למרות ההתנגדות: הצעת חוק התקציב של התאגיד עברה בוועדת השרים

הצעת החוק המכפיפה את התקציב של תאגיד השידור הציבורי לממשלה עברה היום בוועדת השרים לענייני חקיקה, ותובא ביום רביעי להצבעה במליאה • מגיש ההצעה, ח"כ אביחי בוארון: "חוות-הדעת של היועמ"שית לא רלוונטית" • אגודת העיתונאים בירושלים: "ניסיון להשתלט באופן ברוטלי על התאגיד באמצעות שליטה על תקציבו"

תאגיד השידור הציבורי ''כאן'' / צילום: שלומי יוסף
תאגיד השידור הציבורי ''כאן'' / צילום: שלומי יוסף

למרות התנגדותה של היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, הצעת החוק המכפיפה את התקציב של תאגיד השידור הציבורי לממשלה עברה היום (א') בוועדת השרים לענייני חקיקה, ותובא ביום רביעי הקרוב להצבעה במליאה. 

למרות התנגדות השוק וגורמי המקצוע: ועדת השרים לחקיקה אישרה את חוק הרייטינג
מה עובר על הצנזורה ולמה אפילו את הכתבה הזו התבקשנו לשלוח לאישור

לדברי ח"כ אביחי בוארון (הליכוד), שהגיש את ההצעה, "חוות-הדעת של היועמ"שית כלל לא רלוונטית. כבר שנים רבות שאנשי הייעוץ המשפטי לממשלה התרגלו להלך אימים על חברי הכנסת ולהטיל את מורא על חברי כנסת בהליכי חקיקה. לא עוד.

"נבחרנו על-ידי הציבור על-מנת לשמור על האינטרס הציבורי ולהוביל מדיניות, ובמסגרת זה חובה עלנו לקבוע מה הן הנורמות בהן מדינת ישראל תתנהל. זהו התפקיד המרכזי של חברי הכנסת, וזה התפקיד המרכזי של בית המחוקקים. רק חברי הכנסת יכולים וצריכים לקבוע את מדיניות המדינה. ולגופו של עניין, הצעת החוק לא באה להשתלט על השידור הציבורי ולפגוע בעצמאותו, ובוודאי לא לפגוע בחופש הביטוי ובדמוקרטיה.

"חוות-הדעת מבוססת על דוח ועדה שנכתב לפני עשור, כשהייתה הרבה פחות תחרות והיה הרבה פחות מגוון דעות בשוק התקשורת. יתרה מכך - חובת הממשלה היא הן לתקצב ולבקר תקציבית את התאגיד והן לשמור על חופש העיתונות, ואין מניעה ששתי החובות הללו ידורו בכפיפה אחת. נעשה עוול בכך שתקציב התאגיד שכן מחוץ לספר התקציב, כמעין בן חורג, שבניגוד לכל משרד או רשות ממשלתית, תקציבו קבוע מראש ללא כל יכולת שינוי". 

"ניסיון להשתלט על התאגיד" 

מאגודת העיתונאים בירושלים נמסר בתגובה: "כבר לפני שנים, במהלך חקיקת חוק השידור הציבורי הישראלי, התריעה האגודה בדיוק מפני מצב שבו חקיקת חוק תוביל לצמצום עצמאות השידור הציבורי - וזה אכן מה שמתרחש כרגע. 'חוק ההשתלטות' של הממשלה על התאגיד הוא שלב נוסף בניסיונותיה להשתלט באופן ברוטלי על התאגיד באמצעות שליטה כלכלית על תקציבו. אסור לחזור לימים שבהם המעורבות הפוליטית ניסתה לשלוט בו בלי הפסקה. בסרט הזה של רשות השידור כבר היינו, ואסור לחזור אליו". 

"לעצור את הפגיעה"

בצעד יוצא דופן, מספר רב של גופים חברו יחד להצהרה משותפת. מדובר בארגון העיתונאים והעיתונאיות, הפורום הדוקומנטרי בישראל, איגוד התסריטאים, איגוד הבימאיות והבימאים, אקט איגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה בישראל, שח"ם - ארגון השחקנים והשחקניות בישראל, איגוד העורכים - איגוד מקצועות הפוסט בישראל, איגוד המפיקים, איגוד האנימציה, האקדמיה הישראלית לטלוויזיה וקולנוע ותל"י.

בהצהרה נכתב כי "הצעת החוק של ח"כ בוארון מהווה פגיעה חמורה בעצמאותו של תאגיד השידור הציבורי. משמעותה של הצעת החוק היא פגיעה ישירה בעצמאות התקציבית והמטרות של תאגיד השידור הציבורי, תוך הכפפתו לגחמות הממשלה, תהיה אשר תהיה. תאגיד שידור ציבורי הכפוף לממשלה אינו אלא ערוץ תעמולה, ולא כלי תקשורת עצמאי.

"חוות-דעת משפטית שהוכנה על-ידי המשנים ליועצת המשפטית לממשלה קובעת בבירור כי יש להתנגד להצעת החוק בשל פגיעתה הקשה בעקרונות יסוד דמוקרטיים, חופש העיתונות וחופש הביטוי ואי-עמידתה באמות-המידה החוקתיות. הצעת החוק חותרת להכפפת התקציב של תאגיד השידור להחלטות הממשלה מדי שנה, בדומה לשיטת הפעולה שננקטה בעבר ברשות השידור - והובילה לכישלונה.

"הצעת חוק זו היא חלק ממגמה מדאיגה של הצעות חוק שמטרתן להצר את צעדיה של התקשורת הישראלית החופשית והבלתי תלויה. בתקופה שבה הקשב הציבורי מצוי במקום אחר, ממשיכים גורמים בממשלה ובמשרד התקשורת בניסיונות לחבל בעצמאותה של התקשורת הישראלית.

"אנו קוראים לממשלה להניח בצד את הצעת החוק הזו. המשך קידומה בעת הזו תהווה פגיעה חמורה בדמוקרטיה הישראלית ובתקשורת חופשית ועצמאית במדינת ישראל. קואליציית הארגונים לא תשלים עוד עם המצב ותצא למאבק בכל האמצעים העומדים לרשותה על-מנת לעצור את הפגיעה בתקשורת הישראלית".