כפי שעולה מדוחות כספיים פדרליים, מגיעה דרך מגוון ארגונים וקרנות. בין היתר תרומתו האחרונה ל־America PAC, ועדת התומכת במועמדים רפובליקנים, עמדה על כמעט 44 מיליון דולר (נכון ל־16 באוקטובר). בנוסף, הוא העביר 10 מיליון דולר לקרן המנהיגות הרפובליקנית בסנאט; 2.3 מיליון דולר ל־Sentinel Action Fund, גוף פוליטי שמרני; 3 מיליון דולר לקרן שמטרתה להניע את תומכיו של רוברט קנדי ג'וניור להצביע לטראמפ; וכ־300 אלף דולר לוועדה הרפובליקנית של הקונגרס.

המעורבות של מאסק בפוליטיקה האמריקאית באה לידי ביטוי גם בהקמת שני גופים: Group America ו־United States of America. על פי מסמכים שנחשפו בבלומברג, החברות הוקמו כדי לאפשר לו להשקיע ולנהל כספים למטרת פעילות פוליטית בצורה מאורגנת וחוקית. לפי הערכות במשק, העובדה כי שתי החברות הללו הוקמו לאחרונה, מחזקת כי בכוונתו להגביר את מעורבותו הפוליטית.

לצד המיליארדר, ניצבת שורה מרשימה של בכירים מעולם הטכנולוגיה. פיטר ת'יל, ממייסדי פייפאל (ומי שבעבר אמר שיבחר בטראמפ "רק אם יכוונו אקדח לראשו"), ושון מגווייר, משותפי סקויה קפיטל, כבר הביעו תמיכה בנשיא לשעבר, ומגווייר אף תרם כ־800 אלף דולר לקמפיין. בנוסף, טראמפ טוען כי הוא זוכה לתמיכה, ישירה או עקיפה, מצד המנהלים הבכירים ביותר בתעשיית הטכנולוגיה, בהם סונדר פיצ'אי, טים קוק ומארק צוקרברג.

פיטר ת'יל, ממייסדי ענקית הפינטק פייפאל / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite
 פיטר ת'יל, ממייסדי ענקית הפינטק פייפאל / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite

מי בצד של האריס?

במחנה התומך בהאריס נמנים שורת מנהלים ומשקיעים מתעשיית הטכנולוגיה. לפי בלומברג, דסטין מוסקוביץ', ממייסדי פייסבוק שעזב לטובת הקמת קרן הפילנתרופיה גוד ונצ'רס, מוביל את רשימת התורמים, ותרם 30 מיליון דולר לקמפיין של סגנית הנשיא. לצדו, ריד הסטינגס, מייסד־שותף בנטפליקס, שתרם 7 מיליון דולר לקמפיין; בן הורוביץ, שותף מייסד בקרן ההון־סיכון אנדריסן הורוביץ, הפתיע רבים כשעבר ממחנה טראמפ למחנה האריס ותרם 2.5 מיליון דולר לטובת האחרונה.

גם ביל גייטס, שנמנע במשך עשורים ממעורבות פוליטית ישירה, תרם בחשאי 50 מיליון דולר לארגון ללא מטרות רווח התומך בקמפיין של האריס. על פי ניו יורק טיימס, גייטס הביע בשיחות פרטיות חשש מפני כהונה שנייה של טראמפ. בנוסף, הקמפיין של האריס זוכה לתמיכה מצד בכירים נוספים מעמק הסיליקון, בהם אהרן לוי, מנכ"ל בוקס, וריד הופמן, ממייסדי לינקדאין, המשמשים כ"שגרירים" בקמפיין.

אנשי עולם הבידור

החיבוק מהמתאבק המיתולוגי ו"סוויפטים למען קמלה"

מי בצד של טראמפ?

הבחירות מעוררות עניין רב גם בהוליווד. רבים מכוכבי עולם הבידור מחשיבים אותן כמשמעותיות, כשהנושאים המדוברים ביותר עוסקים בזכויות נשים, הגירה והמלחמה במזרח התיכון. לדוגמה, כוכבי עולם היאבקות, האלק הוגאן, מארק קאלאוויי (הידוע בשם הבמה שלו "אנדרטייקר") וגלן ג'ייקובס ("קיין") הביעו תמיכה בטראמפ. בסרטון שעלה לטיקטוק, טראמפ הצטרף לקלווי וג'ייקובס, כאשר השלושה הפצירו בצופים לבחור בו. בסרטון התייחס לטראמפ לקשריו עם עולם האבקות ובפרט עם ארגון WWE, ואת ידידותו עם המייסד וינס מקמהן. גם דיינה ווייט, מנכ"ל UFC, הביע תמיכה בטראמפ.

