סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
נעילה ירוקה בת"א. מדד ת"א 35 עלה ב-0.8% ות"א 90 הוסיף לערכו 1%. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א ביטוח הוסיף לערכו 1.8%.
מחזור המסחר היה ער למדי ועמד על 3.4 מיליארד שקל.
בלטו לחיוב מניות אקויטל , אלקטריאון , דוניץ , כלל , וריט 1 .
מנגד, ג'י סיטי , בית שמש , שטראוס , ארגו פרופרטיז , ומשק אנרגיה ננעלו בירידות.
16:48
עליות בת"א. מדד ת"א 35 עולה בשעה זו ב-0.3% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.9%. בקרב המדדים הענפיים מדד ת"א ביטוח קופץ ב-1.7%.
גם בשוק החוב המקומי נרשמת מגמה חיובית כאשר התשואות לפדיון של האג"ח הממשלתי יורדות בחדות. התשואה ל-10 שנים יורדת ב-10 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.37%. התשואה לשנתיים יורדת ב-8 נקודות בסיס ועומדת על 4.17%.
15:52
טקטונה , הפועלת בתחום הבלוקצ'יין והנכסים הדיגיטליים, מזנקת בשעה זו בכ-7%. זאת לאחר שהחברה פרסמה מצגת הכוללת את נתוני חברת הורייזון שרכשה כ-40% ממנה ביוני האחרון. במצגת החברה צוין גידול של למעלה מ 70% בחציון הראשון של שנת 2024, גידול של 126% במספר החשבונות, גידול של 318% במספר העסקאות שביצעה החברה עבור לקוחות וגידול של 346% במספר הלקוחות הפעילים של החברה.
14:25
מגמה מעורבת בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.4%. בולטים לחיוב מדד ת"א ביומד, שמטפס כעת בכ-1.1%. בולט לשלילה מדד ת"א מניב חו"ל, שיורד בכ-2.3%.
13:30
ירידות קלות בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2%, מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.1%.
חברת האנרגיה הסולארית אפולו פאוור צונחת בכ-20%, לאחר שהגישה אתמול דוח הצעת מדף להנפקת מניות.
12:35
יציבות בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90 נעים סביב האפס. בולט לשלילה מדד ת"א מניב חו"ל, שיורד כעת בכ-2.5%, בהובלת ג'י סיטי ונורסטאר .
בשוק החוב המקומי, האג"ח הממשלתיות לעשר שנים יורדות בכ-10 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.38%; האג"ח לשנתיים יורדות בכ-2 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.23%.
11:40
ירידות קלות בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2%, מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.3%. מדד ת"א מניב חו"ל בולט לשלילה, עם ירידה של כ-2.1%.
פלסאנמור , המפתחת אולטרהסאונד לשימוש ביתי, קופצת 80% במסחר בתל אביב, למחיר המשקף לחברה שווי של 235 מיליון שקל. זאת, לאחר שהודיעה כי הגישה ל-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, בקשה לאישור שיווק המוצר שלה בארה"ב. ה-FDA אמור לתת תשובתו תוך 150 יום, או להגיש לחברה שאלות הבהרה, שייתכן שידחו את התשובה.
פלסאנמור מגישה את הבקשה בעקבות קבלת תוצאות חיוביות מניסוי במוצר, עליהן דיווחה בתחילת נובמבר. היא מעריכה כי המוצר יקבל שיפוי ביטוחי בארה"ב (כלומר, יכלל ב"סל הבריאות" של חברות הביטוח השונות), על בסיס הקודים הקיימים לביצוע בדיקות אולטרהסאונד; כלומר, היא לא רואה בשיפוי מכשול בפני הטמעת המוצר.
במחצית הראשונה של 2024, רשמה החברה הכנסות של 4.3 מיליון שקל, בעיקר מההסכם שלה עם קופת חולים כללית בישראל, שהורחב לאחרונה. לפני שבועיים, הודיעה פלסאנמור לשותפה השיווקית שלה באירופה, GE הלת'קר, כי היא מסיימת את הסכם הבלעדיות ביניהן, משום ש-GE לא מכרה מספיק יחידות של המוצר בשוק האירופי. עם זאת, ההסכם עומד בעינו בארה"ב.
10:55
הדולר מתחזק מול השקל בחדות, כאשר השער דולר-שקל עומד כעת על 3.55 שקלים, ונמצא בשפל של תשעה חודשים. מאז ה-11 בנובמבר, התחזק השקל ב-5.3% מול הדולר.
10:40
מגמה שלילית בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2%, מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.4%.
