מס יסף | שאלות ותשובות

מס היסף החדש מגיע: מי ישלם אותו, על אילו סכומים ועל אילו סוגי הכנסות?

העלאת מס היסף, שחל על בעלי הכנסות גבוהות במיוחד, תיכנס בינואר הקרוב • אחד השינויים העיקריים: תשלום 2% נוספים על הכנסות מהון מעל התקרה שנקבעה, כולל ממכירת דירת מגורים • כמה צפויה המדינה להרוויח, והאם כדאי להזדרז לממש רווחים עד סוף השנה? • גלובס עושה סדר

מהו מסף ייסף / איור: Shutterstock
מהו מסף ייסף / איור: Shutterstock

במסגרת חוק התקציב לשנת 2025 אושרה החודש העלאת מס היסף, החל מינואר 2025. מדובר במס שמכוון בעיקר לשכבות המבוססות יותר מבחינה כלכלית, ומשפיע בין היתר על רווחים מהשקעות הון, מכירת נדל"ן וכדומה. מה המשמעות של המהלך, שישפיע בעיקר על העשירון העליון? גלובס עושה סדר.

רגע לפני כניסת רפורמת הרווחים הכלואים לתוקף, עשרות חברות כבר ממהרות לחלק דיבידנדים
מי עשוי להחליף והיחסים עם סמוטריץ': מאחורי הפרישה של מנכ"ל האוצר

מה זה מס יסף?

מס יסף הוא מיסוי מיוחד על בעלי הכנסות גבוהות, שנחקק בעקבות המחאה החברתית של 2011 וזכה לכינוי "מס העשירים".

עו"ד ליאת גרבר, שותפה, מחלקת מסים, גולדפרב גרוס זליגמן, מסבירה כי "כיום המס על הכנסות גבוהות הוא בשיעור של 3% על כל הכנסה של יחיד מעל 721,560 שקל (בשנת 2024. הסכום ממודד ומשתנה כל שנה). המס חל על הכנסות מכל מקור, לרבות הכנסות מיגיעה אישית (עסק, עבודה) וכן הכנסות פסיביות כמו דיבידנד, ריבית, שכירות, רווח הון או מס שבח ממכירת נדל"ן".

עם זאת, אומרת עו"ד גרבר, "מוחרגות מהמס דירות מגורים ששוויין אינו עולה על כ-5.38 מיליון שקל או דירות מגורים פטורות".

מס היסף משולם באופן חלקי בלבד על הכנסות ממכירת נדל"ן: מכירת דירות שאינן "דירות יוקרה" (על-פי הגדרת האוצר: יותר מ-5,382,285 שקל בשנת 2024), פטורה ממס יסף.

מה השינוי בשיעור המס?

החל מינואר 2025 יוטל מס נוסף של 2% על הכנסות הוניות מעל הרף, שיחושבו בו גם רווחים ממכירת דירה שאינה למגורים. עו"ד גרבר: "בהתאם לתיקון שיחול החל מיום 1.1.25, נוספה מדרגה של 2% למס היסף, אשר תחול רק על מקורות הוניים מעל הסכום של 721,560 שקל. מקורות הוניים הם כל מה שאינו הכנסה מעסק או עבודה או הכנסה מיגיעה אישית".

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי כהן
 שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי כהן

המשמעות היא שהחל מ-1 בינואר, חלוקת דיבידנד, ריבית, שכירות, רווח הון (למשל ממכירת מניות) או מכירת זכות במקרקעין תחויב ב-5% מס נוסף מעל תקרת ההכנסות שנקבעה.

גרבר מביאה דוגמה: "אם יש לי משכורת של 500 אלף שקל בשנה והכנסות שכירות של 100 אלף שקל, וחילקתי דיבידנד בסך 800 אלף שקל. מעל התקרה (לשם הפשטות ניקח 700 אלף), ובגין כלל ההכנסות אחויב ב-3% - 700,000×3%=21000. מכיוון שיש לי הכנסות הוניות מדיבידנד ושכירות העולות על התקרה, אחויב על 200 אלף שקל נוספים, ב2% נוספים, כלומר עוד 4,000 שקל".

"כמו כן, יוטל מס יסף במסגרת מס רווחי הון על כל נכס שמייצר לי רווח הון במכירת דירה", מסביר עו"ד רני שוורץ, שותף מנהל במשרד עורכי הדין yetax. "עד כה שבח ממכירת דירה לא היה מתווסף להכנסה שבגינה היה משולם מס יסף. החל מינואר הכוונה היא לכלול גם את השבח מדירה להכנסות שמהן מחושב המס".

האם ישנן הכנסות שהוחרגו מהעלאת מס היסף?

עו"ד שוורץ: "2% הנוספים מוטלים על הכנסה מהון. בשונה ממס היסף הרגיל שחל על כל סוגי ההכנסות עד 721 אלף שקל. זה משפיע על אנשים שיש להם הכנסות גבוהות משוק ההון שמתווסף להם עוד 2% מס. המשמעות יכולה להיות כבדות משקל".

עו"ד גרבר מוסיפה כי "הוחרגו מהעלאת מס היסף הכנסות מיגיעה אישית, וכן דירות המגורים עד סכום התקרה שנקבעה או שהן פטורות, אשר היו פטורות עד כה. הכנסת פיצלה את הסעיף המכוון להעלות את מס היסף גם על הכנסות אלה מחוק ההסדרים, והוא יידון רק בהמשך. אם הוא יחול, זה יהיה על מכירת זכות במקרקעין במועד בו החקיקה תעבור ואילך".

האם יש פעולות מנע לביצוע בימים האחרונים של השנה?

כפי שנחשף בגלובס, על רקע הדיון ברפורמת המיסוי של הרווחים הכלואים והעלאת מס היסף על רווחי הון, עשרות חברות כבר החלו בחלוקת דיבידנדים עד תום השנה, על-מנת להימנע מתשלום המס הנוסף.

"מוצע לשקול חלוקת דיבידנד עד תום שנת המס שתמוסה בשיעור של 3% בלבד, אלא אם החלוקה היא עד סכום התקרה", אומרת עו"ד גרבר.

מה יהיו הכנסות המדינה מהעלאת המס והרחבתו?

על-פי תחזית האוצר, העלאת מס היסף מ-3% ל-5% תניב למדינה מיליארד שקל בשנת 2025, ועוד 1.5 מיליארד בכל שנה לאחר מכן.

נוסף על כך, על-פי ההערכות, הרחבת מס היסף על השקעות בנדל"ן, אם תאושר בנפרד לאחר שפוצלה מחוק ההסדרים, תוסיף למדינה 420 מיליון שקל בשנה שבה תאושר, ועוד 520 מיליון שקל בהבשלה מלאה מספר שנים לאחר מכן.