הבורסה בת"א | סיקור שוטף

בורסת ת"א ננעלה בירידות קלות; טבע וקמטק עלו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.4% • השקל נחלש קלות מול הדולר; לאומי: "האירועים הביטחונים האחרונים עלולים לשנות את הסנטימנט לרעה" • נמשכת הירידה בפרמיית הסיכון בתשואת אג"ח ממשלת ישראל • ובסיטיגרופ מעריכים: ה-S&P 500 יעלה ב-2025 ב-7%, במסלול תנודתי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock
הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

17:31

המסחר בת"א ננעל הערב בירידות קלות. מדד ת"א ירד  ב-0.4% ומדד ת"א 90 ננעל ללא שינוי. מדד הבנקים ירד  ב-1%. מדד הביטוח עלה גם היום וב-0.8% והשלים עלייה של 8.3% מתחילת החודש.

מניית פלסאנמור  זינקה היום ב-20% נוספיםלאחר שאמש קפצה בכ-107% לאחר שהחברה, העוסקת בפיתוח מכשירי אולטרסאונד ניידים לשימוש ביתי, הודיעה אמש (ב') כי הגישה ל-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, בקשה לאישור שיווק המוצר שלה בארה"ב

בשוק החוב נרשמו היום שינויים קלים - תשואת איגרת החוב הממשלתית ל-10 שנים עלתה מעט ל-4.392% ותשואת האיגרת הממשלתית לשנתיים ב-4.14%. מדד  האג"ח הקונצרניות, תל בונד 20, 40 ו-60 עלו בכ-0.2%.

מאקרו: ההסדרה בצפון תרמה לשיפור בסנטימנט החברות בנובמבר. סקר מגמות בעסקים לחודש נובמבר הראה על שיפור קל בסנטימנט החברות בכל הענפים העיקריים (מלבד המלונאות) שלווה ביותר אופטימיות לגבי הפעילות העתידית וברצון לגייס יותר עובדים. במבט לפי אזורים נרשם שיפור במחוזות הצפון והדרום מול דשדוש במחוז המרכז. לאור ההתפתחויות האחרונות אנו מצפים לעלייה נוספת בסנטימנט החברות גם במדד דצמבר

בראשון הקרוב יתפרסמו מדדי המחירים לחודש נובמבר כאשר בהראל  פיננסים צופים ירידה של 0.2 אחוז במדד המחירים לצרכן (המדד השלילי השני בלבד השנה), בעיקר בשל ירידה חדה במחירי הטיסות שיקוזזו בחלקן עם עלייה במחירי המזון (ללא פירות וירקות). ההתפתחויות האחרונות והמשך הייסוף בשקל תרמו לירידה בציפיות לאינפלציה והתחזית שלנו למדד דצמבר עודכנה כלפי מטה למינוס 0.1 אחוז. "להערכתנו המהלך הבא של בנק ישראל יהיה להפחתת הריבית, יחד עם זאת, הציפיות לכך בשווקים עדיין מאוד מתונות".

16:37

לוינשטין הנדסה  מבקשת למחוק את מניות החברה הבת לוינשטין נכסים מהמסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב, למזג אותה לתוך החברה האם (לוינשטין הנדסה), ובכך להפוך אותה לחברה פרטית, שהיא חברת אג"ח מדווחת בבעלותה המלאה של לוינשטין הנדסה. החברה פרסמה היום הצעת רכש חליפין מלאה לרכישת מלוא המניות של לוינשטין נכסים המוחזקות על ידי הציבור, בדרך של החלפת מניות למניות החברה האם. על כל מניה רגילה בת 0.01 שקלים ערך נקוב של לוינשטין נכסים, המחזיקים יקבלו 0.205 מניות בנות 1 שקלים ע.נ של לוינשטין הנדסה שיונפקו. הצעת הרכש הינה על-פי תשקיף מדף של לוינשטין הנדסה מ-29 בנובמבר 2023.