מניית ג'י סיטי יורדת כעת בכמעט 7%. החברה דיווחה היום כי היא "בוחנת אפשרות לגיוס הון מהציבור בדרך של הנפקת מניות רגילות ואופציות למניות רגילות של החברה בבורסה בתל אביב".
בשוק החוב המקומי, האג"ח לעשר שנים יורדות בכ-4 נקודות בסיס, עם תשואה של כ-4.44%; האג"ח לשנתיים יורדות בכ-5 נקודות בסיס, עם תשואה של כ-4.21%.
10:05
ירידות קלות בפתיחה בתל אביב: מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90 מאבדים שניהם כ-0.1%. השקל מתחזק מול הדולר ב-1.2%, ועומד על שער של 3.55 שקלים. כמו כן, השקל מתחזק מול האירו ב-1.3%, ועומד על שער של 3.75 שקלים.
קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי: "השקל ממשיך להתחזק מול הדולר והאירו. התחזקותו החלה לאחר הסכם הפסקת האש עם חיזבאללה, שלוותה עם התגברות מכירות מטח מצד הסקטור הפיננסי המקומי, כשמנגד, נראה שהיקף הקניות מתמתן סביב השער הנוכחי. להערכתנו, למרות השיפור בסנטימנט לאחרונה, ההתפתחויות הפוליטיות בסוריה מגבירות את אי־הוודאות באיזור, ועלול לשנות את הסנטימנט לרעה. בטווח הארוך של השנה הקרובה, ובתקווה שאי־הוודאות תשכך, הכוחות הבסיסיים, כמו העודף בחשבון השוטף, ממשיכים לתמוך בתיסוף השקל".
מניות שבולטות לחיוב בפתיחת יום המסחר: עמרם , ישרוטל , תדיראן , יוחננוף , ריט 1 .
מניות שבולטות לשלילה: בית שמש , משק אנרגיה , שטראוס , הראל השקעות , אלביט מערכות .
08:00
1. שוק המניות
יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית. אמש (א'), המסחר בת"א ננעל במגמה ירוקה, כאשר נראה כי הניסיון לגיבוש עסקת חטופים עם חמאס לצד האירועים בסוריה, נתנו רוח גבית למדדי המניות המרכזיים: מדד ת"א 35 עלה ב-1% ות"א 90 הוסיף לערכו 1.1%.
מדד ת"א בנקים 5 הוביל את המגמה החיובית וקפץ ב-2%. בנק הפועלים ובנק דיסקונט סיימו את יום המסחר בעליות של מעל 2.5%, והגיעו לשיא של כל הזמנים.
יונתן ברנד, מנכ"ל אולטרה פיננסים התייחס להשלכות נפילת המשטר בסוריה על הכלכלה הישראלית: "נפילת משטר אסד צפויה לייצר השלכות כלכליות משמעותיות על ישראל, בעיקר בטווח הקצר והבינוני. אי-היציבות הפוליטית והביטחונית שתיווצר בסוריה עשויה לדרוש היערכות מחודשת ומשאבים נוספים מצד ישראל, במיוחד בתחום הביטחוני. המצב החדש עלול להשפיע על שוקי ההון המקומיים, לפגוע בפעילות הכלכלית באזורי הגבול הצפוניים ולהכביד על ענפי התיירות והחקלאות, שכבר מתמודדים עם אתגרים נוכח אירועים ביטחוניים ממושכים".
ברנד הוסיף: "בטווח הארוך קיימת אפשרות שנפילת המשטר תוביל לשיפור כלכלי, במידה והמדינה הסורית תתייצב תחת הנהגה מתקדמת ויציבה יותר. מצב כזה עשוי לפתוח פתח לשיתוף פעולה אזורי, לשיפור יחסי המסחר ולצמיחה כלכלית שתשפיע לטובה גם על ישראל. עם זאת, התרחיש הזה תלוי במידה רבה בזהות ההנהגה החדשה ובמדיניות שתבחר לאמץ כלפי שכנותיה".
עוד כתב ברנד: "ברמה הגלובלית, נפילת המשטר עשויה להחליש את הציר הרוסי-איראני ולחזק את מעמד המערב באזור. השלכות אלו עשויות להיות חיוביות עבור הכלכלה הישראלית, אם כי בעקיפין. לצד זאת, הפסקת הלחימה בסוריה עשויה לצמצם את זרם המהגרים לאירופה, דבר שעשוי לתרום ליציבות מסוימת בשווקים הגלובליים ולהשפיע לטובה על שווי המטבעות והאופטימיות הכללית בקרב משקיעים. להערכתי, נפילת משטר אסד צפויה להציב אתגרים כלכליים מיידיים לישראל, אך טומנת בחובה גם הזדמנויות לשיפור עתידי. ההתמודדות עם המצב דורשת זהירות רבה מצד קובעי המדיניות, תוך התמקדות בניהול נכון של משאבים ובהיערכות לשינויים אפשריים בזירה האזורית והבינלאומית".
