אינטל מנהלת בימים אלה קרב מאסף על עתידה כיצרנית השבבים הגדולה והיחידה במערב - כשהיא משקיעה מיליארדרי דולרים בבניית מפעלים, ובו בזמן מתמודדת עם ירידה בהכנסות, הגבלות על מכירה לסין, וחרם שסין עצמה מובילה כלפי ספקיות מערביות. היא ציפתה לסיוע מצדן של ממשלות המערב - ובראשן ארה"ב שחוקקה את "חוק השבבים" (CHIPS Act), והאיחוד האירופי שהבטיח סיוע במענקים לבניית מפעלים בגרמניה, פולין, איטליה וצרפת.
● הישראלי שמשיק שבב חדש ומכריז: "הוא עדיף על זה של אנבידיה"
● מובילאיי מוחקת 2.7 מיליארד דולר בדוחות. אז למה המניה זינקה?
פיטורי העובדים יכלו להימנע?
כעת, יוצא מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, לראשונה בגלוי נגד הרשויות ושולף את הכפפות, ארבעה ימים לפני הבחירות בארה"ב: "עברו הרבה יותר משנתיים מאז שעבר חוק השבבים", אמר הלילה (שישי) גלסינגר לאתר יאהו פייננס. "במהלך התקופה הזו השקעתנו 30 מיליארד דולר בייצור בארה"ב, ועד כה ראינו אפס עגול - אפילו דולר אחד לא הגיע מחוק השבבים. זה לוקח יותר מדי זמן, אנחנו חייבים לסיים עם זה. אנחנו רואים את חוק השבבים כמרכיב קריטי שהשקענו בו זמן ואנרגיה ואנחנו מאוכזבים מהזמן שלוקח לעשות את זה".
גלסינגר מאוכזב מכך שדווקא בשעתה הקשה ביותר של אינטל, ארה"ב לא באה לעזרתה כפי שהתחייבה - וייתכן כי אם הייתה מקבלת את המענק בזמן, חלק מפיטורי העובדים היה נמנע. בארה"ב פוטרו לפי ההערכה בין 2,500 ל- 3,000 עובדים עד כה. מאות נוספית פוטרו בימים האחרונים בישראל.
חוק השבבים, שעבר בקונגרס האמריקאי באוגוסט 2022 נחשב לאחד מהישגיו הגדולים של ממשל ביידן - הקצאה של 280 מיליארד דולר לאורך שנים, מהם 52.7 מיליארד דולר בתור מענקים להקמת מפעלי שבבים בארה"ב. מתוכם הייתה אינטל אמורה לקבל 8.5 מיליארד דולר במענק ישיר. במהלך השקת פעילות הייצור החדשה של אינטל בפברואר האחרון אירח גלסינגר את שרת התעשייה ג'ינה ריימונדו, ששבה והזכירה את מחויבותו של ממשל ביידן לפיתוח תעשיית השבבים ואת תרומתו של חוק המענקים כביטוי לכך. השניים לא שוחחו על הבמה על עיתוי העברת המענק ונראה כי באותו זמן כלל לא ידוע היה מתי ינחת בקופתה של אינטל.
גם באירופה המענקים מעוכבים
עם זאת, בהתחשב בעובדה שהמענקים טרם שוחררו, שעה שארה"ב ממהרת להקים מפעלי שבבים על אדמתה כדי להימנע בתלות במפעלי ייצור במזרח, מדובר בכשל מפתיע. שיטת המענקים בארה"ב שונה מזו בישראל - שמחלקת את הצ'ק הראשון רק לאחר סיום הקמת המפעל והוכחת עמידה ביעדי תעסוקה. בעוד שבישראל צפוי המענק שהובטח לאינטל על בניית המפעל החדש בקריית גת, כ-11 מיליארד דולר, להשתנות, אם תחליט אינטל להקפיא את בניית ההרחבה שלו, הרי שבארה"ב ממלאת אינטל את חלקה עד הסוף ואמורה להשלים את בנייתם של מפעלים חדשים באוהיו ובאריזונה.
גם באירופה המענקים מעוכבים, ולכן הוקפאה בנייתם את המפעלים בגרמניה ובפולין, שהיו אמורים להיות מפעלי הדגל של אינטל ביבשת, והוכחה לכך שהיא פועלת באסטרטגיה של "יתירות", כלומר ממזערת סיכונים באמצעות פריסה גאוגרפית של מפעליה.
אינטל הציגה אמש דוחות טובים ביחס לתחזיות, והמשקיעים הזניקו את מחיר המניה במסחר המאוחר ב- 7%. למרות ירידה צפויה במכירות - 6% פחות מאשר ברבעון המקביל, אינטל הציגה מספר נתונים מפתיעים לטובה: עלייה מרשימה של 9% במכירות שבבים לשרתים ובינה מלאכותית, ככל הנראה בזכות השקת מעבד הבינה המלאכותית גאודי 3 והסכם ההפצה שלו עם IBM, וחתימה של הסכם רב שנתי עם אמזון AWS;
תזרים מזומנים גבוה מפעילות שוטפת שהסתכם ב-4.1 מיליארד דולר, עלייה של 1.8 מיליארד על הון חוזר משופר; ועלייה בתחזית המכירות לרבעון הבא, שצפוי להסתכם באזור שבין 13.3 מיליארד דולר ל-14.3 מיליארד, זאת בהשוואה לציפייה ממוצעת של 13.63. אנליסטים חזו כבר בתחילת השנה כי החציון השני של השנה יגלם שיפור בתוצאות של אינטל בשל השקת שבבי הבינה המלאכותית למחשבים אישיים "לונאר לייק", אך דווקא ברבעון השלישי ירדו ביצועי חטיבת המחשבים האישיים של אינטל ב- 7% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.