2024 מסתמנת בתור שנה פנומנלית לחוסכים הישראלים, למרות המלחמה. גם בוול סטריט וגם בתל אביב נרשמו שיאים חדשים השנה. S&P 500 שבר לא פחות מ־53 שיאי כל הזמנים מתחילת השנה, ותל אביב 35 ניפץ 19 שיאים חדשים. מי שמרוויחים מכל העולמות הם החוסכים הישראלים בקרנות ההשתלמות, בגמל ובפנסיה.
● "לא יקר": הבנקים הזרים אופטימיים לגבי הכלכלה, וזו התחזית שלהם לגבי השקל
● בדרך לשנה הטובה ביותר מאז 2021: נובמבר ירוק בקופות הגמל והפנסיה
בדרך לשיא של יותר מעשור?
על פי תחזית בית ההשקעות מיטב, התשואה בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות במסלולים הכלליים צפויה לעמוד בממוצע באחד עשר החודשים הראשונים של השנה על 12.3% (כולל עלייה חדה של 2.1% בחודש נובמבר). במסלולים המנייתיים התשואה מתחילת השנה היא 20.9% (מתוכם 3.4% בנובמבר). במסלולי הפנסיה עד גיל 50 היא הגיעה ל־14.7% (2.5% בנובמבר) ומעל כולם מככבים המסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 עם תשואה של 27.7% (3.3% בנובמבר). עם זאת, תשואת המסלול בחודש האחרון נפגעה מעט בעקבות התחזקות חדה של השקל בשיעור של 2.65%.
אבי ברקוביץ', משנה למנהל השקעות ראשי, מיטב גמל ופנסיה כבר הכריז כי שנת 2024 צפויה להיות "השנה הטובה ביותר לקופות הגמל וההשתלמות מאז 2021". קשה היה למצוא בשנה האחרונה חודש שלילי כאשר ב־10 מתוך אחד עשר החודשים הראשונים של השנה החוסכים נהנו מעליות. אם העליות בשווקים יימשכו גם בחודש דצמבר זו תהיה השנה השנייה הטובה ביותר מאז שנת 2010.
את הדחיפה הגדולה של החודשים והשבועות האחרונים, סיפקה הבורסה המקומית. שהלכה וצמצמה פערים עם וול סטריט בקצב מסחרר. תל אביב התחילה את השנה ביצועי חסר משמעותיים מול הבורסה האמריקאית, ובזמן שמדד S&P 500 פתח מבערים, שבר שיא אחרי שיא ורשם תשואה דו־ספרתית, מדד ת"א 35 דשדש מאחור עם תשואה חד־ספרתית נמוכה. המגמה הזו החלה להשתנות במחצית השנייה של השנה, וביתר שאת מאמצע חודש ספטמבר.
מתקפת הביפרים על מחבלי חיזבאללה ובהמשך חיסולם של חסן נסראללה ויחיא סינוואר פיזרו אופטימיות באשר לתוצאות המלחמה עבור ישראל והזניקה את הבורסה את המקומית. "אנחנו מסיימים שנה מאוד חזקה בשווקים גם כשהתחושות היו לא אופטימיות, מה שמראה שהשוק מסוגל לעלות גם כשהציבור עדיין בחוץ. זה יכול ללמד על פוטנציאל העליות בשוק המקומי גם כשהמשקיעים הזרים לא כאן", אומר עידן אזולאי, מנהל ההשקעות הראשי בבית ההשקעות סיגמא קלאריטי.
המדדים המובילים בתשואה דו־ספרתית
עד כמה הבורסה בתל אביב ירוקה? לצד המדדים המובילים בוול סטריט, הבורסה בתל אביב הציגה תשואות מהגבוהות בעולם השנה. מדד ת"א 35 רשם תשואה של מעל 21%, כש־S&P 500 הניב 26%. בורסות אירופה, לעומת זאת, נשארו הרחק מאחור כשהדאקס הגרמני הניב כ־17% מתחילת השנה, הפוטסי הלונדוני כ־7%, הניקיי היפני כ־14% ומדד שנגחאי הסיני קצת פחות מ־12%.
