מנגנון ההקלות נגמר: אלה הבניינים שהצליחו להתחמק מהגזירה החדשה

בעוד שבועיים תסתיים שנת 2024, ורמ"י מתכננת בליץ שיווקים, שכולל סגירת 55 מכרזים ברחבי הארץ • שר הפנים האריך מתן הקלות למבנים בני 8 שנים ומעלה •  בקריית מלאכי התקבל היתר ראשון לפרויקט פינוי בינוי • חדשות השבוע בנדל"ן 

מתחם האלף, ראשון לציון / צילום: איל יצהר
מתחם האלף, ראשון לציון / צילום: איל יצהר

מכרזים

"בליץ" שיווקים לקראת סיומה של 2024: מכרזים לכ־16 אלף יח"ד מתוכננים להיסגר עד לסוף השנה

בכל שנה מרכזת רשות מקרקעי ישראל צבר שיווקים גדול לקראת סופה של השנה. הצצה אל המכרזים אשר מתוכננים להיסגר עד לסוף החודש הנוכחי, קרי בשבועיים שנותרו עד לסוף שנת 2024, מגלה כי מתוכנן "בליץ" לסגירת 55 מכרזים עבור 16,052 יחידות דיור, וכן עבור שטחי מסחר ומשרדים, תעשייה וכרייה וחציבה.

מכרזי הענק בשדה דב: מה נדחה לשנה הבאה, מה גרם לדחייה - ומתי יתקבלו החלטות סופיות?
הרווח העצום של יצחק תשובה ודודו זבידה בתוך יום אחד

בדיקה באתר רמ"י מעלה לא פחות מ־118 מכרזים שמועד הסגירה שלהם הוא לכל המאוחר 31 בדצמבר הקרוב, אם כי רק באותם 55 שציינו לעיל פורסמה חוברת מכרז, ורק עבורם אפשר להגיש הצעות בפועל. יתר 63 המכרזים שבהם אין עדיין חוברת, או מרביתם, ככל הנראה יידחו שכן גם נכון לכתיבת שורות אלו הם טרם נפתחו להגשת הצעות מצד יזמים.

ובכל זאת, 55 המכרזים שכן עשויים להיסגר עד לסוף השנה מציעים כמות גדולה של יח"ד, ובין הבולטים שבהם נמצאים חמישה מכרזים בשדה דב עם 2,976 יח"ד (שיש סיכוי שיידחו בשל ערר שהוגש נגד התוכנית שבתחומיה הם נמצאים), מכרז עבור 424 יח"ד במתחם הבננה בנתניה, שני מכרזים עבור 1,238 יח"ד בשכונת הרקפות החדשה בבאר שבע ומכרז עבור 57 יח"ד במתחם האלף בראשון לציון.

רישוי

מנגנון ההקלות ייגמר בעוד שבועיים: אלה הבניינים שהצליחו להתחמק מהגזירה החדשה

האפשרות לקבל הקלות בתוכניות מסתיימת בסוף החודש, בהתאם לתיקון לחוק, אולם שר הפנים משה ארבל חתם היום (ג') על הארכת מנגנון ההקלות בשנה נוספת רק במבנים בני 8 שנים ומעלה, ורק בשנה אחת. מדובר בכל ההקלות שניתן לבקש כיום, כולל הוספת מרפסות, הקלות בקווי בניין וכו' - אולם רק בבניינים קיימים ולא בבנייה חדשה.

שר הפנים ארבל מסר בעניין: "ההחלטה לאפשר הארכה במתן הקלות לבניינים ישנים נועדה לאפשר היערכות מיטבית של מוסדות התכנון בקידום תוכניות תקנוניות שיאפשרו בסוף התקופה המשך גמישות לתושבים מבלי להידרש להקלות. לצד זאת כניסת החוק לתוקף ביחס למבנים חדשים תבטיח קיצור משמעותי של הליך היתר הבניה לצד סל כלים וצעדים נוספים שמבצע מנהל התכנון לטובת ענף הבניה והמשק כולו".

נזכיר כי תיקון 134 לחוק התכנון והבנייה, שנכנס לתוקף בינואר 2023, כלל את ביטול ההקלות - מסלול שאפשר "לעקוף" הוראות קיימות של תוכנית ולהגדיל את שטחי הבנייה, עד כדי 30% במקרים מסוימים, במהלך שלב הרישוי. לאורך השנים ההקלות תפסו נפח הולך וגדל, עד שכמעט כל היתר בהיקפי בינוי גדולים כלל הקלות, שעיכבו משמעותית את ההליך עד לקבלת ההיתר והוסיפו לו חודשים רבים.

תיקון 134 קבע שני שלבים לביטול ההקלות: השלב הראשון (שכבר בתוקף), כולל איסור קבלת הקלות בהיתרי בנייה שנבעו מתוכניות שהופקדו החל בינואר 2023. השלב השני, שייכנס לתוקף ב־1 בינואר 2025, כולל איסור קבלת הקלות בנייה הנובעות מכל תוכנית, כולל תוכניות ישנות, קרי ביטול ההקלות לחלוטין. יו"ר מטה הדיור הרב נתן אלנתן העריך כי ביטול ההקלות הסופי יאפשר לקצר את ההליך עד לקבלת היתר בנייה לשלושה חודשים בלבד. כאמור, עתה החריג השר הקלות בבניינים קיימים עד שמונה קומות, למשך שנה אחת.

