אמ;לק
היועצת הפוליטית הרפובליקנית הוותיקה סוזי וויילס נשארה עד עתה מאחורי הקלעים. היא בנתה קריירה מרשימה בפלורידה וזוכה להערכה כמקצוענית משני צדי המפה הפוליטית בארה"ב. היא מנהלת הקמפיין היחידה ששרדה קמפיין שלם של טראמפ ועכשיו תכנס לאחד מתפקידי המפתח בממשל. ראש סגל הבית הלבן קובעת את הלו"ז של הנשיא ושולטת בגישה אליו אך לרוב גם מפקחת על אסטרטגיה, תיאום והחלטות מדיניות.
היא אחת השחקניות החשובות ביותר בפוליטיקה האמריקאית היום, אך גם אחת השקטות ביותר. במשך עשורים סוזי סאמרול וויילס (Wiles) הייתה מאחורי הקלעים מנוע מרכזי של הפוליטיקה הרפובליקנית. בזמן ששמות אחרים התנוססו בכותרות, היא העדיפה להישאר בצל, ומשם לנווט בדייקנות מערכות בחירות מורכבות ולעצב ניצחונות פוליטיים מכריעים.
● פרויקט הבנייה הגדול בעולם הוא מגנט למנהלים עם התנהגות מחפירה
● השקעות של מיליארדי דולרים: כך נראה מרוץ החימוש הגרעיני של ענקיות הטכנולוגיה
● "ההורים נכנעים": כך הפכו טיפולי הבוטוקס לטרנד החדש של הנוער
מסלול הקריירה המרשים של וויילס החל בפוליטיקה המקומית של פלורידה והגיע עד לזירה הלאומית. למרות שמעטים מחוץ למעגלים הפנימיים של הפוליטיקה הכירו את שמה, השפעתה הלכה והתעצמה עם כל קמפיין שניהלה. בתחילת החודש הנשיא הנבחר דונלד טראמפ הודיע כי וויילס, ששימשה מנהלת הקמפיין שלו, תהיה ראשת סגל הבית הלבן בממשלו - מינוי המפתח הראשון שהכריז עליו והפעם הראשונה בתולדות ארה"ב שאישה תשמש בתפקיד. הוא כינה אותה "קשוחה, חכמה, חדשנית, מוערכת וראויה", וזקף לזכותה סיוע לניצחונו גם בבחירות הנוכחיות וגם באלה של 2016.
סוזי סאמרול וויילס / צילום: ap, Alex Brandon
סוזי וויילס (67)
אישי: גרושה + 2
מקצועי: יועצת פוליטית רפובליקנית, מונתה בידי טראמפ להיות ראשת סגל הבית הלבן
עוד משהו: בתו של שדר הפוטבול האגדי פט סאמרול
ראש סגל הבית הלבן הוא העוזר הבכיר ביותר של הנשיא, ונוסף לאחריות על כלל הסגל הנשיאותי, באופן מסורתי מי שמכהן בתפקיד גם מפקח על אסטרטגיה, תיאום והחלטות מדיניות. כמי שקובע את הלו"ז של הנשיא ושולט בגישה אליו, זו כנראה ההחלטה החשובה ביותר שנשיא יכול לקבל בכל הנוגע לאיוש תפקידים. אז מי היא ראשת סגל הבית הלבן הראשונה בהיסטוריה, שככל הנראה תהיה גם אחד הקולות החשובים ביותר באוזנו של דונלד טראמפ?
מה שקורה בפלורידה
הניו יורק טיימס תיאר את וויילס כ"קול שהוא אולי המשמעותי ביותר בקמפיין הנשיאותי השלישי של טראמפ". חבר הקונגרס הדמוקרטי מפלורידה ג'ארד מוסקוביץ' הדגיש את יעילות האסטרטגיה שלה - הן במקרה של טראמפ והן בקמפיינים קודמים שהובילה ברחבי פלורידה. "אם אתה לא מכיר אותה, בקרוב תכיר. כך או כך סוזי תירשם כאסטרטגית קמפיינים מהגדולות שהיו", כתב ברשתות החברתיות.
וויילס היא דמות מעט אניגמטית, אך היא מגיעה לתפקיד עם היסטוריה מכובדת של עבודה עבור פוליטיקאים רפובליקנים וליווי הקמפיינים שלהם ואחרי עשרות שנים כאסטרטגית רפובליקנית. את דרכה המקצועית החלה כאמור בפלורידה כדוברת ויועצת תקשורת פוליטית במדינה, שהתמחתה בבניית אסטרטגיות קמפיין.
