שובו של טראמפ לבית הלבן מבשר על סוף הדיונים המשפטיים נגד בורסות הקריפטו

יו"ר ה-SEC החדש של הנשיא הנבחר ייסוג ככל הנראה מתביעות שמטרתן לאלץ את הקריפטו לציית לכללי וול סטריט

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

הרגולטורים של וושינגטון ניסו לפקח על שוק הקריפטו באמצעות הכלים החזקים ביותר שבידיהם. כעת הם צפויים להניח את נשקם. רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) תבעה בשנה שעברה את בורסות הקריפטו בייננס (Binance) וקראקן (Kraken), והאשימה את הפלטפורמות בסחר בנכסים שאינם חוקיים. מנהלי הבורסות סירבו לציית לכללים פיננסיים, שלטענתם אינם מתאימים למטבעות דיגיטליים. 

החברה שמביסה את הרווח של ביטקוין וארבעה אנשים שהשקיעו בה
הביטקוין קרוב ל־100 אלף דולר, והחלטה אחת של ממשלת ארה"ב יכולה לסחרר אותו

ה־SEC, שבראשה עומד גארי גנסלר, פתחה בהליכים משפטיים במקום להיענות לבקשת התעשייה ליצור תקנות חדשות וספציפיות לשוק הקריפטו. אילו הרשות הייתה זוכה בבית המשפט, הניצחונות היו מאלצים את השוק הפועל ללא בלמים לפעול לפי כללי רשות נוקשים, המגנים על משקיעים הקונים ניירות ערך. אולם עשויות להידרש שנים רבות עד להכרעה, ובחירתו של דונלד טראמפ לכהונה שנייה לנשיאות ארה"ב משמעותה עידן חדש לעולם הקריפטו.

הנשיא הנבחר התחייב לתמוך בתעשיית הנכסים הדיגיטליים, שראשיה תמכו בקמפיין שלו. הוא גם רוצה לרסן את עצמאותן של סוכנויות כמו ה־SEC והפדרל ריזרב. 

יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib
 יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib

בורסת השמות של דונלד טראמפ

יו"ר ה־SEC הבא עשוי להציע לבורסות קריפטו תנאים נוחים. עורכי דין שנחשבו כמועמדים לרשת את גנסלר מיקמו את עצמם כמבקרים של ההליכים המשפטיים שלו. אחד מהם שנשקל, היועץ המשפטי לשעבר של ה־SEC, רוברט סטבינס, אמר כי הסוכנות צריכה להשהות את רוב תביעות שלה נגד בורסות הקריפטו. "ככל שאין תביעות הונאה המעורבות בכך, התחושה שלי היא שהרשות צפויה לדחות את המקרים האלה בעתיד", אמר סטבינס.

בין המועמדים האחרים ברשימה של טראמפ נכללים נציב ה־SEC לשעבר, פול אטקינס, והסמנכ"ל המשפטי לשעבר של מייסד פלטפורמת המסחר בקריפטו, קוינבייס (Coinbase), בריאן ברוקס. הם סירבו להגיב.

הפסקת ההליכים המשפטיים תסמן את סופה של גישה לעומתית לקריפטו שהחלה ב־2017 במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, כשהשוק היה שטוף בנכסים דיגיטליים חדשים שנמכרו לציבור ללא כל הגבלה. עם זאת, נציין כי הנשיא הנבחר מתח ביקורת על שוק המטבעות המבוזרים במהלך כהונתו הקודמת, ואמר כי ערכו "מבוסס על לא כלום".

הקריסה של חברת הקריפטו מוכיחה אחרת?

בתום כהונתו הראשונה של טראמפ, הגישה ה־SEC תביעה נגד ריפל לאבס (Ripple Labs), שמכרה 1.3 מיליארד דולר של מטבע קריפטוגרפי המכונה XRP. בשנה שעברה הפסידה ה־SEC בתיק, מה שהציב בפניה את המכשול הגדול בהליך הליטיגציה שלה. עליית בורסות הקריפטו בימיה הראשונים של מגפת הקורונה העניקה לגל חדש של סוחרים חובבים גישה קלה יותר לשוק, והביאה את מחירי המטבעות הדיגיטליים לשיא חדש.

גנסלר הסב את תשומת־הלב של ה־SEC ממאות מנפיקי המטבעות אל הבורסות הללו ואל מתווכים דומים. לטענתו, הייתה זו דרך יעילה יותר "להתמודד עם אי־הציות". החקירות הקודמות של ה־SEC הובילו לעשרות הסדרים עם משתתפי שוק קטנים יותר, אך לא הניאו את הבורסות מהנפקת מטבעות חדשים רבים לפלטפורמות שלהן.

