מניות סיניות | שאלות ותשובות

הודעת הממשל הזניקה את המניות בסין, אבל בשוק מציעים להיזהר

הכרזת השלטון הקומוניסטי על כוונתו ליישם מדיניות כלכלית מרחיבה, הקפיצה את המניות הסיניות, אך בשוק מתקשים להעריך האם מדובר בהזדמנות • הפניקס בית השקעות: "משקיעים נכוו לא פעם ולא פעמיים עם סין. המשטר שם מגיע עם אג'נדות שונות מהתפיסות המערביות"

בורסת הונג קונג / צילום: ap, Louise Delmotte
בורסת הונג קונג / צילום: ap, Louise Delmotte

הודעה של מפלגת השלטון בסין על כוונתה ליישם תוכנית תמריצים לקידום הפעילות הכלכלית במדינה, הקפיצה את מניות חברות הענק הסיניות הנסחרות בוול סטריט, כמו גם את מדדי המניות של סין בתחילת שבוע המסחר (שני). אולם יום למחרת כבר נרשמה רגיעה מסוימת.

מנהל ההשקעות מוול סטריט שצופה "תיקון בשוק וחזרה לסביבת תמחור הגיונית יותר"  
ציר עוקף אנבידיה: החברה הקטנה שמאתגרת את המונופול בשוק השבבים 

ביום שני זינק מדד הנג סנג של בורסת הונג קונג בשיעור חד יחסית של 2.7%, כשהוא משלים עלייה של כ-6.6% בתוך שבועיים. מתחילת השנה עלה מדד הסיניות יפה (21%) אך בשיעור מתון יותר ממדדי הדגל של וול סטריט. בפרספקטיבה רחבה יותר, הוא ירד בכ-16% בשלוש השנים האחרונות - מול עלייה של כ-30% במדד S&P 500 באותו הזמן.

גם מניות של פירמות ענק מסין הנסחרות בוול סטריט בלטו בעליות בשני. כך למשל יצרניות הרכב החשמלי שנסחרות בארה"ב כמו לוסיד, אקספנג וריוויאן זינקו בשיעור דו-ספרתי, בעוד שמניותיהן של ענקית האינטרנט הסינית באידו ושל הקמעונאית המובילה עליבבא עלו בכמעט 8% כל אחת. עם זאת מחיריהן עדיין רחוקים למדי מרמותיהן בשיא ב-2021.

מומחים מנסים להעריך מה הגורמים שהובילו להודעת המפלגה הקומוניסטית השלטת על תוכנית ההרחבה (הפחתה אפשרית של הריבית והגדלת הוצאות הממשלה), שעשויה לאושש את הצריכה המקומית החלשה בסין, ומהססים עדיין לקבוע האם כדאי להשקיע במניות הסיניות בעקבותיה.

מה עומד מאחורי ההודעה הסינית?

בכלי התקשורת האמריקאיים היו מי שהציגו את ההודעה הסינית כמעין בלון ניסוי לקראת התמודדות מול הטלת מכסים מצד הנשיא הנבחר טראמפ, בהמשך. "בסין המפלגה הקומוניסטית מכריזה רשמית על מדיניות כלכלית מרחיבה ומכניסה את המדינה למסלול התנגשות עם המערב", אומר עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים. בסקירה כלכלית שפרסם כתב כי "האינפלציה בסין ממשיכה לאכזב כאשר עלתה ב-0.2% בלבד ב-12 החודשים האחרונים (0% ללא מחירי המזון), פחות מהציפיות ואיתות נוסף לחולשה בביקושים המקומיים. בחודשיים האחרונים הממשלה והבנק המרכזי האיצו את המדיניות המרחיבה, במטרה לשנות את הסנטימנט, אך בינתיים התוצאות היו מעורבות".

קליין מתייחס לשוק הנדל"ן הסיני שמפגין חולשה זה תקופה, שלהערכתו היא "בין הגורמים שהובילו את הממשל להודיע שבשנה הבאה יעבור לאסטרטגיה של מדיניות מרחיבה, לצד הודעה שהמדיניות הפיסקלית תהיה יותר 'אקטיבית' ב-2025.

"בינתיים ההכרזה הייתה נטולת פרטים, אך אנו מצפים שנראה את הריבית יורדת כבר בשבוע הבא (ומעבר לכך) ונשמע על צעדים פיסקליים נוספים עוד לפני ראש השנה הסיני (בסוף ינואר 2025, ח"ש). חשוב לציין, שהפעלת מדיניות כזו צפויה להמשיך ולהגדיל את העודף המסחרי של סין מול העולם, ולהביא אותה למסלול התנגשות מול ארה"ב ואירופה".

מהיכן מגיעה אופטימיות?

"היו כבר עליות דומות לכך בעבר שלא החזיקו מעמד", מנתח ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, את הזינוק במניות הסיניות. "לעת עתה, נדרשת זהירות והצפי הוא עדיין ל'תת ביצוע' מצד המניות הסיניות במהלך השנה הבאה.

