על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● למה השווקים אוהבים את טראמפ ואיזה מניות יקפצו אם האריס תזכה?
● חנן שטיינהרט, פרשנות | מה יכולה אמריקה ללמוד מבריטניה ואיזה מחיר תשלם אם תלך בדרכה
● החיזור של ארדואן אחרי המחתרת הכורדית והקשר לישראל
1בכיר איראני מאשר: יש לנו את היכולת הטכנית לייצר נשק גרעיני
כאמל חראזי, יועצו של המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, סיפר בסוף השבוע כי טהרן עשויה לשקול מחדש את תוכנית הגרעין שלה, שלכאורה מיועדת למטרות אזרחיות בלבד, וכן להגדיל את טווח הטילים הבליסטיים שלה. בראיון לרשת "אל־מיאדין" הלבנונית שמקורבת לחיזבאללה, השיב חראזי לשאלת המנחה בדבר טווח הטילים האיראניים, כי מדינתו עלולה לבטל את מגבלת הטווח שקבע חמינאי, העומדת על 2,000 ק"מ.
סוכנות הידיעות רויטרס ציטטה גורמים איראניים שאמרו כי אין למדינתם צורך להגדיל את טווח הטילים הבליסטיים מעבר ל־2,000 ק"מ - שהרי כבר כיום, אלו מאיימים על הכוחות האמריקאיים במרחב. חראזי הודה כי למשטר האייתוללות יש את היכולת הטכנית לייצר נשק גרעיני, אבל כיום, התהליך מעוכב בשל הפַתְוָוה (פסיקה דתית) שפרסם המנהיג העליון של איראן בתחילת שנות ה־2000, שאוסרת על פיתוח נשק גרעיני.
לפי דוח סבא"א, שנחשף בחודש אוגוסט ברויטרס, איראן צברה כבר 164.7 ק"ג אורניום מועשר ל־60%. בארגון מעריכים כי לטהרן חסרים רק 2 ק"ג כדי להגיע לכמות תיאורטית, שאם תועשר יותר, תספיק לארבע פצצות גרעין. העשרת אורניום היא פעולה בה לוקחים את האורניום, ומגבירים בו באופן משמעותי את שיעור האיזוטופ הבקיע, אורניום־235, שמהווה שבע אלפיות בלבד. לתחנת כוח גרעינית אזרחית שגרתית, נדרשת העשרה לשיעור 3%-5% - משמעותית פחות מכ־90%, שמשמשים לנשק גרעיני ולצוללות.
מתוך רויטרס. לקריאת הכתבה המלאה
2מול מקרון: מספנות ישראל ישיקו ספינה חדשה ביורונאבאל
נשיא צרפת, עמנואל מקרון, נחל כישלון נוסף בניסיונותיו להרחיק חברות ישראליות מתערוכות ביטחוניות, כשבית המשפט הכלכלי בפריז ביטל את ניסיונות הדחיקה מ"יורונאבאל", והחברות הישראליות מנסות להספיק לתערוכה שתיפתח מחר (ב'). לפי הדיווח, מבין שלוש החברות הגדולות, אלביט לא תציג, התעשייה האווירית בוחנת את צעדיה בהתחשב בסד הזמנים הקצר, ואילו רפאל כן תציג.
בין כה וכה, חברות בין־לאומית שמשתפות פעולה עם חברות ישראליות, דוגמת הנדסולדט הגרמנית, יגיעו לתערוכה. "רפאל מתכוננת ליורונאבאל, שם היא תתמקד בפתרונות ימיים מודולריים ייחודיים, בלוחמה א־סימטרית ובהגנה אווירית בים", נמסר מהחברה. "החל ממערכת C-Dome, למערכת 'טייפון', שמיועדת ליירוט כטב"מים, וכן יהיו עוד הרבה נוספים".
מי שהובילה עם התאחדות התעשיינים את המאבק המשפטי בארמון האליזה היא חברת מספנות ישראל. מטעם החברה נמסר ל"ברייקינג דיפנס", כי היא כבר הובילה את המוצרים שמיועדים לתערוכה אל צרפת. בדומה לתערוכת יורונאבאל הקודמת, החברה תחשוף בתערוכה את "מיני שלדג", ספינה ייעודית לפעילות בנהרות ובאגמים.
