להעביר נכסים ללא מס: הסוכריה שמתחבאת בחוק הרווחים הכלואים

סעיף שמסתתר בחוק מאפשר להוציא נכסים מחברות ללא תשלום מס רכישה ומע"מ במהלך השנה הקרובה, בכפוף לתשלום מס על הרווחים הלא מחולקים בלבד • עם זאת, ההטבה הנדיבה מועדת לכמה פרשנויות, ולא ניתן להבין ממנה מסקנות חד־משמעיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

בלוח זמנים קצר במיוחד, אישרה הכנסת את חבילת הגזירות המקיפה של הממשלה, הכוללת שינויים דרמטיים במערכת המס, ובעיקרם רפורמת הרווחים הכלואים. בין השינויים, נמצא גם סעיף שעשוי להטיב עם בעלי חברות: "יש כאן מתנה שהמדינה מאפשרת לבעל חברה להוציא מתוכה נכסים בלי מס", מסביר עו"ד מאיר מזרחי, מומחה מיסוי מקרקעין, ביחס להטבה שמסתתרת במסגרת רפורמת הרווחים הכלואים.

שאלות ותשובות | רפורמת הרווחים הכלואים מובילה לגל חריג של תכנוני מס
שאלות ותשובות | חוק הרווחים הכלואים עבר: מי ישלם יותר מס ואיך אפשר להיערך?
כל ההתייקרויות והגזירות שנכנסות לתוקף היום

הסעיף שנקבע בעת המשא ומתן בוועדת הכספים מאפשר להוציא נכסים מחברות ללא תשלום מס רכישה ומע"מ במהלך השנה הקרובה, בכפוף לתשלום מס על הרווחים הלא מחולקים בלבד.

מזרחי מדגים: "למשל, רופא או רואה חשבון שרכש דירת נופש באמצעות חברה שבבעלותו לפני 20 שנה ב־100 אלף דולר, והיום שווי הדירה מגיע למיליון דולר, יוכל להעביר את הנכס לבעלותו הפרטית. במקרה כזה, הוא לא יצטרך לשלם מס רכישה או מע"מ, אלא רק את המיסוי על הרווחים העודפים, שמהם נקנתה הדירה, כלומר על המאה אלף דולר".

המשמעות מרחיקת הלכת היא שעליית הערך המשמעותית של הנכס - תשע מאות אלף דולר במקרה זה - לא תמוסה בשלב זה. זוהי הטבה משמעותית במיוחד לאור העובדה שבעקבות תיקון חקיקה מ־2017, בעלי חברות כאלה התקשו להשתמש בנכסים שבבעלות החברה בשל חבות מס גבוהה. כעת, נפתח חלון הזדמנויות להעביר את הנכסים לבעלות פרטית בעלות מס מופחתת משמעותית.

אולם ההטבה הנדיבה מועדת לכמה פרשנויות, ולא ניתן להבין ממנה מסקנות חד־משמעיות. ראשית, חובת חלוקת הדיבידנדים. החוק דורש מהחברות לשחרר דיבידנדים בהיקף של 5% מהרווחים הכלואים בשנת 2025. השאלה המרכזית היא האם הוצאת נכס מהחברה תיחשב כחלק מדרישה זו. פרשנות כזו עשויה להקל משמעותית על בעלי החברות בעמידה בדרישות החוק.

סוגיית המע"מ

שנית, סוגיות מע"מ. מורכבות מיוחדת מתעוררת בנושא המע"מ בתפעול השוטף של הנכסים. בעוד שהחוק קובע כי בעת מכירת הנכס יש לשלם מע"מ, אין התייחסות ברורה לסוגיות תפעוליות יומיומיות. למשל, האם בעל הנכס הפרטי יידרש להוציא חשבוניות? האם מדובר בחשבונית עצמית? שאלות אלו נותרו ללא מענה.

ולבסוף, מיסוי דירות מגורים. בנושא זה קיימת אי־בהירות מיוחדת. החוק קובע במפורש שלא יינתן פטור ממס שבח על דירה שהוצאה מהחברה, אך נשאלת השאלה האם תהיה זכאות למס לינארי (0% עד 2014 ו־25% מאז). "במקרה כזה," מציין מזרחי, "ייתכן שעדיף דווקא לפרק את החברה ולהעביר את הנכס דרך פירוק, שכן אז מובטחת הזכאות למס הלינארי ואולי אף לפטורים נוספים".