יחס ההחלפה מבטא פערי שווי של כ-24% ללוינשטין הנדסה על פני שוויה של לוינשטין נכסים ומשקף בקירוב את יחסי שווי השוק של החברות בסמוך לפרסום הצעת הרכש. שווי השוק של לוינשטין נכסים, נכון למועד הדיווח, הינו כ - 1.1 מיליארד שקל.

בין שיקוליה של לוינשטין הנדסה בפרסום הצעת הרכש: הרחבת בסיס ההון של לוינשטין הנדסה באופן שעשוי לאפשר למניותיה להיכלל במדד ת"א 90 (לעומת מצבה הנוכחי - מדד SME60 ). 

16:01

הירידות בת"א ממשיכות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 משיל מערכו 0.3%. מדד ת"א בנקים 5 בולט לשלילה ויורד ב-1%. מדד הבנייה משיל מערכו כ-1%.

קבוצת הנדל"ן אאורה , דיוחה הבוקר שחברת הבת בבעלות מלאה, זכתה במכרז רמ"י בקרקע בהיקף של כ-16 דונם בשני מתחמים המיועדים להקמת פרויקט עם 420 יח"ד, מהן 336 יח"ד במסגרת "מחיר מטרה" במחיר שבין כ- 13,500 - 14,500 שקל למ"ר לפני מע"מ, והיתרה בהיקף 84 יח"ד מיועדות למכירה בשוק החופשי.

חברת מגידו תשלם לרמ"י כ-53 מיליון שקל עבור הקרקע, וכן 95 מיליון שקל נוספים עבור הוצאות פיתוח. ע"פ הערכת החברה, ההכנסות הצפויות מהפרויקט הינן כ-730 מיליון שקל, עלויות הפרויקט הינן כ-622 מיליון שקל והרווח הגולמי יסתכם בכ-108 מיליון שקל.

חברת מגידו, שנרכשה על ידי אאורה בשנת 2024, מתמחה בייזום, תכנון וביצוע של פרויקטים למגורים ברחבי הארץ.

נאייקס , המפתחת פלטפורמת תשלומים ונאמנות גלובלית למסחר, הודיעה היום על שיתוף פעולה עם רשת דיסקובר הגלובלית, אשר יאפשר תשלום בכרטיסי האשראי של דיסקובר במסופי הסליקה האוטומטיים של נאייקס. מטעם החברה נמסר כי לדיסקובר 345 מיליון מחזיקי אשראי בלמעלה מ-200 מדינות, עם הוצאה גלובלית של יותר מ-589 מיליארד דולר בשנת 2023. עוד צוין כי שיתוף פעולה זה מאפשר לנאייקס ולהרחיב את פעילותה בשווקי EMEA (אירופה, מזרח התיכון ואפריקה).

14:47

אייל ויסבלום, מנהל השקעות במגדל שוקי הון התייחס בסקירתו היום להנפקה של שתי סדרות ממשלתיות ישראליות שבוצעה אמש, ל-10 ול-18 שנה, כל אחת מהן בהיקף של כ-500 מיליון שקל: "עוד לפני ההנפקה שתי הסדרות רשמו עליות משמעותיות, ושתי ההנפקות סגרו במחיר של כרבע אחוז מעל מחיר השוק, ועם ביקושים של פי 4-5 על היקף ההנפקה. נראה שיש מי שהחליט לרכוש את הסחורה הזו כמעט בכל מחיר".

ויסבלום מסביר כי "כבר בחודש הקודם פעלו פה גוף אחד או שניים זרים שהשקיעו כמה מיליארדי שקלים באפיק הממשלתי הארוך והזיזו את כל השוק, ונראה שהפעילות של הגופים הזרים נמשכת גם כעת".

לדבריו, למרות גל העליות המשמעותי שנרשם באפיק החוב הממשלתי "הוא עדיין מאוד אטרקטיבי. בשפל האחרון תשואת האג"ח השקלי ל-10 שנים הגיע לכ-1.5% מעל האג"ח האמריקאית המקבילה, והיום הסדרה הישראלית נמצאת כ-0.3% מעל האמריקאית המקבילה. אבל ברגע שנגיע לתחילת הורדת ריבית בישראל, המצב יתחיל להתייצב, המלחמה תדעך ואולי אף תסתיים והממשלה תעביר תקציב, נוכל לראות שוב מצב של תשואה נמוכה יותר בישראל ביחס לארה"ב, כפי שהיה בעבר".