מאת סת' פרנצמן. מתוך "ברייקינג דיפנס". לקריאת הכתבה המלאה
3ארה"ב פורסת מפציצים אסטרטגיים במזרח התיכון
בעת שהאיראנים מגבירים את איומיהם, מזכירות ההגנה האמריקאית הודיעה על הגדלת היקף הכוחות במזרח התיכון, כולל משחתתות טילים, טייסות קרב, מטוס תדלוק ואף מפציצים אסטרטגיים מדגם B-52. במסגרת בניית תקציב הביטחון האמריקאי לשנת 2025, B-52 תפסו מקום - עשור לאחר ההחלטה להסב אותם מיכולת נשיאת נשק גרעיני למטוסים קונבנציונליים, בגין אמנת הגרעין START עם רוסיה. כיום, לקראת סיום האמנה, האמריקאים שואפים להחזיר להם את היכולת הגרעינית ההתקפית.
לעומת החיזוקים, קבוצת התקיפה של נושאת המטוסים אברהם לינקולן צפויה לעזוב את האזור. מי שנותרים במרחב במסגרת השאיפה האמריקאית לשמור על יציבות אזורית היא סוללת THAAD האמריקאית, שעדיין פרוסה בישראל. זוהי מערכת שפיתחה חברת לוקהיד מרטין. היא מיועדת ליירוט טילים בליסטיים, ופוגעת ישירות באיומים כדי ליירט אותם (Hit to Kill). THAAD היא רק נדבך אחת מתוך פריסת ההגנה האווירית האמריקאית שמתוגברת באזור, וכוללת גם את ספינות "אגיס".
אתגר מרכזי של האמריקאים הוא כלכלת החימושים, בגלל שהיירוטים שלהם יקרים בהרבה מאלו של ישראל. עלות יירוט של חץ 3 מוערכת ב־2 מיליון דולר, חץ 2 ב־1.5 מיליון דולר, קלע דוד ב־700 אלף דולר וכיפת ברזל ב־30 אלף דולר. כשמופעלות מערכות אמריקאיות עם כוחות אמריקאים, אז ארה"ב היא הגוף המממן. אלו נדרשים לממן, למשל, מיירט מדגם SM-6, שמוערך על־ידי MDAA בכ־3.9 מיליון דולר, כאשר מחיר מיירטים מסדרת SM-3 נע בין 9.6 מיליון דולר ל־27.9 מיליון דולר.
מתוך "ארמי רקוגנישן". לקריאת הכתבה המלאה
4שליחת האו"ם שמאשימה את ישראל בביצוע "רצח עם"
במהלך מלחמת "חרבות ברזל", נשמעו קריאות תמוהות נגד ישראל; אבל אחת מהן, ששוברת שיאים, היא שליחת האו"ם לשטחים הפלסטיניים, פרנצ'נסקה אלבנזה, שקראה לאו"ם לשקול את הרחקת ישראל מהארגון, בשל ביצוע "רצח עם" נגד הפלסטינים. "אני מבינה את הרגישות, בגלל שלאף אחד מכם אין ידיים נקיות כשזה מגיע לזכויות אדם", אמרה האיטלקיה לוועדת זכויות העם הפלסטיני של האו"ם.
אלבנזה היא בעלת מורשת מפוקפקת של תפקידים, ושימשה בעבר, בין היתר, כיועצת המשפטית של אונר"א. במבצע "צוק איתן" ב־2014, אמרה כי "שדולה יהודית שולטת בארצות הברית", ובמלחמה הנוכחית אמרה, בין השאר, כי "קורבנות טבח ה־7 באוקטובר לא נרצחו בשל יהדותם, אלא בתגובה לדיכוי הישראלי". בעקבות זאת ועוד, החליטו שר הפנים משה ארבל ושר החוץ ישראל כץ לאסור על כניסתה לישראל.
זה לא שינה את ההתנהלות של שליחת האו"ם, שכתבה דוח תוקפני במיוחד. "הפלסטינים חוו פשעי מלחמה לאורך כל חייהם, אבל זה היה שונה", האשימה אלבנזה. "חשוב מאוד להבין מדוע זה מוכר כרצח עם. כפי שהקהילה הבין־לאומית לא הצליחה להגן על קורבנות רצח העם במקרה של העם היהודי באירופה, ולאחר מכן הבוסנים ביוגוסלביה לשעבר והטוטסי ברואנדה, באותו אופן אנחנו מכשילים את הפלסטינים".
מאת פטריק ווינטור. מתוך "גרדיאן". לקריאת הכתבה המלאה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.