חברת שירותי ה-IT מטריקס , העוסקת באספקת פתרונות תוכנה ושיווק מוצרי חומרה ותוכנה, ריכזה עניין אמש (א') לאחר שהודיעה על רכישה שלישית תוך כמה שבועות: החברה רוכשת 70% מהחברות גב מערכות וגב אקספרט מחיפה, המספקות מגוון שירותי IP. חלק מהפעילות של גב יוחרג מהעסקה כך שלאחר השלמת הרכישה גב תעסיק 850 עובדים, שיהיו חלק מ-12,500 עובדי מטריקס בסה"כ. הרכישה מתבצעת בתמורה ל-45.5 מיליון שקל. החברות הנרכשות ייצרו ב-2023 הכנסות של 159 מיליון שקל, רווח תפעולי של 13.4 מיליון שקל ורווח נקי של 10.5 מיליון שקל. מטריקס רכשה לאחרונה את Alacer מארה"ב ואת אורטק מישראל.
מניית צילו-בלו זינקה בכ-19%, לאחר שדווח בסוף השבוע האחרון כי בעלי מניות צילו בלו, שהם ברובם הגופים המוסדיים, השתלטו על החברה כחלק מהסדר החוב שביצעה, ואישרו לחברות בשליטתם של תשובה וזבידה הקצאה של מניות שתוכל להוביל אותם בשני שלבים להחזקה של 47% בחברה, בתמורה להזרמת 110 מיליון שקל.
הבוקר באסיה, המדדים המובילים נסחרים בירידות: מדד ההנג סנג ובורסת שנגחאי יורדים בכ-0.8% ובכ-0.4%, בהתאמה. הקוספי צונח בכ-2.5% והניקיי היפני נסחר ביציבות.
החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים כעת בירידות מזעריות.
בוול סטריט, המסחר ננעל במגמה מעורבת ביום שישי האחרון. דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 הוסיף 0.3% והנאסד"ק התקדם ב-0.8%. בסיכום שבועי, מדד ה-S&P500 עלה ב-1% לרמה של 6,090 נק', שיא כל הזמנים בפעם ה-57 מתחילת השנה. מדד הנאסד"ק עלה ב-3.3% ואילו הדאו-ג'ונס ירד ב-0.6%.
בקרב הישראליות בוול סטריט, ריכזה עניין חברת הדפסות התלת ממד ננו דיימנשן שקפצה ביום שישי האחרון בכ-11% לאחר שבאסיפת בעלי המניות נבחרו שני דירקטורים חדשים שהוצעו על-ידי קרן מרצ'ינסון, ולעומת זאת לא אושרה המשך כהונתו של המנכ"ל יואב שטרן בדירקטוריון. זאת, בניגוד להמלצות החברה לבעלי המניות.
ננו ביקשה להאריך את כהונת שטרן והדירקטור הנוסף, גנרל מייקל גארט, ואילו קרן מרצ'ינסון וגופים אחרים - בעלי 7.1% ממניות ננו שפועלים כבר תקופה כאופוזיציה לדירקטוריון החברה - הציעה את רוברט פונס ואופיר בהרב, שנבחרו באסיפה. פונס (68) הוא מנכ"ל חברת ייעוץ המתמחה בטכנולוגיה, ובהרב (56) כיהן בעבר כיו"ר ננו דיימנשן בשנים 2019-2021 וקודם לכן כדירקטור בחברה. ד"ר יואב ניסן-כהן, יו"ר ננו דיימנשן, בירך את השניים על בחירתם ואמר שהוא מצפה לעבוד איתם על בניית ערך לטווח ארוך לבעלי המניות.
ויולטה טודורובה, אנליסטית מחקר בחברת ההשקעות הבינלאומית Leverage Shares, מעריכה כי מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין עשויה להכביד על מניות השבבים:
"מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין עלתה מדרגה השבוע, לאחר שארה"ב הגבילה אף יותר את ייצוא הטכנולוגיות לשוק הסיני, ואילו סין הגיבה באיסור על ייצוא חומרי גלם משמעותיים לשוק השבבים, ובהם גרמניום וגאליום. עשויות להיות לכך השפעות שליליות מאוד על שרשרת האספקה בתעשיית השבבים, להוביל לעיכובים בייצור של חברות שבבים וגידול בעלויות, דבר שעשוי להשפיע על ביצועי המניות שלהן. חברות השבבים האמריקאיות עשויות גם לאבד נתח בשוק הסיני, שכעת מתמקד בעידוד התעשייה המקומית. הדבר מייצר זיקה בין מניות השבבים להתפתחויות הגאו-פוליטיות".