להערכת ויסבלום, "ברגע שתתחיל הורדת ריבית, או אפילו במצב בו נגיד בנק ישראל ירמוז על כך שאפשרות כזו מתקרב, נוכל לראות עוד גל של ירידת תשואות באפיק הממשלתי והקונצרני, וזה יהיה ה'דלק' הבא להמשך העליות באפיק החוב המקומי".

13:31

בשוק המט"ח המקומי, השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים. השקל נחלש ב-0.4% מול הדולר ועומד על 3.57 שקלים. מול האירו, השקל נסחר ביציבות סביב רמה של 3.76 שקלים.

12:40

ירידות קלות בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 נסחר בשיעור דומה. מדד ת"א בנקים 5 בולט לשלילה ויורד ב-1%.

מניית פלסאנמור  מזנקת בכ-25% לאחר שאמש קפצה בכ-107% לאחר שהחברה, העוסקת בפיתוח מכשירי אולטרסאונד ניידים לשימוש ביתי, הודיעה אמש (ב') כי הגישה ל-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, בקשה לאישור שיווק המוצר שלה בארה"ב. זה האחרון אמור לתת תשובתו תוך 150 יום, או להגיש לחברה שאלות הבהרה, שייתכן וידחו את התשובה. 

11:20

מגמה מעורבת בתל אביב. מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% ות"א 90 עולה ב-0.2%. 

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח לפדיון ממשיכות לרדת: התשואה ל-10 שנים יורדת קלות נסחרת סביב 4.36% והתשואה לשנתיים צונחת ב-10 נקודות בסיס לרמה של 4.11%

בשוק החוב הקונצרני, חברת וויי-בוקס, העוסקת בייזום, תכנון והקמת פרויקטי בנייה למגורים, משרדים ומלונאות, והתחדשות עירונית, דיווחה הבוקר כי השלימה גיוס של כ-130 מיליון שקל בהנפקת איגרות חוב, בריבית של 7.11% ובמח"מ של 3.7 שנים. במקביל החברה דיווחה על ביקושי יתר בהיקף של 344 מיליון שקלים.

10:28

המסחר בתל אביב עבר לירידות קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% ות"א 90 משיל מערכו 0.4%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א ביומד עולה ב-0.8% ות"א בנייה יורד ב-0.9%.

אנלייט אנרגיה  הודיעה היום על תחילת הפעלה מסחרית בפרויקט הרוח Pupin בסרביה (פרויקט פופין) בעל הספק ייצור של 94 מגה וואט. החברה צופה כי הפרויקט יגיע להפעלה מסחרית מלאה במהלך הרבעון הראשון של 2025, תוך הקדמה של כ-6 חודשים מהלו"ז המתוכנן.

עוד נמסר מטעם החברה כי החווה החדשה כוללת 16 טורבינות שסופקו על ידי חברת נורדקס הגרמנית, מהמובילות בעולם בייצור טורבינות רוח. כ- 72% מהחשמל שייוצר בפרויקט יימכר לחברת חשמל הממשלתית בסרביה תחת הסכם CFD ל-15 שנים, בתעריף צמוד מדד ה-Eurostat אשר עומד כיום על כ-71 יורו למגה-וואט שעה. יתרת החשמל שתיוצר בפרויקט תימכר בשוק החופשי (Merchant market). לאחר ההפעלה המסחרית מלאה צפוי הפרויקט לספק חשמל ירוק, נקי מפליטות, השווה לצריכה השנתית הכוללת של כ-40,000 משקי בית בסרביה.

10:04

יום המסחר בתל אביב נפתח במגמה מעורבת: מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% ות"א 90 עולה ב-0.1%.

