"הזמן תמיד מנצח. אבל הוא יכול להיות הפכפך, לא הוגן ואפילו אכזרי... עד עכשיו היה לי מזל, אבל הוא עוד יגיע גם אליי", כך כתב וורן באפט השבוע במכתב חריג למשקיעים. ב־1,300 מילים, פרס האורקל מאומהה את משנתו על החיים, המוות, והיום שאחריו. בגיל 94, אחרי עשורים של ניהול עסקים, צבירת הון עתק, המשקיע הגדול מכולם נערך ליום שאחרי מותו.
● WSJ | באפט ישאיר לילדיו סכום עתק, אבל יש לו גם אזהרה אליהם
● וורן באפט חוזר לקנות מניות. אלו שתי החברות שנוספו לתיק
● שאלת השבוע | TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך
רק לפני שנה חברו הטוב ביותר של באפט, צ'ארלי מאנגר נפטר, חודשיים לפני יום הולדתו ה־100. המוות של מאנגר, כך נראה, טלטל את באפט עמוקות. יחד, באפט ושותפו הפכו חברת טקסטיל כושלת לענקית החזקות עם השקעות עתק ברחבי העולם, מביטוח ופיננסים ועד תשתיות וצריכה. היום ברקשייר האת'ווי נסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של 1.04 טריליון דולר.
כבר חודשים בשוק מנסים להבין את מהלכיו של באפט. למרות מומנטום חיובי בוול סטריט, ברקשייר בניהולו העדיפה לצבור הר מזומנים של 325 מיליארד דולר. בשוק תהו האם באפט איבד את הטאצ', או שהוא צופה מפולת. אבל המכתב השבוע העלה השערה חדשה: אולי באפט מעדיף שלא לבצע תזוזות חדות רגע לפני שהוא מעביר את השרביט.
היורש "יצליח יותר משאי פעם הצלחתי"
לפני כשלוש שנים באפט פתר למשקיעים תעלומה ארוכת שנים: מי צפוי להיות המנכ"ל הבא של ברקשייר? גרג אייבל. אייבל, בן ה־62, הוא חלק מברקשייר הת'וואיי משנת 2000, ואחראי לכל העסקים של החברה שאינם בתחום הביטוח. בכתבה בוול סטריט ג'ורנל מלפני שנה, נכתב שבאפט אמר על יורשו: "גרג יצליח יותר ממה שאני אי פעם הצלחתי". לאייבל תדמית של איש של מספרים, מנהל שנמנע מאור הזרקורים, בניגוד לבאפט, אך גם מעורב יותר בהשוואה לסגנון הניהול של באפט. אייבל נחשב למי שהוביל עסקאות גדולות ומסובכות של ברקשייר.
אייבל הוא רואה חשבון שנולד וגדל בקנדה, ומתגורר באיווה, הסמוכה לנברסקה. בתחילת הקריירה עבד בפירמת רואי חשבון, ואז עזב לטובת חברה לייצור חשמל, בה התקדם לתפקיד הנשיא. בהמשך, ברקשייר השתלטה עליה ושמה שונה לברקשייר האת'ווי אנרג'י. מאז 2018 אייבל מנהל את כלל הפעילויות שאינן ביטוח בברקשייר כולה.
בכתבה משנה שעברה העריכו בוול סטריט ג'ורנל שייתכן שלבעלי המניות יהיה יותר כוח לדרוש שינויים כשאייבל יהיה בראש החברה, כמו חלוקת דיבידנדים. "ברקשייר משתנה", אמר אז ג'יימס שנהאן, אנליסט ב־Edward Jones. "ה־50 השנים האחרונות סבבו סביב המאפיינים הייחודיים של ברקשייר כחברת השקעות. ב־50 השנים הבאות היא תעבוד יותר כחברת תפעול ותגביר את היעילות, ההכנסות והצמיחה". קשה לענות על השאלה איך המשקיעים יגיבו למנכ"ל הבא, אבל אחרי פרסום המכתב השבוע של באפט, מניית ברקשייר עלתה בכ־2% לשיא כל הזמנים. מתחילת השנה עלתה המניה בכ־33%.
הצוואה שלושת הילדים שיקבלו 150 מיליארד דולר
השבוע קיבלנו פרומו לכוונות של באפט לאחר מותו. בדיווח ל־SEC, רשות ניירות ערך בארה"ב, נמסר כי באפט העביר מניות ברקשייר האת'ווי, בשווי של 1.15 מיליארד דולר, לארבע קרנות פילנתרופיות, שלוש מהן בניהול ילדיו. הראשונה, Sherwood Foundation בהובלת בתו סוזי מוגדרת כארגון לטובת נברסקה ותומכת בהתפתחות פעוטות ופרויקטים שונים בעיר הולדות של באפט. השנייה, the Howard G. Buffett של בנו הווארד פועלת בתחומים כמו ביטחון מזון ומניעת סחר בבני אדם, ו־NoVo Foundation של בנו פיטר פועלת נגד אלימות נגד נשים ובתחומי מים, מזון ופרויקטים קהילתיים. הסכום הגבוה יותר הועבר ל־Susan Thompson Buffett, קרן פילנתרופית על־שם אשתו המנוחה של באפט. בתרומה קודמת, הועברו מניות גם לקרן של ביל ומלינדה גייטס.