וויילס נולדה ב־1957 בניו ג'רזי למשפחה ידועה. אביה היה פט סאמרול, שחקן פוטבול ושדר ספורט אגדי שעבד ברשתות הטלוויזיה CBS, Fox ו-ESPN, ובמהלך הקריירה שלו שידר 16 משחקי סופרבול. חינוכה של וויילס ושני אחיה עוצב בידי אמה, שניהלה את משק הבית שעה שאביה התמודד עם הקריירה ועם אלכוהוליזם. לפי אתר התקשורת פוליטיקו, וויילס תיארה את אמה כ"גננית פנטסטית, תופרת יָפָה והטבחית הכי טובה שהייתה אי פעם", וציינה את גישתה הרגועה והממושמעת.
אביה של וויילס פט סאמרול (משמאל). שדרן פוטבול אגדי שהתמודד עם אלכוהוליזם / צילום: ap, Michael Conroy
זמן קצר לאחר שסיימה את לימודיה באוניברסיטת מרילנד ב-1979 וויילס החלה לעבוד בצוות של ג'ק קמפ המנוח, חבר הקונגרס הרפובליקני מניו יורק. בהמשך עברה לעבוד במסע הבחירות לנשיאות של רונלד רייגן ב־1980. לאחר שנישאה ללני וויילס, שעבד בצוות של הנשיא רייגן והיה מעורב בקמפיינים פוליטיים ואסטרטגיה רפובליקנית כיועץ, הם עברו יחד לחוף פונטה ודרה, פרבר של ג'קסונוויל, העיר הגדולה בפלורידה, שבצפון המדינה. בני הזוג, להם שתי בנות, התגרשו ב-2017.
בהמשך ניהלה את משרדה של חברת הקונגרס הרפובליקנית טילי פאולר מפלורידה במחוז הבחירה שלה. שם פיתחה הבנה עמוקה של הפוליטיקה המקומית, רקמה רשת קשרים ענפה שתשרת אותה בהמשך דרכה ורכשה מומחיות נדירה בניהול קמפיינים מאתגרים.
בשנות התשעים וה-2000 וויילס עבדה אצל שני ראשי ערים של ג'קסונוויל, ג'ון דילייני וג'ון פייטון, שנחשבו לאנשי מרכז, ושניהם כיהנו קדנציות כפולות. אצל דילייני היא שימשה כמנהלת תקשורת ועניינים בין-ממשלתיים, כסגנית ראש הסגל ולאחר מכן כראש הסגל, האישה הראשונה בתפקיד זה בג'קסונוויל. בהמשך פייטון העסיק אותה כמנהלת יוזמות מיוחדות ותקשורת, למרות שעבדה עבור אחד מיריבו בבחירות המקדימות. מלבד העובדה שדובר בהחלטה מתוך כבוד ניכר כי היה סבור שעדיף שהיא תעבוד איתו ולא נגדו.
כנגד כל הסיכויים
היא סייעה בקמפיינים בפלורידה של המושל ריק סקוט (2010), הנשיא טראמפ (2016), המושל רון דה-סנטיס (2018) ושוב טראמפ (2020). כל אלה רשמו הצלחה למרות פוטנציאל לא מבוטל לנחול כישלון. למשך תקופה קצרה היא גם ניהלה את הקמפיין של מושל יוטה לשעבר ג'ון האנטסמן, שלימים מתח ביקורת חריפה על טראמפ בבחירות המקדימות לנשיאות ב-2012.
וויילס קנתה לעצמה מוניטין של מי שיכולה לקחת מועמדים שנתפסים כחסרי סיכוי ולהוביל אותם לניצחון. כך היה ב־2010 עם ריק סקוט, שהפך לצדה למושל פלורידה. סקוט היה איש עסקים עם ניסיון פוליטי מועט ורבים פקפקו ביכולתו לנצח. הוא נכנס למרוץ בשלב מאוחר וכשהממסד הפוליטי הרפובליקני תומך במתחרה - התובע הכללי של פלורידה וחבר הקונגרס לשעבר ביל מקולום. סקוט נראה כבעל סיכויים נמוכים, במקרה הטוב.
וויילס מיד מצאה את עצמה במאבק בממסד הרפובליקני, עמדה יוצאת דופן עבור מי ששימשה בתפקידים בכירים אצל של שני ראשי הערים האחרונים של ג'קסונוויל, שניהם רפובליקנים. היא הצליחה לבנות ולנהל קמפיין שהפך את סקוט מאאוטסיידר למושל המדינה בתוך שבעה חודשים בלבד. תוך כדי כך ביססה את עצמה כאשת אסטרטגיה מכובדת בקמפיינים בפלורידה. גם בעלי בריתו של סקוט וגם מי שהתעמתו עמו שיבחו בזמנו את וויילס על שעזרה לגשר על הפער בינו לבין הממסד הרפובליקני, שקיבל אותו בברכה כמושל המדינה.
