בתי ההשקעות ילין לפידות ואנליסט המשיכו להיות המגייסים הגדולים מהמתחרים בשוק הגמל וקרנות ההשתלמות גם בחודש אוקטובר 2024, עם מעבר כספי לקוחות לתוכן בהיקף של 630 מיליון שקל ו-501 מיליון שקל בהתאמה. בית ההשקעות מור, שעבר לאחרונה לגיוס חיובי מתחילת השנה, נמצא במקום השלישי בחודש אוקטובר עם גיוס של 202 מיליון שקל, ואחריו מיטב עם 171 מיליון שקל.
● המניות שיפתיעו והמדד שעוד לא הגיע לתקרה: ההמלצות של מנהל ההשקעות הוותיק
● ניתוח | "הכול עובד לטובתם": רווחי הבנקים זינקו, וגם היקף ההלוואות לרכישת דירה
מנגד, חברת הביטוח כלל ובית ההשקעות אלטשולר שחם המשיכו גם בחודש שעבר להיות אלה שסובלים מבריחת הכספים הרבה ביותר. באלטשולר שחם מקווים כבר מספר חודשים, עם השיפור הניכר בתשואות השנה, שהנה המעבר לחודש חיובי גם בגיוסים נמצא מעבר לפינה, אך גם באוקטובר זה עדיין לא קרה עם אובדן כספים למתחרים של 464 מיליון שקל. כלל מעט מעליה עם יציאת כספים של 292 מיליון שקל, ובמקום השלישי הפניקס עם יציאה של 78 מיליון שקל.
כאמור, מדובר במגמה הנמשכת מתחילת השנה: אנליסט הוא הנהנה הגדול ביותר ממעבר כספים לתוכו עם גיוס כולל של יותר מ-11.7 מיליארד שקל ואחריו ילין לפידות עם העברות של כמעט 11 מיליארד שקל. מיטב במקום השלישי עם 5.6 מיליארד שקל ואחר כך מגדל עם 1.8 מיליארד שקל. בתחתית הטבלה מנגד נמצא אלטשולר שחם עם אובדן כספים למתחרים של כמעט 12.8 מיליארד שקל, מעליו כלל ביטוח עם מינוס 5.7 מיליארד שקל ובמקום השלישי מהסוף הפניקס עם אובדן של 3.2 מיליארד שקל.
מעבר כספי הלקוחות לילין לפידות ואנליסט מובן לאור ההובלה שלהן בטבלת תשואות קרנות ההשתלמות מתחילת השנה וגם ב-3 השנים האחרונות. במסלול הכללי רשמו שני הגופים הללו תשואה חיובית של מעל 10% השנה וכ-16% בשלוש השנים האחרונות (כולל הירידות של שנת 2022). במסלול המנייתי רשמו הגופים תשואה של כ-18% מתחילת השנה ויותר מ-24% בשלוש השנים האחרונות.
באלטשולר כאמור מקווים כאמור לראות שינוי במומנטום השלילי בעקבות השיפור בתשואות, בעיקר בזכות ההטייה החזקה של בית ההשקעות לחו"ל והתשואות החזקות של וול סטריט. בית ההשקעות מוביל בתשואות מתחילת השנה במסלול הכללי עם עלייה של יותר מ-11% אך בשלוש השנים האחרונות הגוף עדיין משתרך מאחור עם תשואה חלשה של 9% בלבד - זכר ךלהשקעות לא מוצלחות שביצע, בין היתר בשוק המניות הסיני. במסלול המנייתי אלטשולר רושם גם כן עלייה מרשימה של 19% מתחילת השנה אך רק 13.7% בסיכום שלוש השנים האחרונות.