"מה שעשוי לייצר שינוי, בניגוד להצהרות שניתנו בעבר ולא סיפקו את הסחורה, הוא צעדים משמעותיים יותר". בפמן מסביר כי "צעדי ההרחבה שבהם מדובר כעת נקבעו בישיבת הפוליטבירו של דצמבר, עם הזזת המדיניות המוניטרית לראשונה זה 14 שנים - מעמדה 'שקולה' לניסוח יוני יותר של 'רופף במידה מסוימת'".

כלומר, לראשונה מזה זמן רב עשויה להגיע הקלה מוניטרית, ולמעשה - הפחתת ריבית בסין, ובפמן מעריך שזה היה חלק מהטריגר לגל העליות האחרון, כש"עורר אופטימיות סביב שוקי המניות של סין".

ההודעה בסין שרומזת על הרחבה של תקציבי הממשלה (פיסקלית) מעודדת בעיקר את מניות סקטור הצריכה. לדברי בפמן הוא הפך לסקטור עם הביצועים הטובים ביותר במדד ההאנג סנג, ומהווה חלק גדול משוק המניות שם (30% ממדד MSCI China). "מחירו נראה נמוך במיוחד בהשוואה למגזרים אחרים, ועם זאת כל תפנית בשוק המניות תצטרך להתמודד עם האיום של מכסים אמריקאיים בקרוב מצד ממשל טראמפ".

מתי תגיע "הבזוקה" הסינית?

השווקים אכן למודי ניסיון עם רמיזות ותוכניות מעורפלות מצד ממשלת סין, שבסוף לא התממשו באופן שציפו להן, כפי שמזכירה רינת אשכנזי, כלכלנית ראשית בהפניקס בית השקעות. לדבריה, "המערב בציפייה דרוכה כשכולם שואלים מתי תגיע ה'בזוקה' (שם קוד לתוכנית הרחבה פיסקלית, ח"ש). בספטמבר ובנובמבר האחרונים היו מהלכים מוניטריים ופיסקליים שננקטו מצד ממשלת סין, אבל השוק ציפה ליותר. נראה שהצעדים לא היו מספיקים כדי לאושש את הכלכלה שנמצאת שם בצרות".

מה צפוי בהמשך בסין? אשכנזי מציינת כי "בימים אלה מתחיל מעין 'משחק מקדים' של הפוליטבירו בסין. עכשיו תהיה ועידה גדולה של המפלגה שתדון בשנה הבאה. יש ציפייה לראות יישום מבחינת המדיניות ולזה השווקים מחכים. בשווקים מאוד רוצים לראות שהגירעון בסין גדל (כדי לתמרץ את הכלכלה, ח"ש), בניגוד למקומות אחרים בעולם. לאור המצב, רואים צורך חזק בתמריצים פיסקליים. וזו הסיבה שהשווקים עולים מתוך תקווה שאולי הפעם סין תהיה כמו ארה"ב מבחינת הגדלת ההוצאה הממשלתית בצורה משמעותית".

האם זה הזמן להשקיע בסין?

"זה עדיין ריסקי", מזהירה אשכנזי מהפניקס בשאלה אם כדאי להשקיע בשוק המניות הסיני. "אני רוצה לראות יותר סימנים שזה הולך לכיוון הנכון. המשקיעים נכוו לא פעם ולא פעמיים בנושא. המשטר שם מגיע עם אג'נדות מאוד שונות מהתפיסות המערביות". עם זאת, היא איננה שוללת השקעה בשוק הסיני: "ראשית לנוכח התחדשות אפשרית של מלחמת הסחר (מול ארה"ב), וגם אחרי שהשווקים התייקרו, במיוחד בארה"ב, יש דינמיקה שבה מחפשים את מה שלא מאוד עלה ויש בו פוטנציאל".

על רקע מהלכי הממשלה האפשריים בסין, אשכנזי מפנה את הזרקור לכלכלה השכנה - יפן. זו הפכה לדבריה בשנה החולפת דוגמה לכלכלה שמעניינת את מדינות המערב וגם מדינות אחרות באסיה. באוגוסט צלל במפתיע שוק המניות היפני, בשל חשש מנטישת מדיניות הריבית האפסית שם. אולם בהמשך התאוששה הבורסה בטוקיו במהירות. מתחילת השנה עלה מדד הניקיי 225 ביפן ב-18%, אך מנקודת השפל אליה צלל באוגוסט הוא קפץ ב-25%.

יפן הצליחה לבלום את קריסת שוק המניות כאמור, והממשלה שם נקטה צעדים בוני אמון. צעדים שהסינים כאמור לא מצליחים עד כה להוביל בהצלחה. כתוצאה מכך מסבירה אשכנזי, "כל מדינה רוצה להיות קצת כמו יפן, אבל בדרך שלה… אולי מלחמת סחר (מול ארה"ב) תוביל לרפורמות מבניות בכלכלות השונות, ובשנה הקרובה יסתמנו מדינות כוכבות חדשות, בכמה מקומות בעולם, שלא עלו משמעותית עד כה".