על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● בכיר לשעבר ב-CIA: הטעות של חמינאי שעלתה לאיראן ביוקר
● מפצל ומושל באיומי מכסים: טראמפ לוחץ על נקודות התורפה של האיחוד האירופי
1איך תיתכן אנטישמיות באירלנד ללא יהודים?
לאחרונה שר החוץ גדעון סער הודיע על סגירת שגרירות ישראל באירלנד בשל עמדות אנטי ישראליות של המדינה. הסיבה המיידית לסגירה הייתה החלטתה של ממשלת אירלנד להצטרף לתביעה בהאג המאשימה את ישראל ברצח עם בעזה. במאמר דעה של ג'ייקוב סיבאק ל-The Algemeiner, הוא טוען שמה שנעדר מהדיון הוא שלמעשה, אין כמעט יהודים באירלנד. סיבאק חבר במועצה המלכותית של קנדה, ופרופסור אמריטוס מאוניברסיטת ווטרלו בקנדה.
המדינה האירופית מעולם לא הייתה ידידותית ליהודים, וכעת המצב מחמיר. מאמרו של סיבאק מעלה את השאלה: כיצד תיתכן אנטישמיות במקום בו אין כמעט יהודים?
אנטישמיות בהגדרתה מופנית כלפי בני אדם יהודים, אולם כאשר אין כלפי מי להיות אנטישמי, השנאה הופכת להיות כלפי היהודים כרעיון מדומיין. סיבאק טוען שהשנאה כלפי היהודים נטועה באופן עמוק בהיסטוריה האירית. סיבאק מזכיר מאמר עדכני על אנטישמיות מאת נואה פלדמן, חוקר בהרווארד, שמציין כי אנטישמיות מעולם לא עסקה ביהודים האמיתיים אלא בדמותם בדמיון האנטישמי.
"מעולם לא היו יהודים רבים באירלנד, אך כיום הם נמצאים על סף הכחדה. הקהילה היהודית באירלנד הולכת ומצטמצמת, ומונה רק 800 איש מתוך אוכלוסייה של 5.3 מיליון. מספר זה עולה לכ-2,500 עם הוספת יהודים גולים ותושבים זמניים, בעיקר ישראלים העובדים בחברות הייטק", נכתב.
היעלמות היהודים מאירלנד הולכת וגוברת מדי שנה. גם בגלל העבר העגום של המדינה האירופית, וגם בעקבות תקיפות אנטישמיות שהתגברו מאז ה-7 באוקטובר. פוגרום לימיק שהתרחש ב-1904 הוא אחד מהגורמים המרכזיים שהובילו להגירה של יהודים רבים מאירלנד. הפוגרום הטיל חרם כלכלי, וכלל אלימות תקיפות ביזוי והשפלה של יהודים.
היהודים באירלנד כיום חוששים לגבי ביטחונם וחוששים לדבר עברית. "לפני כמה שבועות, סטודנט יהודי-אמריקאי עם מגן דוד הותקף קשות בפאב בדבלין".
מתוך The Algemeiner מאת ג'ייקוב סיבאק. לקריאת הכתבה המלאה.
2ביידן לא כיבד צו נשיאותי המורה להתנגד לאנטישמיות
צו נשיאותי שנועד להתנגד לאנטישמיות באמריקה לא יושם תחת משמרת הנשיא ג'ו ביידן. הצו, בשם הרשמי 1870-AA15, נחתם על ידי דונלד טראמפ ב-2019, ומחייב את מחלקת החינוך של ארה"ב להשתמש בהגדרת האנטישמיות של "הברית הבינלאומית לזיכרון השואה" (IHRA). על המחלקה לחקור כל תלונות על אפליה נגד סטודנטים יהודים.
אולם, משום שההגדרה שנויה במחלוקת, ביידן בחר להתעלם ממנה ונקט בגישה עמומה בנוגע להפגנות בקמפוסים. "ההגדרה של אנטישמיות מסווגת את רוב האנטי-ציונות כאנטישמית מטבעה. זה יצר מחלוקת בין מנהיגים יהודים מרכזיים לבין רבים במפלגה הדמוקרטית", נכתב במגזין היהודי Forward.
בכהונתו ביידן יזם מספר פעולות על מנת להתמודד עם האנטישמיות ואף השתמש בהן בקמפיין שלו ב-2020 כאשר גינה את האנטישמיות מהימין הקיצוני של טראמפ. "ביידן מינה לראשונה שליח בדרגת שגריר למאבק באנטישמיות, ויצר את האסטרטגיה הלאומית הראשונה של הבית הלבן למאבק בתופעה".
אבל אז, הגיע ה-7 באוקטובר והמלחמה הנמשכת בעזה שמשכה ביקורת רבה בקמפוסים בארה"ב. "הצו הנשיאותי הזה נועד להתמודד עם מדרון חלקלק שבו חופש הביטוי וההפגנות הופכים לאנטישמיות", הוזכר ציטוט של הרב סת' לימר משיקגו לניו יורק טיימס.
"ליבת השאלה היא האם הפגנות נגד ישראל כוללות מספיק אנטישמיות כדי להצדיק הגבלות. טראמפ ומנהיגים רפובליקנים אחרים חושבים שכן - זו הייתה מהות הצו הנשיאותי, והכלל של מחלקת החינוך שנבע ממנו, שאמור היה להפוך את הצו למדיניות שהצוות לזכויות האזרח יוכל ליישם בשגרה".