במכתב למשקיעים השבוע, כתב באפט: "עם מותי, הילדים יקבלו אחריות מלאה לחלוקה הדרגתית של כל ההחזקות שלי בברקשייר הת'וואיי, שהן 99.5% מהוני. אני סומך עליהם לחלוטין". מדובר במניות ששוויין כיום כ־150 מיליארד דולר שהשלושה יידרשו לחלק למטרות פילנתרופיות בהדרגתיות (כדי לא לפגוע במחיר המניה של ברקשייר עם מכירת מניות מהירה).
שלושת הילדים של באפט, סוזן, הווארד ופיטר בני 66־71. יידרשו להחליט פה אחד על כל תרומה שייעשו. במכתב השנתי העריך באפט שהמנגנון הזה יקל על השלושה. אבל יש גם כוכבית. באפט מינה שלושה נאמנים צעירים יותר, ששמם טרם נחשף. "היורשים האלה נמצאים ברשימת ההמתנה", כתב. "אני מקווה שסוזי, האווי ופיטר בעצמם יחלקו את כל נכסיי".
שלושת ילדיו של באפט. מימין: פיטר, סוזי והאוורד / צילום: ap, Nati Harnik
התובנות "היה לי מזל. נולדתי כגבר לבן בארה"ב"
"בזמן שאני כותב את זה", ציין באפט במכתבו. "אני ממשיך את רצף המזל שלי שהחל ב־1930 עם לידתי בארצות הברית כגבר לבן". לכן, האורקל מאומהה נשבע לתרום את רוב הונו. לדבריו, מוקדם מאוד בחייו הוא היה בטוח שיהיה עשיר, אך "בשום אופן לא חלמתי על ההון שניתן היה להשיג באמריקה בעשורים האחרונים. זה היה מדהים - מעבר לכל דמיון של פורד, קרנגי, מורגן או אפילו רוקפלר".
באפט מספר שהוא ואשתו המנוחה סוזי (שנפטרה ב־2004; ב־2006 הוא נישא בשנית, לאסטריד) חשבו תמיד שהיא תחיה אחריו ותהיה האחראית לחלוקת ההון שצברו. כשהיא מתה, הונה היה כ־3 מיליארד דולר ו־96% ממנו הועבר לקרן. כל אחד מילדיהם קיבל אז 10 מיליון דולר. "הורים עשירים צריכים להשאיר לילדיהם מספיק כדי שיוכלו לעשות הכל, אבל לא מספיק כדי שיוכלו לא לעשות כלום", כתב באפט. לדבריו, הם עודדו תמיד את ילדיהם לעסוק בפילנתרופיה ונהנו לראות את ההתלהבות, ההתמדה והתוצאות שלהם בתחום.
"יש לי הצעה אחת לכל ההורים", כתב באפט. "כשהילדים שלכם יהיו בוגרים, בקשו מהם לקרוא את הצוואה שלכם לפני שאתם חותמים עליה… שאפו להבטיח שילדיכם יבינו גם את ההיגיון להחלטות שלכם וגם את האחריות שהם יקבלו עם מותכם… צ'ארלי ואני ראינו לאורך השנים משפחות שהתפרקו לאחר שהצוואה הותירה את המוטבים מבולבלים ואף כועסים", כתב באפט.
המסר לברנאר ארנו: "אל תפרוש מוקדם מדי"
בתזמון מעניין, השבוע דווח כי באפט אף סיפק עצות פרישה למיליארדר נוסף, ברנאר ארנו, מנכ"ל חברת מוצרי היוקרה לואי ויטון (LVMH). ארנו הוא האיש החמישי העשיר ביותר בעולם והונו מוערך בכ־159 מיליארד דולר. בשנה שעברה ביקש ארנו את אישור דירקטוריון החברה להעלות את גיל הפרישה שלו מ־75 (גילו כיום) ל־80. באפט, לפי הדיווח בבלומברג שיגר מכתב לארנו בו הוא מזהיר אותו שמדובר בטעות ושמגבלת הגיל החדשה נמוכה מדי. למרות שהונו של ארנו גבוה מזה של באפט, הוא נחשב כמעריץ שלו ושל אסטרטגיית ההשקעה שלו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.