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי ל-10 שנים ירדה ביום א' ב-8 נקודות בסיס לרמה של 4.48%, שפל של 9 חודשים. התשואה לשנתיים ירדה ל-4.23%.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח לפדיון ל-10 שנים עומדת הבוקר על 4.14%, כאשר התשואה לשנתיים עומדת על 4.1%.
מתן שטרית, כלכלן ראשי בהפניקס ציין בסקירתו כי למרות שהסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הפד הקרובה עלו בשבוע האחרון לכ-85%, פרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב בשבוע הקרוב (ד') עשוי לשנות את התמונה. לפי הקונצנזוס, בקצב חודשי המדד צפוי לעלות ב-0.3% ולהשלים עלייה שנתית של 2.7%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
השקל מתחזק מול הדולר בכ-0.35% ושער הדולר-שקל עומד כעת על רמה של 3.58 שקלים. מול האירו, השקל מתחזק בכ-0.7% לרמה של כ-3.78 שקלים.
מחירי הנפט רושמים הבוקר עליות קלות של כ-0.6%. מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-67.6 דולר, כאשר מחיר נפט מסוג ברנט עומד על 71.5 דולר.
לאחר שנסוג מעט בסוף השבוע האחרון, מחיר הביטקוין נסחר כעת סביב 99,500 דולר.
מנואל וילגאס, אנליסט נכסים דיגיטליים ביוליוס בר ציין בסקירתו כי: "מחירי הביטקוין מקבלים תמיכה חזקה מהבסיסים הפונדמנטליים. ביקוש נקודתי מקרן סל (ETF) כוונות של קופות גמל חברות, ורקע רגולטורי נעים יותר בארה"ב הם מנועי העלייה. הציפיות לשינויים רגולטוריים מתחילות להתממש, עם טראמפ שעוקב אחר המגמה וממנה שבעה פקידים בכירים בעלי ידע ותומכים בקריפטו. אנו חותרים להבהיר כי אנו רואים מינימום רוחות נגדיות לביטקוין עד 2025, כאשר טעות במדיניות של הפד היא אחת הרלוונטיות יותר.
"העובדה שמחירי הביטקוין עלו מעל ל-100,000 דולר בהחלט מהווה ציון דרך. המספר העצום של פקודות הגבלה שבנו את חומת המכירה היה עצום, וזה אימת במידה רבה את הטיעון לפיו ביטקויין השיג גודל שמאפשר לו להיות נכס מקרו עולמי. הפעולה במחירים נתמכה ברובה בביקוש חזק שנראה בחודש האחרון. למשל, קרנות סל ביטקוין בארה"ב קיבלו נטו כ-440 מיליון דולר ליום בעשרים הימים האחרונים. גם הצהרות של חברות אמריקאיות לגבי כוונותיהן להוסיף ביטקוין לדוחות שלהן לא נעלמו מעינינו, וזה עשוי להוביל לפרק חדש של חוסר אספקה. באופן כללי, אספקת המטבע לא חשובה כמו אספקת המטבע הפעילה בהמשך, ההצטברות הייתה מסיבית, וחלק מהאספקה שהיה פעיל בשנה האחרונה נשאר נמוך יחסית עם כ-6 מיליון טוקנים. קרנות סל ביטקוין בארה"ב מחזיקות כיום כמיליון טוקנים, והחברות הציבוריות האמריקאיות צברו קרוב ל-400,000 טוקנים".
במקביל, האספקה בבורסות ממשיכה לרדת. שיעור הנפקת הטוקנים בבלוקצ'יין של ביטקוין לאחר החיתוך קרוב ל-1.1%, או כ-200,000 טוקנים בשנה. טכנית, החברות מספקות חסם ביקוש כל כך חזק עד שהן קונות כל טוקן שמונפק על ידי הבלוקצ'יין.