בדיעבד אמרה וויילס בשעתו לעיתון פלורידה טיימס יוניון שהמנטליות של "נגד העולם" עזרה לדחוף את הקמפיין. "זה יכול להרוס אותך... או שזה יכול להפוך אותך להרבה יותר חזק ומאוחד", אמרה. "הפכנו לקבוצה טובה יותר, קבוצה חזקה יותר של אנשים, כי היינו רק אנחנו". היא הסבירה שסקוט "נהפך למועמד. הוא לא התחיל בתור מועמד". עוד סיפרה אז כי היה דבר אחד במכניקה של קמפיין שבו סקוט הצטיין. היא תיארה כיצד היה חוזר ללא לאות על המסר שלו בדבר מסים נמוכים יותר והתערבות ממשלתית מופחתת. זו הייתה "דבקות במסר", אמרה וויילס, "שלא הייתה דומה לה אצל אף מועמד אחר שאי פעם עבדתי איתו".
"יודעת איך לקרב אנשים"
את טראמפ פגשה וויילס במהלך הבחירות המקדימות לנשיאות ארה"ב במפלגה הרפובליקנית ב-2015. היא כבר הייתה אז אסטרטגית רפובליקנית מהימנה בפלורידה עם ניסיון בניהול קמפיינים אפקטיבי, וב־2016 גויסה לקמפיין של טראמפ כדי לנהל את מאמציו במדינה. תחת הנהגתה הוא זכה במדינת המפתח הזאת - הישג שתרם משמעותית לניצחונו הראשון בבחירות לנשיאות. היכולת של וויילס לנווט את המורכבות הפוליטית של פלורידה ולהבין את הדינמיקה הייחודית של המדינה הוכיחה את עצמה כנכס אסטרטגי מכריע. בבחירות ההן וויילס הסבירה שהיא בחרה לעבוד עבור טראמפ כי הוא ייצג את השינויים שלדעתה הכרחיים בוושינגטון. היא הרגישה שמועמדים אחרים מייצגים סטטוס־קוו רפובליקני שאותו היא ביקשה לשבור.
לאחר ניצחונו של ב-2016 היא בחרה להישאר בפלורידה, וב-2018 ניהלה את הקמפיין המוצלח שהפך את רון דה-סנטיס למושל המדינה. אך וויילס נפרדה מדה-סנטיס ב-2019 לאחר סכסוך בין השניים. בסופו של דבר היא גם זקפה לזכותה את הסיבה שטראמפ הפך למועמד הרפובליקני לנשיאות בבחירות השנה, ולא דה-סנטיס. ביום שבו הוא פרש מההתמודדות, וויילס, שכמעט אף פעם לא משתתפת בפולמוס הציבורי, פרסמה פוסט ב-X (טוויטר לשעבר) ובו כתבה "בי בי".
ב-2019 דווח כי דה-סנטיס ניסה לגרום לטראמפ לנתק קשרים עם וויילס - והצליח. אך וויילס חזרה למעגל הפנימי של טראמפ, ניהלה חלק ניכר מפעילותו בפלורידה, והפכה למנהלת קמפיין בכירה בשנה האחרונה. לפי דיווחים, חשיבותה הפכה אותה למטרה לסוכנים זרים.
העמדתה בראש הקמפיין של 2024 הגיעה ברגע מכריע עבור טראמפ, שרשם שפל פוליטי ב-2021. אז הוא לא רק נכשל בהתמודדות על הבחירות מחדש, אלא גם איבד את תמיכתם של כמה רפובליקנים לאחר ההסתערות על הקפיטול ב-6 בינואר. ואז נכנסה וויילס לתמונה, כשטראמפ שכר אותה כדי לפקח על הקאמבק שלו. מאז המרוץ השלישי שלו לנשיאות תואר בידי מומחים משני צדי המפה הפוליטית כפרויקט מקצועי במיוחד - למרות נטיותיו של טראמפ עצמו לכאוס. וויילס הצליחה לרסן אותו ולפעמים התערבה כדי ליישר אותו או כדי לברור מתי חלק מההחלטות שלו עלולות להיות עול פוליטי אדיר. היא עודדה אותו לצמצם את הרטוריקה שלו בנוגע להפסד בבחירות ב-2020 ולהאיץ בתומכיו להצביע בדואר.