בנשיא לשעבר תומכים גם זמרים ושחקנים. רוברט ג'יימס ריצ'י (קיד רוק) נחשב לחסיד קולני של טראמפ וחבר קבוע באירועים שלו. בוועידה הלאומית הרפובליקנית (RNC), רוק הופיע וגייס את הקהל, כשהוא קורא להם "להילחם". בעקבות ניסיון ההתנקשות בנשיא לשעבר, רוק פרסם סרטון ובו נאמר: "אם אתה מפגין עם טראמפ, אתה מפגין איתי".

בנוסף, השחקנית והזמרת הולי ואלנס קיימה ביוני אירוע גיוס כספים מפואר בלונדון עבור מסע הבחירות של טראמפ. על פי הדיווחים, ואלנס גייסה 3 מיליון דולר. "כולם מתחילים בתור שמאלנים ואז מתעוררים באיזשהו שלב ועוברים ימינה", אמרה לאחרונה. מחירי הכרטיסים באירוע ההתרמה של קמפיין טראמפ החלו מ־10,000 דולר לאדם וארוחת הערב עלתה 50 אלף דולר לאדם, לפי BBC.

בשבוע החולף גם הקומיקאי טוני הינצ'קליף, מנחה הפודקאסט "Kill Tony", השתתף בעצרת תמיכה בטראמפ, וזכה לכותרות לאחר שכינה את פורטו ריקו "אי צף של זבל".

מי בצד של האריס?

התמיכה ההוליוודית בסגנית הנשיא בולטת יותר. כוכבת הפופ טיילור סוויפט הרימה את קמפיין "סוויפטים למען קמלה", שגייס מצביעים צעירים במדינות מתנדנדות, וסחפה המוני עוקבים ברשתות החברתיות. אחד ממארגני הקמפיין הדגיש שהם בדרך להגיע ל־22 מיליון מצביעים עד יום הבחירות, וההשפעה ברורה: כ־340 אלף מעריצים ניגשו לאתר רישום בוחרים דרך הקישור שסוויפט פרסמה באינסטגרם - תוך 24 שעות בלבד.

ענקית פופ נוספת, ביונסה, עלתה לאחרונה על הבמה לקול מחיאות כפיים מקהל של כ־30 אלף איש והצהירה על תמיכתה בהאריס. התמיכה מצד הכוכבת מציעה להאריס גישה לקהל רחב, במיוחד בקרב מצביעים אפרו־אמריקאים וצעירים.

אל הרשימה מצטרפים בין היתר שני שמות בכירים נוספים בתעשייה ההוליוודית האמריקאית: אופרה ווינפרי וג'ורג' קלוני. בהופעה הראשונה שלה בוועדה הדמוקרטית הלאומית (DNC), ווינפרי דיברה בלהט על תמיכתה בהאריס, וכינתה את הבחירות ב־2024 מאבק למען "הגינות וכבוד". קלוני הביע תמיכה בסגנית הנשיא, ובראיון ל־CNN הוא כינה את הקמפיין של האריס "מסע היסטורי".

אנשי העסקים

מעולם הבנקאות ועד למשפחת רוטשילד

מי בצד של טראמפ?

קבוצה נוספת שמעורבת בבחירות היא קהילת אנשי העסקים. הווארד לאטניק, יו"ר ומנכ"ל חברת הפיננסים קנטור פיצג'רלד, לוקח חלק בקמפיין של טראמפ. "הרבה מנהלים בוול סטריט תומכים בו", אמר לאחרונה.

גם מרים אדלסון, אלמנתו של איל ההון היהודי־אמריקאי שלדון אדלסון, נחשבת כבר שנים לאחת התורמות הבולטות של טראמפ. לאחרונה דווח בניו יורק טיימס שאדלסון תרמה 100 מיליון דולר לקמפיין. והיא לא לבד: המיליארדר היהודי־אמריקאי ביל אקמן, שהונו מוערך ב־9 מיליארד דולר, נחשב לאחד התומכים הבולטים של טראמפ. התמיכה של אקמן מסמנת שינוי משנת 2021: לאחר אירוע הקפיטול ב־6 בינואר, הוא קורא לטראמפ "להתפטר ולהתנצל בפני כל האמריקאים". שם מעניין נוסף שתומך בנשיא לשעבר הוא יצחק "אייק" פרלמוטר, איש עסקים אמריקאי־ישראלי, לשעבר מנכ"ל חברת מארוול ובעל הון שמוערך ב־4.9 מיליארד דולר. לפי פורבס, פרלמוטר היגר מישראל לארה"ב ב־1967 עם 250 דולר בלבד.