התחדשות עירונית

קריית מלאכי: היתר ראשון לפרויקט פינוי בינוי, הדיירים יקבלו תוספת של 15 מ"ר

קריית מלאכי הייתה עד לאחרונה מחוץ למפת הפינוי בינוי, ועתה התקבל בה היתר לפרויקט ראשון מסוג זה. קבוצת MyTown הודיעה כי תהרוס בעיר בניין ישן עם 40 דירות, ובמקומו תבנה שני מגדלים המתנשאים לגובה של כ-23 קומות עם 195 יח"ד וכ-10 אלף מ"ר של מסחר על פני שטח של כ-7 דונם. התמורה לדיירים הוותיקים תכלול תוספת ממוצעת של כ-15 מ"ר, מרפסת בגודל של כ-12 מ"ר וחניה תת-קרקעית.

היקף הפרויקט מוערך בכחצי מיליארד שקל.

יוסי חסון, מנכ"ל החברה, סבור שלא מדובר במכפיל גבוה. "זה התחיל כפרויקט ישן, במכרז של רמ"י בשנת 98' להרוס את הבניין ולבנות אחר. מאז צורפו עוד קרקעות סמוכות, אושרה תב"ע, והוכנה תוכנית שבה יש מסחר למטה ומגדלים למעלה. בהתחלה לא הייתה כדאיות כלכלית גם במכפיל אינסופי לכן היה צריך להוסיף את המסחר, וזה מתאים כי זה ממש במרכז העיר ואין שם מסחר. היום צריך לצאת החוצה לביג, לכן היינו מאוד בעד מסחר משמעותי למטה.

"הכיוון במרכזי הערים הולך לעירוב שימושים, אבל בתכנון הפרדנו כל מה שאפשר להפריד באופן מוחלט. קריית מלאכי הולכת להכפיל את עצמה, ואין בעיר הרבה היצע, בטח לא של דירות חדשות - הרוב בכרמי הנדיב. יש לנו שבעה פרויקטים בתל אביב ושם יש תחרות אינסופית, אבל בקרית מלאכי לא. המחירים יהיו בסדרי גודל מ-1.6 מיליון שקל ואפילו קצת יותר מ-3 מיליון שקל לדירות היותר מיוחדות".

תכנון

רמלה: תוכנית להתחדשות עירונית שתוסיף 1,700 דירות אושרה בוותמ"ל

התוכנית כוללת 1,764 יחידות דיור, כ-4,060 מ"ר עבור שטחי מסחר ותעסוקה, כ-32,267 מ"ר עבור מבני ציבור ושטחים פתוחים

הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), אישרה תוכנית לפינוי בינוי בשכונת עמישב בעיר רמלה, בשטח של כ-96 דונם.

התוכנית כוללת 1,764 יחידות דיור שיוקמו במבני מגורים בבנייה נמוכה של עד 10 קומות ובבנייה גבוהה יותר של עד 28 קומות. 424 יוקצו לטובת דירות קטנות ו-32 דירות בהישג יד. כמו כן, התוכנית מאפשרת הקמה של כ-520 דיוריות - יחידות דיור קטנות שניתן לפצל מדירה. כיום מצויות במתחם 327 יחידות דיור ב-69 מבנים בגובה של 1-4 קומות, שחלקם יפונו לטובת הפרויקט החדש. התוכנית נערכה על ידי דרמן ורבקל אדריכלות.

האדריכלית סיגי בארי, מתכננת הוותמ"ל, אומרת שהתוכנית חדשנית מכמה סיבות, "ראשית מבחינת לוחות זמנים. הכרזנו עליה בדצמבר 2023 ובתוך שנה השלמנו גם את התכנון וגם את האישור הסטטוטורי. שנית, מבחינת התכנון עצמו. השקענו מחשבה רבה בשמירה על גדלי המגרשים הקיימים כדי לשמור על הישימות של התוכנית. למעשה, שמרנו על התצורה של החלקות, ובצורה כזו שאפשר יהיה לממש את הבינוי בלי לצרף עוד שכנים. כמו כן, התוכנית ממוקמת קרוב לעיר העתיקה אז במקומות שבהם יש שיכונים שהם קלאסיים לפינוי בינוי רצינו למקסם את הבנייה - גם מגדלים וגם מבנים נמוכים יותר של עשר קומות. באזור השוק רצינו לשמור על אופי הרחובות ועל אופי המקום, כלומר על בינוי נמוך יותר. כמו כן, עמדנו על כך שיהיה חיבור לשכונת קרית האמנים שהיא מעבר לכביש 40".

דבר מיוחד נוסף שהוטמע לראשונה בתוכנית של הוותמ"ל הוא קרן לתחזוקת שבר למגדלים, כלומר להחלפה עתידית של מערכות יקרות: "הכנסנו לתוכנית יחידות דיור שהיזם יכול לממש אותן, בכפוף לכך שיפקיד כסף לקרן תחזוקה לתחזוקת שבר למגדלים. אם הוא ירצה לממש את יחידות הדיור האלה הוא יצטרך להפקיד את הכסף. הוא לא חייב לממש אותן, אבל יש לו תמריץ לכך. זה בנוסף ליש חובה על היזם להפקיד כסף לקרן תחזוקה שוטפת למשך עשר שנים".