גם מבט פנימי במדדים הענפיים של הבורסה הישראלית מציג תמונה אופטימית כששורה ארוכה של המדדים המרכזיים הציגו השנה תשואות דו־ספרתיות גבוהות. מדד ת"א רשתות שיווק הכולל את קמעונאיות המזון הגדולות רשם 48% מתחילת השנה. ת"א פיננסים הכולל את חברות הביטוח, הבנקים וחברות האשראי החוץ בנקאי זינק ב־36%, ת"א בנייה ב־35% ות"א נפט וגז קפץ בכ־31%.
"הרקע לעליות בבורסה בתל אביב בחודשיים האחרונים, ובדגש על חודש נובמבר, נובע בין היתר מהבחירה בטראמפ לנשיאות וגם מזה שהפעילים בשוק מתחילים 'להריח' את סוף המלחמה", מעריך אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של פרופיט. לדבריו, "חלק מהעליות הן גם סוג של תיקון לירידות החדות שנרשמו לפני שנה בתחילת המלחמה. לכך צריך להוסיף שבכל העולם היו עליות בחודשיים האחרונים ואנחנו בסופו של דבר חלק מהכלכלה הגלובלית".
מעבר לכך, כהנוביץ מעריך עוד כי בשוק יש אופטימיות גוברת באשר "ליכולת של ישראל למנף הסדרים עתידיים בתום מהמלחמה. בדקתי לאחרונה וראיתי שאחרי כל מבצע צבאי או מלחמה בעשורים האחרונים, תמיד קיבלנו סוג של הטבה מהאמריקאים. ייתכן שגם כחלק מההסדר הנוכחי יהיה מדובר במשהו כזה. לכך יש להוסיף את ירידה בפרמיית הסיכון, שמובילה להתחזקות השקל מול הדולר. זה מקטין את הצפי לאינפלציה, מה שמעלה את הערך הריאלי של ההכנסות העתידיות החברות בבורסה (היוון חיובי) ולכן מקפיץ את שוויין. לצד זה יש תחושה שבקרוב הערכות הצמיחה על ידי הגופים הכלכליים השונים ל־2025 יתחילו לטפס מעלה, והשוק מקדים לזהות את זה".
המרוויחים הגדולים של השנה האחרונה היו משקיעי אלטשולר שחם שבלטו בראש טבלת התשואות בעשרת החודשים הראשונים של השנה (אם כי נתוני נובמבר טרם פורסמו) הן במסלול הכללי והן במנייתי. באלטשולר שחם ידועים באסטרטגיית השקעה מוטת חו"ל ששיחקה לטובתם השנה. לצידם ניצבים אנליסט, מור, וילין לפידות. בתחתית הרשימה לעומת זאת, אם כי לא בפער ניכר, ניצבות חברות הביטוח.
האם גם השנה יהיה ל"כריסמס ראלי"?
במבט היסטורי סוף שנה הוא תקופה אופטימית בשווקים. יש התולים זאת בניסיון של המוסדיים לשפר עוד קצת את התשואה לקראת הדוח השנתי, אחרים מצביעים על ההפקדות הגדולות של הציבור רגע לפני סוף שנה כדי לחסוך במס, ויש גם מי שמעריכים שמדובר בנבואה שמגשימה את עצמה, כאשר הציפייה לראלי עתידי מייצרת ראלי בפועל.
"אני מכיר את התזה לפיה דצמבר נחשב לחודש טוב, אך אני פחות מסתמך על מגמות עבר כי התמחורים בשווקים משתנים כל שנה", אומר אזולאי. "התחושה הכללית קצת יותר טובה, גם בשוק המקומי. מפת הסיכונים המקומיים התמתנה מעט".