אולם, הדמוקרטים חלוקים בשאלה האם אנטי-ציונות היא אכן אנטישמיות. וכך, הצו הנשיאותי 1870-AA15 נפל בכהונת ביידן. "ביידן מעולם לא ביטל את הצו הנשיאותי - אך גם לא פעל ליישם אותו".
מתוך ה-Forward מאת ארנו רוזנפלד. לקריאת הכתבה המלאה.
3בצל המלחמה: המזרח התיכון חוגג את חג המולד
בעולם ציינו אתמול (ג') את ערב חג המולד ומשפחות רבות התאגדו סביב עץ מקושט ועמוס מתנות. אולם במזרח התיכון נוצרים רבים חגגו חג עגום בצל המלחמות והסכסוכים האזוריים.
בדרום לבנון השנה, לא היו מסיבות לילדים לא קונצרטים ולא עץ חג מולד שניצב בכיכר העיר. רבים נטשו את האזור שהפך בעקבות המלחמה עם ישראל, לעיי חורבות. משפחות רבות שחזרו לביתן בעיר הדרומית צור, ויתרו על קישוטי חג המולד וקשה לראות סימנים של חג השנה. "בעיצומה של הפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה, הקהילה הנוצרית העתיקה בעיר הלבנונית הדרומית צור השלימה עם חג מולד שקט השנה. בעוד שרוב 125 אלף תושבי העיר ברחו במהלך המלחמה, הרובע הנוצרי של צור, הממוקם ליד הנמל עם סמטאותיו הצרות, היה אחד מהאזורים המעטים בהם נותרו תושבים. בשבועות מאז ההפוגה, החיים החלו לחזור באיטיות למסלולם בצור, כשעשרות אלפי תושבים חזרו לעיר החוף. אך ההרס נותר", נכתב בניו יורק טיימס.
האווירה השמחה שבדרך כלל מאפיינת את בית לחם, מקום הולדתו של ישו - נעדרה השנה כשחגיגות חג המולד בוטלו. "אורות החג ועץ הענק שבדרך כלל מקשטים את כיכר האבוס המרכזית נעדרו, וכך גם זרם התיירים הזרים", נכתב ב-AP. "תהלוכת התזמורת המסורתית התחלפה בפלסטינים שצועדים בדממה ברחובות".
"ביטול חגיגות חג המולד הוא מכה קשה לכלכלת העיר. כ-70% מההכנסות של בית לחם מגיעות מתיירות - שמגיעה לשיאה בעונת חג המולד. מספר המבקרים בעיר צנח מכ-2 מיליון בשנת 2019 (לפני הקורונה) לפחות מ-100,000 בשנת 2024, כך אמר דובר משרד התיירות הפלסטיני, ג'יריס קמסייה", נכתב.
הסורים חוגגים השנה בסימן תקווה לשנה החדשה, על רקע נפילת הרודן אסד. "בעיירה סיידנאיא שבסוריה התאסף קהל גדול ליד מנזר היסטורי בערב חג המולד כדי לצפות בהדלקת עץ ענק מקושט", נכתב ב-AP. "החגיגה העניקה רגע נדיר של שמחה בעיר שנפגעה ממלחמה בת למעלה מעשור. משפחות וחברים עמדו ליד העץ המואר - חלקם חבושים בכובעי סנטה, אחרים צופים מהגגות - בזמן שתזמורת ניגנה מוזיקה חגיגית וזיקוקים האירו את השמיים".
מתוך הניו יורק טיימס מאת יואן וורד. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך ה-AP מאת ג'לאל בוואית'ל. לקריאת הכתבה המלאה.
4פוסטרים שמבטיחים מתנות לחג המולד התגלו כקמפיין אנטי ישראלי
לרגל החג נתלו ברחבי ניו יורק פוסטרים המציעים מתנות בחינם בסריקת ברקוד QR. אולם מי שסרק את הברקוד, גילה סרטון תחת הכותרת "זוהי העונה לסיים רצח עם".
"פעילים בניו יורק ובערים מרכזיות באירופה הפיצו מסרים של תנועת ה-BDS בעטיפה חגיגית. בסרטון שפורסם באינסטגרם על ידי ערוץ New Jersey Palestine Action, נראים פעילים מדביקים סטיקרים על סניפים של חברות שנמצאות תחת החרם של ה-BDS כמו סטארבקס, מקדונלד'ס וזארה בשכונות במנהטן", נכתב במידל איסט איי.
הפעילים ניסו לתפוס את תשומת הלב של הקונים עם סטיקרים צבעוניים וקודי קופון. לאחר סריקת הברקוד המפתה נתקלו הלקוחות בתמונות מעזה. "הפעילים קיוו להזכיר לאנשים כי מותגים כמו זארה ומקדונלדס שותפים למלחמה המתמשכת של ישראל על עזה, וקראו להחרים אותם". בסוף הסרטון קראו הפעילים ל"אמברגו נשק, סיום המצור על עזה וסיום 76 שנות העקירה, הכיבוש והאפרטהייד בפלסטין".
נראה כי החרם הצרכני של המפגינים מצליח ברחבי העולם ופוגע כלכלית במותגים הגודלים. "לפי דיווחים מהשנה האחרונה, גם סטארבקס וגם מקדונלד'ס דיווחו על ירידה במכירות וברווחים, ושתי החברות ייחסו זאת לחרם בינלאומי של תומכי פלסטין על רקע המלחמה בעזה".
מתוך המידל איסט איי מאת פירדבס בולוט. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.