בולטות לחיוב מניות קמטק , טבע , פריורטק , ישראמקו יהש , ומלם תים .

מנגד, נייס , טאואר , ישרוטל , שיכון ובינוי  ונובה  נסחרות בירידות.

08:18

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח בירידות שערים קלות. אמש (ב') המסחר ננעל בעליות. מדד ת"א 35 עלה ב-0.8% ות"א 90 הוסיף לערכו 1%. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א ביטוח הוסיף לערכו 1.8%.

הסנטימנט החיובי בבורסת ת"א ממשיך כאשר מתחילת חודש דצמבר, מדד ת"א 35 כבר רשם תשואה של 4.5%. ת"א 90 בזמן הזה הוסיף לערכו כ-6%. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א בנייה מככב במקום הראשון עם תשואה דו ספרתית של 10%. מיד אחריו בולט מדד ת"א ביטוח עם זינוק של 8.6%. ת"א בנקים 5 הוסיף מתחילת החודש 6.4%.

בהתייחס לשוקי המניות בישראל ובעולם, אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, כתב כי אלו "ממשיכים להפגין עלייה מרשימה, תוך שבירת שיאים בקצב כמעט יומי. מגמה זו מונעת בין היתר מאופטימיות הקשורה לבחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, לצד שיפור בזירה הגאו-פוליטית, שמשפיע באופן חיובי על השוק המקומי.

"בישראל, שוק המניות ממשיך לצמצם פערים ולהציג ביצועים מרשימים במיוחד".

עם זאת, פוריה מציין כי "התמחור בשוקי המניות בעולם נמצא ברמות גבוהות. למרות זאת, נכון לעכשיו, לא נראה כי קיים טריגר מיידי שעשוי להוביל לתיקונים חדים או לירידות משמעותיות בשווקים".

מנהל ההשקעות מוול סטריט שצופה "תיקון בשוק וחזרה לסביבת תמחור הגיונית יותר" 

מניית פלסאנמור , המפתחת אולטרסאונד לשימוש ביתי, קפצה אמש (ב') במסחר בכ-80% לאחר שהודיעה כי הגישה ל-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, בקשה לאישור שיווק המוצר שלה בארה"ב. ה-FDA אמור לתת תשובתו תוך 150 יום, או להגיש לחברה שאלות הבהרה, שייתכן שידחו את התשובה.

גם ג'י סיטי  ריכזה עניין לאחר שחברת הנדל"ן המניב הודיעה ביום שני כי היא בוחנת אפשרות לגייס הון באמצעות הנפקה, המניה הגיבה בירידות שערים חדות.

הבוקר (ג') באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה חיובית. הניקיי עולה ב-0.4%, ההנג סנג מוסיף לערכו 0.7%, בורסת שנגחאי קופצת ב-1.2% ומדד הקוספי מזנק בכ-2.4%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר במגמה מעורבת.

אמש (ב') בוול סטריט, יום המסחר ננעל בירידות שערים. נאסד"ק ירד ב-0.6%, S&P 500 ננעל בשיעור דומה והדאו ג'ונס השיל מערכו 0.5%.

מניות השבבים ריכזו עניין אמש במסחר:

אנבידיה  ירדה בכ-2.5% לאחר שדווח ברויטרס כי הרגולטור הסיני האחראי על תקנות שוק הודיע כי פתח בחקירה נגד יצרנית השבבים, בחשד להפרות חוק בנושאי תחרות והגבלים עסקיים במדינה. "בימים האחרונים, עקב חשד להפרה של חוק המונופול של סין מצד אנבידיה והתנאים המגבילים סביב רכישת מלאנוקס, המינהל פותח בחקירת אנבידיה בהתאם לחוק", פורסם בהצהרת המנהל הממלכתי להסדרת שוק בסין ב-CNBC.