נראה היה כי הקריסה הפתאומית של בורסת הקריפטו FTX והכישלונות המרובים של מלווי קריפטו בשנת 2022, איששו את אזהרותיו של גנסלר לגבי השוק הצומח במהירות באופן בלתי מפוקח. משקיעים בודדים הפסידו מיליארדי דולרים על החזקותיהם בגלל הונאות ובגלל ניהול הסיכונים הלקוי של התעשייה.

חודשים לאחר ההתפרקות של FTX, ה־SEC האשימה את קראקן, בייננס וקוינבייס בהפעלת בורסות ללא רישיון, משום שמכרו ניירות ערך מבלי למלא אחר החוקים להגנת המשקיעים. בעוד שחברות קטנות יותר הגיעו להסדרים עם ה־SEC, הבורסות לא ראו בכך אפשרות מעשית. מבחינתן, התפשרות על תנאי ה־SEC פירושה היה הפסד. קוינבייס למשל הייתה צריכה להסיר מן הרשימה רבים מהמטבעות הדיגיטליים שהיא סוחרת בהם, ולהפסיק להציע תוכניות אחרות כמו סטייקינג (staking), שהיא דרך שבה הסוחרים יכולים להרוויח כסף נוסף מטוקנים שבבעלותם. חוקים אחרים של ה־SEC אוסרים על בורסות להחזיק בנכסי משקיעים, מה שמעלה את הסיכוי שהן יצטרכו להפריד את הפונקציות שלהן לחברות נפרדות.

חברות קריפטו טענו כי תקנות ההשקעה שנכתבו עבור וול סטריט פשוט לא עובדות עבור טוקנים דיגיטליים. בקוינבייס אומרים כי רוב מטבעות הקריפטו דומים לסחורות או לפריטי אספנות, ומשווים אותם לכרטיסי בייסבול.

המחלוקת בבתי המשפט ושאלת יעילות הפיקוח

סיום כהונתו של גנסלר בחודש הבא מגיעה כאשר חלק מהטיעונים המשפטיים של ה־SEC התקבלו בשלבים ראשוניים. אחד הניצחונות האחרונים שלו היה כאשר שופט פדרלי בסיאטל דחה לחלוטין את אחד הטיעונים של קראקן וקיבל את השקפת ה־SEC בנוגע לאופן שבו יש ליישם מבחן משפטי לקביעה אילו השקעות הן ניירות ערך.

גנסלר אמר בנאום שנשא לאחרונה כי "בית המשפט הסכימו עם הפעולות שלנו להגנת המשקיעים ודחו את כל הטיעונים שלפיהם ה־SEC אינה יכולה לאכוף את החוק כאשר מוצעים ניירות ערך - תהא צורתם אשר תהא".

שופטים אחרים הביעו הסתייגות. "ההחלטה של ​​הסוכנות לפקח על תעשיית מיליארד הדולר הזו באמצעות ליטיגציה - כל מקרה לגופו, מטבע אחר מטבע, בית משפט אחר בית משפט - היא ככל הנראה אינה דרך יעילה להמשיך, והיא מסתכנת בתוצאות לא עקביות", כתבה שופטת בית המשפט המחוזי של ארה"ב, איימי ברמן ג'קסון, כאשר דחתה חלק מתביעות ה־SEC נגד בייננס.

מספר מומחים אומרים כי ה־SEC בזבזה זמן יקר בכך שנהגה ככוח שוטרי סיור במקום להיערך מחדש עם מערכת כללים חדשה, שהייתה יכולה לייצר הגנות מיידיות יותר עבור משקיעים ולצרכנים. "זו לא הייתה הגישה הנכונה", אמרה שרה האמר, מנכ"לית בבית הספר וורטון למינהל עסקים באוניברסיטת פנסילבניה.

גנסלר אמר בנאום בנובמבר שהוא פשוט המשיך את הטקטיקה שבה השתמש היו"ר לשעבר ג'יי קלייטון, שעמד בראש ה־SEC במהלך ממשל טראמפ הראשון.

אחרים אומרים כי לגנסלר לא היו אפשרויות טובות יותר מאשר להשתמש בחטיבת האכיפה שלו כדי לרדוף חברות קריפטו שלדעתו מפרות את חוקי ניירות הערך. אם במקום זאת הוא היה מציע לתעשייה תקנות חדשות, החברות היו ככל הנראה מתנגדות להן, וממילא מכניסות את שני הצדדים לבית המשפט, לדברי מארק פיגל, לשעבר מנהל משרד ה־SEC בסן פרנסיסקו. "כל חוק שלא היה מאומץ ב־100% על־ידי הקריפטו, היה נידון בבית המשפט עד אין סוף", הוא אמר.