בניגוד לעמדת היועמ"שית: הממשלה תאשר היום מנגנון לבחירת נציב שירות המדינה

לפי המנגנון המוצע, הממשלה תהיה זו שתציע מועמד שייבחן ע"י ועדת מינויים מיוחדת, שבראשה יעמוד שופט בדימוס • המשנה ליועמ"שית פנה למזכיר הממשלה בבקשה שינמק מדוע לא תקום ועדת איתור, כדי שיוכלו להתמודד על התפקיד מועמדים שאינם מטעם הממשלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הממשלה תשנה היום (ב') את החלטתה בנוגע למנגנון בחירת נציב שירות המדינה, בעקבות הביקורת בבג"ץ. לפי המנגנון, הממשלה תהיה זו שתציע מועמד שייבחן על־ידי ועדת מינויים מיוחדת, שבראשה יעמוד שופט בדימוס. המשמעות היא שלא יתקיים הליך תחרותי בו יוכלו להתמודד מועמדים שאינם מטעם הממשלה. מדובר באותו אופן בו נבחר הנציב הנוכחי, פרופ' דניאל הרשקוביץ'.

היועמ"שית למזכיר הממשלה: אתה מהלך אימים על החשב הכללי
היועמ"שית נגד חוק המעונות: יעודד השתמטות ויפגע במשרתים

לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב־מיארה, יש לקיים ועדת איתור שתאפשר הליך תחרותי. זאת, נוכח תפקידו החשוב של הנציב, המשמש כשומר סף מרכזי בשירות הציבורי ואמון על הבטחת איכות השירות הציבורי ומניעת פוליטיזציה שלו. כאמור, הממשלה מסרבת לקבל את ההצעה.

אתמול (א') פנה המשנה ליועמ"שית, ד"ר גיל לימון, למזכיר הממשלה יוסי פוקס בבקשה שינמק מדוע לא תקום ועדת איתור לתפקיד: "החלטת ממשלה לשוב ולמנות את הנציב בדרך של החלטה אד־הוק להקים ועדת מינויים מיוחדת, צריכה להיתמך בטעמים כבדי משקל. נקודה ראשונה - מהם הטעמים בגינם הממשלה דוחה את ההצעה להקים ועדת איתור, תוך קיום דיון בהרכב משתתפיה. יתרה מכך, מדוע הממשלה אינה מוכנה לנקוט הליך תחרותי כלשהו, שיאפשר למועמדים שונים, וגם כאלה שלא סומנו מראש על־ידי ראש הממשלה, להגיש מועמדות".

ד"ר לימון ביקש לוודא כי ועדת המינויים המיוחדת תכלול את אותם התנאים כפי שפעלה הוועדה הקודמת: "תלווה בייעוץ משפטי שוטף שיינתן על־ידי היועצת המשפטית למשרד ראש הממשלה ומי מטעמה; ותקבע מראש תנאי סף ואמות־מידה להתאמה לתפקיד לפני הצגת גורם כלשהו". 

דיון בבג"ץ 

בחודש שעבר נערך דיון בבג"ץ בעתירות שהגישו התנועה לאיכות השלטון, הסתדרות העובדים, מכון לואיס ברנדייס לחברה לכלכה ולדמוקרטיה ומרכז מנור מבית יוזמת המאה. בעתירות נטען כי החלטת הממשלה - לפיה המועמד של הממשלה ייבחן על־ידי ועדה שתבחן את טוהר המידות בלבד ולא את כשירותו - לא הייתה חוקית ומונעת משיקולים זרים. הממשלה יוצגה בדיון על־ידי עורך דין פרטי, דוד פטר מפורום קהלת.

השופטים - ממלא־מקום הנשיא יצחק עמית, נעם סולברג ודפנה ברק־ארז - ביקרו את החלטת הממשלה, ובסוף הדיון הודיע עו"ד פטר כי הממשלה תשנה את החלטתה. הדיון עסק בהחלטת הממשלה משנת 2018 כי יגובש נוהל קבוע לבחירת נציב שירות על־ידי היועמ"שית, בשונה מהמצב הקיים.