על פי הדיווח, יצרנית השבבים אנבידיה חשודה שהפרה את הסכם לו התחייבה במהלך רכישת מלאנוקס הישראלית, לפי התנאים שפורטו על ידי הרגולטור. בזמנו, כשאנבידיה הגישה הצעה של רכישת מלאנוקס בסך 6.9 מיליארד דולר, היו חששות שסין שתחסום את העסקה. עם זאת, בשנת 2020 בייג'ין אישרה את המדינה את העסקה עם מספר תנאים, כמו מניעת תנאי מסחר בלתי ספרים, הגבלות רכישה ועוד. 

המניות האלו זינקו במאות אחוזים השנה. אבל האם הסיכון מתאים לכם? 

מנגד, מניית יצרנית השרתים סופר מיקרו קומפיוטר  בלטה לחיוב לאחר שהחברה קיבלה הארכה מנאסד"ק המאפשרת לחברה לפרסם את הדו"ח השנתי שלה איתו התעכבה. החברה תוכל לפרסם את דוחותיה הכספיים עד חודש פברואר על מנת שתצליח לשמור על רישום המניה בנאסד"ק. 

לצד זאת, יצרנית השבבים AMD  נסחרה בירידות שערים לאחר שהאנליסטים בבנק אוף אמריקה הורידו את המלצתם על המניה לנייטרלי מקנייה. להערכתם החברה צפויה לאבד נתח שוק בתעשייה והם מאותתים על העדפתם למניית אנבידיה ויצרניות שבבים אחרות.

אחרי ההפסדים והפיטורים: מתחת לרדאר, אחד הסקטורים החבוטים של השנה מתחיל להתאושש 

מניות כלי הרכב החשמליים זינקו אמש בחדות במסחר בוול סטריט וביניהן לוסיד , אקספנג , ניאו , לי אוטו  וגם ריביאן .

הסיבה היא ככל הנראה הודעתה של המפלגה הקומוניסטית בסין אמש (ב'), בראשותו של הנשיא שי ג'ינפינג, על "יישום מדינות מאקרו פרו-אקטיבית יותר" וכן "מדיניות מוניטרית רופפת יותר", במה שמסמן שינוי כיוון לראשונה מזה 14 שנים. במילים אחרות - יותר תמריצים לחברות ופחות התערבות ממשלתית.

מנגד, חברת הרכבים החשמליים טסלה , של אילון מאסק, מקורבו של טראמפ, עלתה רק ב-0.2% ולא השתתפה בחגיגה, כיוון שהיא אינה צפויה להיות מושפעת לחיוב מהתמריצים של סין. טסלה אגב, כבר עשתה את המהלך שלה כשרשמה זינוק של לא פחות מ-116% בחצי השנה האחרונה, בעיקר מאז שהשוק "הריח" את ניצחונו של טראמפ בבחירות. החברה נסחרת כעת לפי שווי של יותר מ-1.2 טריליון דולר. די קרוב לשיא שרשמה לקראת סוף שנת 2021. 

סולאראדג'  בלטה לחיוב ועלתה בכ-12% לאחר שחברת האנרגיה הסולארית השיקה סוללה ביתית חדשה כחלק מ-'מהדורת USA'. שיווק הסוללה יזכה את החברה בבונוסים מטעם ממשלת ארה"ב כחלק מקידום חוק הפחתת האינפלציה המעודד בין היתר פיתוח של טכנולוגיה ירוקה שמופקת מפלדה, ברזל או מוצרים שיוצרו בייצור מקומי. 

2. שוקי האג"ח

בשוק האג"ח המקומי, תשואת איגרות החוב הממשלתיות ממשיכה במגמת ירידה. באג"ח ל-10 שנים התשואה ירדה ל-4.37%, והתשואה באג"ח לשנתיים ירדה ל-4.2%.

 כלכלני בנק דיסקונט מציינים כי  ציפיות הריבית המגולמות בשוק החוזים לסוף 2025 עומדות על 3.92%, בדומה לציפיות מסוף נובמבר, וציפיות האינפלציה לשנה נותרו ברמה של 2.59%. עוד הם מציינים כי: "להערכתנו, צפויות במהלך 2025 שלוש הפחתות ריבית לרמה של 3.75%. ההתפתחויות בסוריה עשויות להוביל לירידה נוספת בפרמיית הסיכון של המדינה, כמו גם בריבית המגולמת בשוק". 