מנגד, יש מי שמסויגים לגבי היכולת של הראלי של דצמבר, המכונה "כריסמס ראלי", להגיע השנה. רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות מעריך: "אחרי עליות חדות כל כך של 5%־6% בנובמבר, דצמבר מגיע כשהוא צריך להוכיח את עצמו וייתכן שהפעם 'אפקט דצמבר' יהיה מוגבל".
גלעד קייזר, מנהל מניות חו"ל במגדל ביטוח מפנה את הזרקור למניות הקטנות. "אנחנו כבר נמצאים בתוך ראלי סוף השנה, כשכל יום המדדים שוברים שיאים חדשים. גם הפסימיים ביותר כבר התמתנו. יש יותר אופטימיות ממה שהייתה בתחילת השנה. רואים רוטציה כאשר מניות הטכנולוגיה שהובילו את העליות בתחילת השנה מתחלפות בעליות חזקות של סקטורים כמו פיננסים וסקטור התשתיות שעלו ב־36% וב־31% בהתאמה מתחילת השנה".
את הרוטציה הזו ניתן לראות גם בשוק המקומי. אם בתחילת השנה מדד ת"א 35 נתן תשואה עודפת על פני מדד ת"א 90, הרי שהיוצרות התהפכו ות"א 90 (שנחשב כמייצג יותר של הכלכלה המקומית) נותן כעת תשואה עודפת עם לא פחות מ־7% בנובמבר ו־24.5% מתחילת השנה. גם מדד המניות הקטנות המקומי (SME 60) טס ב־9.2% בנובמבר ובכמעט 34% מתחילת השנה. זאת, לעומת 2.6% במדד ת"א 35 בחודש נובמבר ו־21.2% מתחילת השנה.
הרוטציה הזו מתרחשת גם בוול סטריט. מדד ה־S&P 500 האמריקאי עלה בנובמבר ב־5.7% וב־26.5% מתחילת השנה (ויותר מאשר מדד הטכנולוגיה נאסד"ק 100). מדד המניות הקטנות, ראסל 2000, טס בכמעט 11% בחודש נובמבר וב־20.1% מתחילת השנה.
העליות בשוק בחודשים האחרונים היו לרוחב השוק, כלומר מניות מכל הסקטורים השונים, אך מנחם מעריך שבחודשים הבאים העליות יתרכזו בסקטורים מסוימים: "העליות יהיו מובחנות בהתאם להשפעה של ההחלטות של טראמפ על הסקטורים השונים. השוק מגיע אחרי שנתיים של עליות מאוד חדות וכדי שהן יימשכו צריך שיהיו טריגרים מאוד חזקים. בינתיים הכלכלה האמריקאית מוכיחה איתנות, הצמיחה היא 3%, מעל הצפי וגם הצריכה הפרטית חזקה. השוק ירצה לראות שהצמיחה הזו תימשך".
קייזר ממגדל מציין שהתמחור בוול סטריט יקר: "מכפיל הרווח ב־S&P 500 הוא כמעט 22. זה מעל אחוזון 90, אבל מצד שני תחזית הצמיחה ברווחי החברות היא 14% ולכן השוק עוד יכול להמשיך לעלות בשנה הקרובה. תמיד יכול לבוא עוד שיפור טכנולוגי שיוביל את העליות".
הוא מעריך שהעליות החריגות של השנים האחרונות לא יימשכו בקצב כה מהיר. "העלייה במדד ב־20 השנים האחרונות בארה"ב היא בקצב של 10% לשנה, בדומה לצמיחת הרווחים בחברות שכלולות במדד ה־S&P 500. בעשור האחרון ראינו עליות חריגות של 15% במדד בשנה, כש־7 המופלאות זינקו ב־40% בשנה. זה מה שדחף את ה־S&P 500 לשיאים חדשים וגם את מדד MSCI העולמי, כשארה"ב מהווה כ־70% ממנו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.