"סוזי וויילס היא תומכת גדולה של הנשיא טראמפ ובוסית מצוינת לאלה שעובדים עבורה", ציטטו בחדשות CBS את היועצת הבכירה של טראמפ דניאל אלוורז, "היא יודעת איך לקרב אנשים". ואכן, מי שהצליחה לבסס את עצמה כאשת אמון ומלווה צמודה של טראמפ מוערכת גם בידי רבים אחרים, שלעיתים קרובות מכנים אותה 'מנטורית'. "עבורי ועבור אינספור אחרים להיות עם סוזי וויילס כמדריכה וידידה זו מתנה", אמר לרשת בריאן יוז, יועץ בכיר אחר. "האומה תראה שכשהנשיא טראמפ בבית הלבן לצד סוזי כראשת הסגל - ארבע השנים הקרובות יהיו הטובות ביותר של אמריקה". קרלוס טרוחיו, יועץ קמפיין ששימש כשגריר ארה"ב בארגון המדינות האמריקאיות, הוסיף שרוב האנשים לא רואים את הצד האימהי של וויילס והסבתא שבה. "היא תמיד דאגה לאנשים שלה", אמר, "היא מדברת בטון רך מאוד, אבל גם מזכירה לכולם לשאת באחריות, ותמיד באמצעות אהבה, אף פעם לא ממקום של שנאה".
שרדה קמפיין שלם שלו
אופייה והתנהלותה של וויילס ביססו קונצנזוס בין שתי המפלגות: היא טובה במה שהיא עושה. יותר מזה - "היא היועצת הפוליטית החשובה ביותר במדינה", צוטט בפוליטיקו ג'ו גרוטרס, חבר הסנאט של פלורידה, לשעבר יו"ר המפלגה הרפובליקנית במדינה ובעל ברית ותיק של טראמפ. בעבודתה עם טראמפ וויילס הצליחה לא רק לתמוך בו, אלא גם ללוות אותו באופן ביקורתי יותר, ובכל זאת לא להסתכסך איתו ולזכות באמונו תוך התמודדות וניהול השאיפות הגרנדיוזיות והאישיות המאתגרת של הנשיא הנבחר. למעשה, וויילס היא מנהלת הקמפיין היחידה ששרדה קמפיין שלם של טראמפ, וידועה ביכולתה לבלום את התנהגותו ההפכפכה לעיתים. באנקדוטה אחת, שעליה דיווחה סוכנות הידיעות AP, במהלך נאום בפנסילבניה, כשטראמפ סטה מהמסרים והתלוצץ על כך שלא אכפת לו אם יירו באנשי תקשורת, היא יצאה ובהתה בו בשקט עד שחזר למסלול.
לצד ההערכה הרבה שלה היא זוכה, רפובליקנים ודמוקרטים כאחד מתקשים להסביר מדוע היא עובדת אצל טראמפ, ואיך זה מצליח. אחרי הכול, היא אינה בובה על חוט. בעבר היא גם עבדה עבור הרפובליקנים שהצהירו כי מעולם לא הצביעו לטראמפ ולעולם לא יצביעו.
אך וויילס היא לא רק אחת מיועציו הבכירים של טראמפ. היא היועצת החשובה ביותר שלו. היא ניהלה בפועל את הקמפיין שלו, ולמעשה הייתה ראש המטה שלו במשך יותר משלוש השנים האחרונות. היא אחת הסיבות שטראמפ הפך למועמד של המפלגה הרפובליקנית ורון דה-סנטיס לא. היא גם הסיבה העיקרית שלטראמפ היה סיכוי טוב להיבחר שוב - למרות ההפסד ב-2020, התבוסות של מפלגתו בבחירות אמצע הכהונה ב־2022, כתבי האישום הפליליים של 2023 והמשפט (או המשפטים) של 2024. "אין אף אחד, אני חושב, שיש לו את המידע שיש לה. אף לא אחד", אמר הסוקר והאסטרטג הרפובליקני טוני פבריציו לפוליטיקו. "היא נוגעת בכול".
"אשת הקרח", כינה טראמפ את וויילס, שעמדה מאחוריו על הבמה כשהכריז על הניצחון בשעות הבוקר המוקדמות של אותו יום רביעי. הוא הזמין אותה להצטרף אליו על הפודיום. היא סירבה בנימוס.
טראמפ וויילס בליל הבחירות. כינה אותה ''אשת הקרח'' / צילום: ap, Ted Shaffrey
"אני באה מרקע מאוד מסורתי", אמרה וויילס בראיון לפוליטיקו. "בתחילת הקריירה שלי דברים כמו נימוסים היו חשובים לי. אני מבינה שהממשלה של היום שונה. יש שינויים שאנחנו חייבים לחיות איתם כדי להגשים את הדברים שאנחנו מנסים לעשות. לא הסתגלתי לזה עד הסוף, וסביר להניח שלא אסתגל אף פעם. אני לא מקללת. אני מנומסת. אנשים יודעים שאני אדם אמין, ואני מקווה שרבים לא שופטים אותי רק בזכות עבודתי עבור הנשיא טראמפ. אנשים לא מכירים את פועלו של טראמפ לעומק. ולכן אין להם זכות לשפוט".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.