בשבוע שעבר, דחה בית המשפט המחוזי בחיפה (בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים) את עתירת עמותת תנו לחיות לחיות נגד עיריית חיפה ורשות הטבע והגנים, שטענו כי כמות החזירים המומתים והאופן בו הם נהרגים הם פגיעה בזכויות בעלי החיים. בית המשפט אף פסק הוצאות שעל העמותה לשלם, אך הוא גם קבע כי על העירייה לתת כמה תשובות ולשנות כמה מנהליה בעניין הירי בחזירים בחיפה.
● דוח רשות הטבע והגנים חושף לעומק את מצב החזירים בחיפה. איזו עיר נוספת נמצאת בסיכון?
● איך אפשר להתמודד עם בעיית חזירי הבר בחיפה? זה מה שגילו בהונג קונג
● המפרץ הפרוע: עיריית חיפה ירתה במעל 100 חזירי בר. האם זה הפתרון לבעיה?
במקביל, עמותת הפעילים למען החזירים בחיפה מכינה עתירה אחרת, על בסיס סעיף אחר: איסור לירות בטווח של 500 מטר מאזור מגורים. קבוצת הפעילים טוענת כי הירי בתוך העיר מטריד את התושבים וגם מסכן חיי אדם. העתירה הזו תוגש כנראה בעוד כחודש.
העירייה תתבקש לעדכן את רישיונות הציד
בעתירת תנו לחיות לחיות שנדחתה, הטענה העיקרית הייתה שהעירייה ממיתה הרבה יותר חזירים מהנחוץ ואינה פועלת בדרכים אחרות כדי להרחיקם מהעיר.
תנו לחיות לחיות כבר הגישה עתירה בנושא במאי האחרון, בעקבות הצהרותיו של יונה יהב בקמפיין הבחירות שלו כי העיר תהיה "נקייה מחזירים" תוך 90 יום, ותחילת הירי בחזירים מיד לאחר בחירתו במרץ. אולם עיריית חיפה טענה אז בבית המשפט כי היא בסך-הכול ממשיכה את אותה התוכנית שנקטה ראש העיר הקודמת, עינת קליש-רותם. בהמשך הצטברו ראיות נוספות כי התוכנית אולי כתובה בצורה זהה, אבל מבוצעת אחרת, ואז הוגשה העתירה השנייה.
לדברי עו"ד רוני בן דוד מהמחלקה המשפטית של תנו לחיות לחיות, "בתקופת קליש-רותם הומתו, לכל היותר, כמה עשרות חזירים בחודש, בזריקה, לאחר ייעוץ אקולוגי שקבע כי אכן מדובר בחזיר סורר, שחטף לאזרחים שקיות או רדף אחריהם. אבל באפריל כבר ראינו ירי בחזירים ספציפיים, שתושבי השכונות הכירו ולא נחשבו עד אז לסוררים".
היא מספרת כי הדיון בבית המשפט במאי היה סוער מאוד: "יונה יהב קרא לעורך הדין שלנו 'פרחח' ואמר לו 'תחזור לתל אביב'".
ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון של רשות הטבע והגנים, טען בעבר בשיחה עם גלובס כי גם הפעילים למען החזירים התנהלו בצורה סוערת בדיון.
לאור בקשת השופטת כי העמותה תגיע עם ראיות נוספות, דרשה העמותה פרסום של דוח מסכם של הפעילות בנושא. לדברי עו"ד בן דוד, "יונה יהב אמר - 'לא יקום ולא יהיה, אני ראש העיר!', אך בסופו של דבר פורסם הדוח".
את מסקנות דוח רשות הטבע והגנים הבאנו בכתבה קודמת, ובו הרשות אכן מודה בגידול משמעותי במספר החזירים המומתים, למאות בחודש. האם זה עוזר? אם משכללים עונתיות, לא בטוח שמספר החזירים נמצא בירידה.
בגלגול הנוכחי של העתירה, לב הוויכוח היה השאלה מהו חזיר סורר. לדברי בן דוד, "הירי היום מבוצע מתוך כלי רכב. הם מתקרבים למקום, ולטענתם עושים רעש כדי להפחיד את החזירים, ואז יורים בהם אם הם לא בורחים. אנחנו ראינו בסרטונים שאפילו ניסיון ההפחדה המינימלי לא תמיד מבוצע. המכונית עוברת, יורים בחזיר מתוך הרכב וממשיכים הלאה".
ההישג של תנו לחיות לחיות בעתירה זו, למרות דחייתה, הוא דרישת השופט שמואל מנדלבום לחדד את ההנחיות. עוד הישג של תביעה זו הוא שמעתה לא יוכלו הציידים לבצע ירי ממארב אלא רק מטווח קצר. כמו כן, הציידים הונחו לוודא שהחזירים מתים אחרי הירייה, בשל טענות הפעילים כי מאפשרים לחזירים לגסוס, כולל מקרה בו חזיר נורה בלילה, ברח וגסס עד שמת לפנות בוקר בכניסה לגן ילדים.