בארה"ב תשואות האג"ח יורדות קלות הבוקר (ג'). התשואה ל-10 שנים נסחרת סביב  רמה של 4.18%, והתשואה לשנתיים עומדת על ל-4.11%.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל נחלש מעט הבוקר (ג') אל מול הדולר האמריקאי - שנמצא ברמת שפל של חודשים, בשער של 3.56 שקלים. גם מול האירו השקל נחלש לשער של כ-3.76 שקלים.

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי, אומר כי "השקל ממשיך להתחזק מול הדולר והאירו. התחזקותו החלה לאחר הסכם הפסקת האש עם חיזבאללה, שלוותה בהתגברות מכירות מט"ח מצד הסקטור הפיננסי המקומי, כשמנגד נראה שהיקף הקניות מתמתן סביב השער הנוכחי".

בניגוד לכלכלני בנק דיסקונט בלאומי מדגישים כי: "להערכתנו, למרות השיפור בסנטימנט לאחרונה, ההתפתחויות הפוליטיות בסוריה מגבירות את האי-ודאות באזור, ועלולות לשנות את הסנטימנט לרעה. בטווח הארוך של השנה הקרובה, ובתקווה שהאי-ודאות תשכך, הכוחות הבסיסיים, כמו למשל העודף בחשבון השוטף, ממשיכים לתמוך בייסוף השקל".

בשוק הסחורות, הנפט הגולמי יורד קלות הבוקר ל-68 דולר לחבית, ומחיר חבית נפט מסוג ברנט יורד ל-71.2 דולר לחבית.

4. מאקרו

הגירעון התקציבי השנתי של ישראל הצטמק בנובמבר 2024, זה החודש השני ברציפות, והגיע ל-7.7% תוצר, שהם 150 מיליארד שקל - כך פרסם החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג. מדובר בירידה לעומת חודש אוקטובר, שבו עמד הגירעון על 7.9% תוצר.

נדחתה ברגע האחרון ההצבעה בכנסת על תקציב המדינה החדש לשנת 2025 

באוצר קיוו תחילה שהגירעון ימשיך במגמת הירידה החודשית עד סוף השנה, אבל כרגע לא נראה שזה מה שיקרה בדצמבר. הכנסת צפויה לאשר בקרוב את פריצת תקציב 2024 לתוספת של כ-33 מיליארד שקל והגדלת הגירעון ל-7.7%, כך שלפחות לפי החקיקה העדכנית של האוצר, הגירעון צפוי להישאר בערך באותה הרמה גם בחודש דצמבר.

מתחילת השנה נרשם גירעון מצטבר של 116.6 מיליארד שקל. זאת, לעומת גירעון של 43.5 מיליארד שקל בלבד שקל בתקופה המקבילה ב-2023. עיקר הגידול נובע מהוצאות גבוהות של מערכת הביטחון והמשרדים האזרחיים עקב מלחמת חרבות ברזל.

5. תחזית

חברת ההשקעות האמריקאית סיטיגרופ צופה כי מדד S&P 500 יגיע ל-6,500 נקודות עד סוף 2025 (עלייה של 7% ביחס להיום) בתרחיש הבסיסי שלו. תחזית זו נתמכת בשילוב של צמיחת רווחים, רקע מאקרו-כלכלי יציב והתרחבות סקטוריאלית. עם זאת, החברה מזהירה כי הדרך להישג זה תהיה מלווה בתנודתיות, לעומת הביצועים היציבים יחסית ב-2024.

על אף נקודות החוזק הללו, נקודת המוצא של הערכות השווי המורחבות מרמזת כי המשקיעים כבר משלמים עבור שיפורים הצפויים בעתיד. "משמעות הדבר היא כי יש יותר סיכון בתרחיש הדובי שלנו מאשר פוטנציאל רווח בתרחיש השורי," נכתב.