יציאת הכספים מכלל ביטוח מוסברת בכך שהיא נמצאת במקומות האחרונים בטבלה עם תשואה במסלול הכללי של 9.6% מתחילת השנה ו-11% בשלוש השנים האחרונות. במסלול המנייתי התשואה גם כן נמוכה יחסית של 16% ו-11.5% בסיכום שלוש השנים האחרונות, בהתאמה. בכלל ביטוח - ואולי גם בשאר חברות הביטוח - מקווים שה"בוסט" של שוק המניות המקומי, בו הן מושקעות במשקל גבוה יחסית, יסייע להם לסגור חלק מהפערים מול המתחרים.
נזכיר כי בחודש אוקטובר - שהיה חודש חיובי תשיעי מעשרה השנה - רשמו הגופים המנהלים בגמל תשואה חיובית בעיקר הודות לבורסה בת"א, שעלתה בכ-4%, בעוד שמדד ה -S&P 500 ירד בחצי אחוז והנאסד"ק באחוז. מתחילת נובמבר - חודש שעומד להסתיים - עלתה הבורסה בת"א בכ-4% נוספים, בעוד שמדד הדגל האמריקאי זינק בכ-5%, בעיקר לאחר בחירתו של טראמפ לנשיא, מה שמבטיח כנראה חודש חיובי נוסף. מאידך התחזקות של 2.5% בשער השקל מול הדולר בנובמבר, צפויה לקזז חלק ניכר מהתשואות שהניבו המניות בחו"ל לחוסכים.
מתחילת השנה ועד סוף חודש אוקטובר רשמה המסלולים הכלליים תשואה של כ-10%, אלה המנייתיים כ-17% והמסלולים מחקי ה -S&P 500 מציגים את התשואה המרשימה ביותר של קרוב ל-24% (ושל 52% בשלוש שנים - לעומת 13.4% במסלול הכללי ו-17% במנייתי).
מיטב מצמצמת פערים
ביום שני זינקה מניית בית ההשקעות מיטב בכמעט 9% בעקבות דוחות השיא שרשמה ברבעון השלישי (הרווח הנקי יותר מהוכפל ל-62 מיליון שקל), מה שהוביל את שווי החברה לשיא של יותר מ-2 מיליארד שקל, תוך השלמת זינוק של יותר מ-96% במניה מתחילת השנה. בעקבותיה זינקה גם מניית חברת הגמל של מור, מור גמל ופנסיה בקרוב ל-8% כשהיא מגיעה לשווי שוק של 890 מיליון שקל, ומשלימה עלייה של 77% מתחילת השנה. מנגד, מניית אלטשולר שחם ופיננסים דווקא ירדה אחרי פרסום הדוחות שלה בשבוע שעבר אך גם היא משלימה עלייה של 40% מתחילת השנה לשווי של 1.3 מיליארד שקל.
מהדוחות עלה כי היקף נכסי הגמל והפנסיה של מיטב גדל מתחילת השנה ב-23% לסכום של 148 מיליארד שקל. אצל אלטשולר שחם סתכמו נכסי הגמל ב-163 מיליארד שקל לאחר גידול של 4%. מור ניהלה בסוף הרבעון נכסי גמל ופנסיה בהיקף של 82 מיליארד שקל, עם תוספת של 25% מתחילת השנה.
נתח השוק בתחום הגמל של אלטשולר הוא הגדול ביותר ועומד על 15.8% (אך כבר רחוק מאוד מ-33% שהחזיקה בשיא), מיטב עם נתח של 11.8%, מור עם 9%, כשמעליה הפניקס עם נתח שוק של 9.5% וצמודה אליה מהצד השני ילין לפידות המתחזקת עם נתח כמעט זהה לזה של מור גמל.
התוצאה של הגידול בנכסים הוא שבשורת ההכנסות בתשעת החודשים הראשונים של השנה רשמו גם מיטב וגם מור גמל עלייה, ומנגד באלטשולר שחם נרשמה ירידה. מיטב רשמה זינוק של 31% בהכנסות לסכום של 456 מיליון שקל מתחילת השנה, מור גמל רשם עלייה של 20% לסכום של 387 מיליון שקל ומנגד הכנסותיה של אלטשולר שחם ירדו ב-10% לסכום של 679 מיליון שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.