"שאלה שנותרה פתוחה היא האם העיריה נוקטת אמצעים אחרים, כמו פינוי פחים תדיר, סגירה הרמטית של פחים וחינוך הציבור נגד האכלת חזירים", אומרת בן דוד. "התבססנו על פסיקה של בית המשפט העליון בתביעת 'מגן לחתול' נגד עיריית ערד, לפיה המתה תתקיים רק כשמוצו אמצעים לא קטלניים. אבל העירייה סיכלה את האפשרות לתבוע על הסעיף הזה כי לא העבירה לנו את הנתונים, ואחר-כך העבירה נתונים לגבי השנים 2019-2024, וכמובן הגישה השתנתה בין לבין. בהליכים מינהליים, הנחת היסוד היא שהרשות פעלה לפי הדין, וחובת ההוכחה שזה לא נעשה היא עלינו, אבל אין לנו את המידע, כי הם לא שיתפו אותו".
מרשות הטבע והגנים נמסר: "הטמענו כבר חלק מהתנאים עובר למתן פסק הדין, בשל ההערות שניתנו בעל-פה. עכשיו נטמיע את הכול להיתר ונפרסם הנחיות לציבור".
עו"ד בן דוד משוכנעת שההתנהלות תוביל למעגל הרג שלא ייגמר. "בלי טיפול באמצעים אחרים, אם הפחים עוד פתוחים, והגדרות פרוצות, הרג החזירים בעיר ישאיר וואקום שימשוך חזירים חדשים מן הוואדי, לאותו גורל".
יעל ארקין, מנכ"לית תנו לחיות לחיות, מוסיפה כי "למרות שהייתה לנו תחושה שהעתירה תיגמר כך, ושאולי יפסקו לנו הוצאות, המשכנו בה, בתקווה להשיג את פסק הדין ולראות אם אפשר לערער. כרגע נראה כי פסק הדין לא השאיר הרבה מקום לערעור, אבל אנחנו לא מוותרים. יש לנו גם ניצחונות, כמו קרבות האדם-תנין בחמת גדר, שיצאו מחוץ לחוק בעקבות עתירה שלנו. אנחנו ממשיכים להילחם בזירה הציבורית".
ירי ליד בני אדם ובלוני גז
העתירה של ארגון הפעילים למען החזירים מוגשת בנפרד מן העתירה של תנו לחיות לחיות ובסעיפים אחרים. השופט בעתירת תנו לחיות לחיות ביקש לקשור את העתירות יחד, כי מדובר בעתירות באותו עניין. כעת עו"ד ריצ'רד סאלח, המוביל את התביעה, ממתין לפסק דין בבית המשפט העליון, שעשוי לשנות את הלכת כספי, הקובעת כי עתירות בעניין שכבר נדון צריכות להידחות. "גם נגד עילת הסבירות הגישו 50 עתירות, ואף אחת מהן לא נמחקה", מציין סאלח. הצפי הוא כי הפסיקה תינתן עד סוף דצמבר, ואז תוגש עתירת קבוצת הפעילים, שהצליחה לגייס כ-50 אלף שקל לתביעה במימון המונים.
"אני בכלל לא פעיל זכויות בעלי חיים, ולא הקדשתי לחזירים הרבה מחשבה", אומר סאלח. "כשעו"ד אביטל בן נון, מפעילות החזירים, פנתה אליי בגלל ההבנה שלי במשפט מינהלי, בחרתי לקחת את התביעה הזו, כי אני מאוד מאמין בה ברמה המשפטית. היא לא מתייחסת בהכרח לחיפה או אפילו לחזירים, אף שזה המקור שלה. הטענה היא שאסור לצוד 500 מטר ממקום מגורים".
סאלח מוסיף: "בחיפה, אומרים שהחוק הזה לא חל על מקרה שבו ניתן היתר צידה ספציפי לציד בתוך העיר. אבל מתן היתר כזה אינו סותר את העובדה שהחוק קיים. לא רק זאת, אלא שהחוק נחקק ב-1955, ונאמר בו כי על אף האמור בהוראות החוק, ניתן לתת היתר צידה לציד בתוך העיר, ואז ב-1990 המשפט הזה נמחק. אז מה אפשר להבין מכך על כוונת החוק?". יש בו גם היגיון, אומר סאלח. "מה מסוכן יותר לאזרחים - מאות יריות ליליות בתוך העיר או חזירי בר, שבהם אפשר לטפל גם בדרכים אחרות?".
הציידים עצמם הם קבלני משנה של העירייה, בעלי רישיון ציד. קבוצת הפעילות מדווחת על ירי ליד בלוני גז ולא רחוק מבני אדם, גם בתקופות הכי סוערות של המלחמה בצפון, כשהתושבים עלולים להיבהל מכל רחש.
מרשות הטבע והגנים נמסר כי בעתירה הראשונה, של תנו לחיות לחיות, השופט התייחס גם לירי בתוך יישוב וקבע כי הוא בדין, "ולכן לא ברורה הסיבה לעתירה נוספת". אך עו"ד סאלח מציין כי הוא ערוך לדון בנושא שוב, מול אותו שופט או בתקווה מול שופט אחר, וגם לערער אם יהיה צורך. "אני מוכן לקחת את התביעה הזו עד העליון", אמר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.