"הפונדמנטליים נראים יציבים. היו הרבה תגובות לגבי יו"ר רשות ניירות ערך (SEC) אך אנו סבורים שהמידע היה חסר ערך ושכבר גולם בשוק, במיוחד משום שביטקוין אינו אחד המטבעות הרגישים ביותר לשינויים ברשות לניירות ערך. הרגישות החזקה יותר לשינויים ב-SEC אמורה להתבטא במניות ספקי שירותי קריפטו ובמטבעות אלטרנטיביים, כמו את'ריום וסולנה, וכן אלה שכונו בעבר ניירות ערך. חשוב יותר היא האישור של המינויים בממשלת טראמפ. מינוייו של טראמפ בממשלתו הפכו לאבן יסוד בציפיות השוק לנכסים הדיגיטליים, וזוהי הפעם הראשונה שיהיו שבעה פקידים בכירים שהם ידידותיים לקריפטו - ונס (סגן נשיא), לוטניק (שר המסחר), בסנט (שר האוצר של ארה"ב), מאסק ורמסוואמי (מחלקת יעילות השלטון), קנדי ג'וניור (שר הבריאות) ואתניקס יו"ר ה-SEC. אנו שומרים על הערכה כי יש מינימום רוחות נגדיות לביטקוין עד 2025".
4. מאקרו
בלידר שוקי הון ציינו בסקירתם כי קצב עליית השכר נמצא במגמת התמתנות לקצב של 4%-5% (שנה אחורה) לעומת קצב של 7%-8% לפני מספר חודשים. עוד התייחסו לשוק העבודה בישראל בו צפוי במבט קדימה גידול בכוח העבודה במשק עם חזרתם של חלק ממפוני הצפון לשוק התעסוקה (בהדרגה), מה שצפוי להקל על מגבלות ההיצע בשוק העבודה בחלק מהענפים. עוד הם מציינים כי דחיית תוספות שכר בסקטור הציבורי ב-2025 גם תמתן את קצב עליית השכר. במקביל הם מדגישים כי מגמת התמתנות בשכר ב-2025 תומכת בירידה בלחצי האינפלציה, גם מכיוון העלויות וגם מכיוון הביקוש.
במזרחי טפחות מתייחסים להחלטת הריבית בגוש האירו שתתקיים ביום חמישי הקרוב: "הודעת הריבית של ה-ECB מתוכננת ליום רביעי הקרוב, וזו תסמן קריאת כיוון למספר הודעות עוקבות, בדגש על הפד, בעוד שבוע וחצי, ולאחר מכן ה-BoE. הציפיות להודעה הקרובה של ה-ECB ממשיכות לתמחר הסתברות קטנה אך קיימת להורדה של 0.5%, מעבר להורדה של 0.25%, שהיא קרובה לוודאית באירוע הזה. בכל מקרה, זה אומר כנראה ריבית אפקטיבית של מתחת ל-3%.
"נוסיף כי בדומה אלינו, התמסורת של שער החליפין של היורו מול הדולר נאמדת על סביבת 10%. בהפוך מהמצב אצלנו, היורו מפוחת כעת בכ-2.5% מול הדולר לעומת הרמה הממוצעת באוק', להערכתנו, במידה רבה בגלל הפער שנפתח בין ציפיות הריבית ב-Eurozone לבין ארה"ב. אז אפשר להגיד שפה המדיניות המוניטרית אחראית על מספר עשרות של נ"ב באינפלציה, או בציפיות האינפלציוניות ביבשת. ועדיין, סביר להניח שנמשיך לראות שפה יונית מצידו של ה- ECB, בטח ביחס לאי הוודאות הבולטת במדיניות הפד.
"על רקע התמשכות הציפיות להורדות ריבית נוספות מצד ה-ECB עולה כמובן השאלה מה היא מדיניות נייטרלית ב-ECB, והאם בטווח הזמן הבינוני, תחת מדיניות פיסקלית מצמצמת יותר, נראה מדיניות דומה יותר גם בארה"ב".
5. תחזית
בבנק הפועלים ציינו בסקירתם השבוע כי להערכתם, הייסוף החד בשער החליפין והתמתנות קצב עליית השכר צפויים למתן את האינפלציה בישראל: "בשבוע שעבר, הפחתנו את תחזית האינפלציה לשנה הקרובה לשיעור של 2.7%. הייסוף צפוי להשפיע על מדדי המחירים וכן נראה שקצב עליית השכר החל להתמתן לשיעור שנתי שנמוך מ-4%. שני גורמים אלו צפויים להביא לירידה בתחזית האינפלציה. אנו נפרסם עדכון לאחר פרסום מדד המחירים לחודש נובמבר".
עוד ציינו בסקירה: "השווקים מגלמים כבר שתי הפחתות ריבית בשנה הקרובה לרמה של 4%. אנו סבורים כי במהלך חודש פברואר, נראה ירידה חדה בציפיות לאינפלציה (לאחר השפעת העלאות המסים), ויבשילו בהדרגה התנאים להפחתת ריבית".