גם אנשי עסקים בנדל"ן, תחום המזוהה עם האימפריה שבנה טראמפ, לא מסתירים למי יצביעו. סטיב ווין, המחזיק בבתי קזינו בלאס וגאס ובעבר נטען ששימש כמתווך מטעם סין בתמיכה בטראמפ, ידוע כתורם משמעותי לקמפיין. גם טימותי מלון, בן למשפחה שהקימה עסקי נדל"ן ובנקאות בארה"ב, נחשב לתורם בולט למפלגה השמרנית.

גם המיליארדר ג'ון פולסון נחשב לתומך נלהב בנשיא לשעבר. פולסון, מועמד לתפקיד שר האוצר שעשה את הונו כשהימר נגד משכנאות סאב־פריים לפני המשבר הפיננסי, הוכיח את מחויבותו לקמפיין, בין היתר שערך אירוע התרמה בביתו בפלם ביץ' במסגרתו גייס כ־50 מיליון דולר.

בנוסף, בכירים בתעשיית האנרגיה לוקחים חלק בקמפיין. כך לדוגמה, הארולד האם, איש עסקים בענף הנפט והגז שהון משפחתו מוערך ב־18.5 מיליארד דולר, תרם למועמדים רפובליקנים בפריימריז.

את בורסת השמות שגייס טראמפ סוגרים מייסד רשת הקמעונאות Home Depot, ברנרד מרקוס, שתרם לקמפיין ואירח אירוע התרמה, ולינדה מקמהן, אחת התורמות הבולטות בקמפיין שלו ומי שכיהנה בתפקיד מנהלת הסוכנות לעסקים קטנים בתקופתו כהונתו.

מי בצד של האריס?

ראש עיריית ניו יורק לשעבר, מייקל בלומברג, עם שווי נקי מוערך של 105 מיליארד דולר, תרם לאחרונה לקמפיין של האריס 50 מיליון דולר. שמות "צבעוניים" נוספים שתומכים במועמדת הדמוקרטית הם מארק קיובן - יזם ובעל החזקות בקבוצת NBA דאלאס מאבריקס (שבשליטה מרים אדלסון) וכוכב התוכנית "Shark Tank". הונו מוערך ב־5.7 מיליארד דולר; וארווין "מג'יק" ג'ונסון, כדורסלן בעבר ויזם בהווה, שהונו מוערך ב־1.2 מיליארד דולר. לאחר פרישתו מכדורסל השקיע במיזמים שונים בתחומי הפיננסים והנדל"ן.

מארק קיובן / צילום: Reuters, Kevin Jairaj
 מארק קיובן / צילום: Reuters, Kevin Jairaj

בין השמות הנוספים שהביעו תמיכה בהאריס הם ג'יימס מרדוק, איש עסקים בריטי־אמריקאי ודירקטור בטסלה; לורן פאואל ג'ובס, פילנתרופית ואלמנתו של סטיב ג'ובס, שנחשבת למקורבת של האריס; אפסנה בשלוס, מייסדת ומנכ"לית חברת ההשקעות RockCreek; קנת צ'נו, בעבר מנכ"ל ויו"ר חברת אמריקן אקספרס; לין פורסטר דה רוטשילד, אשת עסקים אמריקאית־בריטית; אינדרה נואי, לשעבר מנהלת חברת המשקאות פפסיקו; מייקל לינטון, בעבר מנכ"ל חברת סוני אמריקה וכיום יו"ר חברת סנאפ, שטען שכהונה שנייה של טראמפ תהיה רעה לעסקים ולכלכלה.

גם בכירים לשעבר בממשל ואנשי אקדמיה התייצבו לצד סגנית הנשיא, בהם מייקל בלומנטל, לשעבר מזכיר האוצר בממשל קרטר; רוג'ר אלטמן, מזכיר האוצר לשעבר בממשל קלינטון ומייסד בנק ההשקעות Evercore; וקלאודיה גולדין, כלכלנית מהרווארד שזכתה בפרס נובל על מחקריה בנושא עבודת נשים ופערי שכר.